Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Да прашам да ли ти сериозно си про абортус ? Цело време ми делуваш како човек што ја мрзи смрта и е про лајф.

Ја празам смртта, сум про лајф и не би абортирала(освен во случај на силување и слични ситуации), но сметам и дека секој има право на избор. ;)

Сестро, кај љубовниот занес не постои „срамота“.
Оставаш простор за многу паралели. Истото го викаат и педофилите, на пример.
Но генерално се сложувам со тебе. Абортусот не смее да се користи како контрацептивно средство освен во екстремни ситуации налик силување, загрозување на здравјето на жената и слично. „Љубовниот занес“ сигурно не е една од овие ситуации.

Но генерално се сложувам со тебе. Абортусот не смее да се користи како контрацептивно средство освен во екстремни ситуации налик силување, загрозување на здравјето на жената и слично. „Љубовниот занес“ сигурно не е една од овие ситуации.

Не реков дека треба да се користи како средство за контрацепција, само посочив дека се прават грешки при љубовниот занес. Тука нема ништо срамота.

Вие што кењате за абортусов, сте виделе ли стапка на упсех од контрацептивниве средства колкава е, и колку се разликуваат резултатите кога различни жени ги користат? Контрацепцијата не е секогаш решението. Може да биде користена цело време, а на крај да се дознае дека девојката е сепак бремена и покрај тоа.

Мислам дека прочитав негде дека од 2015 година во продажба ќе се пушти и машка контрацептивна пилула. Може нема да се искорени проблемот, ама ризикот од несакана бременост може уште повеќе да се намали.

A kakva vrska ima ljubovniot zanes so tvojata odgovornost i so neplanirana bremenost sestro? Shtom si reshila da bides seksualno aktivna fino lepo ke pocnes da se pazis, na primer jas momentalno pijam kontracepcija sekoj den po edno apce i imam kolku ljubovni zanesi sakam na den pri toa maksimalno uzhivam vo niv bidejki znam deka sum 99% zashtitena.[DOUBLEPOST=1413392432][/DOUBLEPOST]
Сестро, кај љубовниот занес не постои „срамота“.

A kakva vrska ima ljubovniot zanes so tvojata odgovornost i so neplanirana bremenost sestro? Shtom si reshila da bides seksualno aktivna fino lepo ke pocnes da se pazis, na primer jas momentalno pijam kontracepcija sekoj den po edno apce i imam kolku ljubovni zanesi sakam na den pri toa maksimalno uzhivam vo niv bidejki znam deka sum 99% zashtitena.[DOUBLEPOST=1413392556][/DOUBLEPOST]
Ја празам смртта, сум про лајф и не би абортирала(освен во случај на силување и слични ситуации), но сметам и дека секој има право на избор. ;)

Da sekoj ima pravo na izbor, ama izbor na kontracepcija[DOUBLEPOST=1413392660][/DOUBLEPOST]
Вие што кењате за абортусов, сте виделе ли стапка на упсех од контрацептивниве средства колкава е, и колку се разликуваат резултатите кога различни жени ги користат? Контрацепцијата не е секогаш решението. Може да биде користена цело време, а на крај да се дознае дека девојката е сепак бремена и покрај тоа.

a da te prasham dali znaes kolku od abortusite vo Makedonija se slucile so pazenje i koristenje na kontracepcija a kolku se slucile poradi NEkoristenje i NEodgovornost???

A kakva vrska ima ljubovniot zanes so tvojata odgovornost i so neplanirana bremenost sestro? Shtom si reshila da bides seksualno aktivna fino lepo ke pocnes da se pazis, na primer jas momentalno pijam kontracepcija sekoj den po edno apce i imam kolku ljubovni zanesi sakam na den pri toa maksimalno uzhivam vo niv bidejki znam deka sum 99% zashtitena.

Со среќа со заштитата! Јас ти викам дека се прават грешки понекогаш, не викај два пати и пази скиме спаваш. :)

Го оправдувам абортусот како личен избор,не како контрацептивно средство но како средство што е неопходно во некои случаи

Абортусот е лично право на жената. Дали таа сака да абортира од нејзин кеиф, така и се сонило, ради контрацептивно средство,смета дека не е спремна или од било кој други причини е лично нејзино право и само нејзино и тука е крај на муабетот. Сите оние кои толку се загрижиле за уште нероденото бебе мислам дека немаат попаметна работа во животот и желба да се мешаат во туѓи животи и судбини. Од кога ке се роди , го земе првиот здив, го запишат во книгата на родените е друга работа, но пред тоа никој нема право да се меша во одлуката на жената дали ке роди или не, па ни несудениот татко. Ако не му се допаѓа одлуката нека си најде друга и нека ја затрудни, пошто нити тој ке го носи нити тој ке го раѓа, нити тој ке го цица. А овие другите загрижените, во светот има толку деца без родители, можеби попаметни би било да се позанимаваат со нив отколку да придонесуваат нивниот број да се зголеми.

Луѓе што е со новиот закон за прекинување на бременост? Може некој да ми објасни подетално, го донесоа, само предлог е? Ќе може да се абортира тука или ќе мора да се оди во Косово? :)
Лично не верувам дека ќе бидне така, ама можам да замислам како би било во пракса. Некоја теткица која верува во свети води да ме советува за планирање на семејство.
Пре би во Косово, моментално...[DOUBLEPOST=1413417737][/DOUBLEPOST]
Лоша паралела.
Во сексот со дете, куче, магаре.. изборот е само на едниот, погоди кој.
Абортусот не смее да се користи како контрацептивно средство, се сложувам, но исто така не смееме да дозволиме кој било да се меша во одлуките на една жена, кои се поврзани со нејзиното сопствено тело.

a da te prasham dali znaes kolku od abortusite vo Makedonija se slucile so pazenje i koristenje na kontracepcija a kolku se slucile poradi NEkoristenje i NEodgovornost???

Познавам доста примери и од едни и од други. Зошто? Ти треба за статистичка пресметка?

Која е според тебе алтернативата? Да го носи 9 месеци тоа дете, да го роди, расне? Што?

Познавам доста примери и од едни и од други. Зошто? Ти треба за статистичка пресметка?

Која е според тебе алтернативата? Да го носи 9 месеци тоа дете, да го роди, расне? Што?
Alternativata spored mene e prvo da se pazi a ako i pokraj pazenjeto zatrudne ( sto stvarno e mnogu mala verojatnosta ako si discipliniran) togas moze da pomisli za abortus ama epten kako krajna nuzna opcija.

Onie koi svesno se vpushaat vo seks pri toa svesno ne se pazat i ostanuvaat neplanirano trudni pa svesno odat na abortus ednostavno ne gi sfakam i ne gi opravduvam.
Statistika ne mi treba ama sigurna sum deka na primer od 30 000 abortusi vo Makedonija ( karikiram ) max 1000 se od pazenje a ostanatite 29 000 od nepazenje.
Znaeme site deka vo Makedonija kontracepciskata kultura na lugeto e na mnogu nisko nivo, sto od ne znaenje, sto od nedostapnosta ili visokite ceni na pilulite, kondomite i slicno i od tamu doaga i golemiot broj na abortusi, a ne od toa deka site se pazat pa ostanuvaat trudni i pokraj toa.

i kolku e ironicno toa sto lugeto koi se pro abortus SE RODILE

Мислам дека прочитав негде дека од 2015 година во продажба ќе се пушти и машка контрацептивна пилула. Може нема да се искорени проблемот, ама ризикот од несакана бременост може уште повеќе да се намали.
На каков принцип ќе функционира таа пилула ? Ќе ја разредува спермата или што ?

Alternativata spored mene e prvo da se pazi a ako i pokraj pazenjeto zatrudne ( sto stvarno e mnogu mala verojatnosta ako si discipliniran) togas moze da pomisli za abortus ama epten kako krajna nuzna opcija.

Onie koi svesno se vpushaat vo seks pri toa svesno ne se pazat i ostanuvaat neplanirano trudni pa svesno odat na abortus ednostavno ne gi sfakam i ne gi opravduvam.
Statistika ne mi treba ama sigurna sum deka na primer od 30 000 abortusi vo Makedonija ( karikiram ) max 1000 se od pazenje a ostanatite 29 000 od nepazenje.
Znaeme site deka vo Makedonija kontracepciskata kultura na lugeto e na mnogu nisko nivo, sto od ne znaenje, sto od nedostapnosta ili visokite ceni na pilulite, kondomite i slicno i od tamu doaga i golemiot broj na abortusi, a ne od toa deka site se pazat pa ostanuvaat trudni i pokraj toa.

i kolku e ironicno toa sto lugeto koi se pro abortus SE RODILE

Ефтините апчиња не делуваат, исто ко да пиеш витамин Ц (само овде нема витамини, пласибо хемикалии) затоа и го пишав она погоре, а за луѓе кои се промискуитетни, скапите апчиња не им се исплати да ги купуваат. А да едуцираш напалени тинејџери и адолесценти на абстиненција до брак и слично е бесмислено бидејќи 99% ќе ти се изнасмеат во фаца за истото.

Дали се пазеле или не се пазеле, не можеш со сигурност да знаеш освен ако не ти се довери некоја која ја знаеш, која пак, може да биде дел од нормата или исклучок во однос на темава. И да не се пазеле, зошто абортусот да не биде опција?

Ја сум про-абортус да, и сум бил роден, но сум бил зачнат планирано. Веќе во брак кога биле моите. Тоа што јас сум роден не треба ич да игра улога во однос на мојот став кон ова (или било кое прашање). Законот против абортус се меша во лични и индивидуални одлуки на една жена, за нејзиното тело. Лично го сметам за против-уставен. Се става жената на понизок ранг.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom