Агностицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Брокер
  • Време на започнување Време на започнување
Агностици, атеисти, верски фанатици, атлетичари, озрачени, напатени, ебени, дупени...

Кога ќе умрете ќе видите дали има или нема, ебате!

Агностици, атеисти, верски фанатици, атлетичари, озрачени, напатени, ебени, дупени...

Кога ќе умрете ќе видите дали има или нема, ебате!

е па кога ќе видиш ти не се замараш со ништо и кога ќе умреш ќе видиш што има и како има, па нели тоа автоматски не те прави агностик? прочитај ги постовите, можеби и ќе се најдеш

е па кога ќе видиш ти не се замараш со ништо и кога ќе умреш ќе видиш што има и како има, па нели тоа автоматски не те прави агностик? прочитај ги постовите, можеби и ќе се најдеш

Не е исто, не сум ногу заинтересиран по тоа прашање, не велам дека знаењето за постоење на бог е недостижно или можно.

Атеиста сум.

мое мислење е дека секој човек, свесно или несвесно е агностик (дури и атеистите ако не се сега сепак поминале низ таква фаза). Дури и најголемиот верник кој еднаш додека стоел надвор во една летна ноќ, ги набљудувал ѕвездите и се запрашал КАЈ Е КРАЈОТ НА ОВАА ПРЕКРАСНА ГЛЕТКА бил дел од агностицизмот бидејќи го спомнал крајот а со тој крај се става крај и на Господ :toe: Јас лично не сум некој верник голем ама и не го негирам постоењето на Господ но сепак понекогаш се прашувам дали навистина постои? кај е крајот на вселената? како започнал животот и што било пред него? Покрај овие прашања има и уште мал милион други кои за жал ни науката ни религијата не можат да ми ги одговорат. Значи....агностик сум:toe:

Абе зашо мораш да си лепиш етикета?
Биди ништо,кул е :)
Едноставно истражувај и дознавај,не мора да значи дека со тоа стануваш ова или она.

Да го цитирам дедо ми (немам поим по кој пат): Абе каков Господ, види наукава до каде дојде, Американцине на месечината слетаа, они Господ. Глупости.
Дедо ми има занаетчиско образование. За жал, многумина со повеќе од тоа на ист начин ги поларизираат ставовите, или ќе бидеш разумен човек кој се води по логика и Дарвин, или затуцан верник кој слепо верува во празни приказни, се помеѓу тоа е споредливо со женски гениталии. Не се работи за хипокризија, кохонес, страв. Го заземам тој став не заради недостаток од муда или страв од можен ала Данте суд на крајот, туку заради недостатокот од расудувачка способност и интелект достојни за такво прашање. Чекор понатаму, и ќе се преценам, ќе го преценам и човештвото како ентитет способен да го спознае својот создател, или да го докаже неговото непостоење. Барем се обидувам да не бидам толку егоцентричен, ако не друго. Фино беше кажано, аргументите на атеистот тежат исто колку и аргументите на верникот, исто имаат и немаат смисла. И едниот и другиот имаат тенденција да ги пропагираат доказите во прилог на нивниот став, и да ги одбиваат оние спротивните, што е сосема природно, нели. Тоа што им е заедничко е самоувереноста во исправноста на својот став. Како магариња на мост.

Мислам дека општо за реалноста околу нас и генерално за животот, секогаш би требало да се посматра на агностички начин. Единствено нешто за кое што си сигурен е дека за ништо не можеш да бидеш сигурен.
А најмалку за Бог.

Инаку ми е јасна потребата на луѓето да се држат цврсто до ха-це ставови ко магариња на мост (што би рекол Ханзо), зошто тоа им ствара илузорен впечаток дека се сигурни во себе и дека стојат на цврсто тло, дека можат се` да израционализираат и дека се доволно умствено компетентни да донесат конечен суд дали е нешто црно или е бело.
За жал ништо од ова што го набројав не е карактеристика на хомо сапиенсот, ма колку и да се мава у груди дека е така.

Етикетите „немање мадиња“, „педерска работа“ и сличните на нив погрешно се упатени кон агностичките убедувања. За да кажеш НЕ ЗНАМ пред себеси и пред светот, треба мадиња богами, и тоа биковски :wink:

За да кажеш НЕ ЗНАМ пред себеси и пред светот, треба мадиња богами, и тоа биковски :wink:
Да го искривиме патчево малце, иако ќе го оставам главниот знак кој вели “АГНОСТИЦИЗАМ 30км“.
Кога ќе се случи некое “чудо“ (по апострофите се гледа мојот став), верникот вели дека тоа е господ.
Човекот кој не верува во господ, но и тој неможе да го поткрепи дејствието со факти од науката, вели дека Не знае како се случило тоа и тоа.
Дали тоа го прави агностик или атеист?

Абе зашо мораш да си лепиш етикета?
Биди ништо,кул е :)
Едноставно истражувај и дознавај,не мора да значи дека со тоа стануваш ова или она.
не ми пречи тоа за етикетата, тоа сум и нема потреба зашто да се кријам :toe:

Факт е дека сите сме многу збунети од религиска гледна точка.
Од една страна, ни се наметнува црквата со својата организирана религија, со сите тие глупи обреди за се и сешто, традиции, палење свеќи, носење зејтин како искупување од гревовите, миси, крштевања, тешки постови, нејасни црковни книги, стари завети, нови завети, мал милион молитви, исто толку светци, па тука морам да ја спомнам и инквизицијата и целата подвоеност што ја предизвикувала кај луѓето. Има луѓе што секоја недела идат во црква, ама после прават поголеми гревови од оние што не одат. Правиот верник не мора да оди во црква или да ги следи сите тие наметнати горенаведени ствари на организираната религија. Верата/правдата му е во срцето на таквиот човек.
Постојат и луѓе што се уште како во средниот век. Ако човек сам не сфатил дека не треба да убива/краде/лаже/посакува туѓо итн, тогаш може единственото решение е да му се наметне страв дека ќе оди во пеколот ако ги прави тие ствари :/
Агностик сум. Бидувањето верник/атеист подразбира човек претходно детално да има испитано милион црковни книги од разни религии. Можеби дури ни тогаш не би знаел дали да верува или не.

Се согласувам со предходното мислење! Религиите оргинално имале за цел да дадат смисла на постоењето и животот, но со време се претвориле во средство за манипулација! Главниот двигател кој е причина распространетоста која јa имаат религиите е стравот кој монотеизмот го користи како "стапче" со кое ги држи во ред "овчичките"! Уште една карактеристика која е важен фактор за опстојувањето на монотеизмот е незгасливата потреба на луѓето да живет вечно, па макар и како робови! Нешто што вешто е искористено за манипулација. Во ситуации кога неможат да најдат доказ за тоа, го прифаќаат учењето на религиите. Најчесто луѓето се свесни за нелогичностите, слично на давеникот кој иако само секунда пред да почне да се дави знае дека сламката не му е од никаква помош, сепак посега по неа!
Да јас сум Агностик, како и идеологијата која ја почитувам - Сатанизмот на Lavey

Нема агностици на форумов. Во претходниве 3 страници, сите се докажувате што сте и зошто сте или не сте тоа и со тоа автоматски се замарате, само овој пат не е теист vs. атеист, туку агностик vs. others. Нели беше краток животот за вакви дискусии? :)

Нема агностици на форумов. Во претходниве 3 страници, сите се докажувате што сте и зошто сте или не сте тоа и со тоа автоматски се замарате, само овој пат не е теист vs. атеист, туку агностик vs. others. Нели беше краток животот за вакви дискусии? :)
Не да не се замараш, тоа не е агностик, тоа е неверник, или во најдобар случај, незаинтересиран човек.
Ова. Агностицизмот не е незамарање, баш напротив, претставува далеку поголемо замарање по господовото прашање отколку оние другите што веќе донеле цврст став и се наоѓаат некаде на двете екстреми, преку субјективно филтрирање на аргументите и затворање очи кај ќе им се присака.
Етикетите „немање мадиња“, „педерска работа“ и сличните на нив погрешно се упатени кон агностичките убедувања. За да кажеш НЕ ЗНАМ пред себеси и пред светот, треба мадиња богами, и тоа биковски :wink:
Имаме голема одбивност кон признавање некомпетентност, зарем не. Етикетичарската офанзива е само резултат на тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom