Совет за викендица

• Креатор на темата Креатор на темата deksamk
  • Време на започнување Време на започнување
@deksamk што се одлучи? Што ќе правиш?:)

Se odluciv za gorna ploca so monti i fert gredi :) Taa dilema e razresena, ajde samo nekoj ako moze orientaciono razlika vo cena za gradezen materijal pomegju obicen krov i onie krovovi koi se so badzi i pomal agol vo kjosevite kako so 2 krivini (kako i da se vikaat terminoloski gi gledam niz gradiv :D:)

Se odluciv za gorna ploca so monti i fert gredi :) Taa dilema e razresena, ajde samo nekoj ako moze orientaciono razlika vo cena za gradezen materijal pomegju obicen krov i onie krovovi koi se so badzi i pomal agol vo kjosevite kako so 2 krivini (kako i da se vikaat terminoloski gi gledam niz gradiv :D:)
Зошто баш ферт греди и монти?

Иначе мислиш на кров со две (две страни) води и четири води (четири страни)?

Зошто баш ферт греди и монти?

Иначе мислиш на кров со две (две страни) води и четири води (четири страни)?

Pa zatoa sto nekako naj isplatlivo a cvrsto mi se vide..... so dve vodi se mislev ili ?

Pa zatoa sto nekako naj isplatlivo a cvrsto mi se vide..... so dve vodi se mislev ili ?
Не е лош изборот со монти и ферт греди, но имам слушнато нешто во врска со малтерот со тек на годините...

Кров на две води е кров само со две страни покривен материјал, а другите две страни се sид. Кров на четири води е оној како четиристрана пирамида со покривен материјал. Кровот на две води дава повеќе простор и има помалку ќошиња, со што ете ти соба плус. Цената му е нешто повеќе од оној на четири води, ама тоа се зависи од материјалите кои ги користиш. Ако користиш лим наместо керамиди, помалку изолација, потенки цигли, поефтини прозори, цените ќе бидат тука некаде.

А зошто не размислиш да градиш со Итонг? Цената од квадрат ќе те фати 1000 и нешто денари, малтерот од внатре и надвор рачунај го по 10 - 15 евра од квадрат.

:)

Последно уредено:
Не е лош изборот со монти и ферт греди, но имам слушнато нешто во врска со малтерот со тек на годините...

Кров на две води е кров само со две страни покривен материјал, а другите две страни се sид. Кров на четири води е оној како четиристрана пирамида со покривен материјал. Кровот на две води дава повеќе простор и има помалку ќошиња, со што ете ти соба плус. Цената му е нешто повеќе од оној на четири води, ама тоа се зависи од материјалите кои ги користиш. Ако користиш лим наместо керамиди, помалку изолација, потенки цигли, поефтини прозори, цените ќе бидат тука некаде.

А зошто не размислиш да градиш со Итонг? Цената од квадрат ќе те фати 1000 и нешто денари, малтерот од внатре и надвор рачунај го по 10 - 15 евра од квадрат.

Mansardi bese terminologijata sto ja barav.... toa me interesirase da ne znaes slucajno orientaciona cena za razlika pomegju niv ili za obicen krov na dve vodi...... so lim go planiram krovot, a za Itong nesto procitav deka bile kancerogeni :( Mislis za cela gradba od Itong ili samo za plocata gorna? za karabinata planiram termo blok 25cm a za vnatresni zidovi blokovi od 9mm..... Izolacija stiropor 8mm, a vrati i prozorci imam od renoviranje edni koristeni, ama ke zavrsat rabota za vo vikendica :)

Мансарда = поткровје ! На тоа мислеше ? Е тогаш имаш плус преградување на таванскиот простор и негова изолација , скали , врати ,пенџериња плус ! Чуму ?

Мансарда = поткровје ! На тоа мислеше ? Е тогаш имаш плус преградување на таванскиот простор и негова изолација , скали , врати ,пенџериња плус ! Чуму ?
Jas vo sekoj slucaj ke pravam potkrovje so nadvoresni skali nego se dvoumam za obicno potkrovje ili mansarda t.e. kolku bi bila ralikata finansiska grubo?

Обично или поткровје со баџи , разликата никој не може прецизно да ја ти каже .Се зависи какви баџи колку баџи ке бидат .Рачунај дека со една таква баџа еден мајстор ке се вози цел ден , плус ке имаш доста сечење, отпад , завршните работи барем 3 пати поскапи од прост двоводен кров ! Али мерак е мерак . На крај крајева ти ја правиш викендичката да уживаш во неа а не само да има каде да се засолниш кога е лошо времето !

Mansardi bese terminologijata sto ja barav.... toa me interesirase da ne znaes slucajno orientaciona cena za razlika pomegju niv ili za obicen krov na dve vodi...... so lim go planiram krovot, a za Itong nesto procitav deka bile kancerogeni :( Mislis za cela gradba od Itong ili samo za plocata gorna? za karabinata planiram termo blok 25cm a za vnatresni zidovi blokovi od 9mm..... Izolacija stiropor 8mm, a vrati i prozorci imam od renoviranje edni koristeni, ama ke zavrsat rabota za vo vikendica :)
Мансардата секако дека ќе направи да рипне цената. Најпрво ако ја правиш со цигли одма цената расте, но ако се изведе со ОСБ плочи, меѓу нив 5 - 10 сантиметри тервол, а од надвор 5 сантиметри стиропор, т.е. монтажна мансарда, можеби цената ќе биде пониска, но не и драстично поефтина (кога веќе бараш најефтина варијанта). Потоа малку покомплицирана е изведбата, т.е. изолирањето на пресеците од кровот и дел од sидчето на баџите со лим (канали).

За Итонгот и јас мислев дека е канцероген се додека не почнав подобро да пребарувам преку Интернет и да осознавам за него. Ако беше канцероген немаше цел свет да го користи. Тој канцерогениот изгледа е на друга фирма, но има ист или сличен изглед како Итонгот.

Исто, разгледај и размисли за Исоспан. Тоа ти е оплатен блок во кој има и изолација, така да нема да треба да ставаш стиропорна фасада од надвор.

Нека не те лажат дека итонг се канцерогени кога низ цел свет се прават. Ако ставаш надворешен ѕид од итонг иди на подебел ѕид најмалку 30цм и не ти треба ни под разно стиропор врз него, тоа е контра дејство. 30 цм е доволен ѕид за куќа, а за викендичка твој избор можеш и 25цм но како и да е, без стиропор, директно мрежа/лепак/мрежа/фасада и крај.
Има и грчки бели блокови Тракон(е сега дали се итонг не знам), има и косовски Силкапор, гледам и тие и тие се користат секаде, само што погрешно ги ѕидаат со обичен малтер од пример 2цм а всушност лепакот е тој што дава минимална фуга меѓу блоковите и не дозволува простор за губење на термоизолација.

Stom e taka so mansardite ke odam so obicen krov so dve vodi. A sto se prednostite na Itong za razlika od Cigla? Ako moze toa da mi objasnite bi bilo super. I koi se firmi vo MK prodavaat takvi blokovi.
Fala odnapred

Stom e taka so mansardite ke odam so obicen krov so dve vodi. A sto se prednostite na Itong za razlika od Cigla? Ako moze toa da mi objasnite bi bilo super. I koi se firmi vo MK prodavaat takvi blokovi.
Fala odnapred
Види, цигла како цигла е нешто најубаво, најприроден материјал, но од страна на изолација треба уште многу други материјали што ќе потпомогнат за изолација на објектот. Тука станува збор за сендвич ѕид или полошата варијанта, стиропорна фасада. Стиропорната фасада дава добра изолација, но кај нас мајсторите ретко кој знае како правилно да ја изведе, што значи дека за некои 5 - 10 години фасадата ќе биде испукана или ќе се познаваат споевите на стиропорните плочи.

GetContentImage

Итонгот има предност во тоа што со него побрзо оди ѕидањето, полесен е, полесно со него се работи (читај постава на инсталации), не му треба дополнителна изолација и требаат многу помалку парчиња на метар квадратен. Од кога ќе ја изѕидаш куќата од внатре малтерисуваш и од надвор, маваш фасадна боја и толку. Плус блоковите имаат улога на носиви елементи. Е сега тоа што не е природен како циглата, тоа е друго. Иначе фирми кои го продаваат..... речиси сите оние фирми кои продаваат градежни материјали..... Ројал Инвест, Градба Јасен...... @icemaher може да ти каже се за овој вид градба зошто он гради или веќе ја има има изградено куќата од овој материјал.

hqdefault.jpg

Нешто подобро од Итонгот ти е Исоспанот. Оплатен блок со изолација внатре, се става во него арматура и се полни со бетон. Не ти требаат ни столбови, ни греди, самите ѕидови ја имаат таа улога. Ѕидот има одлични карактеристики, а викаат дека е преодличен за издржување на земјотреси. Со самото тоа што тоа е еден вид бетонска конструкција, куќата ќе ти трае 100 години, а може и повеќе. Со него градењето оди брзо, зошто блоковите имаат големина 125х30х25, а на крај ти треба само малтер од внатре и од надвор. Градењето на куќата опишано на sskuka се кажува.

prod18.jpg

Pvc_15.jpg

Или најдобро од се, оди на бетонска скелетна конструкција со ѕидови од камен.

А ако неможеш да се решиш за која варијанта, не му ја мисли, обрати се во Хот - хот, дај го проектот на куќата и за еден месец ќе ти изградат монтажна куќа по системот клуч на рака.... што значи дека за 280 евра од квадрат ќе имаш не куќа карабина, туку готова куќа за да се вселиш. Некој 80 квадрати ќе те фатат 22.400 евра. А ако мене ме прашуваш, 80 квадрати ти се многу за куќа, 50 би ти биле доволни, но сепак ти си инвеститорот и ти одлучуваш.

Последно уредено:
Изоспан ! Имавме муабети на таа тема , исто имаше проба за негово производство во Мк , неуспешно !
Од составот на твојот ѕид , 100 години се малку смела прогноза , за изоспанот нема таква потврда , само предпоставки ! Стиропорот точно нема да доживее толку , единствена надеж дека бетонската конструкција во заштитени услови ке потрае толку !
Со хот-хот предпазливо , немаме ние стандарди за таква градба , за жал !

За итонг главни дистрибутери се Ксема Инженеринг, блокови имаш секаде по складишта од далеку ќе се видат жолти фолии на палетите, сите информации околу итонг ги имаш на xella.mk. Еве ти цени:
http://mega-ku.mk/proizvodi/%proizvodi_categories%/itong-blok/

Итонг има 3 фабрики од кои може да се најдат блокови ви Мк , србите имаат најнова и најголем асортиман . Бугарските блокови не ми оставија впечаток а косовските се , но комент . Така да и тука има место за отворање очи .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom