Адвертајзингот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
humanoid напиша:
Космофон- New Moment...

Космофон се толку самоуверени и убедени дека знаат се, што скоро апсолутно ги контролираат, дизајнот, пораките и конечниот изглед на рекламите и кампањите.

„Де смени бојата на позадината, не ми се допаѓа како е облечена, помести фонтот во лево, смени фонт...Пресерување до бескрај“

Во ред е клиентот да сугерира, но не и да раководи. Ако си сигурен што ти треба, тогаш земи едно младо момче што ги барата програмите, штампариите и камерите, кажи му што сакаш и аирлија работа.
-:)-Менувај работно место под итно зашто ќе дојдеш во состојба да ги отераш во П.М. па да си имаш после проблеми! Доколку си само вработен таму...не се работи таква работа за плата. Го сфатив тоа одамна. Не залудно јас на своите клиенти за кои работам директно графички дизајн и видео во пакетот што им го нудам им нагласувам дека за понудената цена имаат 60 минути за консултација и директни сугестии со изведувачите (дизајнерот или видео монтажерот), се над тој лимит се плаќа по цена од 20 до 30 евра за саат, па бујрум!

Во Македонија адвертајзингот е на многу лошо ниво 99% од сите реклами шо се снимани тука се КАТАСТРОФА како рекламите за гонг,рама маргарин инаква и уште многу други

Mandrak напиша:
-:)-Менувај работно место под итно зашто ќе дојдеш во состојба да ги отераш во П.М. па да си имаш после проблеми! Доколку си само вработен таму...не се работи таква работа за плата. Го сфатив тоа одамна. Не залудно јас на своите клиенти за кои работам директно графички дизајн и видео во пакетот што им го нудам им нагласувам дека за понудената цена имаат 60 минути за консултација и директни сугестии со изведувачите (дизајнерот или видео монтажерот), се над тој лимит се плаќа по цена од 20 до 30 евра за саат, па бујрум!

може едно вака питање, а кај работиш?

city напиша:
може едно вака питање, а кај работиш?
Никаде !:) Ако не те задоволи одговорот, жалам:) Не работам за други одамна веке. Скоро година дена работам само за себе.

city напиша:
iskreno da ti kazam sega me kopka, a i ne se somnevam deka ke bide nesto loso
Ги виде билбордите со "Speak up" и ги слушна рекламите на радио кои всушност никој не знае за што се реклама? Тоа е кампањата на Космофон, односно најверојатно првиот дел од неа, за потоа во наредниов период да дојде објаснувањето дека се работи за нив или некоја нивна услуга.

фала што ми ја расреши мистеријата а јас се утепав од мислење за што е кампањата!

денес,ја видов комплетната реклама за новата промотивна понуда...и искрено според мене прекресна е кој како сака нека збори

Razberete edna rabota. K-15 se SMESNI, ne se dobri. Fakt e deka site nivni reklami se protkaeni so humor i so poraka (or lack thereof) koja e sozdadena za da se prilepi na mentalitetot na makedonskiot potrosuvac. Toj mentalitet, koga se reklamite vo prasanje, e sosema druga prikazna. Reklamite na K-15 ne se ni efektivni posto vo 80% od nivnite reklami dominiraat likovite od K-15 koi odvlekuvaat vnimanie od produktot ili uslugata sto ja reklamiraat.
Od site reklami nivni, vo poveke od pola ne znam sto reklamiraat. Se pamtat shegite, ama produktot go nema nigde. E sega, gazdite na firmite koi plakaat debeli pari za reklama od K-15 se so svoj poseben mentalen sklop, koj pak e uste edna druga prikazna. Jas pisuvam Master Thesis za advertajzing vo Makedonija. Ako dobro mi ja ocenat i prifatat profesorite i relevantnite lica, ke bidam vo pravo za ova sto go napisav. Ako ne, onda je*i ga :)

Така е. К-15 одат на својот автентичен стил на хумор кој е најчесто предозиран и производот е ставен во втор план. Chandler, локалниот менталитет на таргет групата е секогаш почетна позиција од која треба да се тргне при подготовка на кампања. Тоа еднаш го имам веќе спомнато во темава или во друга слична, не се сеќавам точно. Менталниот склоп на газдите на компаниите кои се рекламираат во МК е стварно посебна приказна, ова од искуство можам да ти го кажам. Како да не им е битно воопшто дали рекламата ќе допре до потрошувачот, освен рекламата нив да им се допаѓа. И да знаеш дека е најтешко да се работи за газди кои треба да ги убедуваш безуспешно дека рекламата е за да ги анимира потрошувачите кои треба да го купат нивниот производ. Многумина во нив фатени помеѓу површни сознанија за рекламирањето и личните желби и вкусови, како и личната суета, доаѓаат во позиција да не знаат што сакаат, сакаат да видат безброј решенија од кои најпосле го избираат најлошото што за еден професионалец во адвертајзингот е погубно поради тоа што неможе да застане со полна одговорност зад она што го работел. Навистина по прашањето на менталниот склоп на газдите во МК кои ги рекламираат своите производи може цела брошура да се напише.

Znam druze, denes razgovarav so nekoi reklamci i istoto sto jas go zborev i na sto ti se soglasi, ovie go potvrdija :)

Најлоша реклама

Generalno vo Makedonija se pravat ubedlivo losi reklami.
Za najlosa bi ja izdvoil onaa na Misko Barzov koga mu vikase na kilimot "letaj,letaj..."
Od ponovite e i onaa so dvajcata koi pola minute se ubeduvaat dali e "osvezi se" ili "ofresi se". Katastrofa nevidena.
Koja e vasata "najlosa reklama"?

Lepten bez konkurencija!

Лепетен е стварно без конкуренција ама и оние за Добра вода со циганите беа стварно катастрофа

сите што се приказуваат на А1 телевизија!!

EA GAMES Challenge Everything :pos::pos::pos:
Лептен дефинитивно

nene onie ciganskine na BTR za LIDER kola MUAHAHAHHA.najbed se.Ali lepten e stvarno edna od najbed.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom