AI и што потоа

• Креатор на темата Креатор на темата Lokvan
  • Време на започнување Време на започнување
Во САД докторот е одговорен за тоа, не болницата. И тоа може во затвор да заврши. Затоа и те прашував кој е правно одговорен кога AI ќе направи грешка.

Изгледа го немаш видено договорот што треба да го потпишеш со Тесла пред да употребуваш ауто-пилот.

Tesla’s FSD Terms of Use require that you:
  1. Remain in the driver’s seat.
  2. Keep both hands on the steering wheel (or ready to take over).
  3. Keep your eyes on the road.
  4. Be prepared to take control immediately when prompted or when FSD behaves unexpectedly.
  5. Follow all traffic laws and signs.
Tesla’s documentation even warns that the driver is legally responsible for the vehicle at all times while using FSD.
Не ми се разврзува дискусија за судскиот и здравствениот систем на Америка, ама и не е баш така ко што збориш

The vast majority of medical malpractice cases do not end up being decided by a court verdict. Only about 5% to 7% of medical malpractice lawsuits ever go to trial, with the rest being dismissed, withdrawn, or settled out of court.

Key statistics regarding medical error cases and court proceedings in the U.S.:
  • Cases Filed: Roughly 17,000 to 20,000 medical malpractice lawsuits are filed annually in the United States.
  • Cases Settled: Approximately 90-95% of all medical malpractice claims are resolved through out-of-court settlements.
  • Cases Dismissed/Withdrawn: About 65% of all claims are dropped, dismissed, or withdrawn.
  • Cases Reaching Verdict: Only a small fraction (around 5-7%) proceed to a jury trial and result in a verdict.
  • Plaintiff Success Rate at Trial: Of the cases that do go to trial, physicians/defendants win a significant majority of the time, often 70-80% of cases.

The preference for settlement is often due to both parties wishing to avoid the time, cost, and unpredictability of a full trial. Furthermore, many actual medical errors never result in a lawsuit or claim being filed in the first place, meaning the number of errors is far greater than the number of cases that reach court.

Не ми се разврзува дискусија за судскиот и здравствениот систем на Америка, ама и не е баш така ко што збориш

The vast majority of medical malpractice cases do not end up being decided by a court verdict. Only about 5% to 7% of medical malpractice lawsuits ever go to trial, with the rest being dismissed, withdrawn, or settled out of court.

Key statistics regarding medical error cases and court proceedings in the U.S.:
  • Cases Filed: Roughly 17,000 to 20,000 medical malpractice lawsuits are filed annually in the United States.
  • Cases Settled: Approximately 90-95% of all medical malpractice claims are resolved through out-of-court settlements.
  • Cases Dismissed/Withdrawn: About 65% of all claims are dropped, dismissed, or withdrawn.
  • Cases Reaching Verdict: Only a small fraction (around 5-7%) proceed to a jury trial and result in a verdict.
  • Plaintiff Success Rate at Trial: Of the cases that do go to trial, physicians/defendants win a significant majority of the time, often 70-80% of cases.

The preference for settlement is often due to both parties wishing to avoid the time, cost, and unpredictability of a full trial. Furthermore, many actual medical errors never result in a lawsuit or claim being filed in the first place, meaning the number of errors is far greater than the number of cases that reach court.
Не ни читаш што ти пишувам, си на некој авто пилот и тешко дека ќе разбериш нешто.

Ти реков дека само технолошката димензија ја гледаш, не гледаш од бизнис и легална страна. За да се примени нашироко AI ќе му требаат сите 3 страни, технолошка, бизнис и легална.

Имам работено како електро инженер и моментано како програмер. Прилично сум сигурен дека програмирањево нема да биде тоа што беше во догледна иднина. Најглупо нешто што може е да се надеваш дека со физикалија ќе си ја замениш твојата удобна скапо платена работа. Најпаметно е да инвестираш и да играш со капиталот што го имаш, бидејки ќе биде се потешко да стекнеш нов.
Со оглед на тоа дека неам преголем капитал, најверојатно кога ќе крахира програмирањето скроз ќе си вратам на терен да водам неписмени полу мајстори за упола пари. Среќна околност е што можеби сеа дел од тие ќе се програмери :D

Секој ден излегуваат нови функционалности на AI, соработки меѓу топ компаниите во миљарди. Паралелно огромни бројки на кратења на трошоци односно вработени како би AI превзело целосно автоматизација на процеси.

Дел од фирмите стварно оптимизираат и немаат потреба вработените, дел појма немаат кај тераат само најавуваат AI а како капак на се мора да намалуваат трошоци/вработени за да оправдаат AI имплементација.

Бројките на избркани од работа сеуште е мал за да биде општествен проблем, ама, се гледа тенденцијата. Не постои решение или индустрија која ќе биде the next big thing баш затоа што се што ќе следи ќе биде во автоматизација.

Што според вас секој еден независно од струката (ова не важи за оние за кои нема AI замена на повидок), би требало да превземе уште вчера за да ја преброди ситуацијава што веќе зима замав? Може кој сака да си ја пише професијата, моментална состојба и што превзима да осигура некаква иднина.

Ајде малку теорија (т.е. пракса) на заговор...

Откако реалните центри на моќ ја уништија средната класа, чиј почеток (на уништување) беше во доцните ‘60-то години од минатиот век, денес „на нишан„ за уништување е остатокот од плебсот, односно пониските социјални слоеви од населението.

Со уништувањето на средната класа, се појави (очекуваниот!) јаз меѓу супер-богатите и плебсот, така да супер-богатите ќе настојуваат да го доутепаат и она кое остана од народ.

Со воведувањето на AI кај треба и кај не треба, ќе се постигните посакуваниот резлутат: елиминирање и “пониските„ и ниско платените професии, а со тоа ќе се зголемува сиромаштиата кај онока осиромашеното население. Таа сиромаштија ќе предизвика (и веќе предизвикува!) намалување на населението (посакуваната „златна миљарда„!), а наведените професии ќе бидат заменувани со хуманолики роботи.

И конечно, она кое супер-богатите го посакуваат, и ќе се случи; ќе си останат сами со себе, со своите демоноидни желби за вечен живот, а Земјите ресурси, барем она што од нив ќе остане откако ќе се исцрпат а Земјава ќе се дозагади, ќе бидат само нивни и ќе си живеат во нивниот трансхуманизиран Свет...

Ок, и да се тие бројките, кој ќе биде правно одговорен кога AI ќе направи грешка?

Ете го Алтман, денеска пресно.

Тоа што Алтман не сака да пипа тука, не значи дека другите нема. Не е само Чат ГПТ, а останатите не се така обѕирни.

Забранување и ограничуваее на ВИ за купување некаков социјален мир, исто така не е опција. Не функциориаат така работите. Кај нас може да доцни, ама неминовно ќе стаса и ќе покоси.
Јас буквално не гледам ниедно нешто што не може да се автоматизира.

АИ во моментов автоматизира репетитивни процеси. Нешто што се повторува многу пати. За да се замени човекот треба АГИ. Тоа е буквално човечка свест која би ги заменила луѓето у фазата на носење одлуки. Што мислам дека нема да се открие у догледно време пошто овие модели работат на база на податоци. Моделите само успешно мапираат дата која ти ја презентираат низ текст. И ако нема дата што можат да ја најдат почнуваат да халуцинираат за да те задоволат. Затоа chatgpt не можеш да му веруваш. Моделот може е најдобар за презентација на текст но многу халуцинира. Deepseek е многу пософистициран у поглед на точност на податоци.

АИ во моментов автоматизира репетитивни процеси. Нешто што се повторува многу пати. За да се замени човекот треба АГИ. Тоа е буквално човечка свест која би ги заменила луѓето у фазата на носење одлуки. Што мислам дека нема да се открие у догледно време пошто овие модели работат на база на податоци. Они само успешно мапираат дата која ти ја презентираат низ текст.
Види го ти Ронче :icon_lol:

AGI иначе ќе работи на еден куп модели кои ќе бидат контролирани од еден контролер што би носел одлуки. Као 10 чат гпт модели во едно. Тоа додава комплексност. И покрај таа софистицираност, не се знае колку би бил креативен у поглед на стварање нови концепти у споредба со човек.

Друга работа е колку е ефикасно е да работи AGI. За една фирма се шпекулира дека ќе и треба 100-300 мегавати енергија да функционира да замениш толку луѓе, покрај хардверот кој кошта стотици милиони. За споредба човечкиот мозок функционира на неколку вати енергија. Потрагата по ова АГИ може да стане како квантумот. Има еден куп квантни компјутери, но ниту еден не функционира ко што треба.

AGI иначе ќе работи на еден куп модели кои ќе бидат контролирани од еден контролер што би носел одлуки. Као 10 чат гпт модели во едно. Тоа додава комплексност. И покрај таа софистицираност, не се знае колку би бил креативен у поглед на стварање нови концепти у споредба со човек.

Друга работа е колку е ефикасно е да работи AGI. За една фирма се шпекулира дека ќе и треба 100-300 мегавати енергија да функционира да замениш толку луѓе, покрај хардверот кој кошта стотици милиони. За споредба човечкиот мозок функционира на неколку вати енергија.
Да знаеш само колку пари горат на струја, GPUS и CPUS, што се дури и приморани да отпуштаат луѓе за да покријат загуби.

Да знаеш само колку пари горат на струја, GPUS и CPUS, што се дури и приморани да отпуштаат луѓе за да покријат загуби.

сите АИ компании работат со милионски загуби моментално. Но има многу инвеститори што веруваат и им ги плаќаат сметките и инвестираат масовно во развој. Мое мислење е дека ќе продужат да ги усовршуваат овие модели и репетитивни процеси ќе се автоматизираат, и некои луѓе ќе останат без работа, но далеку од тоа дека секој ќе ги прифати сега веднаш. Поготово стари фирми кои имаат дата неорганизирана и различни системи од времето на дедо ное. Тој процес на автоматизација би ги коштал милиони и години да се заврши.

Јас кога бев мал една работа запаметив - сите велеа дека поштата ќе пропадне и дека поштарите ќе немаат работа, а се ќе се праќа електронски.
Е сега што се случи после 20-25 години?

Не да не пропадна поштата (нормално луѓето мислеа само на таа една пошта што ја имаше - државната), туку во меѓувреме сигурно повеќе од 50 приватни пошти се отворија во оваа област (еве гледам во моментот покрај државната 29 пошти имаат лиценца) и еден тон пари изнаправија од овој бизнис. Не земам да им ги анализирам официјалните бројки, затоа што верувам дека огромен % од прометот им е на црно, затоа парите на хартија би биле помалку или повеќе ирелевантни. Во секој случај, наспроти општото сфаќање во периодот кога доаѓаа компјутери во секој дом, кога полека но сигурно се распространи интернетот, дека поштари ќе нема - некој ги превидел Али експрес, Тему, онлајн нарачките од домашни бутици и продавници и еден тон други работи и капитализирал многу силно. Од сосема едноставна работа - пренос на пратки.

Е сега, да не бидам оф топик. Ние сме држава во која има вкупно околу 690 илјади вработени, т.е бројка која е крајно ниска, би рекол смешна.
Додека го пишував постот ја проверив состојбата на тие вработени за 2024 и му дадов на AI:icon_lol: да ја извлече наједноставната структура по сектори.
Најголем дел од вработените во Македонија се во преработувачка индистрија 20% и трговија 15%.

Мислам еве ја табелата да не ја тупам:

tabela.PNG

Врз основа на овие податоци, било кој човек може да направи целосна анализа и разглобување на структурата на тие вработени и да извлече логичен заклучок кои од тие вработени може да бидат целосно заменети (или намалени) со внесување на вештачката интелигенција во процесите, во следните 5 години. Ако земеме предвид дека населението старее, ќе оди во пензија, а помал број ќе се вклучи на пазарот на труд, речиси со сигурност може да кажеме дека само поради таа причина (која нема допирна точка со АИ) веројатно до 2030 бројот на вработените ќе биде за околу 3-5% помал.

Јас на прва би рекол дека тие што коментирате за апокалиптични сценарија, дека ги преценувате луѓето овде, ја преценувате државата и движењето на трендовите (мислам зборуваме за држава во која огромен % од население 20 години не зеде да користи картичка од банкомат и во која има околу 130 илјади луѓе вработени на државно), веројатно работите во сектор во кој работат многу мал % од луѓето и уште поверојатно работите во странска фирма или во најмала рака анализирате странски фирми и тоа надвор дури и од Европа (т.е САД и Канада).

На програмерите искрено би им рекол да уживаат - барем на оние квалитетните. Фативте одлично време, од плата така човек да сонувал не би можел да живее. Нормално ќе има промени, ама размислување за префрлање од програмирање во физичка работа во следните 5 години- во најмала рака од страна ми изгледа смешно.

Јас кога бев мал една работа запаметив - сите велеа дека поштата ќе пропадне и дека поштарите ќе немаат работа, а се ќе се праќа електронски.
Е сега што се случи после 20-25 години?

Не да не пропадна поштата (нормално луѓето мислеа само на таа една пошта што ја имаше - државната), туку во меѓувреме сигурно повеќе од 50 приватни пошти се отворија во оваа област (еве гледам во моментот покрај државната 29 пошти имаат лиценца) и еден тон пари изнаправија од овој бизнис. Не земам да им ги анализирам официјалните бројки, затоа што верувам дека огромен % од прометот им е на црно, затоа парите на хартија би биле помалку или повеќе ирелевантни. Во секој случај, наспроти општото сфаќање во периодот кога доаѓаа компјутери во секој дом, кога полека но сигурно се распространи интернетот, дека поштари ќе нема - некој ги превидел Али експрес, Тему, онлајн нарачките од домашни бутици и продавници и еден тон други работи и капитализирал многу силно. Од сосема едноставна работа - пренос на пратки.

Е сега, да не бидам оф топик. Ние сме држава во која има вкупно околу 690 илјади вработени, т.е бројка која е крајно ниска, би рекол смешна.
Додека го пишував постот ја проверив состојбата на тие вработени за 2024 и му дадов на AI:icon_lol: да ја извлече наједноставната структура по сектори.
Најголем дел од вработените во Македонија се во преработувачка индистрија 20% и трговија 15%.

Мислам еве ја табелата да не ја тупам:

Врз основа на овие податоци, било кој човек може да направи целосна анализа и разглобување на структурата на тие вработени и да извлече логичен заклучок кои од тие вработени може да бидат целосно заменети (или намалени) со внесување на вештачката интелигенција во процесите, во следните 5 години. Ако земеме предвид дека населението старее, ќе оди во пензија, а помал број ќе се вклучи на пазарот на труд, речиси со сигурност може да кажеме дека само поради таа причина (која нема допирна точка со АИ) веројатно до 2030 бројот на вработените ќе биде за околу 3-5% помал.

Јас на прва би рекол дека тие што коментирате за апокалиптични сценарија, дека ги преценувате луѓето овде, ја преценувате државата и движењето на трендовите (мислам зборуваме за држава во која огромен % од население 20 години не зеде да користи картичка од банкомат и во која има околу 130 илјади луѓе вработени на државно), веројатно работите во сектор во кој работат многу мал % од луѓето и уште поверојатно работите во странска фирма или во најмала рака анализирате странски фирми и тоа надвор дури и од Европа (т.е САД и Канада).

На програмерите искрено би им рекол да уживаат - барем на оние квалитетните. Фативте одлично време, од плата така човек да сонувал не би можел да живее. Нормално ќе има промени, ама размислување за префрлање од програмирање во физичка работа во следните 5 години- во најмала рака од страна ми изгледа смешно.

Па поштата и пропадна ако сме реални. Кој праќа писма и честитки за нова година, роденден, од одмор, од странство?

Колку поштари носат пензии до врата? Дури и харитени сметки се укинуваат...

Е сега ко што интернационалната и електронската трговија и e-commerce се развија, карго испораката процути. Пред 15 години знаеш дека 99% од луѓето не се осудуваа да купат нешто без да отидат до продавница да го видат производот. Види што се дешава сега...

Мислам дека се наоѓаме пред најголемата трансформација во човековата историја, и немам добро мислење околу тоа што следи.
Муабети од типот дека ова е слично на претходните револуции, како пример индустриската, не ми држат вода. Бидејќи кога АИ ќе ги превземе моменталните работни места, нема да креира нови, од причина што апсолутно секој процес може да се автоматизира и замени со машина. Ова е под претпоставка дека моменталната форма на вештачка интелегенција ќе еволуира во понапредна форма, а гледајќи го прогресот во последните неколку години, ова и не е толку тешко да се замисли.

Моментално работам во ИТ и мислам дека веќе и можам да го визуелизирам крајот на мојата кариера, едноставно брзината со која се развива мислам дека во следните 5 години голем број програмери би станале излишни. Рано е да се размислува за порадикални чекори, но мислам дека доколку не се превземат конкретни мерки за лимитирање на употребата на АИ од некакви регулаторни тела, не чека прилично апокалиптично сценарио и распад на општеството како што го знаеме.
Во таков случај би си купила некоја фарма и една крава. :D

Поентата е што не е само IT засегнат, а само низ призмата на програмери се гледа. Комплетни тимови за услуга, администрација, финансии ќе бидат десеткувани во неколку луѓе кои само треба да буљаат у некои си dashboard-и и да пазат да не отиде некој KPI многу далеку за враќање. Нема многу луѓе да треба да гледаат во тие dashboard-и и тоа е проблемот.

Би се фокусирал на усовршување во Business Analyst затоа што сметам дека AI уште ќе каска во согледување на проблеми во процеси иако звучи смешно дека не би можел да го прави. Ама мислам дека попрво ќе биде креативен во креирање продукт (за репетитивни задачи да не ни зборам), отколку да земе цел процес. Од друга страна па, би развивал продукт на база на AI што би симулирал и заменил BA...малце шизофренија е знам, али па тоа ми доаѓа онака на памет дека ќе дојде време кога за секоја позиција во моментот ќе се бара агент.

За година до две од сега, очекувам масовен layoff ама перфидно испланиран за да не алармира институционално. Ќе се понуди некаква си реквалификација некаков upskill ама тоа ќе биде мачкање очи. За една надзорна AI позиција ќе конкурираат 1-2.000 кандидати. Ни 1% нема да можат да се префрлат така лесно од white во blue collar ни па ќе има потреба за тоа. Со еден збор криза на средната класа која и дефинитивно ќе престане да постои а само промил ќе успее да отиде во горната каста. Што ќе се прави со толкава маса на луѓе веројатно ќе одлучи пазарот. Веројатно ќе опаднатат претплатите на OF па нема веќе свака шуша со рибан табан да заработува плата на хирург во Германија пошто foot-фетишисти се спремни да платат 19.99 месечно за да тинкаат.

значи да не се секираат хиперкреативните и хиперинтелитентните. :cool: :icon_lol:

• Хаха
Reactions: Mud

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom