@deksamk што се одлучи? Што ќе правиш?![]()
Se odluciv za gorna ploca so monti i fert gredi

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
@deksamk што се одлучи? Што ќе правиш?![]()
Зошто баш ферт греди и монти?Se odluciv za gorna ploca so monti i fert grediTaa dilema e razresena, ajde samo nekoj ako moze orientaciono razlika vo cena za gradezen materijal pomegju obicen krov i onie krovovi koi se so badzi i pomal agol vo kjosevite kako so 2 krivini (kako i da se vikaat terminoloski gi gledam niz gradiv
![]()
Зошто баш ферт греди и монти?
Иначе мислиш на кров со две (две страни) води и четири води (четири страни)?
Не е лош изборот со монти и ферт греди, но имам слушнато нешто во врска со малтерот со тек на годините...Pa zatoa sto nekako naj isplatlivo a cvrsto mi se vide..... so dve vodi se mislev ili ?
Не е лош изборот со монти и ферт греди, но имам слушнато нешто во врска со малтерот со тек на годините...
Кров на две води е кров само со две страни покривен материјал, а другите две страни се sид. Кров на четири води е оној како четиристрана пирамида со покривен материјал. Кровот на две води дава повеќе простор и има помалку ќошиња, со што ете ти соба плус. Цената му е нешто повеќе од оној на четири води, ама тоа се зависи од материјалите кои ги користиш. Ако користиш лим наместо керамиди, помалку изолација, потенки цигли, поефтини прозори, цените ќе бидат тука некаде.
А зошто не размислиш да градиш со Итонг? Цената од квадрат ќе те фати 1000 и нешто денари, малтерот од внатре и надвор рачунај го по 10 - 15 евра од квадрат.
![]()
Jas vo sekoj slucaj ke pravam potkrovje so nadvoresni skali nego se dvoumam za obicno potkrovje ili mansarda t.e. kolku bi bila ralikata finansiska grubo?Мансарда = поткровје ! На тоа мислеше ? Е тогаш имаш плус преградување на таванскиот простор и негова изолација , скали , врати ,пенџериња плус ! Чуму ?
Мансардата секако дека ќе направи да рипне цената. Најпрво ако ја правиш со цигли одма цената расте, но ако се изведе со ОСБ плочи, меѓу нив 5 - 10 сантиметри тервол, а од надвор 5 сантиметри стиропор, т.е. монтажна мансарда, можеби цената ќе биде пониска, но не и драстично поефтина (кога веќе бараш најефтина варијанта). Потоа малку покомплицирана е изведбата, т.е. изолирањето на пресеците од кровот и дел од sидчето на баџите со лим (канали).Mansardi bese terminologijata sto ja barav.... toa me interesirase da ne znaes slucajno orientaciona cena za razlika pomegju niv ili za obicen krov na dve vodi...... so lim go planiram krovot, a za Itong nesto procitav deka bile kancerogeniMislis za cela gradba od Itong ili samo za plocata gorna? za karabinata planiram termo blok 25cm a za vnatresni zidovi blokovi od 9mm..... Izolacija stiropor 8mm, a vrati i prozorci imam od renoviranje edni koristeni, ama ke zavrsat rabota za vo vikendica
![]()
Види, цигла како цигла е нешто најубаво, најприроден материјал, но од страна на изолација треба уште многу други материјали што ќе потпомогнат за изолација на објектот. Тука станува збор за сендвич ѕид или полошата варијанта, стиропорна фасада. Стиропорната фасада дава добра изолација, но кај нас мајсторите ретко кој знае како правилно да ја изведе, што значи дека за некои 5 - 10 години фасадата ќе биде испукана или ќе се познаваат споевите на стиропорните плочи.Stom e taka so mansardite ke odam so obicen krov so dve vodi. A sto se prednostite na Itong za razlika od Cigla? Ako moze toa da mi objasnite bi bilo super. I koi se firmi vo MK prodavaat takvi blokovi.
Fala odnapred