Триглицериди

• Креатор на темата Креатор на темата Nessa Alcarin
  • Време на започнување Време на започнување
Не можеш да ја превентираш СтеФчо. Ако ти е пишано да ја наследиш, ќе ја наследиш. Истото е и со карциномот, поготово на плуќа и оној што не е предизвикан од пушење цигари.[DOUBLEPOST=1427668836][/DOUBLEPOST]
Настрана што те заебавам сеа сериозно, инсулин не прима?
Наскоро ќе има лек против дијабетис, сеуште е во зачеток, така што верувам дека ќе се среди тип 1 дијабетис.
Тип 2 е повеќе од животниот стил.

Наскоро ќе има лек против дијабетис, сеуште е во зачеток, така што верувам дека ќе се среди тип 1 дијабетис.
Тип 2 е повеќе од животниот стил.
Кажи и го тоа на баба ми што има тип 2 а цел живот на село само зелено јаде, преработен шеќер со очи не виделе. Холестеролот и дијабетесот се наследни, јас имам 5ка холестерол спортист цел живот. Ако ти е пишано нешто да го фатиш, ќе го фатиш. Само што не мора тоа да значи дека треба да се труеш со свашта али не па и да се кочиш.

Не можеш да ја превентираш СтеФчо. Ако ти е пишано да ја наследиш, ќе ја наследиш. Истото е и со карциномот, поготово на плуќа и оној што не е предизвикан од пушење цигари.[DOUBLEPOST=1427668836][/DOUBLEPOST]
Настрана што те заебавам сеа сериозно, инсулин не прима?
Само на Глибедал и Метформин е, иако во понеделникот измеривме рекордни 27, утрово му беше 9

Само на Глибедал и Метформин е, иако во понеделникот измеривме рекордни 27, утрово му беше 9
а разгледана ли е опцијата за боцкање инсулин? Или не знаеш?

@Ilumious не се разбирам многу во овие теми така да чисто онака лаички да прашам...

Зошто статистички, кај еднојајчани близнаци (имаат идентична генетика), тип 1 на дијабетис се јавува во 1/2 од случаите кај едниот, а во 1/2 половина од случаите кај двајцата и тип 2 на дијабетис се јавува 3/4 од случаите кај двајцата и 1/4 од случаите кај едниот?
Вака грубо од што знам, ако генетиката е детерминирачки фактор, не би требало во 100% од случаите и двата близнака да имаат/немаат дијабетис?

@Ilumious не се разбирам многу во овие теми така да чисто онака лаички да прашам...

Зошто статистички, кај еднојајчани близнаци (имаат идентична генетика), тип 1 на дијабетис се јавува во 1/2 од случаите кај едниот, а во 1/2 половина од случаите кај двајцата и тип 2 на дијабетис се јавува 3/4 од случаите кај двајцата и 1/4 од случаите кај едниот?
Вака грубо од што знам, ако генетиката е детерминирачки фактор, не би требало во 100% од случаите и двата близнака да имаат/немаат дијабетис?
ау тоа е веќе хумана генетика, најголемите мистерии во медицината се таму, не знам искрено дали има објаснување.

ау тоа е веќе хумана генетика, најголемите мистерии во медицината се таму, не знам искрено дали има објаснување.
Објаснувањето од страна на бихевиоралните генетичари за такви појави (и ради тоа користат еднојајчани близнаци кога проверуваат) е дека се диктирани и од генетика и од околина, иако не знаат кои све фактори стојат позади секое заболување и дали се работи за независен генетски/околински фактор или интеракција помеѓу овие.

Обично болести коишто несомнено се предизвикани стриктно од генетиката, ги фаќаат и двата близнака во 99-100% од времето и така се знае дали болеста е генетски детерминирана и така „ти било пишано“ ко што викаш ти или не е стриктно генетски детерминирана.

Но кога у просек и двата близнака не заболуваат од истата во голем број од случаите (у случаите со дијабетис 1 50/50, а дијабетис два 25/75), тогаш се смета дека гените не се единствениот фактор кој пресудува дали ќе заболиш туку и околината (уникатна или заедничка).
Дијабетисот специјалистите сметаат дека е резултат на комплицирана интеракција помеѓу генетика и околина, а што колкав фактор ќе игра и дали може да се превентира зависи од човек до човек, пристапот е главно казуистички иако не ги знаат сите фактори.

Постои големо тело од докази дека во одредени случаи иако постојат генетски предиспозиции, дијабетисот може да се превентира (иако не ги знаат сите начини како).
Дури според нови истражувања, се смета дека околински може многу да се влијае на начинот на кој гените манифестираат тип 2 на дијабетис и тоа токму со специјални диети. Тие сметаат дека околината го менува епигеномот и начинот на кој гените се изразуваат што влијае на функцијата на клетките, ендокриниот систем и тристо други чуда. Сега со нови контролирани испитувања на глувци, покажуваат дека зависно од начинот на кој се хранат глувците, се манифестира појава/загуба на метилните групи коишто вршат реакција со цитозинот/аденинот во ДНК-та и се поврзани со производството на инсулин што покажува дека промената на епигеномот и те како влијае на веќе постоечките генетски предиспозиции или ги создава потребните за развивање на болести како дијабетис, рак и слично.
Истата епигенетска промена е најдена и во масните клетки на луѓето коишто боледуваат од дијабетис.

Ама тоа они го викаат, ја врска неам дали е така пошто сум неук во таа област, за разлика од тебе, ти гледам се разбираш.

Постои големо тело од докази дека во одредени случаи иако постојат генетски предиспозиции, дијабетисот може да се превентира (иако не ги знаат сите начини како).
Дијабетот неможе да се превентира. Тој може само да се подобри. 3 Ствари се важни за нормално контролирање на диабетот или како ја што ги викам светото тројство. Храна,Инсулин,Активност.

@cige http://www.medicinform.net/spravka/b/b43.htm Дексазонот дава контраиндикации кај Диабет. Тој не само што му се качувал шеќерот и вие сте му го докачувале. Дали он прима инсулин? Иначе ви го препорачувам мојот доктор. Горан Петровски. Пошто е посериозна работата да одите кај него да закажете и да си направите еден муабет. За 5 мин ќе ти каже се како и што. Кај него си се знае 5-10 мин и толку. Најдобар Диабетолог е на Балканот и пошироко.Има луѓе кај него што идат и од странските земји.Четврток е за возрасни,среда е за млади и е во амбуланта,се наоѓа државна болница кај Ендокринологија за деца доле во белите бараки. Понеделник е во розевата зграда од каршија. За Вторник и Петок незнам.

Имам 20 години. Есеноска испитував крв не дека имав мака туку сакам барем два пати годишно да си проверам. И ми појави покачени триглицериди. Е сега не знам колку беа точно ама беа малку над нормалата. Лекарот рече да почекаме можи сами ќе се средат. И некни пак појдов да проверам. Ми покажа 5.76. Поќе од дупло над нормалата. Се плашам сега. Што можи да се деси од покачени триглицериди? Читав негде инфаркти, глупости и сега ми е страв.

Имам 20 години. Есеноска испитував крв не дека имав мака туку сакам барем два пати годишно да си проверам. И ми појави покачени триглицериди. Е сега не знам колку беа точно ама беа малку над нормалата. Лекарот рече да почекаме можи сами ќе се средат. И некни пак појдов да проверам. Ми покажа 5.76. Поќе од дупло над нормалата. Се плашам сега. Што можи да се деси од покачени триглицериди? Читав негде инфаркти, глупости и сега ми е страв.
Аман бе 20 год и покачени триглицериди? Кркаш често сендвичи и газирани сокови?

Аман бе 20 год и покачени триглицериди? Кркаш често сендвичи и газирани сокови?
Да. :place: А и наеднаш се здебелив. За една година качив скоро 30 килограми. Лани имав едвај 50 а сега скоро 80. Не знам што да правам.

Да. :place: А и наеднаш се здебелив. За една година качив скоро 30 килограми. Лани имав едвај 50 а сега скоро 80. Не знам што да правам.
Не се плаши, само ова ти е добар повик да се разбудиш и да направиш промени во начинот на живот.
Разгледај ја темата, има препораки за начини на исхрана за намалување и контрола на триглицеридите, консултирај се и во подфорумот за фитнес, бодибилдинг и рекреација и почни и со некаква физичка активност.
Со избалансирана исхрана и физичка активност нема шанси да не се среди проблемот.
Ти си многу млад и има многу начини да се справиш со оваа работа, само треба да бидеш упорен и да се држиш до здрав режим на исхрана и вежбање.

Е па тоа е ама не паничи има чаре. Само треба да ја промениш исхраната. За движење не ти напомнувам, пошто како 20 годишен сигурно имаш подинамичен живот, пешачење, возење точак итн...или грешам? Најважно е да ја смениш исхраната. Сега се запролетува па има повеќе избор од салати на пазар. Ваљда јадеш салати? Обавезно намали ги сендвичите и газираните а пред се газираните. Затоа што тие содржат многу шеќер, а тој ти е поголем проблем од самите сендвичи, верувај. Ако ти се голема пасија, пробај да пиеш домашен сок за растворање и раствори си го со кисела вода (y) . Од медицина можам да ти препорачам зеолит. Го има во зегин. 400 ден е во кутивче. Тоа е фин прашок, мелени вулкански карпи. Ич да не се плашиш, не е штетен во никој случај, ниту пак гаден за пиење. По едно полно лажиче на ден се раствора во вода и се пие одма, најдобро 30 мин пред ручек или пак може било кога во денот ама најдобар ефект има така. Тоа е впивач на сите токсини што ти се во телото. Ќе осеќаш честа потреба за мокрење едно 5-6 пати на ден, можда и повеќе. Тоа ќе помогне да си го исчистиш телото од наталожените токсини. Ако си упорен за месец-два можеш да очекуваш намалување на тежината али обавезно сведување на сендвичите и газираното на минимум. (y)

Фала ви многу. Салати јадам и да, пешачам, возам точак ама цел јануари лежам и јадам. Морам да сменам. Еве од денеска почнав пак да пешачам па утре треба на ехо лекарот да ме види и лекарства да ми препиши. Ќе намалам со газирано обавезно. А сендвич еднаш неделно ваљда нема да е штетно оти не можам без него.

Фала ви многу. Салати јадам и да, пешачам, возам точак ама цел јануари лежам и јадам. Морам да сменам. Еве од денеска почнав пак да пешачам па утре треба на ехо лекарот да ме види и лекарства да ми препиши. Ќе намалам со газирано обавезно. А сендвич еднаш неделно ваљда нема да е штетно оти не можам без него.
Имаш (y) за пешачењето и точакот и сендвич еднаш неделно. А за лекарства од доктор ич не прифаќај. Немој да бидиш и ти поддржувач на индустријата за лекови и да им го полниш џебот и платата на лекарите. Лекарства за оваа работа на 20 год не ти требаат. Поарно инвестирај во Нутри Булети и гнети овошје и зеленчук одошто така млад да се заучуваш со лекови. Инаку зимскиот период природно е таков. Еве и јас себеси си замерувам што се подздебелив (90 кг, 182 цм висина) зимава али јб тоа е. Седењето дома и месни јадења си го прават своето заедно и со благото заради празниците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom