Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Lady.Q

По мое мислење, на одредени индивидуи треба да им се забрани раѓање.
Оваа мојава може била пијана кога раѓала, кој ќе ја знае. Самата не знаеше која е и што е, не можеше за себе да се грижи, а не па за децата.
Ама мерак имала да види како е да си мајка. Мајка не е само да роди. Мајка треба да го порасне детето.

Lady.Q

Оваа мојава може била пијана кога раѓала, кој ќе ја знае. Самата не знаеше која е и што е, не можеше за себе да се грижи, а не па за децата.
Ама мерак имала да види како е да си мајка. Мајка не е само да роди. Мајка треба да го порасне детето.

У, пази да не те чуе некој, одма за врат ќе те фати-како бе да се забранува раѓање??? Па то ти е мекедонче помалку. Минимум!

Иначе, и ја сум за таа опција. Ама тогаш ќе те пернат со кршење на човекови права (иако таа личност крши нечиј дух), нели се сеќаваш на она рекламчето со пијаниот што го спомнав претходно-детето ти е шанса да добиеш у животот некој што ќе те сака. Исто така, шанса да направиш нешто за државата (прибидејчи тоа е твојата обврска-тоа и да плаќаш данок), да направиш што е можно повеќе потенцијално топовско месо-коа на државата ќе и текне да опседне друга држава онда ќе прати нешто од произведеното. Или коа ќе и текне да инсценира воен конфликт на сопствена територија за да можат поедини говеда да профитираат, па ќе го активира произведеното. У меѓувреме ќе пушта "цуфки" по разноразни медиумски ликови и форумски фантоми дека не е обврска на државата да те вработи, не е обврска да те лечи од рак на бели дробови што си го добил од цигарите што ти ги продава, не и е обврска да гради фабрики, не и е обврска да ти ги штити правата што со закон ти ги гарантира-така што секој набилдан малоумник ако му падне на памет, може да ти запише матичен број, да ти ја чува личната карта некое време и такодаље, не и се обврска питачите, не и се обврска домците, не и се обврска несреќници со различни степени на ретардации, физички онеспособени- таков пример гледав на една ТВ пред некој ден, кој на жалост беше искористен за собирање политички поени веќе следниот ден; слободно можеш да додадеш некоја не-обврска на државата.
Арно ама, обврска на државата е да те стимулира да раѓаш. И да те стигматизира ако не раѓаш.
Па види сеа шо ти се сфиѓа поише.

Види Лејди, јас сум за многудетни семејства. Се надевам дека во животот ќе имам време и финансии за повеќе деца. Ама државата наша, освен за раѓање, за друго не те стимулира, тоа е проблемот.
Не ми објаснува каде да го однесам детето 3 месеци за летен распуст, рачуна на баба и дедо, не постои никаво нешто измислено - државно, за тој летен распуст.
Не ми објаснува како да се изборам со Фондот ако на детето мое му треба лечење во странство, кога веќе државата не е кадарна да ми го оправи здравството дома.
Не ми објаснува под кој камен да најдам пари за нормален живот на 3, 4 деца. Па за едно е чудо да му овозможиш нормален живот - што подразбира и излегување, и облека, и одмори, и се што носи една младост.

Кога ќе ми објасни сето ова оваа моја мила земја, можеби и ќе го поздравам стимулот за раѓање.

Абе не мора да го абортираш , мојш да го дајш на посвојување , или в дом па државата че му го бара чарето , че има бесплатно образование , социјален стан....
Сепак ти е помалце ризично отколку да го абортираш, ко вејче си била толку смотана ко си мислела само на клецање и си го напрајла , помачи се 9 месеци ,поноси го ,нека те поклоца в стомак, шо те кошта....

Види Лејди, јас сум за многудетни семејства. Се надевам дека во животот ќе имам време и финансии за повеќе деца. Ама државата наша, освен за раѓање, за друго не те стимулира, тоа е проблемот.
Не ми објаснува каде да го однесам детето 3 месеци за летен распуст, рачуна на баба и дедо, не постои никаво нешто измислено - државно, за тој летен распуст.
Не ми објаснува како да се изборам со Фондот ако на детето мое му треба лечење во странство, кога веќе државата не е кадарна да ми го оправи здравството дома.
Не ми објаснува под кој камен да најдам пари за нормален живот на 3, 4 деца. Па за едно е чудо да му овозможиш нормален живот - што подразбира и излегување, и облека, и одмори, и се што носи една младост.

Кога ќе ми објасни сето ова оваа моја мила земја, можеби и ќе го поздравам стимулот за раѓање.

Види сеа, па ти, некој ќе ти каже дека дете се гледа и со помалку-шо ќе ти се луксузи од типот одмор за летен распуст (коа можеш да му надуваш едно базенче во двор-или на балкон, ако живиш у зграда), очекуваш лечење во странство кога тука си имаме така добри касапи (снабдени со сите инструменти и материАли)...нормално за тебе е на секое наредно дете да му купуеш нови шпилхознички, цуцли, блузчиња, ќебенца?-Ја викам-луксуз! Зашто? Па драга моја секоја мајка знае дека облека може да прејде од прво на друго дете-и така док има здрави места на неа, дека претходното дете може да се грижи за наредното-ти само роди, па све тоа само по себе и сосем нормално си тера-дури у еден момент ќе се фатиш себе како си изгледала ЦЕЛА турска серија без некој да те прекине!

Помисли си дека баба ти, на почеток на 20-ти век така правела, а немала ниту телевизор за да се опушти со некоја сапуница...

Абе Пумо, нели сфаќаш дека Животот ќе најде начин? Не ли си видела тревче или крхко цвеќенце како искача од пукнатина во тротоар? Шо мислиш дека некој се наведнал да му стави вода? или да му ги тргне вошките што стрпливо и полека му ги цицаат животните сокови? Не ли сфаќаш дека оно се појавило, тука е, го видело светлото на денот-па, ако преживее уште еден ден-тоа е плус за оној што ќе налета на него и ќе го види, ако пак не-големо чудо, друго такво цвеќенце ќе го завземе неговото место.

Не знам дали го виде вчера клипот во кој на рајава и се објаснува новиот закон за абортус? Седи млада мајка на тоа столот у ординација, а "ле доктор" многу стрпливо (а ова ми беше посебно смешно доктор и стрпливо објаснување) и објаснува за законот-па требаше у главном да заклучиме дека све во новиот закон произлегува од стариот т.е дека новиот закон е у ствари стар т.е дека нема ништо ново во стариот закон за абортус ;) Освен што е нов. :sneaky: Добро де, и некој други "ситници" што не ни вреди да се спомињаат...

Види сеа, па ти, некој ќе ти каже дека дете се гледа и со помалку-шо ќе ти се луксузи од типот одмор за летен распуст (коа можеш да му надуваш едно базенче во двор-или на балкон, ако живиш у зграда), очекуваш лечење во странство кога тука си имаме така добри касапи (снабдени со сите инструменти и материАли)...нормално за тебе е на секое наредно дете да му купуеш нови шпилхознички, цуцли, блузчиња, ќебенца?-Ја викам-луксуз! Зашто? Па драга моја секоја мајка знае дека облека може да прејде од прво на друго дете-и така док има здрави места на неа, дека претходното дете може да се грижи за наредното-ти само роди, па све тоа само по себе и сосем нормално си тера-дури у еден момент ќе се фатиш себе како си изгледала ЦЕЛА турска серија без некој да те прекине!

Помисли си дека баба ти, на почеток на 20-ти век така правела, а немала ниту телевизор за да се опушти со некоја сапуница...

Абе Пумо, нели сфаќаш дека Животот ќе најде начин? Не ли си видела тревче или крхко цвеќенце како искача од пукнатина во тротоар? Шо мислиш дека некој се наведнал да му стави вода? или да му ги тргне вошките што стрпливо и полека му ги цицаат животните сокови? Не ли сфаќаш дека оно се појавило, тука е, го видело светлото на денот-па, ако преживее уште еден ден-тоа е плус за оној што ќе налета на него и ќе го види, ако пак не-големо чудо, друго такво цвеќенце ќе го завземе неговото место.

Не знам дали го виде вчера клипот во кој на рајава и се објаснува новиот закон за абортус? Седи млада мајка на тоа столот у ординација, а "ле доктор" многу стрпливо (а ова ми беше посебно смешно доктор и стрпливо објаснување) и објаснува за законот-па требаше у главном да заклучиме дека све во новиот закон произлегува од стариот т.е дека новиот закон е у ствари стар т.е дека нема ништо ново во стариот закон за абортус ;) Освен што е нов. :sneaky: Добро де, и некој други "ситници" што не ни вреди да се спомињаат...

Абе види, нашите прабаби раѓале 16 деца, од кои 6-7 успеале да доживеат да прокреираат свои деца. Останатите, папала маца, што од ,,природно,,, што од ,,абортус после раѓање,,.
Него, немам време да пуштам ТВ, што откачуваат сега пак, како онаа што беше ,,Имаш избор, избери живот,, :D :D Во стилот ,,Имаш избор, избери не нас,,... а уште пострашно е што има луѓе - познавам такви - што овие бљувотини сериозно ги сфаќаат. :) :)

Јас се фатив за ин-витрото како споредба со абортусот. Кога би немало избор односно кога абортусот би бил забранет како би бил направен тој избор како ти што овде тврдиш за ин-витрото?

Никаде не прочитав дека го поддржуваш индивидуалното право на секоја личност да избере абортус. Никаде не прочитав дека иако длабоко не се согласуваш со нечиј избор сепак нема да се дрзнеш да му објаснуваш како да живее или што да избере, туку ќе си гледаш во сопствениот двор. Никаде не прочитав дали никогаш не би поддржала иницијатива која што би овозможила угнетување на индивидуалните избори на поединците како што е изборот на абортус. Доколку не сум во право, навистина се извинувам и секако дека имаш право да осудиш нечија постапка на форум или јавно место затоа што се чувствуваш на определен начин, но не смееш да си дозволиш емоцијата да се претвори во легислатива.

Не сметам дека абортусот треба да биде забранет, очигледно не се разбираме. Токму така како што велиш, иако јас длабоко не се согласувам со абортус, немам намера никому да му кажувам како да живее. Неколку пати нагласив, секој сам си го прави личниот избор. Мене ми е жал за неродените бебиња и жал ми е за мајките кои не се спремни да раѓаат деца, жал ми е и за оние кои се решаваат на абортус и за оние кои се решаваат да ги родат во време кога општеството место да ги поддржува ги стигматизира уште повеќе.
Ме интересира најмногу дали вашиот став за абортусот како избор значи дека вие го поддржувате во било кој месец од бременоста? Дали некаде купот клетки почнува да ви личи на човече или не?
Јас сум за индивидуални слободи. И не сум личност која е „ограничена“ само затоа што не сум атеист или верувам во Господ или имам традиционални сфаќања.
Во суштина се согласувам и со примерот за Црнците од 60-тите :). Кога реков мнозинството, мислев на некои општи морални норми. Примерот кој го си го дал е сосема во ред. Не ни помислив на тоа, бидејќи за мене е неморална самата помисла да се делат луѓето според боја на кожа, верување, убедување и слично.
А бе имам и јас двајца геј-пријатели и премногу ги сакам луѓето за да ги „откачам“ или осудувам. Ако не го оправдувам „чинот“ не значи дека не ги сакам луѓето. Исто е и за абортусот.
Јасна сум сега?
Иако срцето ќе ми е длабоко нажалено, вие и 50 деца да абортирате, јас пак ќе ве сакам како луѓе.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 19:14 ---
Lady.Q

Ова би го поддржала со две раце. Доколку не се злоупотребува. НЕ Е СЕКОЈ за родител.

Нaвистинa не сфaќaм некои луге.. Еве еден прост пример
Другaркa мојa не се штити.. јa прaшувaм...
-Ти сaкaш дете?
--Не.
-Тој сaкa?
--Не.
- Епa зошто ејaкулирa во тебе, зошто не користите презервaтив?
--Што знaм.. aјде бе еднaш се живее.. вaму пa ке се фaти, a и дa се фaти ке aбортирaм!

Поминувa извесно време.. дознaвa декa е бременa, јa фaќa пaникa.. сaкa aбортус.. овој не е и дозволувa.. си роди здрaво женско дете. Сегa истaтa ме осудувa.. когa ке спомнaм aбортус во случaј нa несaкaнa бременост И ПОКРАЈ ТОА ШТО СИ СЕ ШТИТЕЛ.. кaко тaa уживaлa во целaтa бременост и по никојa ценa не би aбортирaлa доколку пaк остaне бременa, a мене ми викa ,,ти многу си лaднa.. кaко тaкa зборувaш отсечно декa неќеш децa дa рaѓaш уште сегa'' хaх..
Греотa е дa aбортирaш од себични причини кaко во случaјов.. но дa се штитиш и дa дојде до несaкaнa бременост a ти не се чувствувaш спремнa зa тaквa одговорност, или од здрaвствени причини не смееш - ОПРАВДУВАМ. Дете е одговорност бе.. не е зaебaнцијa.
Многу ми е интересен фaктот што половинa од тие што ме осудувaaт први aмa буквaлно први би aбортирaле без трункa совест, но ете од други причини родиле и сегa кaо јaс го посaкувaв тоa нaјмногу нa светот.. дрн дрн милојче :tapp: не биди лицемернa бе.. кaжи си..

Жените пратенички кои денес гласаа ЗА:
1. РУНЧЕВА ХРИСТИНА
2. ЈАКИМОВСКА СВЕТЛАНА
3. АНОВА СУЗАНА
4. НИКОЛИЌ-МАЗНЕВА КОСАНА
5. САЛИУ СУЗАНА
6. АВИРОВИЌ ВЛАДАНКА
7. БЛАГОРОДНА ДУЛИЌ
8. РАШКОВСКА МАРИЈА
9. ТАНЧЕВА-ТУЛИЕВА НАДИЦА
10. СТАНЧЕВСКА НАДА
11. КУЗМАНОВСКА БЕТИ
12. ПАВЛОВА ЕЛЕНА
13. ЛАШКОСКА АНЕ
14. ПЕМОВА ВЕСНА
15. ЦИПУШЕВА НАДА
16. ЗАТУРОСКА ЛИЛЈАНА
17. КУЗМАНОВСКА ЛИЛЈАНА
18. МАТЕВСКА-ДУЗА ЦЕНА
19. МЕХМЕТИ-НУРЕДИНИ ВЈОЛЦА
20. КАРАПЕТРОВА СВЕТЛАНА
21. МИСИМИ ХАЈРИЈЕ
22. МАРКУ ЈУЛИЈЕТА
23. ИМЕРИ ДЕШИРА

Да ви се плукнам во жените пу.

Не сметам дека абортусот треба да биде забранет, очигледно не се разбираме. Токму така како што велиш, иако јас длабоко не се согласувам со абортус, немам намера никому да му кажувам како да живее. Неколку пати нагласив, секој сам си го прави личниот избор. Мене ми е жал за неродените бебиња и жал ми е за мајките кои не се спремни да раѓаат деца, жал ми е и за оние кои се решаваат на абортус и за оние кои се решаваат да ги родат во време кога општеството место да ги поддржува ги стигматизира уште повеќе.
Ме интересира најмногу дали вашиот став за абортусот како избор значи дека вие го поддржувате во било кој месец од бременоста? Дали некаде купот клетки почнува да ви личи на човече или не?
Јас сум за индивидуални слободи. И не сум личност која е „ограничена“ само затоа што не сум атеист или верувам во Господ или имам традиционални сфаќања.
Во суштина се согласувам и со примерот за Црнците од 60-тите :). Кога реков мнозинството, мислев на некои општи морални норми. Примерот кој го си го дал е сосема во ред. Не ни помислив на тоа, бидејќи за мене е неморална самата помисла да се делат луѓето според боја на кожа, верување, убедување и слично.
А бе имам и јас двајца геј-пријатели и премногу ги сакам луѓето за да ги „откачам“ или осудувам. Ако не го оправдувам „чинот“ не значи дека не ги сакам луѓето. Исто е и за абортусот.
Јасна сум сега?
Иако срцето ќе ми е длабоко нажалено, вие и 50 деца да абортирате, јас пак ќе ве сакам како луѓе.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 19:14 ---

Ова би го поддржала со две раце. Доколку не се злоупотребува. НЕ Е СЕКОЈ за родител.

Иако прашањето не е наменето за мене, генерално, сите што сме за право на избор, се согласуваме околу една работа - а тоа е до кога е во ред абортусот.
Сегашната рамка за повеќето од нас - 10 - 12 недели, е сосема доволна. 3 месеци се период доволно долг да сфатиш дека си бремена, и да одлучиш дали сакаш или не сакаш да раѓаш. Се после тоа е неоправдано, освен од медицински причини.

Иако, од етички причини, не се утврдени многу нешта за здравите плодови, постари од 12 недели, сепак, во различен момент почнуваат да се развиваат различни рефлекси, што значи дека плодот чувствува.
Освен тоа, во 10-12 недела завршува ембрионалната фаза, значи секое делче и секој зачеток е веќе тука, после тоа нема нови нешта, туку само се развива она што е веќе тука.

Затоа мислам дека никој не би поддржал ,,абортус,, во 6ти месец - и тоа не е абортус, туку раѓање на плод.
Никој не може некоја да спречи да ,,абортира,, во 6ти месец на црно, но не смееме да си дозволиме ситуација како оваа сега - да ги обвинуваме сите оние кои одлучиле да абортираат, а тоа државата го прави ,,индирекно,, преку разноразни ,,материјали,, коишто никогаш немаат 8 неделен плод на сликата, туку бебенце, со шарена облека, насмевнато... а доста сме сигурни дека 8 неделниот плод не изгледа така.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 02:34 ---
Жените пратенички кои денес гласаа ЗА:
1. РУНЧЕВА ХРИСТИНА
2. ЈАКИМОВСКА СВЕТЛАНА
3. АНОВА СУЗАНА
4. НИКОЛИЌ-МАЗНЕВА КОСАНА
5. САЛИУ СУЗАНА
6. АВИРОВИЌ ВЛАДАНКА
7. БЛАГОРОДНА ДУЛИЌ
8. РАШКОВСКА МАРИЈА
9. ТАНЧЕВА-ТУЛИЕВА НАДИЦА
10. СТАНЧЕВСКА НАДА
11. КУЗМАНОВСКА БЕТИ
12. ПАВЛОВА ЕЛЕНА
13. ЛАШКОСКА АНЕ
14. ПЕМОВА ВЕСНА
15. ЦИПУШЕВА НАДА
16. ЗАТУРОСКА ЛИЛЈАНА
17. КУЗМАНОВСКА ЛИЛЈАНА
18. МАТЕВСКА-ДУЗА ЦЕНА
19. МЕХМЕТИ-НУРЕДИНИ ВЈОЛЦА
20. КАРАПЕТРОВА СВЕТЛАНА
21. МИСИМИ ХАЈРИЈЕ
22. МАРКУ ЈУЛИЈЕТА
23. ИМЕРИ ДЕШИРА

Да ви се плукнам во жените пу.

Ова не се жени. Ова се изроди.

Абе не мора да го абортираш , мојш да го дајш на посвојување , или в дом па државата че му го бара чарето , че има бесплатно образование , социјален стан....
Сепак ти е помалце ризично отколку да го абортираш, ко вејче си била толку смотана ко си мислела само на клецање и си го напрајла , помачи се 9 месеци ,поноси го ,нека те поклоца в стомак, шо те кошта....

ох боже...БОЖЕЕЕ!

Јас сум ПРОТИВ АБОРТУСОТ :@ ... тоа е еден вид убиство....., но на пример доколку мајката и таткото во 3 или 4 месец од бременоста кај мајката дознаат дека кај детето има 100% ризик од Даунов синдром или ваква слична болест, мислам дека би било подобро абортус, бидејќи во текот на животот на детето и родителите и детето ќе страдаат :(

Реакција на еден од проминентните ашлаци-подржувачи на Власта и нејзината политика:

7P1VDAl.png

Реакцијата се должи на оваа колумна на професор доктор Каролина Ристова-Астеруд. Иако не се согласувам со реториката на колумната, особено бидејќи доаѓа од неа, професионално лице, сепак не можам ни да не ја оправдам ваквата рекација со тоа што е на некој начин очекувана, бидејќи се работи за лице кое подлегнува на истиот закон за кој збориме моментално.

Јас би одел и до таа мера да се гарантира и со нивните тестиси. Ако не, да се одсечат и тие. Помалку идиоти ќе раѓа земјава да ја водат во амбис.

Мене ме интересира, зошто Миленко реагира на крајно непрофесионален начин, наместо да задржи образ он самиот, ако другава се ставила на ниско ниво? Нели он ужива да се поставува како профи персона, секогаш со интегритет и кој одржува некое ниво, пристојно? Што е ова со пробување курови сега? Да не те загрижи законот малку Миленко!? Си ја осети машкоста загрозена!? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom