Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Очекував ваков одговор. Многу е зафатен последно време, али успеа да ми дигне на телефон, ми рече оти многу се лути кога му го пишуваш името со мали букви.
Многу се разочарал и тој.
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 02:10 ---

Таа нели е подобра од оваа што абортирала? Од кога се еднакво лоши и двете?
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 02:11 ---

Ќути, не го буди, убаво му е дур сонува :)
Не капираш дека поентата е и таа што абортирала доколку родела ке си го сакала детето најмногу на свет? Или како во к-15, мајсторе ако нема бурек да го земам алва, ако нема...... да го земам алва.

Не капираш дека поентата е и таа што абортирала доколку родела ке си го сакала детето најмногу на свет? Или како во к-15, мајсторе ако нема бурек да го земам алва, ако нема...... да го земам алва.

А ти сфаќаш дека немаш поим што таа ќе чувствувала ако го родела?
Што мислиш, што чувствувала мајка му на Најден кога го родила?
Во знак на безмерна љубов го давела и му го сечела јазикот?
И за крај, сфаќаш какви глупости пишуваш?

Ај сега да се договориме.
Ако мајка што дала дете на посвојување а не се кае е психички нестабилна, тогаш во која категорија спаѓа (не)мајка што абортирала дете и воопшто не се кае?
Во категорија ,,неодговорна,, поткатегорија ,,без чувства и осет,,.

А ти сфаќаш дека немаш поим што таа ќе чувствувала ако го родела?
Што мислиш, што чувствувала мајка му на Најден кога го родила?
Во знак на безмерна љубов го давела и му го сечела јазикот?
И за крај, сфаќаш какви глупости пишуваш?
На мајка му на Најден неможе да и се фати кусур, тоа што е направено може да го направи само тешко болна личност. Дали мислиш дека такво нешто може да направи здрава личност? Таму затаиле некои други кои биле надлежни па се случило тоа.
Ако не се согласуваш со моите мислења немора да ме навредуваш. Имам убаво мислење за тебе и мислам дека последната реченица ти е избрзана. Не е тоа убаво изразување.

Свињата ја изедначуваш со дете? :confused:
Никој неможе со сигурност да каже дали фетусот осеќа болка.

Добро бе, еве да речеме ти затруднеш и абортираш, нема да ти биде тешко, нема да се каеш или ќе се чуствуваш како крлеж да си остранила на лекар?

Не, ја ставам на повисоко место од ембрион. Ембрионот не е исто што и дете.
Може, може да каже. Медицината одамна го реши тој проблем, ама тешко е нешто да се поднаучи.

Еве да речеме, тебе ич не треба да ти биде гајле што јас осеќам или би осеќала, мене ич не ми е гајле, и не треба да ми биде, што секоја посебна трудна жена осеќа.
Право на абортус, е право на избор, лично право, кое немаме ние причина да го судиме.

Не сме во нејзина кожа и толку. Не знам попросто како да објаснам.
Абортусот никому не е драг и мил, но е решение и е нешто што мора да постои како право.
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 02:37 ---
На мајка му на Најден неможе да и се фати кусур, тоа што е направено може да го направи само тешко болна личност. Дали мислиш дека такво нешто може да направи здрава личност? Таму затаиле некои други кои биле надлежни па се случило тоа.
Ако не се согласуваш со моите мислења немора да ме навредуваш. Имам убаво мислење за тебе и мислам дека последната реченица ти е избрзана. Не е тоа убаво изразување.

Совет - немој да имаш мислење за форумски лик. Може сум маж, со бунда на грб, имам 5 деца и жена ми ја млатам секој ден.
Немој да се навредуваш лично, јас го навредувам твоето мислење, со намера дека ќе почнеш да читаш нешто за темата која ја коментираш. Во минативе две страни, изнесе еден тон небулози, шпекулации и невистини, а башка и неправдини.
Едноставно е, не кажувај нешто во што не си сигурен. Ако ти објаснат дека грешиш, провери, не се дозакопувај.
Не можам јас за автомобилизам да зборувам, оти знам онака, 3 информации, кои можеби се, а можеби и не се точни.
На темава се пишувани ТОЛКУ МНОГУ научно проверени работи, што мене би ми било срам, како тебе вакви испади да имам.
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 02:38 ---
Никој освен медицината.
Болка? Таму накај 6-ти месец.

И ти грешиш сега :) Болка некаде 12-13 недела, почнува да функционира нервен систем, со тоа се означува и зачеток на осетите. :)

Од твојот извор:
In practical terms, this means the study of fetuses; none of the accepted indicators of perception are present in embryos.
Fetal pain and abortion [edit]

Scientific research generally indicates that the fetus is incapable of feeling pain until at least the 24th week.[15] Many pro-life activists strongly believe in the ability of a fetus to perceive pain, and have introduced legislation in line with this belief. However, fetal pain is not a major legal issue in the debate about abortion, and has not been a deciding factor in any US Supreme Court decision, including the 1973 Roe v. Wade.
Such legislation, if passed would likely affect a very small percentage of abortions, as most are performed before week 20.

Ова некако го прескокна, или?

http://en.wikipedia.org/wiki/Neonatal_perception

https://en.wikipedia.org/wiki/Fetus#Fetal_pain
Fetal pain [edit]

Main article: Fetal pain
Fetal pain, its existence, and its implications are debated politically and academically. According to the conclusions of a review published in 2005, "Evidence regarding the capacity for fetal pain is limited but indicates that fetal perception of pain is unlikely before the third trimester."[25][26]However, there may be[weasel words] an emerging consensus among developmental neurobiologists that the establishment of thalamocorticalconnections" (at about 26 weeks) is a critical event with regard to fetal perception of pain.[27] Nevertheless, because pain can involve sensory, emotional and cognitive factors, it is "impossible to know" when painful experiences may become possible, even if it is known when thalamocortical connections are established.[27] Some authors,[28] however, argue that fetal pain is possible from the second half of pregnancy: “The available scientific evidence makes it possible, even probable, that fetal pain perception occurs well before late gestation” wrote KJS Anand in the journal of the IASP.[29]
Whether a fetus has the ability to feel pain and to suffer is part of the abortion debate.[30][31] For example, in the USA legislation has been proposed by pro-life advocates that abortion providers should be required to tell a woman that the fetus may feel pain during the abortion procedure, and require her to accept or decline anesthesia for the fetus.[32]

Затоа дури и википедија да цитираш треба да го прочиташ и разбереш.
За чувство на болка потребни се сетилни, емотивни и когнитивни фактори. Оформувањето на таламокортикалните врски е сензорниот дел, не е возможно да се утврди точно кога доживувањето на болка станува реалност бидејќи не е утврдено кога се активираат емотивните и когнитивните фактори. Според тоа што си го пастирал, секако не е пред 26-та недела.

Девојче, никој неможе да каже со 100% сигурност го разбираш ли тоа или не?

Јас разбирам дека ти имаш НУЛА познавања за темата во која ,,дискутираш,, , а башка, ни сопствениот извор не си го прочитал, нит разбрал.

Прво, треба малце да знаеш да правиш разлика, на пример, ти мене ми пишуваш за фетуси, а дозволен е абортус на ембрион, не на фетус.
Ти не само што се демантираше сам себе со сопствениот извор, туку немаш ни поим што е тоа што се абортира.

Не, ја ставам на повисоко место од ембрион. Ембрионот не е исто што и дете.
Може, може да каже. Медицината одамна го реши тој проблем, ама тешко е нешто да се поднаучи.

Еве да речеме, тебе ич не треба да ти биде гајле што јас осеќам или би осеќала, мене ич не ми е гајле, и не треба да ми биде, што секоја посебна трудна жена осеќа.
Право на абортус, е право на избор, лично право, кое немаме ние причина да го судиме.

Не сме во нејзина кожа и толку. Не знам попросто како да објаснам.
Абортусот никому не е драг и мил, но е решение и е нешто што мора да постои како право.
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 02:37 ---

Совет - немој да имаш мислење за форумски лик. Може сум маж, со бунда на грб, имам 5 деца и жена ми ја млатам секој ден.
Немој да се навредуваш лично, јас го навредувам твоето мислење, со намера дека ќе почнеш да читаш нешто за темата која ја коментираш. Во минативе две страни, изнесе еден тон небулози, шпекулации и невистини, а башка и неправдини.
Едноставно е, не кажувај нешто во што не си сигурен. Ако ти објаснат дека грешиш, провери, не се дозакопувај.
Не можам јас за автомобилизам да зборувам, оти знам онака, 3 информации, кои можеби се, а можеби и не се точни.
На темава се пишувани ТОЛКУ МНОГУ научно проверени работи, што мене би ми било срам, како тебе вакви испади да имам.
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 02:38 ---

И ти грешиш сега :) Болка некаде 12-13 недела, почнува да функционира нервен систем, со тоа се означува и зачеток на осетите. :)
Јас градам мислење за ,,форумски лик,, врз основа на тоа што го пишува. Вистинскиот лик може да биде било што ама моето мислење е за форумскиот лик.
Во моите пишувања на темава не наведов никакви стручни работи оти не сум стручен туку пишувам мои мислења за работи од животот, впрочем и темата е во дом и семејство а не во медицина. Тоа што го пишувам навистина го мислам и сум сигурен во тоа но секогаш сум спремен да прифатам аргументи па дури и да сменам мислење ако треба. Не е аргумент тоа ако нечие мислење се искривува, се зборува нешто па потоа не се одговара на прашање за зборуваното, а ти го правиш баш тоа. Ако се препрочиташ на темава ке видиш дека имаш многу нелогичности во мислењата и зборувања како со другарки на кафе но не треба да се срамиш за истите бидејќи те разбирам дека многу пишуваш и понекогаш е нормално да концентрацијата падне, нервите олабават, посебно во вака доцни часови.

Рабираш ли дека не е детето твоја своина? Дека 50 % од гените не се твои(чисто биолошки кажано, ми делуваш како да си учела биологија на некој од социјалниве факултети)? Кој ти дава право да одлучуваш дали ќе му го одземеш животот или не? Животот не е форумско мислење!
Твоево прашање има врска со се, освен со биологија.
Ај да се оплодиме, и ти со твоите 50 посто гени израсни си го во тебе и роди си го.
Сакаш?
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 02:58 ---
Што е тоа што се абортира, ајде кажи ми? Те прашав што претставува тоа за тебе но не ми одговори? Што е? Крлеж?

Ембрион.
Знам дека не знаеш што е, ама немам намера да ти објаснам.

Рабираш ли дека не е детето твоја своина? Дека 50 % од гените не се твои(чисто биолошки кажано, ми делуваш како да си учела биологија на некој од социјалниве факултети)? Кој ти дава право да одлучуваш дали ќе му го одземеш животот или не? Животот не е форумско мислење!

А ти можеш твојата половина сам да си ја доносиш? Не? Види, занимливо.

Уште нешто, ако решиш дека ни твојата, а ни нејзината половина не ја сакаш во твојот живот, можеш да си ја здувнеш без да ти е гајле? Да? Одлично.Кој ќе остане ем со бебе,ем без права? Ти секако нема. Кој си ти да одземаш право на абортус?

Јас градам мислење за ,,форумски лик,, врз основа на тоа што го пишува. Вистинскиот лик може да биде било што ама моето мислење е за форумскиот лик.
Во моите пишувања на темава не наведов никакви стручни работи оти не сум стручен туку пишувам мои мислења за работи од животот, впрочем и темата е во дом и семејство а не во медицина. Тоа што го пишувам навистина го мислам и сум сигурен во тоа но секогаш сум спремен да прифатам аргументи па дури и да сменам мислење ако треба. Не е аргумент тоа ако нечие мислење се искривува, се зборува нешто па потоа не се одговара на прашање за зборуваното, а ти го правиш баш тоа. Ако се препрочиташ на темава ке видиш дека имаш многу нелогичности во мислењата и зборувања како со другарки на кафе но не треба да се срамиш за истите бидејќи те разбирам дека многу пишуваш и понекогаш е нормално да концентрацијата падне, нервите олабават, посебно во вака доцни часови.

Моето прво мислење тука, е веројатно пред едно 3 години, до денес се нема променето.
Тоа лесно можеш да го провериш.

Прашањето твое е одговорено, ако навистина те интересира, ќе го пронајдеш.
Пребарај ги де сите мислења од мене.

Имам зборувано за лична ситуација. Ама темата не е Пума и нејзината бременост.
Темата е за абортус, независно од сексуалниот, репродуктивниот и емотивниот живот на Пума.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom