А1 го поддржува холокаустот Газа!

apsolutno se soglasuvam so bumerang.a tie sto gi podrzuvaat cionistite i fasistite posle da ne se falat deka se patrioti i da ne se zalat koga grcija so nivna podrska ke napravi nekoi potezi.

Aman be, Velija od najinovativen i najkreativen zemjodelec, go napravivte najgolem fasist.

Milost malku....:)

Сте си ги измешале термините.
Израел не врши геноцид, едноставно им вели да се потприберат.
Всушност постои огромна резерва и толеранција од страна на Израел, огромно внимание за цивилите и штетата.
Се забавуваат како мачка кога си игра со глувче.
Можете да замислите што ќе остане од палестинците и од арапскиот свет, ако Израел стане сериозен.
Се воздржуваат колку можат, но да не заборавиме се работи за војна, а во војната има некои други правила.

smesen post:pos2::pos2:izrael ima tolerancija??? zatoa koristese nedozvoleni eksplozivi koi se zabraneti? zatoa ubiva nevini deca zeni? zatoa sakase da go napadne iran ? ama i sad znae deka toa moze da bide kraj za cionistite i ne im dozvoli.kolku milioni e izrael a kolku arapskiot svet? ako sakas nareci i muslimanski svet. bidejki znam deka vo forumot postoi vo golema doza na omraza za muslimanite. ako sakas da bides prifaten seriozno te molam napisi nesto sto vredi a ne babini devetini koi se totalna laga.

Сте си ги измешале термините.
Израел не врши геноцид, едноставно им вели да се потприберат.
Всушност постои огромна резерва и толеранција од страна на Израел, огромно внимание за цивилите и штетата.
Се забавуваат како мачка кога си игра со глувче.
Можете да замислите што ќе остане од палестинците и од арапскиот свет, ако Израел стане сериозен.
Се воздржуваат колку можат, но да не заборавиме се работи за војна, а во војната има некои други правила.
izrael ne vrsi genocid. grcte isto ne izvrsia genocid. tocno. Citaj http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=33760 i kazi mi po koja osnova izrael ne vrsi genocid

Не беше Грчка лупана секојдневно со ракети од нас:toe:

На никого не му верувам, додека не отидам таму и со свои очи да видам што се случува.

После тоа пропагандите на ЦНН во 2001 против Македонија што беа:nenene:

smesen post:pos2::pos2:izrael ima tolerancija??? zatoa koristese nedozvoleni eksplozivi koi se zabraneti? zatoa ubiva nevini deca zeni? zatoa sakase da go napadne iran ? ama i sad znae deka toa moze da bide kraj za cionistite i ne im dozvoli.kolku milioni e izrael a kolku arapskiot svet? ako sakas nareci i muslimanski svet. bidejki znam deka vo forumot postoi vo golema doza na omraza za muslimanite. ako sakas da bides prifaten seriozno te molam napisi nesto sto vredi a ne babini devetini koi se totalna laga.

Не знам каде гледаш лага?
Ако сака Израел се палестинско ќе истреби, ќе има некакви замерки од ОН се разбира, но ќе минат истите за некоја година.
Не знам која е поентата да се збори за овој конфликт или за било кој друг, од некој апстрактен аспект.
Состојбата на терен, а и во нивната политика е таква каква е, добро е позната. Во неа стои дека мора да има долготраен конфликт, за да се занимаваат со нешто двете страни.

...izrael ne vrsi genocid. Grcte isto ne izvrsia genocid. Tocno. Citaj http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=33760 i kazi mi po koja osnova izrael ne vrsi genocid...
Нема возови...

Ако сака Израел се палестинско ќе истреби, ќе има некакви замерки од ОН се разбира, но ќе минат истите за некоја година.
Не знам која е поентата да се збори за овој конфликт или за било кој друг, од некој апстрактен аспект.
Состојбата на терен, а и во нивната политика е таква каква е, добро е позната. Во неа стои дека мора да има долготраен конфликт, за да се занимаваат со нешто двете страни.

...izrael ne vrsi genocid. Grcte isto ne izvrsia genocid. Tocno. Citaj http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=33760 i kazi mi po koja osnova izrael ne vrsi genocid...
Нема возови...

ne e tolku da se istrebi edna nacija a i nevozmozno e mislam. koga eden hitler ne uspee da gi istrebi evreite toa go ne moze nikoj. a plus takov obid bi imal dosta golemi posledici. toa bi bilo pocetok na edna nova svetska vojna.rabotite ne se tolku lesno. ovde ne zboruvame za age of empires ili nekoja druga strategija.

Никола зошто го избриша коментарот на Бумеранг ?

Модератор сум на љубов и секс и Мистерии, не тука. Друг или самиот тој го избришал.

a plus takov obid bi imal dosta golemi posledici. toa bi bilo pocetok na edna nova svetska vojna.rabotite ne se tolku lesno. ovde ne zboruvame za age of empires ili nekoja druga strategija.

Каде гледаш светска војна?
За да има светска војна треба големите сили да се согласат.
Не гледам како би им одговарала?
Може да има неколку нуклеарки врз поважните арапски центри, но нешто понадвор од блискиот исток, зошто би имало?
Образложи.

Модератор сум на љубов и секс и Мистерии, не тука. Друг или самиот тој го избришал.
јас многу се извинувам, моја беше грешката.
боже
каков бисер кажа. боки 13ка по ле е важен од убивањето на децата там ?:kesa:

јас многу се извинувам, моја беше грешката.
боже
каков бисер кажа. боки 13ка по ле е важен од убивањето на децата там ?:kesa:

Никој не сака да убива деца. Ако не за друго, лошо е за пропаганда.
Но околностите се такви, да половина од населението во Палестина се помали од 18 години. Да, котење ко зајаци, тоа е доктрината која ја има таму. Всушност населенито во Газа и Западниот брег постојано се зголемува, што е чудно нели, за народ и територија врз која се врши холокауст:)

a plus takov obid bi imal dosta golemi posledici. toa bi bilo pocetok na edna nova svetska vojna.rabotite ne se tolku lesno. ovde ne zboruvame za age of empires ili nekoja druga strategija.

Каде гледаш светска војна?
За да има светска војна треба големите сили да се согласат.
Не гледам како би им одговарала?
Може да има неколку нуклеарки врз поважните арапски центри, но нешто понадвор од блискиот исток, зошто би имало?
Образложи.

ovie se dosta dlaboki raboti i sve e povrzano pomegu sebe. i mislam deka ne sme ni jas ni ti kompetentni za vakvi komplicirani temi. a i ne bidi tolku siguren deka samo arapskite centri ke bidat cel na nuklearkite:vozbud:

ovie se dosta dlaboki raboti i sve e povrzano pomegu sebe. i mislam deka ne sme ni jas ni ti kompetentni za vakvi komplicirani temi. a i ne bidi tolku siguren deka samo arapskite centri ke bidat cel na nuklearkite:vozbud:

Јас исто не сакам да шпекулирам, само спомнувам дека ако дојде во прашање егзистенцијата на Израел, тој појас кој се нарекува близок и среден исток ќе го нема.
Покрај ова, да се замислиме и за останатите работи, имено самото постоење на Израел.
Израел е браната која ја штити Европа, значи не штити и нас од налетот на исламскиот фундаментализам, значи си чул и видел хард кор шамија, сите во шалвари фрики жени, она кое може да биде е каде каде бетар.
Така да рилекс.

Поддршка од мене.
Државата Израел имајки во предвид на каков начин и зошто е создадена (и како и зошто се одржува) претставува срам за политиката на демократскиот запад во 20-от век, и воопшто на човештвото.
Ако некој од Палестинците пука ракети тогаш тоа го прави заради фактот што нивната земја е окупирана. А борбата за слобода е најсветото нешто ( според зборовите на многу македонски револуционери ).

http://www.spic.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=216&ArticleID=10216

Македонска песна станала химна во арапскиот свет

Панде Манојлов, новинар и писател од Битола, деновиве дозна дека една негова песна, објавена во „Нова Македонија“ во далечната 1982 година, доживеала несекојдневна судбина. Песната „Палестина“, испеана под импресиите на трагичните масакри во бегалските логори Сабра и Шатила, преведена на арапски, станала своевидна химна во арапскиот свет и синоним за оваа голема трагедија на палестинскиот народ.

Палестинецот Абас Абделакрим, тогашен студент на Факултетот за социологија во Скопје, уште тогаш ја превел и ја објавил песната во тиражниот весник „Ел Талија“ во Кувајт.

Оттогаш била преобјавувана во многу арапски весници, списанија за литература и антологии и станала општопозната во арапската култура.

Во август лани, на радиото „Монтекарло“, во емисија на арапски јазик, била прогласена за најубава странска песна посветена на Палестина.

Абделакрим, кој токму деновиве на Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања во Скопје ја одбранил својата магистратура, по 25 години го побарал и го пронашол битолскиот поет.

- Манојлов ја овековечи Палестинската трагедија и за него сакаат да знаат милиони луѓе во Палестина, Сирија, Јордан, Либија и во други арапски држави - рече Абделакрим по трогателната средба со поетот и со своите сонародници во Македонија, кои присуствуваа на неговата магистратура.

- Иако ја преведов неговата песна, не знаев речиси ништо за него - вели Абделакрим. Според него, Манојлов се обидувал да го пронајде и Омар Ектеш, главен и одговорен уредник на весникот „Ел Хадах“ од Дамаск, кој два пати доаѓал во Македонија, како и професорот Абдел Гани од Мароко.

Битолскиот поет Панде Манојлов, член на ДПМ и автор на 12 книги поезија и проза, воопшто не знаел за популарноста на неговата песна, а уште помалку дека некој поради неа го барал толку години. Невообичаената средба во Скопје му ги оживеа спомените од пред четврт век.

- Песната ја испеав потресен од трагедијата во Сабра и Шатила, кои беа срамнети со земја, а безброј жени и деца загинаа. Моите корени се од Егејска Македонија и затоа голготата на Палестинците уште повеќе ме погоди. Судбината на Палестинците е слична со судбината на Македонците. И овде и таму многу семејства беа откорнати од родните огништа и расеани по светот - вели Манојлов.

Според Абделакрим, наскоро во Македонија треба да дојде професорот по книжевност д-р Абдел Насар Абу Ел Басар од Арапските Емирати, кој има намера да се сретне со Манолев за да објави негова збирка поезија на арапски јазик, а можно е македонскиот поет да биде избран и за почесен член во една од арапските академии на културата и уметноста.

Палестина не е ретка тема во македонската книжевност, а врските меѓу двете култури се живи и богати. Токму годинава на Струшките вечери на поезијата носител на „Златниот венец“ е палестинскиот поет Махмуд Дарвиш, со големо светско книжевно реноме.

ПАЛЕСТИНА ОТКОРНАТА ОД ДУШАТА

Додека јаваме на одмаздата
Елен си игра со исушен папрат
Додека јаваме на одмаздата

Во тишината на пустината
Опстојува коренот
Во тишината на пустината

Како одвлечена вода
Смртта кон изгрев не носи
Како одвлечена вода
. . .

Kajgana Shop