Совет за викендица

• Креатор на темата Креатор на темата deksamk
  • Време на започнување Време на започнување
Точно, многу видео клипови и слики имам изгледано од српските блокови, изгледаат фантастично и истоварени на плац и изѕидани, рамни се без искршени парчиња.
Бугарскиве се лош квалитет, дали такви се произведени дали при транспорт кон нас се кршат или пак нашиве стоваришта ги млатат со вилушкари, не внимаваат при истовар. Имаше едно време и грчки Тракон во бели фолии и сини букви пишува Thrakon, дали е тоа тоа не знам и такви ставив едно 12ком ми требаа, имаа перо/жлеб како српските. Косовските се силкапор, не знам што состав имаат и каков квалитет имаат.

Косовските се потешки од бетонски блокови , бугарските вистина не се на ниво ама по системот на Итонг тие го покриваат пазарот во Мк . И покрај тоа мој пријател си купи камион српски без проблем .

Изоспан ! Имавме муабети на таа тема , исто имаше проба за негово производство во Мк , неуспешно !
Од составот на твојот ѕид , 100 години се малку смела прогноза , за изоспанот нема таква потврда , само предпоставки ! Стиропорот точно нема да доживее толку , единствена надеж дека бетонската конструкција во заштитени услови ке потрае толку !
Со хот-хот предпазливо , немаме ние стандарди за таква градба , за жал !
Ти во минатата тема кажа дека производството кај нас не било за Исоспан, туку за таков производ, но под друга марка/фирма.

Незнам што лошо гледаш во таквата градба. Армираниот бетон е доволно цврст за да има долг век на траење, поотпорен е на земјотрес (бар така викаат), и изолиран е со стиропор. Стиропорот зошто не би издржал долго време кога тој е заштитен со цементно - дрвен оплатен блок. Би требало една ваква градба долго да трае.

Е сега дека и треба години примена, и треба:)

Ideava so Ytong i mi se dopagja, citav malce za niv i mislam deka toa ke odberam, samo uste da gi pogodam pravite :D
Nemanjici kazi mi za prijatelov tvoj bese do srbija ili imaat transport do kaj nas srbive? Pa da ne zemam od bugarskive ili kosovskive..... Baska i gradbata si e pobrza a toa e vo prilog normalno, se stedi na izolacija i beton.... Super ste so sovetive decki, ke vi dosagjam malce dodeka izgradam, aj ke izdrzite veruvam :)))
Fala na site, pisuvajte predlozi :)[DOUBLEPOST=1429018247][/DOUBLEPOST]icemaher nikakva izolacija ne se stava na chudovo? kolku debeli blokovi stavi ti? 25 ili 30? mene jes da mi e za vikendica, ama zdravje boze penzijata tamu ke si ja ziveam, taka da sakam da mi bide po toplo :)

Ytong ExtrA+ 30cm, D350 е ознаката. Ако земаш српски тоа се YTONG Termoblok PLUS 30cm. Додатна изолација можеш да ставиш но исклучиво мултипор исти производ од фирмата Ксела бидејќи е произведен од исти состојки и е паропропусен. Ако си во можност стави си 30см. Од внатре можеш мрежа/лепак/мрежа/подлога и минерален абрип, можеш обичен класичен цементов малтер во една рака(кај мене е само 1см дебелина), можеш(пак си прашај) директно два слоја глет. Од надвор исто како и внатре лепак/мрежа/лепак/подлога/абрип. Косовските отпиши ги што кажува човекот погоре дека се тешки бегај од нив. Овие двете Бугарски и Српски се под Xella и тоа ти е сигурно.
Ако си во можност нека ти почне фирма до прва плоча и после лека полека цепај сам, лесно е.
Првиот ред ОБАВЕЗНО се ѕида на обичен малтер, но претходно обавезно се лепи кондор трака, онаа подебела што се грее со бренер. Прво премачкаш битулит со четка, па кроиш ширина во зависност од ширина на блокот кој ќе го ѕидаш. Потоа обичен малтер и ги подесуваш во сите правци да е перфектно рамно и хоризонтално и вертикално. ОД тука зависи како ќе ти оди нагоре ѕидот, бидејќи нагоре имаш само лепак, немаш обичен малтер па да дотеруваш. Значи долу е најбитно да подесиш да биде се израмнето.
Блокот може да штрчи 5цм надвор од плочата, па пример ако е 30цм, 25цм ќе лежи на плочата, 5 ќе виси надвор, да не ти одзема од внатрешниот простор.
Побарај од дистрибутерот да ти подари бар некоја алатка, како оние назабени лопатки што ги има, ако земеш 30цм, нека ти дадат за 30цм. Ако градиш внатрешни со 15цм, барај и такви. Има и алатка за копање канали во ѕид за инсталација на струја/вода.
Пила за сечење на гасбетон/поробетон(околу 700ден се), васервага сепак ќе си купиш, тоа не даваат како подарок.
Ако некој друг ти гради нека гради како треба по прописи, со лепак, не со малтер. Нека ѕида што е можно попрецизно и рамни да се ѕидовите, да немаш после поголеми трошоци.
Ако веќе земаш од Србија, пресметај колку столбови имаш, колку високи ќе се собите, ќе си земеш противпотресни блокови, тоа се оние со кружна дупка од едната страна, и нагоре како ѕидаш ќе ги вкрстуваш а дупката ќе ти биде столб, само ставиш арматура и бетон.
За изолирање на горната плоча, таванот, постојат L елементи, тоа се блокови во вид на латинична буква L, ем ќе ти служат како оплата/шалон за плочата, ем ќе го изолираш бетонот од надворешни влијанија. За сето ова имаш безброј клипчиња на јутјуб на Xella Srbija, Xella Bulgaria, Xella Hrvatska. Среќно.

Последно уредено:
Ideava so Ytong i mi se dopagja, citav malce za niv i mislam deka toa ke odberam, samo uste da gi pogodam pravite :D
Nemanjici kazi mi za prijatelov tvoj bese do srbija ili imaat transport do kaj nas srbive? Pa da ne zemam od bugarskive ili kosovskive..... Baska i gradbata si e pobrza a toa e vo prilog normalno, se stedi na izolacija i beton.... Super ste so sovetive decki, ke vi dosagjam malce dodeka izgradam, aj ke izdrzite veruvam :)))
Fala na site, pisuvajte predlozi :)[DOUBLEPOST=1429018247][/DOUBLEPOST]icemaher nikakva izolacija ne se stava na chudovo? kolku debeli blokovi stavi ti? 25 ili 30? mene jes da mi e za vikendica, ama zdravje boze penzijata tamu ke si ja ziveam, taka da sakam da mi bide po toplo :)
Колку што знам директно си ги порача ! Иди на сајтот на www.ytong.rs и ке погледаш што можности има !

Pa eve se raboti proektot, vo vrska so itong i i cigli se resiv za cigla 15-20 i 10 stiropor, krov od lim e sea drugo me misli: dali krovni prozori ili badzi samo za prozorite na potkrovjeto? sto e po dobro i zosto i normalno sto e poeftino :)
gi gledav krovnive prozori se malce skapicki... mi kazaa deka prozorska badza moze samo so gredi, nemora da se stavaat armaturi i beton i posle so gips da se oformi.... krovnive prozori mozat i da protecat, na niv direkno zracat keramidite, poslaba toplotna izolacija za razlika od kompleten krov itn... a badzive pa za prozorci se specificni i baraat mnogu trud a sledstveno na toa i se kreva i cena za izrabotka ili se lazam?

Pa eve se raboti proektot, vo vrska so itong i i cigli se resiv za cigla 15-20 i 10 stiropor, krov od lim e sea drugo me misli: dali krovni prozori ili badzi samo za prozorite na potkrovjeto? sto e po dobro i zosto i normalno sto e poeftino :)
gi gledav krovnive prozori se malce skapicki... mi kazaa deka prozorska badza moze samo so gredi, nemora da se stavaat armaturi i beton i posle so gips da se oformi.... krovnive prozori mozat i da protecat, na niv direkno zracat keramidite, poslaba toplotna izolacija za razlika od kompleten krov itn... a badzive pa za prozorci se specificni i baraat mnogu trud a sledstveno na toa i se kreva i cena za izrabotka ili se lazam?
Kaj nas e prozorska badza. Moze da e poevtina varijanta nego kroven prozor. Nam mnogu ni trazea za krovni prozori i se odlucivme za poevtinoto. Tocno neznam, moite toa pravea mal bev. Ama znam poevtino im iskoci. A i plus podobro e. Koga vrne mozes prozor da otvoris na primer a koga vrne kaj krovnive tesko. Isto i sneg koga ima tie ti se zatvoreni dur ne se stopi. Podobro e bazda so prozori da si otvoris.

Mene mi trebaat konkretno 2 takvi krovni prozori od koi edniot za kupatilo so dimenzii 50x50 sto e nekade okolu 150 evra i 55x100 sto e nekade okolu 200 evra i plus roletna za vtoriov sto e okolu 50 evra.
Obicni prozori od istite dimenzii koga bi odel so badzi bi me kostale 50x50 50 evra i 55/100 80 evra.
Sto znaci mi ostanuvaat 270 evra za badzi? Dali bi bile tie pari dovolni za dve badzi za ovie 2 prozori? ako nekoj znae?

Најпрво чим веќе си тргнал куќа да градиш, Ај со среќа:)

Кровен прозор е многу поедноставна работа, побрзо и полесно се монтира. Другата варијанта/баџа може да ти биде поефтина, ако се договориш со мајсторот......., ќе биде изградена во вид на монтажен ѕид (греди, тервол, гипскартон, ОСБ плоча и стиропор)....., е сега може малку поскапо да те фати прозорецот ако е ПВЦ, ако е дрвен, не.

Би требало баџата да те фати поефтино, но цената се зависи од тоа што материјал вложуваш.

Иначе дај сликче од проектот на куќата:)

Fala Sungjerco i ti da si docekas sto poskoro ako nemas vikendicka :) a ako imas moze i vtora i taka nataka.... Sakas d akazes deka siot toj materijal gredi tervol gips ploca stiropor ke bide do kaj 270 evra t.e. razlikata od krovni prozorci do obicni? samo na tie dve badzicki mislam samo za tie dva prozori?
Eve go nabrzinka planceto, ne e tocno do milimetar ima nekoi decimali ali provizorno toa e :) istiot rapsored i dole i na potkrovje

58629c5r7
[DOUBLEPOST=1432147980][/DOUBLEPOST]
Fala Sungjerco i ti da si docekas sto poskoro ako nemas vikendicka :) a ako imas moze i vtora i taka nataka.... Sakas d akazes deka siot toj materijal gredi tervol gips ploca stiropor ke bide do kaj 270 evra t.e. razlikata od krovni prozorci do obicni? samo na tie dve badzicki mislam samo za tie dva prozori?
Eve go nabrzinka planceto, ne e tocno do milimetar ima nekoi decimali ali provizorno toa e :) istiot rapsored i dole i na potkrovje

1_5_OSNOVI_naj_novo.jpg
[/url][/IMG]

58629c5r7
[DOUBLEPOST=1432147980][/DOUBLEPOST]
Фала, фала:)

Иначе најдобро ти е ти сам да си ги купуваш материјалите. Ем знаеш што си ставил, ем може ќе најдеш поефтино, а не да се мислиш дали парите од квадрат се реални.

Едната од сликите не се отвара. Имаш ли слика за тоа како ќе изгледа куќата од надвор?:)

Inace zemi majstori i dogovori gi bez ruceci,pijalak etc. Cenkaj se za poevtino da ti napravat so tvoj materijal. Neka pisat se sto treba i ti kupi go ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom