Corvus
Latrodectus
Јучебати текнуе некој шо преведуе сочни пцовки?![]()

Твојот превод одма би го читала
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јучебати текнуе некој шо преведуе сочни пцовки?![]()
ова ќе да еКако бе последен, а утре? Или утре е ден за примопредавање на темата![]()
Злате, не сме февруари од 2016имав пренапорни две недели
Упс, sorry, два дена де. Дека и во клубот пишував пред тоа, сум ги измешал брзините.Како бе последен, а утре? Или утре е ден за примопредавање на темата![]()
Го гледав кога беше актуелен и такви детаљи ми се заборавени, најверојатно затоа што тогаш авторот ми бил непознат, за тие книги разбрав многу подоцна. А тој период Хопкинс имаше уште неколку одлични улоги во исто такви филмови, како „Howards End“ и „Остатоците од денот“. Особено овој вториов.@moongoses се спомнува и книгата неколку пати на почеток, ама како што кажа филмов е за романсата помеѓу главните ликови, а уште поише за Клајв С. Луис, брилјантно изглумен од Тони Хопкинкс, и за неговото отварање, растење и прифаќање на искуствата од животот(не е каминг оф ејџ).
Еве ме, малку почекав да дојде време „кога скарите ќе стивнат“@moongoses , surprise us! Мај е твој.
Го гледав кога беше актуелен и такви детаљи ми се заборавени, најверојатно затоа што тогаш авторот ми бил непознат, за тие книги разбрав многу подоцна. А тој период Хопкинс имаше уште неколку одлични улоги во исто такви филмови, како „Howards End“ и „Остатоците од денот“. Особено овој вториов.
Еве ме, малку почекав да дојде време „кога скарите ќе стивнат“
Мајски предизвик
Неколку варијанти ми се вртеа како тема за предизвиков, но од секоја од нив или не излегуваа доволен број добри филмови што не ни се гледани или излегуваа наслови тешки за „набавка“. Па преминав на покласична методологија на одбирање тема. Забележав дека меѓу нас има доста љубители на ноарот, па се дадов во тој правец. И стигнав до темата за овој месец - нео ноар. Тоа се филмови правени во стил на ноарот, но со понов датум на производство, односно од шеесетите години навака. Со оглед дека ноарот не е жанр туку е стилска карактеристика и опфаќа широк дијапазон наслови, во нео ноарот овој опсег е уште порастеглив. Така можат да се најдат наслови коишто жанровски се сосема различни и нетипични за ноарот, но затоа што имаат некоја заедничка естетска нишка со него, означени се како такви. Најчесто и не целеле да бидат во нео ноар стил.
Се трудев да одберам наслови за кои мислев дека има голема веројатност да не ви се гледани, а сепак да бидат интересни. Гледав и да не се претерано долги, само два се подолги од два часа, еден е дури час и дваесет. Со оглед дека основните пет и јас ги немам гледано, можно е некој да е потполно промашување од денешна гледна точка, затоа што се работи за постари филмови. Гледав и колку што може да бидат поразлични, така имаме и британски и француски филмови и црно-бели и во боја.
Еве ја листата од петте обавезни, без некој посебен редослед.
Еве ги и трите резервни, доколку на некој не му фатат око овие пет.
- „Слуга“ на Џозеф Лоузи
- „Убијте го пијанистот“ на Франсоа Трифо
- „Градскиот принц“ на Сидни Ламет
- „Пријателите на Еди Којл“ на Питер Јејтс
- „Шок коридор“ на Семјуел Фулер
Еве ги и сликовито:
- „Самурај“ на Жан-Пјер Мелвил
- „Долгиот Велипеток“ на Џон Мекензи
- „Жега“ на Мајкл Мен
Прегледај го приврзокот 189963
Останаа уште неколку наслови кои што „немаа среќа“ да бидат извлечени за предизвиков. Кој прв ги изгледа сите овие, ќе му ги дадам и нив![]()
Да да, и улогите одлични, а и филмовите..А тој период Хопкинс имаше уште неколку одлични улоги во исто такви филмови, како „Howards End“ и „Остатоците од денот“. Особено овој вториов.
Ги имам гледано тие, ама ги скокнав затоа што претпоставував дека и на другите им се гледани, а сакам колку што е можно да избегнам репризирање. Баш ми е драго што ги погодив.А месецов ќе се ужива со темава. Коа го прочитав насловот одма помислив дека ќе го има The Long Goodbye како не толку зборен неоноар али култен. Ако не си го гледал имаш препорака од мене. Исто и за Body Heat, еден од најкласичните неоноари.
Дефинитивно нè следатЕве ги и трите резервни, доколку на некој не му фатат око овие пет.
- „Самурај“ на Жан-Пјер Мелвил