Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
Се толерираат затоа што се деца. И мене и тебе некој не толерирал додека сме играле џамија или камај во маало и се што оди со детството. Имањето дете или созревањето на личноста е бенефит сам по себе за вакви теми, кому што пречи.
Туку постојано се збори за кафеани и кино. Да, тоа се јавни места, но јавно место е и автобус, (метро, во иднина), воз, лифт, парк, трговски, амбуланта и клиника, образовно воспитни установи...све што не ти е дома што се вели.
Или насловот е малку згрешен, не знам, само читам... За кафани можеби, што зависи сепак од газдата. Но за "јавни места" во целина, непотребно е вакви генерализации.

Ако се исполнуваат желби кому треба да се забрани, се ми се чини оти скоро сите по дома ќе останеме:)
@

Насловот е утнат и треба да се промени.
Сепак во првиот пост сосема добро е објаснето, не знам чему зборење за игралишта, породилно, автобуси и паркинзи.

Младите брачни парови треба да се стимулираат повеќе време да проаѓаат заедно во постела (но не само за спиење), hence не мора да ги зимаат децата во ресторан, кино, театар... и бабите-дедовците-бејбиситерите треба да прават нешто.
Екстремно нискиот наталитет со кој е доведен во прашање опстанокот на нацијата изискува и неконвенционални решенија. Hence младите брачни парови мора да можат слободно да ги земаат и децата со себе секогаш кога има потреба од тоа односно кога нема кој да ги варди.

И јас никому не сум гракала. Сум замарала— ама дома. Надвор ми биле поставени јасни граници што смее, а што не. И до ден денес е така.

Сигурен сум 100% дека ако во театар одиш со дете (мада не сум видел некој на посериозна престава ако не е детска да оди со деца) и истото прави неред ќе бидете опоменати во најмала рака или пак отстранети. Или кино ако ми смета некој без разлика дали е дете или не ќе реагирам. така да си има некои си правила.
Јас не одам во кино/театар да изигравам редар, за разлика од тебе очекувам редарот да го работи тоа. Ако се почне со опомени и декларации за нетолерирање секако ќе се намалат ваквите работи.
Инаку прочитај го овој цитат од дискусијава, баш за театар се жалат:
Неодамна на театар за представа која и онака не беше соодветна за мали деца една млада мајка носеше 6-7 годишно девеојче со неа и за несреќа седна два реда над мене.
Моравме да ја слушаме добри 15 минути како му го објаснува на детето сценариото.
После еден господин кој седеше непосредно и кажа дека им пречи и цела представа до крај ја слушавме госпоѓата како вика "Пссст Потивко" и детето како кемка од досада.
Организираните пак одење на театар за основци ми е вистински кошмар ако се погодам на представа со нив.
Малите се смеат на кренат прст, додека постарите имаат паметни досетки за секоја реплика и се смеат на нивните глупости.
Слично нешто ми се случило и на кино неколку пати.

Екстремно нискиот наталитет со кој е доведен во прашање опстанокот на нацијата изискува и неконвенционални решенија. Hence младите брачни парови мора да можат слободно да ги земаат и децата со себе секогаш кога има потреба од тоа односно кога нема кој да ги варди.
И да одат на места соодветни за деца.
Ако наскоро не се направи нешто во врска со нивната некултура и јас ќе почнам исто да се однесувам.
Кај што ќе видам да мењаат пелена, баш таму ќе го чешлам кучето.
Па да видат колку е грозно.

Затоа што и игралишта и породилни се јавни места. И аеродромите, авионските летови, парковите... Се генерализира а излегува во целава тема се работи исклучиво за кафана и кино.

Инаку против, до одредени граници секако. И возрасен да е ако е ќутук ќе ми пречи.

Може де, ама на места кои ќе се декларираат како семејни места и тогаш да има и места кои ќе се декларираат само за возрасни, па да има раат и за тие што се дојдени за раат.

Одлично ќе биде за тие со деца, повеќе деца ќе се сконцентрираат на исти места и 100% толеранција за детски игри. Одлично и за тие што се за раат, места само за возрасни и сите среќни и задоволни. Каде е проблемот? Зошто 50 гости да трпат смарање од едно семејство? Или една маса да се буни заради бука од 15 маси со семејства со деца?

значи кај нас не е баш ова изводливо зашто е "мал пазарот" а и нема ни потреба од тоа.
некој да се одлучи на ваков чекор уште од старт губи зашто кафичи и кафани на секој чекор има, бар за тоа да не се пожалиме па уште тоа му фали на некој да губи муштерии.
башка што навечер нема баш многу семејни луѓе со деца и кучиња што влегуваат на овие места и да има тоа е 1 посто, додека преку ден врие значи кај и да седнеш еве на приме на кеј у некој кафич и да забранат сите или дел од нив ваква клиентела пак тие ке седнат некаде до вас или па ке поминуваат покрај вас.

Затоа што и игралишта и породилни се јавни места. И аеродромите, авионските летови, парковите... Се генерализира а излегува во целава тема се работи исклучиво за кафана и кино.
Затоа што тоа се местата кои најмногу ги посетуваме.
Авиокомпаниите се приватни а не државни.
Освен тоа уште во првиот пост напоменав дека авион е нешто кое не може да се замени и дека разбирам и толерирам. После 9 саати во авион и мене ми се вришти а не на мало дете.
Исто така, сите игротеки имаат кафичи. Ти седи, пиј кафе, детето нека игра.
Во Борис Трајковски игротеката што е бев на кафе, затоа што смо таму зимно време има надвор маси, додека сестра ми лизгаше. Еден куп луѓе возрасни имаше, кое дете на куглање, кое на лизгање, кое во игротека.... фемили френдли местата имаат простор за деца, и тие места се наменети и за деца и за возрасни.
Не може да одм во кафич со средношколци и да очекувам да им е зававно моето дете да ги замара.
И кога ќе имам свои деца, макар од игротека не излегла, нема да дозволам нњкому да пречат.
Ако морам во авион, морам, ама не морам баш во Барселона со детето да седам. Можам во игротека со кафич.
--- надополнето: 3 април 2013 во 16:16 ---
значи кај нас не е баш ова изводливо зашто е "мал пазарот" а и нема ни потреба од тоа.
некој да се одлучи на ваков чекор уште од старт губи зашто кафичи и кафани на секој чекор има, бар за тоа да не се пожалиме па уште тоа му фали на некој да губи муштерии.
башка што навечер нема баш многу семејни луѓе со деца и кучиња што влегуваат на овие места и да има тоа е 1 посто, додека преку ден врие значи кај и да седнеш еве на приме на кеј у некој кафич и да забранат сите или дел од нив ваква клиентела пак тие ке седнат некаде до вас или па ке поминуваат покрај вас.
Сепак колички има помалку, него луѓе без колички. Победува тој што плаќа повеќе.

А што се однесува до детските игри, ти ги посочив за да се сетиш дека и ти си пречел некому додека си се бркал низ дворови, додека сте гракале и се довикувале пред нечиј прозор...зошто брзо ги забораваме тие нешта, дека и ние и сите сме го праеле истото на овој или оној начин?
Ајде сеа не заебавај и ти, да не се разводуваме со несоодветни примери кога точно за одредени места зборуваме. Повеќе пати се повтори дека насловот е несреќно формулиран. Најмногу се проблем местата каде што одењето е привилегија а не право, значи театар, кино, ресторан...

Дворовите се лична сопственост, сме играле и по дворови и да сме сметале, и имало соседи кои се жалеле ако се игра за време на одмор (од 2 до 5пм).
Ама знаеш што било разликата тогаш од сега? Реакцијата на тие жалби и одност кон соседите. Не е дека ние сме биле совршени деца, но постарите не ни дозволувале да забегуваме толку како што тоа е пракса денес. Во тоа е целата разлика, менување на односот кон бељите на децата.
Ги гледам и стариве мои, 10 пати попустливи се кон внуциве одколку што беа на времето кон нас. И тоа е некако општа тендеција, како стареат дедовциве и бабиве како да забораваат на диспциплината. Во кобинација со родителиве што не се замараат ич... лошо.

башка што навечер нема баш многу семејни луѓе со деца и кучиња што влегуваат на овие места и да има тоа е 1 посто
Па сега не знам дали на газдата ќе му се исплати заради 1% од гостите, муштериите да му бегаат кај друг газда кој не толерира мрзливи родители чии деца вриштат, плачат и смараат. Башка дневна шема е кафе и сок тегнење со саати, а навечер се јаде и пие многу повеќе... Ова се од економски аспект, како што ти беше постот.

Па сега не знам дали на газдата ќе му се исплати заради 1% од гостите, муштериите да му бегаат кај друг газда кој не толерира мрзливи родители чии деца вриштат, плачат и смараат. Башка дневна шема е кафе и сок тегнење со саати, а навечер се јаде и пие многу повеќе... Ова се од економски аспект, како што ти беше постот.
хахаха колку си грешка баш повеќе пари фрлаат семејниве луѓе сум имал прилика да видам у торос, ања и др места што све зимаат додека коа ке отидат на кафе 3 другарки, другари па и 5 нека бидат се лигават со еден нес 5 саати евентуално некој од нив ако земе пијачка плус и држат маса со мала сметка па ради текви често кога е гужва неможеш место да најдеш :mad:
PurplePuma така е како што рече али не се сите што размислуваат ко тебе така да соодносот не е баш толку голем со колички и без колички.
заеби ти тоа демек сите што немаат деца што не се семејни луѓе ги нервира тоа што сите сме у ист кош стаени

хахаха колку си грешка баш повеќе пари фрлаат семејниве луѓе сум имал прилика да видам у торос, ања и др места што све зимаат додека коа ке отидат на кафе 3 другарки, другари па и 5 нека бидат се лигават со еден нес 5 саати евентуално некој од нив ако земе пијачка плус и држат маса со мала сметка па ради текви често кога е гужва неможеш место да најдеш :mad:
PurplePuma така е како што рече али не се сите што размислуваат ко тебе така да соодносот не е баш толку голем со колички и без колички.
заеби ти тоа демек сите што немаат деца што не се семејни луѓе ги нервира тоа што сите сме у ист кош стаени
Види, децата се факт на живеењето.
Но овој светски тренд ќе стигне и кај нас а јас максимално ќе го поддржам, од веќе образложените причини.
--- надополнето: 3 април 2013 во 17:12 ---
Ако зборуваме кој плаќа највеќе— бизнис(во)мените. и најчесто се без
Ени, мажи и деца излезени.

сум имал прилика да видам у торос, ања и др места што све зимаат
Види сека секое правило си има исклучоци, ама во поголемиот број случаи важи она: Фата је Фата, али двапут је двапут (нели го прашале Мујо дали би ја онадел еднаш Фата или два пати Хасо). :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom