Mud
Aloysius Devadander Abercrombie
- Член од
- 4 мај 2012
- Мислења
- 4.569
- Поени од реакции
- 7.984
Мирно ќе спијамзначи да не се секираат хиперкреативните и хиперинтелитентните.![]()
![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мирно ќе спијамзначи да не се секираат хиперкреативните и хиперинтелитентните.![]()
![]()

Во наредни 10 тина години, било каков занает ако си машко. Ако си женско, медицинска сестра или негувателка. Со оглед дека и општествата се соочуваат со населенија што стареат: медицински сестри, браќа, негуватели и негувателки и општо медицински персонал што ќе се расправа со гадни работи, ми се професии на иднината. Ако одиме уште понатака за 20 години, очекувам целосна замена на луѓето и стапки на невработеност од 90% - 95%. Што значи ќе стане сериозен социо-економски проблем, што неминовно повлекува три опции:
1. Забрана на АИ
2. Универзален приход
3. Настанува анархија и освен мала група милијардери секој е оставен сам на себе. Во тие услови веројатно најпаметен потег би било купување на земја и производство на храна со помош на АИ и роботи и целосен бојкот на било какви компании т.е враќање на човекот во среден век.
![]()
Order NEO
Transform your Home. NEO takes care of the tasks around the house so you can focus on what matters to you.www.1x.tech
![]()
Atlas | Boston Dynamics
Atlas, the world's most dynamic humanoid robot, enables Boston Dynamics to push the limits of whole-body mobility and manipulation.bostondynamics.com
Истото ги чека и тие професии, дури и побетер. Можеби не толку на Балканот, но на запад ќе има роботи по пристапни цени за 5-10 години што ќе бидат способни да работат доста физички работи. Прашање е на време само да ги научат се што е повторливо.
Алтман не сака да пипа затоа што законската рамка не е јасно дефинирана и не сака да ја ризикува компанијата.Тоа што Алтман не сака да пипа тука, не значи дека другите нема. Не е само Чат ГПТ, а останатите не се така обѕирни.
Убаво кажано. Многу размислуваат само на техничка страна, без да размислат за регулативи, право и бизнис континуитет.Што знам, мене па волку црни сценарија не ми се реални, бар не во догледно време. Го разбирам до негде AceCaleb, и јас размислувам доста често на темава, ама еве у банка во ИТ сум, нереално ми звучи дека туку така регулаторни комисии ќе остават се во рацете на AI, или до тој степен да се замени човекот 90%.
На неколку конференции што бев, истото го врат во круг цело време, ама далеку сме од дистописки свет. Да, факт е дека многу од основните работи што се репетитивни ќе се заменат, ама се некако ми оди дека прашање на време кога еден тон регулации ќе се фрлат на ова.
Во ниту еден момент не сум се осетил загрозен ниту пак мојата позиција поради развојот на АИ. Напротив, ми ја олесна работата и сега тоа што го правев за 5 дена,ми треба многу помалку. Ниту пак компанијата имала layoffs, напротив, растеме. Али океј, можеби се зависи и од политиката на компанијата и како они реагираат на сево ова.