Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

• Креатор на темата Креатор на темата Mister No
  • Време на започнување Време на започнување
Де мури па ти, шо саа ме падеш... Ногу сакам да се научам кој му е дилеро. Зашо па он да знаа само анализи да праа.. И јас сакам да сам успешен економист у Македонија. Скисна ми да сам земјоделец/клошар.
Утепај толку време колку што јас имам утепано во специјализации, сетификати, обуки тренизни итн. Па и ти ќе успееш во животот. Место да седиш на форуми едноставно е.

*LION* напиша:
Утепај толку време колку што јас имам утепано во специјализации, сетификати, обуки тренизни итн. Па и ти ќе успееш во животот. Место да седиш на форуми едноставно е.

Randy, ако 600те евра на месец и овие нешта беа мерило за успех, наебала ја е македонија здраво. Јака и душа на мојте идни деца, да отплаќат кредити со 600 евра на месец.

Randy, ако 600те евра на месец и овие нешта беа мерило за успех, наебала ја е македонија здраво. Јака и душа на мојте идни деца, да отплаќат кредити со 600 евра на месец.
Што се секираш. Ќе договориме со Лион да им среди по еден сетификат од кај него во штабот и нареден ќе им е животот.

Aко најдеш начин да пакуваш финален продукт од лубеници, препишувам ти целото имајне и идам да работам за тебе. :icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:

Не се секирај ти за мен, шо дек и как работам. Не ми требат варијабли, изводи, диференцијали, матрици, графици, економетрија, тимови, знаење, маркет анализа, да си направам сметката колку вреде еден ладилник за 100-150 тона производство, колку е почетната инвестиција, колку требе да се додаде да има сушара и казанче за варејне компот.

................................................н ќе гледаш и тегла у истите маркети, ама се у свое време. Не се брзам јас.
......кај ти е тоа имањето???..па да се договориме за деталите.....;)

Не може не само Македонија како држава туку сите што се задолжуваат, од луѓе индивидуалци препријатија држави итн.

Е сега зошто, па секогаш парите што се ео во оптек се помалку од парите плус каматите што треба да се вратат. Просто и едноставно, кој разбра разбра кој не слободно нека магистрира на економски секако ништо не разбира :icon_lol:.

Не може не само Македонија како држава туку сите што се задолжуваат, од луѓе индивидуалци препријатија држави итн.

Е сега зошто, па секогаш парите што се ео во оптек се помалку од парите плус каматите што треба да се вратат. Просто и едноставно, кој разбра разбра кој не слободно нека магистрира на економски секако ништо не разбира :icon_lol:.

И здраво размислување;)

Парите за враќање никогаш ги нема доволно. Долгот ( главница + камата ) е секогаш ПОГОЛЕМ од реално пуштените пари во оптек.
Поединец може да го врати кредитот само под услов некој друг човек да не успее да го врати.
Или држава може да има позитивен надворешен-трговски биланс, само ако некоја друга држава има негативен, нели....
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 15:47 ---
З....Ама, се додека една држава е енергетски зависна од увоз, не може да се изране, и живее ден за ден на кредит, свирка не свире од неа. Тај балон кога и да е ќе пукне. ...

Во глобала , да, посебно ако се нема конкурентен извозен производ..

... Инаку ти додека извезуваше шлепери бостан и сливи , јас правев стратегии за извоз на стоки со поголема додадена вредност. Значи ти додека си извезувал суровини а тука ми го дрвиш на форуми дека треба производи да произведуваме сум правел нешто за што треба тим знаење, податоци итн. И баба ми да има нива ќе знае еден шлепер суровини да го изнесе преку граница, иди прави стратегија на некоја компанија помогни да се направи , па после кажувај ми што е потешко шлепер суровини преку граници да извезеш или да правиш стратегија со триста фактори , варијабли, податоци, истражувања , предвидувања итн....

По сето ова кажано, мислам дека ТИ не си извезол ништо.
Едно е теорија, малку поинаку во пракса....;)

И респект за твојата диплома, ама после тоа стратегиите, факторите, варијаблите.....иде реалната работа.

И симни им капа на тие што успеале да ја завршат.
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 15:57 ---
Лаву Македонски, не губи време тука, потребен си му на пастирот и на народот! Земи прави стратегии, од тебе зависи судбината на татковината. И кога ќе имаш малку слободно време, опни некоја во локалното УМС, за да го одржиш прирастот на млади лавчиња.

;)
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 15:59 ---
....Гледај ја слободно мојта суровина у Хрватска, Германија, Австрија, Северна Италија, или Русија. Моја е, со мојте испукани раци и пот е произведена. И е реален учинок за тија мочани девизи шо флеват у Македонија. Не е услуга, производ.
Ако даде Господ, некој ден ќе гледаш и тегла у истите маркети, ама се у свое време. Не се брзам јас.

Респект ;)
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 16:00 ---
Каков конкурентен производ имаме ние? Освен гестарбајтери шо праќат девизи назад?

Пример храна, како што сватив од твоите постови, ти лични извезуваш зеленчук ?

Пример храна, како што сватив од твоите постови, ти лични извезуваш зеленчук ?

Храната е еден производ шо ние може стварно да го правеме.

Иде време на гладија у Македонија (оваа година оште помалку жито ќе се сее... иако дома прааме план да натепаме околу 30 декара под ечмен и ченица)... Вода однемува, секој македонски град летно време е под воден режим. Не за џабе имам дома бунар, и сакам да го приспособам за хидрофор (за недај боже).
20% од струјата е од увоз. Летно време да не трошам струја иаме летно купатило, шо се грее на сончева енергија (без пари топла вода од Мај до септември).
Човек требе да е штедлив малку, и да има идеја как да ја измакне македонија од зависноста. Сите овие работи са реален проблем, само шо никој нејќе отворено да говоре за них.

Иначе на кратко
Еми сега дома оште се концентрираме на производство на свежо овошје (праска, слива и миндал. Од грзоје се откажааме).
Порано произведувааме со тони бостан, компир и житце (ама мачна е оти е ногу рачна работа, нема доволно пари и земја за да е механизирано). Извозо си беше стандард Ју Просторите, ама веќе и там нема пазар. Бугарија и они зимат замав у производството, и последните години собират се живо и диво од Струмичко. Заради них, оваа година требеше и од Албанија да се увзеува зеленчук да не рипнат цените на мало по пазарите.

Сега идејата е да се собира трпезно овошје, да се става у разладни комори (100-150 тона капацитет) + индустриска сушара и Казанче за конзервација.
Проблемо са 140 000 евра од дека да се најдат. Не сам толку богат, ни па банките дават толку ногу пари на кредит да се започне.
Физибилити студија и истражување за шо как дек одат работите иам материјали и идеја како да го направам. Само парите ги немам.
Извозо е секојпат преку пријатели и познајници, не се занимавам со него. Тате е на времето работил у транспортна фирма и познава човеци тук, там и има идеја как одат работите.

И здравје ако успее плано, Луки ќе продава тегли на запад... Шом има храна, западните бизнисмени и купувачи идат како муи на лајно за готов продукт или евтина а добра суровина.

Македонија може да ги врати. Ние не, нашите деца не. Нашите внуци сигурно.

И респект за твојата диплома, ама после тоа стратегиите, факторите, варијаблите.....иде реалната работа.
:facepalm:Не бе ние стратегијата за извоз на некој компании за курово здравје ја правевме,затоа ефектот од тие стратегии беше поголем извоз и релативно побрз пробив на странските пазар. Да знаев само теорија а да немав врска од пракса јас и тимот толку и ќе ја направивме стратегијата асална. По релано работа од стратегијата на хартија да ја спроведеше на дело здравје. И ти најде правење стратегии да рамниш со извоз на шлепер лубеници ај иди легни си нема што повеќе да разговарам со тебе. Само едена пратка извоз што ќе ја пратевме во странство парично вредеше колку на Луки Јуниор 15 години да извезува лубеници и сливи како суровини.
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 18:43 ---

П.с иди нешто асално сработи па после дојди да продаваш мозок на форуми, и научи да не мешаш јавен и надоврешен долг. И иди вработи се ако не си вработен а ако си вработен иди научи асално да си ај работиш работата. Преку таквото ми е од полуписмени експерти што речиси ништо не направиле во живот а делат совети на други.

:facepalm:Не бе ние стратегијата за извоз на некој компании за курово здравје ја правевме,затоа ефектот од тие стратегии беше поголем извоз и релативно побрз пробив на странските пазар. Да знаев само теорија а да немав врска од пракса јас и тимот толку и ќе ја направивме стратегијата асална. По релано работа од стратегијата на хартија да ја спроведеше на дело здравје. И ти најде правење стратегии да рамниш со извоз на шлепер лубеници ај иди легни си нема што повеќе да разговарам со тебе. Само едена пратка извоз што ќе ја пратевме во странство парично вредеше колку на Луки Јуниор 15 години да извезува лубеници и сливи како суровини.
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 18:43 ---

П.с иди нешто асално сработи па после дојди да продаваш мозок на форуми, и научи да не мешаш јавен и надоврешен долг. И иди вработи се ако не си вработен а ако си вработен иди научи асално да си ај работиш работата. Преку таквото ми е од полуписмени експерти што речиси ништо не направиле во живот а делат совети на други.

Овде работиш?

Ја мислам дека може да ги врати сепак не дават така лесно кредити ако гледат дека нема да можеш да ги вратиш! Се надевам ќе донесат подобра иднина тие кредити тоа е работат како и зошто се трошат тие пари

Затоа извозот толку голем ни е од стратегијата успешно применета.

Еден извоз не можи да се наваса, суфицит 3 милијарди евра :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom