Даниел Кајмакоски е роден во Струга, Македонија .Од неговата шеста година со своето семејство се преселуваат да живеат и работат во Виена, Австрија.
Тој го има напишано текстот за песната на Каролина Гочева Не се враќаш / Više se ne vraćaš .

Периодот 2003–2004 се пријавува на музичко талент шоу во Австралија Starmania каде понинува само неколку дел фази од шоуто

Во 2014 година неговиот пријател Антонио го пријавува на X Factor Аdria / балканска верзија која се одржува во Србија .
Го добива Жељко Јоксимовиќ како ментор и поминува во сите фази на шоуто.
Даниел победува во суперфиналето во Конбанк арената во Београд / Србија.
На Х-Фактор ме пријави еден од моите најдобри пријатели Антонио, кој е еден од луѓето кои најмногу веруваат во мене. Јас веќе се имав откажано од музиката, но тој беше толку упорен што ми ја врати самодовербата. Без неговата поддршка немаше да имам доволно храброст да продолжам со пеење. Последните три години работев во Австрија и ја оставив музиката на страна. За да пробам уште еднаш дадов отказ и се појавив на аудицијата во Белград.
Последно уредено: