Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

• Креатор на темата Креатор на темата Mister No
  • Време на започнување Време на започнување
...Не бе ние стратегијата за извоз на некој компании за курово здравје ја правевме,затоа ефектот од тие стратегии беше поголем извоз и релативно побрз пробив на странските пазар. ...
По релано работа од стратегијата на хартија да ја спроведеше на дело здравје. И ти најде правење стратегии да рамниш со извоз на шлепер лубеници ај иди легни си нема што повеќе да разговарам со тебе. Само едена пратка извоз што ќе ја пратевме во странство парично вредеше колку на Луки Јуниор 15 години да извезува лубеници и сливи како суровини.

Ако ставаш толку акцент на теоријата и стратегија на хартија, далеку си ти батка од реален бизнис. Во државата има колку сакаш изработено стратегии за извоз , или за развој или незнам што, ама реалноста јако розова ни е :unsure: накај темно....Убави на хартија, тешко спроведливи во реалност. Од Х причини....

...Преку таквото ми е од полуписмени експерти што речиси ништо не направиле во живот а делат совети на други...

Ги знам бе Лавче јас и двете страни.
И далеку од тоа да ја оспорувам твојата работа. Сум правел јас и анализи на терен и стратегии за настап, ми правеле планови и солидни економисти и се согласувам дека се неопходни за добро завршена работа.
Ама гледаш, сум реализирал и извоз. Реален. Тоа што е цел на сите претходни активности. И јас ќе ти кажам дека твојот став дека е лесно стратегијата од хартија да ја спроведеш е далеку од вистината.
И тогаш ке видиш дека целата таа хартија што ја имаш е само како правец во движењето....а патот малце со кривини :)
Акцентот на целата работа е после. И јас ке ти кажам од искуство дека не постои план на хартија кој 100% е спроведлив и однапред предвидлив во пракса. Или барем јас не знам.
100 стратегии да имаш кога ке ти се јави проблем ад хок, го решаваш вон сите планови.

Слатко од лубеници не се важе... Не сам јас крава да јадам крупки. Имајнето е уџум.
..кој спомна слатко :) , а што ако е уџум , ако добро разбрав по договорот ќе работиш за мене..., а на уџумот си веќе навикнат... :)
................или и ти си од оние само на зборови, какви врие по Македонијава :)

1.Затоа извозот толку голем ни е од стратегијата успешно применета.

2.Еден извоз не можи да се наваса, суфицит 3 милијарди евра :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.
1.Абе ти глуп си или глуп се правиш ти кажувам за неколку македонски компании дека ги подобриле нивните резултати за извоз на кој сме им помогнале ,а не на сите извозни компании од Македонија ебати абдалот. И не мешај приватен сектор со државен. Не сум министер за економија или министер за финансиии или вицегувернер за еконмски прашања па да земам одговорност за конкурентоноста на нашите претпријатија во странство. Инаку да за компаниите каде што сум им помогнал стратегијата е успешна имплементирана или дава добрри резулати во фазите на имплементација.
2. Кој се не дошол да коментира во Економиај и Бизнис :facepalm: А реченицава ти е за економски бисери

..кој спомна слатко :) , а што ако е уџум , ако добро разбрав по договорот ќе работиш за мене..., а на уџумот си веќе навикнат... :)
................или и ти си од оние само на зборови, какви врие по Македонијава :)

Нештата шо може да се праат од лубеница:
Слатко од крупки, или желе од црвенио дел.
Шеќер.
Ракија/Етанол.
Сушени парченца...

Крупките требе да ги преваруваш за да излезе нешто.. Желе од лубеница.... не е од највкусните нешта...
Технологија за вадејне шеќер или производство на етанол за гориво у колите... си е сепак скапичка.
Сушени парченца, досега не сам сретнал...

Ако гледаме веќе буквално посто се гледа оти е чисто за Лион понудата, не за трети лица. И трите зелени фаци на крајо, ја кажуват сериозноста на самото тврдење. Семантика.

1.Ако ставаш толку акцент на теоријата и стратегија на хартија, далеку си ти батка од реален бизнис. Во државата има колку сакаш изработено стратегии за извоз , или за развој или незнам што, ама реалноста јако розова ни е :unsure: накај темно....Убави на хартија, тешко спроведливи во реалност. Од Х причини....
2.Ги знам бе Лавче јас и двете страни.
И далеку од тоа да ја оспорувам твојата работа. Сум правел јас и анализи на терен и стратегии за настап, ми правеле планови и солидни економисти и се согласувам дека се неопходни за добро завршена работа.
Ама гледаш, сум реализирал и извоз. Реален. Тоа што е цел на сите претходни активности. И јас ќе ти кажам дека твојот став дека е лесно стратегијата од хартија да ја спроведеш е далеку од вистината.
И тогаш ке видиш дека целата таа хартија што ја имаш е само како правец во движењето....а патот малце со кривини :)
Акцентот на целата работа е после. И јас ке ти кажам од искуство дека не постои план на хартија кој 100% е спроведлив и однапред предвидлив во пракса. Или барем јас не знам.
100 стратегии да имаш кога ке ти се јави проблем ад хок, го решаваш вон сите планови.
1. Не зборам стратегии на ниво на држава зборам стратегии на ниво на компании без разлика дали се стратегии за самите компании дали се стратегии за извоз итн. Ако чекаш државата да ти направи стратегија за твојата компанија си го ебал ежот. И секоја стратегија е посебна за секоја компанија не е тоа шаблон па ајде copy paste сите. А тоа ако си имал проблем да спроведеш стратегија и ти е тешко спроведливо во реалност, ти уствари си мислел дека имаш стратегија , во суштина си имал нешто што си мислел дека е стратегија а уставри било само куп хартија.
2. Кај реков дека е лесно стратегијата на хартија да ја спроврдиш на дело туку му реков сигурно не е потешко шлепер лубеници да извезеш од правење стратегии и спроведување на дело тоа му реков на Луки ама изгледа не читаш до крај. Ниеден план или стратегија не може да ги предвиди сите евентулани проблеми врзани со надворешното опкружување туку цела е да ги намали ризиците и да ги зголеми шансите стратегијата или планот да успее. Нема план или стратегија што се имплементира а да не постои ризик .

Lavče ti kaži mu na firerot slobodno neka se zadužue do mile volje ic gajle da si nema. Abe od Skopje ke napravi mini Vavilon kako trgnala rabotava na arno,tie vrbite se ko šlag na tortata,abe milina,poubavi nikade nema.Ni Grcite nema da gi vratat parite ni nie koj gi ebe ovie kreditorive,glupi telinja....
:pos::tapp:

...Храната е еден производ шо ние може стварно да го правеме....... се концентрираме на производство на свежо овошје (праска, слива и миндал. Од грзоје се откажааме). Порано произведувааме со тони бостан, компир и житце (ама мачна е оти е ногу рачна работа, нема доволно пари и земја за да е механизирано).....Сега идејата е да се собира трпезно овошје, да се става у разладни комори (100-150 тона капацитет) + индустриска сушара и Казанче за конзервација. Проблемо са 140 000 евра од дека да се најдат. Не сам толку богат, ни па банките дават толку ногу пари на кредит да се започне.Само парите ги немам...
....И здравје ако успее плано, Луки ќе продава тегли на запад...

Стварно, мислам дека храната е еден артикал што може конкурентно да се извезува. И секоја чест за тебе. Домакински тип, штедење струја, производство на нива...:)

Не знам дали е подобро да се концентрираш во одредена работа пример само производство на свежо овошје. Мислам дека со една работа подобро ке ја специјализираш, и контролираш.
Ширење на работата во производство на овошје, па преработка и производство, па продажба...бара многу предуслови, носи одредени ризици...

Lavče ti kaži mu na firerot slobodno neka se zadužue do mile volje ic gajle da si nema. Abe od Skopje ke napravi mini Vavilon kako trgala rabotava na arno.Ni Grcite nema da gi vratat parite ni nie koj gi ebe ovie kreditorive,glupi telinja....
:pos::tapp:
Не работам во влада , ниту сум член на владејачката партија па да му кажувам што треба да прави јас можам таму каде што работам во приватен сектор таму да кажувам и да помагам. А инаку ако имаш забелешки за владава и за некоја пертија имаат маил адреси или телефони иди дрви им го јас не сум должен да ми го дрвиш. И премини на Шел очигледно уљево не ти го бива си зарибал.
П.С
Ова темава економија и бизнис колку тролачи лепачи на етикети има и све останато само нема тоа што треба да има во темава , очигледно џабе губам време на форумот очигледно има многу луѓе во вишок на време енергија и комплекси на едно место.:facepalm:

Нештата шо може да се праат од лубеница:
Слатко од крупки, или желе од црвенио дел.
Шеќер.
Ракија/Етанол.
Сушени парченца...

Крупките требе да ги преваруваш за да излезе нешто.. Желе од лубеница.... не е од највкусните нешта...
Технологија за вадејне шеќер или производство на етанол за гориво у колите... си е сепак скапичка.
Сушени парченца, досега не сам сретнал...

Ако гледаме веќе буквално посто се гледа оти е чисто за Лион понудата, не за трети лица. И трите зелени фаци на крајо, ја кажуват сериозноста на самото тврдење. Семантика.
:pos: не се плаши де, зар вистина помисли дека би влегувал во некој уџум бизнис???? :)

И пак ке бидат ДЕНАРИ. Нема со денари да ги вракаме кредитите во странство? Или ке се појавиме со денари и ке кажеме “ сакам да купам евра “?
--- надополнето: 5 ноември 2012 во 22:17 ---

Не знам дали е така едноставно....:)
Ако е, ОК...
Gi kupuvaat evrata na pecalbarite po smesen kurs kako sto e sega,so svežo štampani denari,normalno so finta za ubavi kamati na depoziti vo denari. E bas me zanima kolku dolgo ke teraat so dalaverata. Realen kurs treba da bide najmalku 100 denara za 1 evro.

Gi kupuvaat evrata na pecalbarite po smesen kurs kako sto e sega,so svežo štampani denari,normalno so finta za ubavi kamati na depoziti vo denari. E bas me zanima kolku dolgo ke teraat so dalaverata.
Во контекст на темата за можност за вракање на задолжувањата на државата, дури ни влезените девизни дознаки во РМ не стигаат да ја покријат дупката пример само за негативниот трговски биланс. Да не збориме за ратите, каматите на земените кредити...

kurs treba da bide najmalku 100 denara za 1 evro.
Мислам дека се работи за политичка одлука, каков ке биде курсот. И двете опции имаат и позитивни и негативни страни....
Со таков курс ( реален , што викаш) ,позитивно ке биде што ке се намали увозот, домашните производи ке бидат поконкурентни, ке тргне производството.....ама со оглед дека народот има земено кредити (за стан, кола...) врзани со девизен курс, можеш да замисли што се ке се случи + каков ке биде стандардот воопшто....

Инспириран од моменталната економска ситуација во РМ, со постојано задолжување, ја започнав темава, сакајки да го направам помасовно прашањето дали Македонија може воопшто да ги врати кредитие и дали секој кој размислува за иднината воопшто би требало да биде загрижен.

Немам намера да барам кривци ( и СДСМ и ВМРО имаат катастрофални грешки на тоа поле ), но работата е што јас не гледам излез.

Значи, во моментов на започнување на државата ни, Македонија превзема 5,4 % од долгот на СФРЈ ( кој изнесувал 16 милијарди УСД)
1991 година- 0,8 милијарди евра надворешен долг.
Понатаму-
2004 година - 2,0 милијарди евра
2006 година - 2,5 милијарди евра
2008 година - 3,3 милијарди евра
2010 година - 4,1 милијарди евра
2011 година - 5,0 милијарди евра
( извор Народна Банка http://nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400 )

Е сега, точно е ( што би рекол Ставревски ) дека Македонија е малку задолжена држава. Ако гледаме така и од Грција има 10-тина држави што се позадолжени од неа. Не е битно кој колку е задолжен , туку кој како може да плака обврски. За некој директор кредит со рата од 300 евра е ништо, но за работник и рата 150 евра е многу.

И како Македонија ке ги плати девизните кредити?

И не, не е одговорот дека ако го стегнеме каишот, ке зголемиме даноци или сл. ке обезбедиме доволно средства.
Ке обезбедиме, да, ама ДЕНАРИ.(. + ке предизвикаме др. економски проблеми )
Со денари неможеме да ги платиме надворешните обврски, ни треба странска валута.

Се запрашал ли некој како една држава обезбедува девизи?
Како Македонија ке дојде до евра, на пример?

Од она што јас знам, има повеке начини, од кои некои се нереални за Македонија, а некои се реални, ама се долгорочно катасторфално економски лоши. Малку опции се и реални и добри.
Ај по ред-

1. Македонија да штампа евра
Ке отштампа, ке предизвика девалвација, ама ке има пари да плати. Македонија не штампа евра, така да нереално, да.

2.Македонија да има позитивен надворешен трговски биланс.
Ова значи, повеке евра да влезат во МК од извоз, а помалку да излезат за увоз. За нас, засега и ова е нереално.
Македонија 2011 има увоз 4,8 милиј.евра, а извоз 3,2 милиј. евра. Плус цца 0,45 милиј девизни дознаки ( евра што пракаат иселеници, плати на Македонци во странство итд ) пак прават дупка.
( извор, исто НБРМ)

3. Нов кредит.
Реална можност и го решава проблемот моментално. Долгорочно, ништо не сме направиле, пошто за х години ке треба д го вракаме и него + камата. Не го решава проблемот, само го пролонгира и го зголемува. Засега , за патриотите на власт ова им е најчесто решение.

4.Странски инвестиции.
Ке ја продадеме ЕВН, рафинерија, Телеком.... на странци и ке влезат евра во Македонија.Е сега, лошо е што овде немаме неограничени ресурси за продавање. Добар дел веке е продаено, а проблемот пак не е решен, односно по официјалните податоци, напротив, се зголемува.
Долгорочно, ова е уште полошо економско решение.
Странците со ова прават бизнис. т.е. ако дале 100 мил (пример) за Телеком, по х години по нивниот бизнис план, тие имаат цел да ја вратат инвестицијата + да заработат.
Односно, ако вложиле 100 мил., за 5 години (пример) ке сакат да вратат назад 110 мил. Никој не влува во ништо ако не планира да заработи.
И пак, од каде ке бидат дополнителните 10 мил заработка ? Едноставно, ке ја покачат цената на телефонот, бензинот, струјата...односно парите пак ке ги платиме ние и тие пари повторно ке бидат изнесени надвор од Македонија.( и пак мањак евра )

5. Странска инвестиција која има за цел бизнис наменет за извоз.
Единствена реална можност за развој и економски раст на една држава. Само со оваква инвестиција, странците пак ке вадат евра од Мк, но и ке ги обезбедуваат еврата од странство, а државата ке има корист од вработувања, придонеси, даноци...
Колку што јас знам , малку се оваки инвестиции ( ЏонсонМети, Џонсон Контрол, МиталСтил..) И засега, и нивниот извоз не стасува да ја покрие дупката во надворешниот биланс и + да обезбеди вишок евра во државата за покривање на обврски.

Други опции? Јас не знам.

И мислам дека единсвен излез од ситуацијава е намалување на земање на нови кредити максимално, форсирање на нови странски инвестиции за извоз и цела програма мерки за зголемување на извоз и намалување на увоз ( односно, форсирање на извозни фирми со стимулации, разни поволности, евтини кредити за подршка на извоз, економски промотори во функција на извозни фирми, понатаму мерки за намалување на увоз, кампањи за македонски производи, дополнителни давачки на увезена стока со цел зголемување на конкурентноснт на домашна конкуренција и сл).

Без големи мерки, верувајте дека Грција не ни бега.
Што мислите, што ке се случи сега, моментално, доколку странците (NWO, ММФ, странски комерцијални банки, ЕУ фондови...) не ни дадат нов нареден кредит?
Немаме доволно струја, немаме нафта, немаме доволно храна...а немаме и девизи да купиме. Може ли некој да претпостави што ке се случи ?
Имаме ли претстава колку зависиме од странци?
И колку држава во која се зависи од странци има право да се кажа самостојна, суверена, независна....
Го прочитав само првиот дел и кога видов дека незнае што е државен а што надворешен долг остатокот не го читав...Коментирање овде е чисто губење време.

Затоа извозот толку голем ни е од стратегијата успешно применета.

Со вакви сертифицирани, едуцирани и одлично обучени консултанти незнам што очекуваш. Извозна стратегија правел, а од реален сектор незнае А да гугне. Затоа и резултатите од извоз се разочарувачки. И со вакви консултантски куќи не очекува светла иднина :D
Сите станаа консултанти мамата, од паметен попаметен, магарица в'газ незнаат да буцнат.
Секако дека ќе ги вратат кредитите, само со други кредити. Мегаломански буџети без покритие и реален сектор без ликвидност, ќе ги вратат со некоја каматичка плус.
Додека не направат рез на трошоци и сериозно не седнат да видат до каде стасаа, ќе ги враќаат само од магичниот круг парите.

Види ако некогаш решиш да правиш иновациска стратегија и наидеш на текст што се вика Иновациски Менаџмент консалтинг да знаеш кој го има преведено тоа само да појаснам :icon_lol:.
--- надополнето: 7 ноември 2012 во 07:54 ---
Дај бе курле на што си зголемил извоз бројки ова она, оти од чукање по гради јас јас јас јас јас јас, само модрици се добиват :icon_lol:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom