Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
Vanlok вицот не го знам али ок е ја сфатив поентата и јбг тоа е твојот став па нема да се потрудам да го сменам, не ми мења ништо :)
PurplePuma пак ке ти кажам дека далеку сме ние од тоа. ништо мене тоа не ми менува, сеедно.
знам само ко ке си имам деца дека еден ден у неделата ке го посветам на нив шетаајќи во природа, зоолошка и такви слични места и не би ги држел у кафич или кафана од причина што тој ден е за нив да се издуваат а не да дремат и да им е досадно

Vanlok вицот не го знам али ок е ја сфатив поентата и јбг тоа е твојот став па нема да се потрудам да го сменам, не ми мења ништо :)
PurplePuma пак ке ти кажам дека далеку сме ние од тоа. ништо мене тоа не ми менува, сеедно.
знам само ко ке си имам деца дека еден ден у неделата ке го посветам на нив шетаајќи во природа, зоолошка и такви слични места и не би ги држел у кафич или кафана од причина што тој ден е за нив да се издуваат а не да дремат и да им е досадно
Да, можеби ти и дузина ќе бидете совесни родители, останатите ќе си останат сељачишта кои мислат дека бог за муда го фатиле што родиле дете. А јас знам, дека како и за се друго и џа ова ќе се касни кај нас, ама ќе биде.
А до тогаш ако некој ме замара со слаткоста на гомцата на неговото дете, јас исро без усул ќе му вратам.

6985968_700b_v1.jpg

A picture is worth 1000 words.

И да одат на места соодветни за деца.
Ако наскоро не се направи нешто во врска со нивната некултура и јас ќе почнам исто да се однесувам.
Кај што ќе видам да мењаат пелена, баш таму ќе го чешлам кучето.
Па да видат колку е грозно.

А чекај,ке промениш нешто ти со чешлањето на кучето?Не...
Следен пат,пак ке биде истата приказна.А ти пак ке останеш незадоволна.
А и вака ке си го покажеш ниското ниво на култура тој момент.
Не,не те навредувам.Не го земај како навреда ова.

Исто така, сите игротеки имаат кафичи. Ти седи, пиј кафе, детето нека игра.
Во Борис Трајковски игротеката што е бев на кафе, затоа што смо таму зимно време има надвор маси, додека сестра ми лизгаше. Еден куп луѓе возрасни имаше, кое дете на куглање, кое на лизгање, кое во игротека.... фемили френдли местата имаат простор за деца, и тие места се наменети и за деца и за возрасни.
Не може да одм во кафич со средношколци и да очекувам да им е зававно моето дете да ги замара.
И кога ќе имам свои деца, макар од игротека не излегла, нема да дозволам нњкому да пречат.
Ако морам во авион, морам, ама не морам баш во Барселона со детето да седам. Можам во игротека со кафич.

Вака во теорија изгледа лесно...Оди направи го во пракса да те видам...Ке можеш?
А немаат сите игротеки кафичи и не може секој да оди во Борис Трајковски игротеки...
Не е како што ти изгледа тебе...
Ти доколку имаш дете од 4 години дали ке го оставиш само да си игра со другите деца?Без да помислиш дека може да направи некоја беља,да се случи да се повреди...
Има и за тоа решение замини си од тоа место...Никој не те принудува да гледаш....Ако ти пречи гракањето на децата што да кажеме за учителите и воспитувачките во градинки што мораат да трпаат?Секој ден?

...што да кажеме за учителите и воспитувачките во градинки што мораат да трпаат?Секој ден?
Плата зимаат? :)
И вработените во Комуналното претпријатие што се не мораат да трпат (за плата), па од никој од нас не очекувате во слободно време да им ја делиме професијата од кеиф. Тоа чисто за пример, има редици други професии и сите се работат за плата и по избор на работниците.

Пред некој да почне со директна споредба на објектите на двете спомнати професии, би се обидел да ја насочам дискусијава во правилна насока. Целиот проблем е во потребата од места (не сите места, нормално) каде на писмено ќе пишува дека нема да се толерираат родители што не можат да ги контролираат своите деца.

Иначе во секое маало има барем по неколку игротеки, ако и не и десетина (во некои комшилуци). Целата работа во тоа дали некој сака да му е убаво најпрвин на детето, или е доволно себичен да гледа да му е убаво само нему, па си го влече детето на места каде знае дека ќе му биде досадно и ќе ги замара сите наокулу.

А чекај,ке промениш нешто ти со чешлањето на кучето?Не...
Следен пат,пак ке биде истата приказна.А ти пак ке останеш незадоволна.
А и вака ке си го покажеш ниското ниво на култура тој момент.
Не,не те навредувам.Не го земај како навреда ова.

Вака во теорија изгледа лесно...Оди направи го во пракса да те видам...Ке можеш?
А немаат сите игротеки кафичи и не може секој да оди во Борис Трајковски игротеки...
Не е како што ти изгледа тебе...
Ти доколку имаш дете од 4 години дали ке го оставиш само да си игра со другите деца?Без да помислиш дека може да направи некоја беља,да се случи да се повреди...
Има и за тоа решение замини си од тоа место...Никој не те принудува да гледаш....Ако ти пречи гракањето на децата што да кажеме за учителите и воспитувачките во градинки што мораат да трпаат?Секој ден?

Да, но на тој начин и тие ќе патат колку и јас.
Не може само јас да патам, нив мува да не ги лази.

Второ, секоја - ама баш секоја игротека има кафич за возрасните.
Не секоја има маси надвор - навистина, но 90 проценти од нив имаат.
А башка, во секое село и секоја населба има минимум 1 игротека.

И ако имам 4 годишно дете, секако дека ќе го оставам само да си игра, ако сме во игротека или кафич кој има место за деца. Цело време ќе го имам ,,на око,, ама нема сигурно да му висам врз глава.
И не сум јас таа што ремети мир, за јас да си одам. Тој што ремети, тој треба да си оди.

А учителките и воспитувачките си ја одбрале професијата, ако не трпеле деца што мајка барале за тоа да учат?
Или ај жали ме мене, како ми било, се со пациенти на клиника.... па кој таков сум си ги одбрала студиите ако ми пречи одредена категорија на луѓе?

Не ми сметаат мене воопшто децата, било каде да ги сретнам, и какви и да се, од најмирни, до најкенкави и размазени. Мене ми смета тоа што родителите не се ни малце свесни за тоа каде се треба да си го носат детето!

Зборам претежно за новопечениве мајки, кои уште се во фазата на пубертет и очигледно не надминале повеќе од 20 години во паметот.
Органски не поднесувам дете во кафич да видам, седнато во количка до мајка му и уште една, две, пет нејзини френдици.
Тие си зборат за најновиот каталог на Авон, или оговараат, трачарат, а детето или си зјапа ко теле во нив, спие, се прозева од досада или пак најтрагичниот случај, ќе почне да вреска и ретко кога се смирува.
Мислам, дотолку ли се без памет да го носат детето во кафич?!
Носи го во парк, игралиште, игротека, али не каде што местото нема никаква блага веза со деца!

Ето, ова кога ќе го видам, ја добивам истата мачнина во желудник кога ќе видам некоја бремена што пуши цигари и гајле си нема! Одвратно и гадно.

Ако типката сака да си прави трач партии со другарки, остави го детето на баба му, дедо му, појма немам на кого и шетај!

Значи, децата воопшто не се криви, па колку и да ве замараат и да ве нервираат. Родителите се тие што треба да си го стават прстот на глава и да размислат малце.

Мислењава на темава ви вриштат. "Јас за 10 години кога ќе имам дете ќе го носам у зоолошка, нема да го носам по кафиќи." Ме потсеќа јас кога бев тинејџерка и викав дека ќе имам сопруг од Струмица. На нероден Петко капа работава. И на крај нешто сосема десетто ќе излезе.

Мислењава на темава ви вриштат. "Јас за 10 години кога ќе имам дете ќе го носам у зоолошка, нема да го носам по кафиќи." Ме потсеќа јас кога бев тинејџерка и викав дека ќе имам сопруг од Струмица. На нероден Петко капа работава. И на крај нешто сосема десетто ќе излезе.

Srcee, и во кафич да го однесам, нема да му дозволам да замара други луѓе по маси.
:)
Не го прави она што не сакаш тебе да ти го прават :)

Srcee, и во кафич да го однесам, нема да му дозволам да замара други луѓе по маси.
:)
Не го прави она што не сакаш тебе да ти го прават :)

Јас ве разбирам, стварно. И јас не сакам да ми се прпелкаат деца кои не ги знам пред мене. Бев пред некој ден во болница, и тоа едно се растрчало, абе мислиш на стадион е.
Ама не можеме да збориме какви би биле ние како родители. Сите што пишаа на темава се изјаснија дека нивните деца ќе бидат воспитани. А еве да погледнеме преку прозор, да ја видиме ситуацијата.
Едно се плановите, а сосема друго кога ќе ти дојде јајцето на задникот.

Јас ве разбирам, стварно. И јас не сакам да ми се прпелкаат деца кои не ги знам пред мене. Бев пред некој ден во болница, и тоа едно се растрчало, абе мислиш на стадион е.
Ама не можеме да збориме какви би биле ние како родители. Сите што пишаа на темава се изјаснија дека нивните деца ќе бидат воспитани. А еве да погледнеме преку прозор, да ја видиме ситуацијата.
Едно се плановите, а сосема друго кога ќе ти дојде јајцето на задникот.

Нормално, не можам да знам какво ќе ми биде детето. Можам да знам само дека ќе дадам се од себе да не бидам како овие родители за кои зборуваме.

Ама знам едно, без оглед дали сум со дете, сестра ми, мајка ми, другарка, куче, папагал, нема да дозволам нашето присуство да ги малтретира другите.

Тоа не е некаков ,,план,, , тоа е принцип :)

Ете денес одам до продавница, една тука одма до вратата на детето му мењаше пелени....а мислам дека и го мочаше пред тоа. Што да се каже на ваквото однесување на тие родители, срамота. Девојката немаше повеќе од 22-23 години.

Тоа не е некаков ,,план,, , тоа е принцип :)

Да ја цитирам другарка ми, која сега има јунак од 5 години, да и` е жив и здрав.

Бисеро, овој џамбасов ми ги сруши сите принципи за воспитување што ги имав пред да станам мајка. Ни сама не се сеќавам колку пати си го имам прегризано јазикот -- затвори цитат. :)

Затоа јас мудро си молчам на темава.
Само ќе кажам, не зборувајте пред време.
Тие што не се родители, не знаат како е.
Имаат само голема добра воља (да претпоставуваат) дека знаат. :)

П.С. Чување внуци, братучеди, комшиФчиња, деца од другарки или помали браќа/сестри не е еднакво на родител. :)

Баш со едно мило детенце се запознав пред некој ден 18 месеци имаше малото. Срце, го изгушкав. Замисли - во кафич! Си седеше со мајка му и татко му, се смееше, си играше со обична салфетка.
Видов дека му е интересен мојот привезок на клучевите (седеше на маса до мене и гледаше во привезокот) ама не стана да го џапне и не почна да вреска по привезокот. Сама културно им се обратив на родителите дали може да си поиграм со него, му го дадов привезокот, се изнаигра малото. И мене на душава ми беше убаво.

Ама да беше обратно, да почнеше да вришти, да се џапа, ќе беше многу обратна ситуацијата.
Вака, со малиот Џонатан уште долго ќе си ја имам заедничката слика и ќе се надевам дека пак ќе го видам :)
pisi vreme i mesto po pp.. agugugu :noze:

Да ја цитирам другарка ми, која сега има јунак од 5 години, да и` е жив и здрав.

Бисеро, овој џамбасов ми ги сруши сите принципи за воспитување што ги имав пред да станам мајка. Ни сама не се сеќавам колку пати си го имам прегризано јазикот -- затвори цитат. :)

Затоа јас мудро си молчам на темава.
Само ќе кажам, не зборувајте пред време.
Тие што не се родители, не знаат како е.
Имаат само голема добра воља (да претпоставуваат) дека знаат. :)

П.С. Чување внуци, братучеди, комшиФчиња, деца од другарки или помали браќа/сестри не е еднакво на родител. :)
Не принципи на воспитување, Pearl. Принципи на културно однесување.
Тука не навлегувам кој како си ги воспитува децата.

Загрозен е мојот мир, а јас немам деца. И токму вакви места се бараат - за оние кои немаат деца.
Не ни сакам да знам како е. Не ме интересира.
Сакам да пијам кафе без детско замарање. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom