Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Индивидуално е.
Девојката го има комплетното и целосно право да контролира со своето тело и самата да донесува решенија и да превеме одредени мерки.
Најпрво, во зависност се околностите, па потоа следува сопствениот заклучок кој ќе го превземе,(да абортира/да го задржи).
Верската причина како контра аргумент на абортус е апсурд.
Шо ако абортира?
Прекршува еден од десетте Божји заповеди со убиството на ембрионот?
Ајде бе, не ме заебавај, конзервативизам пука.
А, стриктно од медицински аспект делумно е безопасенот хирушкиот зафат, доколку е изведен прописно, меѓутоа носи со себе последици и компликации како и секој хирушка интервенција тоа е општо познато.
Делумно безопасен?! Знеаш ли како се прави тоа? Се стружат зидовите на матката за да се извади плодот! Ова е доволно опасно за жената која немала деца да нема никогаш ни шанса за тоа.
Всушност, како што пишува и во постот погоре, сите ние (или повеќето) само хипотетички пишуваме. Што би направиле и кој е нашиот став... А сите сме кој од кој, верници, демократи и така натаму али друго е реалниот живот кога треба да се покажеме како вистински луѓе и исправни личности, тогаш некако најчесто се забораваат сите ставови и се гледа својот задник...
ама не знам дали сеуште не сте свесни дека не се работи за ашов и мотика и докторот да копа по утроба, медицина е.
Па да порано се правело ама сеа е мн поусовремено.
Да, своето тело, али тука веќе не е само нејзино тело туку и уште едно друго тело. Нормално дека не може скроз да се исконтролира жената и ако сака и самата скришно тоа ќе го направи али ја лично би се борел против тоа.
За верниците нормално дека не, ја се ориентирав од моја гледна точка, пошто мене ми е апсурдно.Не разбирам каде е апсурдот?? Тоа што ја сум конзервативен, поточно кажано верник (а тоа не е еквиваленција) не ја прави причината апсурдна, барем не за верниците...
Ајде вака, да не го гледаме тоа од верска гледна точка. Знаеш ли дека плодот веќе после 2 недели реагира на надразнувања од различен тип? Знаеш ли колку брзо плодот веќе има и пулс и разни органи?? Да си видел/а бебе на ехо веќе не би ти бил ист муабетот (верувам). И тоа како еден вид убиство не би ти ја оптоварило совеста?? Ако е така стварно сум загрижен за тебе не од верска туку од морална гледна точка.
Виктор ГГ, убаво ти реплицираше нема потреба да повторам.Делумно безопасен?! Знеаш ли како се прави тоа? Се стружат зидовите на матката за да се извади плодот! Ова е доволно опасно за жената која немала деца да нема никогаш ни шанса за тоа.
Зошто глобализираш?Всушност, како што пишува и во постот погоре, сите ние (или повеќето) само хипотетички пишуваме. Што би направиле и кој е нашиот став... А сите сме кој од кој, верници, демократи и така натаму али друго е реалниот живот кога треба да се покажеме како вистински луѓе и исправни личности, тогаш некако најчесто се забораваат сите ставови и се гледа својот задник...
Вака... дечки.... после абортус, шансите за забременување на девојката се доста помали.... колку и да напреднала медицината во последната деценија...
Туку ми има оставено впечаток , дека голем број од девојките кои се сексуално активни и не се доволно сексуално едуцирани... па проблемот со несакана бременост и не ме изненадува...
Верувале или не... неколку пати сум се посрамил... кога сум бил у ситуација да и објаснувам на девојка, околу менструален циклус, плодни денови ... и такви работи...
А околу прашањето, дали одобрувам или не... немам генерален став... таа одлука зависи од самата девојка... затоа што тоа е одлука за нејзиниот живот.... а доколку јас направам беља се знае , абортус у никој случај....
Мислам дека нема потреба да ти реплицирам тебе мајка(како што прочитав).Барем ти треба да знаеш кога е најефикасно и колкав е плодот во 8 недела,па дури и најсигурно си напишалаБаш не си во право, јас познавам случаи во кои девојката има направено дури 3-4 абортуси... па еве сега пак е бремена, значи нема врска тоа демек потешко се забременувало, можеш и после нормлаен пораѓај се да се искомплицира и толку да биде, а и има девојки кои воопшто не направиле абортус и неможат да останат бремени, значи се се базира на оргнизмот кој, каков е, и колку е издржлив нормално и во чии раце сте паднале, и затоа кога веќе некој се одлучува на абортус тоа е најефикасно и најсигурно до 8 недела од бременоста.
Баш не си во право, јас познавам случаи во кои девојката има направено дури 3-4 абортуси... па еве сега пак е бремена, значи нема врска тоа демек потешко се забременувало, можеш и после нормлаен пораѓај се да се искомплицира и толку да биде, а и има девојки кои воопшто не направиле абортус и неможат да останат бремени, значи се се базира на оргнизмот кој, каков е, и колку е издржлив нормално и во чии раце сте паднале, и затоа кога веќе некој се одлучува на абортус тоа е најефикасно и најсигурно до 8 недела од бременоста.