Агностицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Брокер
  • Време на започнување Време на започнување
Агностицизам е филозофија...Не е Религија дефинитивно и секогаш се класифицира како таква. Иако имам многу луѓе кој се агностици (најверојатно и повеќе од атеисти) ретко кој се самоопределува како агностик.

како што гледам има многу агностици кој не ни знаат што се, сите научници сфатиле дека нема потреба да зборуваат за бог, дали знаете колку е краток животот за да го поминеме во убедување дали постои бог или не, јас лично се сметам за агностик, заради што сфатив дека нема смисла да се убедувам со некој дали постои бог или не, зошто да не бидам неутрален, но како што споменав во претходните постови, секој агностик се наклонува на една страна, дали на кај атеистите или пак на кај теизам.

се вбројувам во класификацијата на агностици...баш на тој начин размислувам т.е не се ни замарам со нештото дал постои ил не, и за едното и за другото нема сигурни аргументи...

Еве малку и за гностицизмот кога веќе го споменавме:
Гностицизмот е ранохристијанска ерес (една од првите, се појавува некаде во 2 век.), можеме да речиме рани атеисти, која тврдела дека Спасението доаѓа преку спознавање на мудроста, а не на Спасителот. Најверојатно верувале во Демиург (помал бог кој не е совршен, туку е ограничен) и во дуализам (две божествени сили кои се спротивставени: зло и добро, или пак соврешно и несоврешено). Заговарале тотално откажување од материјата како зла, и целосно посветување на духовно егзистирање. Биле Докетисти, т.е. верувале дека Христос само „навидум“ бил човек, додека во суштина цело време тој бил само Бог. Сепак биле свесни за постоењето на исус не го отфрлале, но сметале дека бог никогаш не бил во човечко тело само на нас така ни изгледало на прв поглед.

ммм...Not Quite.
Гностицизмот би можеле најточно да го дефинираме како "начин" , а не религија.
Нема догма, нема доктрина, нема "правила".
Гностик е-најчисто, индивидуа која е по потрага на Виша Сила, и Универзалните Вистинитости.
Значи во овој случај кај гностиците е најчесто Every Man For Himself.
Има одредени списанија, мудрости , организации кои би можеле да се речат гностички како на пример Кабалата, Александриската Гностичка Црква , Томовото Евангелие.
Но поентата тука беше дека нема ограничување во гностицизмот освен тоа поставено од индивидуата.

ммм...Not Quite.
Гностицизмот би можеле најточно да го дефинираме како "начин" , а не религија.
Нема догма, нема доктрина, нема "правила".
Гностик е-најчисто, индивидуа која е по потрага на Виша Сила, и Универзалните Вистинитости.
Значи во овој случај кај гностиците е најчесто Every Man For Himself.
Има одредени списанија, мудрости , организации кои би можеле да се речат гностички како на пример Кабалата, Александриската Гностичка Црква , Томовото Евангелие.
Но поентата тука беше дека нема ограничување во гностицизмот освен тоа поставено од индивидуата.

Па можеби е индивидуа, по потрага од виша сила, но сепак двата наши поста се соединуваат, и мислиме за истото. И јас никаде не спомнав дека е религија затоа напишав ранохристијански ЕРЕС

Па можеби е индивидуа, по потрага од виша сила, но сепак двата наши поста се соединуваат, и мислиме за истото. И јас никаде не спомнав дека е религија затоа напишав ранохристијански ЕРЕС

Точно е.
Се мисли на ранохристијански ерес во контекст на првите гностички движења во христијанските земји-кои сепак и денес се заблудни и контрадикторни.
Иначе најголем дел од доброто во денешницата било прогласено за Ерес во некој период од времето-посебно од христијанската црква.

се вбројувам во класификацијата на агностици...баш на тој начин размислувам т.е не се ни замарам со нештото дал постои ил не, и за едното и за другото нема сигурни аргументи...
Не да не се замараш, тоа не е агностик, тоа е неверник, или во најдобар случај, незаинтересиран човек.
Ако сакаш да се класифицираш тука, треба да ги разбираш аргументите на верниците и на атеистите и да речеш, “па добро и двајцата сте во право“ и да не пресудиш во ниедна корист бидејќи ти изгледа нелогично но и логично истовремено што и да одлучиш.

Во превод, да се замараш толку многу шо на крај креваш раце и викаш “Е нек си ебе матер идам да јадам мушмули и да ја барам смислата во нивниот сочен плод зашо овде ја нема“. :helou:
wot напиша:
Хи-по-кри-зи-ја
Хеј-те-ри-зам :)

Придонеси еднаш за дискусија бе Хаус, објасни им на малите дечиња каков е твојот став. Да знаеш а да не кажеш е ко да знаеш да пливаш ама да не влезеш у вода со изговор, ова веќе знам да го праам. Али, увек постои и блефот, знам да пливам ама шо кур, не ми е интересно од срам дека не знаеш да пливаш... What will it be? What will-it-be? :vozbud:

Хеј-те-ри-зам :)

Придонеси еднаш за дискусија бе Хаус, објасни им на малите дечиња каков е твојот став. Да знаеш а да не кажеш е ко да знаеш да пливаш ама да не влезеш у вода со изговор, ова веќе знам да го праам. Али, увек постои и блефот, знам да пливам ама шо кур, не ми е интересно од срам дека не знаеш да пливаш... What will it be? What will-it-be? :vozbud:

Иронично, буквално, незнам да пливам. :)

Што се ставот тиче, мразам да се повтарам, затоа изгледам веќе како faraon.
На форумов сум сретнал верници, атеисти, агностици и идиоти.
Е сега, како синоними за плус и минус доаѓаат верниците и неверниците. Или веруваш или не. Една страна и спротивна.
Агностицизмот, односно играњето неутрал во случајов ти е највисока форма на хипокризија. Збориме за логика - sure, 1+1+1=1 е глупост, збориме за afterlife, смрт, тогаш автоматски преовладува стравот, па се као, па можно е да постои бог, ништо не е докажано, бла бла, педери сме.

А идиотите се тие што се во денајл. Имаш поназад пост, и да сум сигурен дека постои, не се замарам, не верувам. :vozbud:

И доста Хаус. Радо би бил Chase. Има кул коса, плус го има бркнато во Cameron.

Хаус Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус
Хаус

Досадни сте. Смислете нешо друго.

Иронично, буквално, незнам да пливам. :)

Што се ставот тиче, мразам да се повтарам, затоа изгледам веќе како faraon.
На форумов сум сретнал верници, атеисти, агностици и идиоти.
Е сега, како синоними за плус и минус доаѓаат верниците и неверниците. Или веруваш или не. Една страна и спротивна.
Агностицизмот, односно играњето неутрал во случајов ти е највисока форма на хипокризија. Збориме за логика - sure, 1+1+1=1 е глупост, збориме за afterlife, смрт, тогаш автоматски преовладува стравот, па се као, па можно е да постои бог, ништо не е докажано, бла бла, педери сме.

А идиотите се тие што се во денајл. Имаш поназад пост, и да сум сигурен дека постои, не се замарам, не верувам. :vozbud:

И доста Хаус. Радо би бил Chase. Има кул коса, плус го има бркнато во Cameron.

Па тоа е чудо колку ти не знаеш да воспоставиш комуникација. Препрочитај си го постот синко, затоа одговараш со еден збор, зашто своите мисли не знаеш да ги пренесеш на публиката. Живееш у свој свет, туку ај доста со анализата...

Од атеистички агол, кој сакаш да го застапуваш (и тоа е во ред) не сакаш да прифатиш ништо освен своето (и тоа не е во ред). Ти имаш свои вистини, јас имам свои. На твојата теорија дека кога се зборува за смртта преовладува стравот, јас велам не е точно, сум пукал 10 пати на руски рулет, имам работено како каскадер а моментално сум чувар на американската амбасада во Ирак, ај наметни ми ја твојата вистина.

Сакам да кажам, луѓе веруваат во Господ, луѓе не веруваат во Господ и луѓе кои не се сигурни. Како може тоа да биде “идиотско“ “педерско“ не знам какво? Веруваш во Јети и чудовиштето од Лох Нес? Веруваш во вонземјани? Веруваш дека слетавме на месечината? Убаво е да имаш став за сите тие работи, ама ако не можеш да донесеш дефинитвен став значи дека си идиот? Не, туку си претпазлив во своето размислување и не сакаш да се бламираш со паушални заклучоци. Тоа е навиката која те нервира кај верниците кога викаат “Господ секако дека постои, тука нема простор за дискусија“. Не, има простор, за вечна дискусија, и тој простор е оној на ангостиците.
GoD.HateUSaLL напиша:
Досадни сте. Смислете нешо друго.
Хаус, смисли нешто паметно и пиши, ќе те наречам Ајнштајн. :baeh: До тогаш сте само копија на холивудски лик.

Агностицизам (грчки: Αγνωστικισμός непознат, неспознаен) е израз што опфаќа мошне различни правци како трансценденталниот идеализам, позитивизмот и др што го застапуваат гледиштето дека стварноста не може да се спознае. Од религиозна гледна точка агностицизмот се наоѓа помеѓу теизмот и атеизмот. Агностичари тврдат дека не може да се спознае дали навистина постои Бог или не. Тие всушност се сомневаат во сѐ и дел од нив претставуваат вид скептичари. Прв пат овој термин го употребил Томас Хаксли, а најпознат философ со агностички ставови е Дејвид Хјум.

Еден од првите застапници на агностицизмот е Протагора кој, во своето дело „За боговите“ напиша: „Во врска со боговите, јас немам средства да знам дали тие постојат или не или од кој вид се тие, поради опскурноста на материјата и краткоста на човечкиот живот.“.......

Ме интересира дали се мисли на познатите богови, религии, или општо за постоењето на виша сила, која можеби за нас е сеуште непозната..?

Па тоа е чудо колку ти не знаеш да воспоставиш комуникација. Препрочитај си го постот синко, затоа одговараш со еден збор, зашто своите мисли не знаеш да ги пренесеш на публиката. Живееш у свој свет, туку ај доста со анализата...

Од атеистички агол, кој сакаш да го застапуваш (и тоа е во ред) не сакаш да прифатиш ништо освен своето (и тоа не е во ред). Ти имаш свои вистини, јас имам свои. На твојата теорија дека кога се зборува за смртта преовладува стравот, јас велам не е точно, сум пукал 10 пати на руски рулет, имам работено како каскадер а моментално сум чувар на американската амбасада во Ирак, ај наметни ми ја твојата вистина.

Сакам да кажам, луѓе веруваат во Господ, луѓе не веруваат во Господ и луѓе кои не се сигурни. Како може тоа да биде “идиотско“ “педерско“ не знам какво? Веруваш во Јети и чудовиштето од Лох Нес? Веруваш во вонземјани? Веруваш дека слетавме на месечината? Убаво е да имаш став за сите тие работи, ама ако не можеш да донесеш дефинитвен став значи дека си идиот? Не, туку си претпазлив во своето размислување и не сакаш да се бламираш со паушални заклучоци. Тоа е навиката која те нервира кај верниците кога викаат “Господ секако дека постои, тука нема простор за дискусија“. Не, има простор, за вечна дискусија, и тој простор е оној на ангостиците.

Хаус, смисли нешто паметно и пиши, ќе те наречам Ајнштајн. :baeh: До тогаш сте само копија на холивудски лик.

Според некоја логика, можеби си и во право. Но се водиш по логика, не личен став и перцепција на работите. Што изгледа правилно - се адаптираш според тоа. Немање одлучност? Страв да не одбереш погрешна страна? Cohones? :P

Анализи на страна, не е битно дали ќе си хипокрит, дали ќе си верник, дали нема да си, кога на крај сите ќе сме два метра под земја како храна за црви. И што преостанува? Што вредело? Имање личен став, не воспоставување врска со правилното.

Сега, викај ме Ниче. Господ е мртов. :ojea:

Според некоја логика, можеби си и во право. Но се водиш по логика, не личен став и перцепција на работите. Што изгледа правилно - се адаптираш според тоа. Немање одлучност? Страв да не одбереш погрешна страна? Cohones? :P

Анализи на страна, не е битно дали ќе си хипокрит, дали ќе си верник, дали нема да си, кога на крај сите ќе сме два метра под земја како храна за црви. И што преостанува? Што вредело? Имање личен став, не воспоставување врска со правилното.

Сега, викај ме Ниче. Господ е мртов. :ojea:
:pos: За Ниче е сигурно дека е мртов, за Господ... оди докажи :)

Туку, лесно е да се заземе став, за тоа не требаат кохонес, треба гравитација и да замижиш, на една страна гарант ќе паднеш. :toe:
Да ја имаш вистината во раце е бесценето. А по ова прашање не давање конкретен одовор е всушност вистинската работа, бидејќи е невозможно да се докаже Бог, ниту да се побие неговото духовно постоење.

А што преостанува два метра под земја... :icon_lol: Ех да е само имањето личен став...

Ако не е сигурен во одредено нешто тогаш тој научник како е сигурен во тоа што го работи, ќе преиспитува се и сешто и на крај нема да знае дали неговата работа прикажала резултати успешно или не :toe:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom