Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ти си дијабетичар, во моја фамилија генетска е таа болест и 90% сум сигурна дека и јас ќе ја имам, не сме во право, Стеф е. Ќути.Fruktozata e seker koj se naoga vo ovosje. Se sto raste nad zemja od zelencuk ima malku seker ili voopsto. Se sto raste pod zemja ima seker.(kompir,cveklo,kromid,morkov i slicno) Mesoto,jajca ne se racunaat deka imaat seker,ama toa neznaci deka treba da se preteruva.Ako saka nekoj da mu objasnam za Jagleni Hidrati slobodno neka se obrati,tie mi se sekojdnevie. Sekojdnevno mora da gi brojam posto sum dijabeticar
a ova ovosje vo izobilstvo ne. Ke vi se kaci sekerot do tavan ako jadete vo izobilstvo.
Релеватно е ако се гледа документарец, а кога ќе ставам истражување не е.Колку што знам на оваа тема треба да одговара некој кој е компетентен за тоа(доктор, нутриционист и сл), а не hardcore broscientist кој се повикува на линкови. Така да, тоа те исклучува тебе Стефчо..![]()
Jabolka da izedes dve kila a da ne staes insulin za istite,sekerot do kaj Gospoda ke ti otide. U 100 grama jabuka ima 12 JH. Vo 2000gr (2kg) imas 240 JH ili 20 lebni edinici. Toa prestavuva 5 Lebni poveke od ona sto jas go jadam vo tekot na cel den.Тоа не значи дека не можеш да ја превентираш.
Зависи кој тип на дијабетис тип 1 или 2.
Фруктозата не е штетна, штетна е ако ја јадеш чисто како фруктоза но од овошје нема проблем.
Јаболките што имаат 60% фруктоза треба да изедеш 2 кг за да имаш негативен ефект.
Во изобилство значи 3-6 парчиња овошје.
Релеватно е ако се гледа документарец, а кога ќе ставам истражување не е.
Хмм.
Objasni mi togas kako ja gi meram jaglenite hidrati i gi vnesuvam vo insulinskata pumpa i posle pustam insulin? I sekerot posle merim mi e vo normala? Aman. Ili ti ne si dovolno informiran,ili nie Dijabeticarite sme vo zabluda. Neznam kako ja da ti objasnim. Sekade vo svet e opsto zemeno 12-15 Carbohydrates CH na naski Jagleni Hidrati deka e 1na lebna edinica. Potrazi na internet CARBOHYDRATES.Apple 38 гликемичен индекс и 6 гликемичен товар.
http://nutritiondata.self.com/topics/glycemic-index
Тоа со лебни единици нема научна основа.
Дедо ми е болен од карцином на мозокот, и шеќерот му се качува од инекциите дексазон. Затоа што неможе да џвака му цедевме секој ден цитрони, лимони и портокали, меѓутоа ете тоа не бил најдобриот избор, докторите ни рекоа одсега да не му даваме повеќе од едно парче овошје на денFruktozata e seker koj se naoga vo ovosje. Se sto raste nad zemja od zelencuk ima malku seker ili voopsto. Se sto raste pod zemja ima seker.(kompir,cveklo,kromid,morkov i slicno) Mesoto,jajca ne se racunaat deka imaat seker,ama toa neznaci deka treba da se preteruva.Ako saka nekoj da mu objasnam za Jagleni Hidrati slobodno neka se obrati,tie mi se sekojdnevie. Sekojdnevno mora da gi brojam posto sum dijabeticar
a ova ovosje vo izobilstvo ne. Ke vi se kaci sekerot do tavan ako jadete vo izobilstvo.
Не можеш да ја превентираш СтеФчо. Ако ти е пишано да ја наследиш, ќе ја наследиш. Истото е и со карциномот, поготово на плуќа и оној што не е предизвикан од пушење цигари.[DOUBLEPOST=1427668836][/DOUBLEPOST]Тоа не значи дека не можеш да ја превентираш.
Зависи кој тип на дијабетис тип 1 или 2.
Фруктозата не е штетна, штетна е ако ја јадеш чисто како фруктоза но од овошје нема проблем.
Јаболките што имаат 60% фруктоза треба да изедеш 2 кг за да имаш негативен ефект.
Во изобилство значи 3-6 парчиња овошје.
Релеватно е ако се гледа документарец, а кога ќе ставам истражување не е.
Хмм.
Настрана што те заебавам сеа сериозно, инсулин не прима?Дедо ми е болен од карцином на мозокот, и шеќерот му се качува од инекциите дексазон. Затоа што неможе да џвака му цедевме секој ден цитрони, лимони и портокали, меѓутоа ете тоа не бил најдобриот избор, докторите ни рекоа одсега да не му даваме повеќе од едно парче овошје на ден