N
NikolaMKD91
Гостин
Да прашам да ли ти сериозно си про абортус ? Цело време ми делуваш како човек што ја мрзи смрта и е про лајф.Сестро, кај љубовниот занес не постои „срамота“.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да прашам да ли ти сериозно си про абортус ? Цело време ми делуваш како човек што ја мрзи смрта и е про лајф.Сестро, кај љубовниот занес не постои „срамота“.
Да прашам да ли ти сериозно си про абортус ? Цело време ми делуваш како човек што ја мрзи смрта и е про лајф.
Оставаш простор за многу паралели. Истото го викаат и педофилите, на пример.Сестро, кај љубовниот занес не постои „срамота“.
Оставаш простор за многу паралели. Истото го викаат и педофилите, на пример.
Но генерално се сложувам со тебе. Абортусот не смее да се користи како контрацептивно средство освен во екстремни ситуации налик силување, загрозување на здравјето на жената и слично. „Љубовниот занес“ сигурно не е една од овие ситуации.
Сестро, кај љубовниот занес не постои „срамота“.
Ја празам смртта, сум про лајф и не би абортирала(освен во случај на силување и слични ситуации), но сметам и дека секој има право на избор.![]()
Вие што кењате за абортусов, сте виделе ли стапка на упсех од контрацептивниве средства колкава е, и колку се разликуваат резултатите кога различни жени ги користат? Контрацепцијата не е секогаш решението. Може да биде користена цело време, а на крај да се дознае дека девојката е сепак бремена и покрај тоа.
A kakva vrska ima ljubovniot zanes so tvojata odgovornost i so neplanirana bremenost sestro? Shtom si reshila da bides seksualno aktivna fino lepo ke pocnes da se pazis, na primer jas momentalno pijam kontracepcija sekoj den po edno apce i imam kolku ljubovni zanesi sakam na den pri toa maksimalno uzhivam vo niv bidejki znam deka sum 99% zashtitena.
Лично не верувам дека ќе бидне така, ама можам да замислам како би било во пракса. Некоја теткица која верува во свети води да ме советува за планирање на семејство.Луѓе што е со новиот закон за прекинување на бременост? Може некој да ми објасни подетално, го донесоа, само предлог е? Ќе може да се абортира тука или ќе мора да се оди во Косово?![]()
Лоша паралела.Оставаш простор за многу паралели. Истото го викаат и педофилите, на пример.
Но генерално се сложувам со тебе. Абортусот не смее да се користи како контрацептивно средство освен во екстремни ситуации налик силување, загрозување на здравјето на жената и слично. „Љубовниот занес“ сигурно не е една од овие ситуации.
a da te prasham dali znaes kolku od abortusite vo Makedonija se slucile so pazenje i koristenje na kontracepcija a kolku se slucile poradi NEkoristenje i NEodgovornost???
Alternativata spored mene e prvo da se pazi a ako i pokraj pazenjeto zatrudne ( sto stvarno e mnogu mala verojatnosta ako si discipliniran) togas moze da pomisli za abortus ama epten kako krajna nuzna opcija.Познавам доста примери и од едни и од други. Зошто? Ти треба за статистичка пресметка?
Која е според тебе алтернативата? Да го носи 9 месеци тоа дете, да го роди, расне? Што?
На каков принцип ќе функционира таа пилула ? Ќе ја разредува спермата или што ?Мислам дека прочитав негде дека од 2015 година во продажба ќе се пушти и машка контрацептивна пилула. Може нема да се искорени проблемот, ама ризикот од несакана бременост може уште повеќе да се намали.
Alternativata spored mene e prvo da se pazi a ako i pokraj pazenjeto zatrudne ( sto stvarno e mnogu mala verojatnosta ako si discipliniran) togas moze da pomisli za abortus ama epten kako krajna nuzna opcija.
Onie koi svesno se vpushaat vo seks pri toa svesno ne se pazat i ostanuvaat neplanirano trudni pa svesno odat na abortus ednostavno ne gi sfakam i ne gi opravduvam.
Statistika ne mi treba ama sigurna sum deka na primer od 30 000 abortusi vo Makedonija ( karikiram ) max 1000 se od pazenje a ostanatite 29 000 od nepazenje.
Znaeme site deka vo Makedonija kontracepciskata kultura na lugeto e na mnogu nisko nivo, sto od ne znaenje, sto od nedostapnosta ili visokite ceni na pilulite, kondomite i slicno i od tamu doaga i golemiot broj na abortusi, a ne od toa deka site se pazat pa ostanuvaat trudni i pokraj toa.
i kolku e ironicno toa sto lugeto koi se pro abortus SE RODILE