Падот на Цариград во 1453 година

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Зборот гер (и варијантата хер) со значењето на војна во Македонскиот јазик постои од многу одамна. Пример за тоа е Македонскиот јунак Херакле чие што име “Грците“ (читај : современите толкувачи на “грчката“ историја) во неможност да си го протолкуваат вистинското значење на зборот - си го толкуваат по нивно како : “Херина слава“ (клео е клицање = славење) - демек, Херакле подвизите ги правел во слава на Божицата Хера... Всушност, неговото име е попрозаично во своето значење и значи : “Славен јунак“ или онака како што и денес ние си викаме - “Герој“, односно, “Херој“. Именката гер = војна се задржала и во францускиот јазик (la guerre) и во шпанскиот како импорт од латинскиот (Македонскиот). Во Русија исто си имаме Герои, кај нас си имаме село Герман и т.н.
За нордиските воинствени племиња (народи) е усвоена и именката “Варјази“ како изведеница од англиската именка за војна war, што е само варијанта на именката “Германи“ за истата група народи...

А што правиме со монетите кои се најдени во земја, закопани веќе 2000год. И тие ли се фејк?
за кои монети зборуваш?
овие, твоите со германикус се ФАЛСИФИКАТ, и тебе ти падна на ум генијалната идеја за земјата?
ај покажи ни, од која реномирана нумизматичка куќа можам да купам оригинална паричка од германикус, па да ти ја подарам.
--- надополнето: Oct 26, 2011 11:55 PM ---
Не гледам арапска инвазија или доселувања на Арапи... Гледам војни и трговија со робови. И сеа поентата е...? Што точно..?
добро..разбравме дека имаш проблеми со гледањето.
што мислиш ти, дека тоа што е кажано дека Тhe beta S mutation was introduced into Greece over the last few centuries by the Saracen raids and/or by settlements of North African slaves brought in by the Arabs, ....значи дека во North Africa живеат ШВЕЃАНИ?
дека Тhe beta S mutation was introduced into Greece over the last few centuries?
па тогаш, пола грција е доселена во the last few centuries, бидејќи баш тие луѓе кои имаат Тhe beta S mutation се припадници од племето North African и Arabs.

што е со Тhe beta S mutation кај други народи во Европа, и таму ли дошле North African slaves ?

а знаеш ли кај кој народ Тhe beta S mutation е најповеќе застапена?
кај народот Arabs.
а знаеш ли дека народот of North African slaves е генетски поразличен од гејците, а народот Arabs е побратим со нив?
и ако тие си измислуваат за and/or by....
што значи тоа by the Saracen raids?

Тhe beta S mutation не се пренесува со :drk:, туку се потребни двајца Арапи, машко и женско и ете ти гејко-бизантиец.

поука до тебе...
другпат, кога ќе зборуваш за North African спомни си дека тие се од у хг Е-М81, други Е И други у хг Ј, кои се МНОООГУ РЕТКИ НА БАЛКАНОТ.
--- надополнето: Oct 27, 2011 12:05 AM ---
3) Си јадел турски бурек? Јас баничка си го викам... Ако нарачаш ќебап во Америка ќе добиеш нешто доста поразлично од тоа што ти подразбираш под „ќебап“.
ајде бе....
од (на) Колумбо (мусаката) ти текна за Америка?
да ти кажам право, ти си за жалење, штетата ти е направена од тоа што веројатно не си излегол од МК.
Појди во Америка, па да видиш дали има ќебапи или нешто друго-себапи.

По можност, оди во Чикаголенд, таму има десетици сендвичари-кебабчилници отворени од Македонци, Срби, Босанци, кои веројатно не прават нешто друго, туку ќебапи.
Има и бурекџилници, и има се што ти ни на сон не би сонил.

за кои монети зборуваш?
овие, твоите со германикус се ФАЛСИФИКАТ, и тебе ти падна на ум генијалната идеја за земјата?
ај покажи ни, од која реномирана нумизматичка куќа можам да купам оригинална паричка од германикус, па да ти ја подарам.
--- надополнето: Oct 26, 2011 11:55 PM ---

добро..разбравме дека имаш проблеми со гледањето.
што мислиш ти, дека тоа што е кажано дека Тhe beta S mutation was introduced into Greece over the last few centuries by the Saracen raids and/or by settlements of North African slaves brought in by the Arabs, ....значи дека во North Africa живеат ШВЕЃАНИ?
дека Тhe beta S mutation was introduced into Greece over the last few centuries?
па тогаш, пола грција е доселена во the last few centuries, бидејќи баш тие луѓе кои имаат Тhe beta S mutation се припадници од племето North African и Arabs.

што е со Тhe beta S mutation кај други народи во Европа, и таму ли дошле North African slaves ?

а знаеш ли кај кој народ Тhe beta S mutation е најповеќе застапена?
кај народот Arabs.
а знаеш ли дека народот of North African slaves е генетски поразличен од гејците, а народот Arabs е побратим со нив?
и ако тие си измислуваат за and/or by....
што значи тоа by the Saracen raids?

Тhe beta S mutation не се пренесува со :drk:, туку се потребни двајца Арапи, машко и женско и ете ти гејко-бизантиец.

поука до тебе...
другпат, кога ќе зборуваш за North African спомни си дека тие се од у хг Е-М81, други Е И други у хг Ј, кои се МНОООГУ РЕТКИ НА БАЛКАНОТ.
--- надополнето: Oct 27, 2011 12:05 AM ---

ајде бе....
од (на) Колумбо (мусаката) ти текна за Америка?
да ти кажам право, ти си за жалење, штетата ти е направена од тоа што веројатно не си излегол од МК.
Појди во Америка, па да видиш дали има ќебапи или нешто друго-себапи.

По можност, оди во Чикаголенд, таму има десетици сендвичари-кебабчилници отворени од Македонци, Срби, Босанци, кои веројатно не прават нешто друго, туку ќебапи.
Има и бурекџилници, и има се што ти ни на сон не би сонил.
Јас имав еден Професор по математика кој ме учеше: „ Ако сакаш нешто да кажеш, кажи го тоа кратко. Ако не можеш да кажеш кратко, тогаш немој воопшто да кажуваш.“
Која ти е поентата?

Нема поента, прочитал неколку conspiracy книги и сега ја знае тајната дечкото.
BTW: Пола Јулио-Клаудиевска династија го има Германикус звањето во монетите и да сум пронашол лично јас таква монета.

Гробот на Германикус е фалсификат?
Campitelli_-_Campidoglio%2C_lapide_di_Agrippina_al_Tabularium_2285.JPG

braaavoooo....
Agripina demek umrela vo Campi Flegrei ...sporet "antickiot" Tacit od 16 vek.
tamu ima dobar turizam i veb strana za toa i informacii....na italijanski
http://www.ulixes.it/italiano/i_pg01.html
na angliski
They are the ruins of a maritime villa which raised in proximity to the beach and is today not visible. So it is not the grave of Agrippina, Nero's mother killed in 59 AD who, according to Tacit, was buried along the street which led to Miseno, in a place which the tradition identified with these ruins.
The structures consists of three hemicycles on different levels as it was a theatre (I century AD) then turned into a Nymphaeum with an exedra plant (end of the I, beginning of the II century A.D.). The hemicycles are linked together by internal flight of stairs; the corridor, which is at a lower height, is semicircular and presents wall decorations with a stuccoed barrel vault and it led to a walled up ambulacra which was probably connected to other parts of the villa.
http://www.ulixes.it/english/e_pg02afr03a.html
http://www.archart.us/galleries/Ita...Baia/Baia-Agrippina-tomb/image-pozzuo137.html
Near the sea is the so-called Tomb of Agrippina.
The Encyclopaedia Britannica - so-called Tomb of Agrippina
mnogu interesen kamen, samo ne e jasno, na koja Agripina i pripagja, dosega naucno NIKOJ ne objavil deka e toa grobot na vasata Agripina.
ako ne e taka, demantirajte so citat od nekoj ucen....
odi napisete go toa na wiki_serija, neuki falsifikatorcinja....
--- надополнето: Oct 27, 2011 8:42 PM ---
Нема поента, прочитал неколку conspiracy книги и сега ја знае тајната дечкото.
BTW: Пола Јулио-Клаудиевска династија го има Германикус звањето во монетите и да сум пронашол лично јас таква монета.
si nasol dosega rimski moneti vo MK? sigurno imas nekoja slika od niv, de pocesti ne so germanikus?
Mene mi se cini deka kopas kashkaval...
mozebi si baksuz, pobaraj od blgarite, tie ke ti pomognat da najdes kakva sakas anticka moneta.
--------------------------------------------------------------------
EVE GI SITE VASI GERMANIKUSI, NA KUP , FALSIFIKUVANI, IZMISLENI ....
http://www.forumancientcoins.com/fakes/thumbnails.php?album=search&type=full&search=Germanicus
--- надополнето: Oct 27, 2011 9:00 PM ---
Јас имав еден Професор по математика кој ме учеше: „ Ако сакаш нешто да кажеш, кажи го тоа кратко. Ако не можеш да кажеш кратко, тогаш немој воопшто да кажуваш.“
Која ти е поентата?
Поентата ми е дека падот на Константинопол довел до вакви ситуации, луѓе да веруваат во "античките документи" креирани од падот до денес, да не мислат со главата....да веруваат дека потекнуваат од парите за мастило на Медичи..... жалосно, но вистинито.

А како тоа го имаме и Германикус во листата на конзули на Рим, во Fasti Consulares? И тоа ли е фалсификат?
ПС: Гробот на Агрипина е во Рим, во маузолеумот на Август, а тоа ти што го постираш е гробот на Агрипина Помладата, мајка му на Нерон, јас ти го постирав гробот на Агрипина Постарата, ќерката на Германикус.
ПСС:Се работи за екстремно важен лик од римската историја, така да фалсификатот е невозможен има наоди, записи, скулптури, монети, па и гробот негов е во Рим, можеш сам да го посетиш ако сакаш.
BTW, оди во музејот на град Скопје, со свои очи ќе видиш римски монети, излези прошетај, не туку ми постирај глупости.
Фалсификатите што ги постираш се КОПИИ НА ОРИГИНАЛОТ, размисли малку!

КОПИИ НА ОРИГИНАЛОТ!!!

Ево ти оригинална монета од форумот што го постираш
ОРИГИНАЛНА, читај го тоа ГЕРМАНИКУС и плачи!
http://www.forumancientcoins.com/gallery/displayimage.php?pos=-55576

Размислувај ти со твоја глава, тикво зелена, си прочитал некоја conspiracy книга и наеднаш све знаеш.
Од разбирливи причини неможам да ти постирам слики од моите монети, оди во НБРМ и со свои очи ќе ги видиш монеите ИСКОПАНИ на тлото на Македонија.
BURN!
http://www.nbrm.mk/WBStorage/Files/Trezor_Trezor_Macedonia_coins_and_history_opt.pdf
Повели.

braaavoooo....
Agripina demek umrela vo Campi Flegrei ...sporet "antickiot" Tacit od 16 vek.
tamu ima dobar turizam i veb strana za toa i informacii....na italijanski

Поентата ми е дека падот на Константинопол довел до вакви ситуации, луѓе да веруваат во "античките документи" креирани од падот до денес, да не мислат со главата....да веруваат дека потекнуваат од парите за мастило на Медичи..... жалосно, но вистинито.
Aко е стварно направен историски фалсификат, ред е да се запрашаме:
Cui bono?
Никој не прави криминални дела без да има корист

А како тоа го имаме и Германикус во листата на конзули на Рим, во Fasti Consulares? И тоа ли е фалсификат?
ПС: Гробот на Агрипина е во Рим, во маузолеумот на Август, а тоа ти што го постираш е гробот на Агрипина Помладата, мајка му на Нерон, јас ти го постирав гробот на Агрипина Постарата, ќерката на Германикус..
македонците имаат еден збор за вакви ситуации...
непрокопсан...

па што ако си го постирал така наречениот гроб на Агрипина Постарата?
не видовме да ни дадеш, кој тоа потврдил дека е тоа нејзин гроб?
ај кога знаеш многу, кажи ни дали двете Агрипини се закопани во Рим?
во маузолеумот на Август?

според твојот антички од средновековиет Тацит, НИЕ ЈА ЗНАЕМЕ ДЕМЕК ЛОКАЦИЈАТА НА ГРОБОВИТЕ, а демек Нерон ја пренел урната со пепел од линковите кои ти беа постирани.
таму НЕМА ТРАГИ ОД ГРОБНИЦИ.
Твојот ум е закржлавен? па не разбираш дека, ако таму нема гробница, нема урни, нема Агрипи постари-помлади и други небулози.
во антиката веројатно постоело името Агрипина, ама средновековниот Тацит не е никаков научен доказ за ништо.
твоето поимање на наука е смешно, ти и самиот не се разбираш што браниш.
кој чита вики_серија, има референци од после падот на Константинопол, т.е. од завчера
Dal Maso, Leonardo B., Rome of the Caesars. Bonechi: Florence, 1974.
Lanciani, Rodolpho.Pagan and Christian Rome, 1892. On-line
Young, Norwood., P. Barrera (rev.). Rome and Its Story. J.M. Dent & Sons Ltd: London, 1951 (original edition, 1901).

понатаму, Fasti Consulares?
An example is the fasti Capitolini, a modern name assigned because they were deposited in 1547 in the courtyard of the Palazzo dei Conservatori on the Capitoline Hill on order of Alessandro Farnese, who kept them temporarily in his villa after their excavation from the Roman forum in 1545 or 1546 (funded by Farnese).[2] Michelangelo,
алоооо...после падот на Цариград, фалсификати колку сакаш. ај погоди, да не се тие дело на Michelangelo?

кои се тие твои разбирливи причини? - многу си неразбирлив
војна тајна, табу тема, што ли? ќе те затворат за такво нешто? море....

тоа со паричките, треба да знаеш дека она што се смета за автентично има и референци, посебно за оној кој ја утврдил автентичноста, не бараме од тебе оригинал потпис од него, туку барем малку нешто што ќе потврди дека тоа е антично и дека му припаѓало на јанко,петко, станко и т.н....некоја хемиска, металуршка и т.н. анализа....

и не мешај баби со жаби, наоди од т.н. антика, значи и римско има многу, но тоа незначи дека историјата за нив е точна, бистите дека биле овој-оној, гробот на тој или овој, тоа се нагодувања, не факти.
за нивната историја може да дознаеме само од нефалсификуваните археолошки наоди, и најново, од модерните науки, генетика, археогенетика, археометрија, Ц14 методите, дендро хронологија, стронциум изотопите и т.н.

македонците имаат еден збор за вакви ситуации...
непрокопсан...

па што ако си го постирал така наречениот гроб на Агрипина Постарата?
не видовме да ни дадеш, кој тоа потврдил дека е тоа нејзин гроб?
ај кога знаеш многу, кажи ни дали двете Агрипини се закопани во Рим?
во маузолеумот на Август?

според твојот антички од средновековиет Тацит, НИЕ ЈА ЗНАЕМЕ ДЕМЕК ЛОКАЦИЈАТА НА ГРОБОВИТЕ, а демек Нерон ја пренел урната со пепел од линковите кои ти беа постирани.
таму НЕМА ТРАГИ ОД ГРОБНИЦИ.
Твојот ум е закржлавен? па не разбираш дека, ако таму нема гробница, нема урни, нема Агрипи постари-помлади и други небулози.
во антиката веројатно постоело името Агрипина, ама средновековниот Тацит не е никаков научен доказ за ништо.
твоето поимање на наука е смешно, ти и самиот не се разбираш што браниш.
кој чита вики_серија, има референци од после падот на Константинопол, т.е. од завчера
Dal Maso, Leonardo B., Rome of the Caesars. Bonechi: Florence, 1974.
Lanciani, Rodolpho.Pagan and Christian Rome, 1892. On-line
Young, Norwood., P. Barrera (rev.). Rome and Its Story. J.M. Dent & Sons Ltd: London, 1951 (original edition, 1901).

понатаму, Fasti Consulares?
An example is the fasti Capitolini, a modern name assigned because they were deposited in 1547 in the courtyard of the Palazzo dei Conservatori on the Capitoline Hill on order of Alessandro Farnese, who kept them temporarily in his villa after their excavation from the Roman forum in 1545 or 1546 (funded by Farnese).[2] Michelangelo,
алоооо...после падот на Цариград, фалсификати колку сакаш. ај погоди, да не се тие дело на Michelangelo?

кои се тие твои разбирливи причини? - многу си неразбирлив
војна тајна, табу тема, што ли? ќе те затворат за такво нешто? море....
Постојано тврдиш ... „

тоа со паричките, треба да знаеш дека она што се смета за автентично има и референци, посебно за оној кој ја утврдил автентичноста, не бараме од тебе оригинал потпис од него, туку барем малку нешто што ќе потврди дека тоа е антично и дека му припаѓало на јанко,петко, станко и т.н....некоја хемиска, металуршка и т.н. анализа....

и не мешај баби со жаби, наоди од т.н. антика, значи и римско има многу, но тоа незначи дека историјата за нив е точна, бистите дека биле овој-оној, гробот на тој или овој, тоа се нагодувања, не факти.
за нивната историја може да дознаеме само од нефалсификуваните археолошки наоди, и најново, од модерните науки, генетика, археогенетика, археометрија, Ц14 методите, дендро хронологија, стронциум изотопите и т.н.
Постојано тврдиш - „ средновековниот Тацит “
Ме интересира:
Дали си ја прочитал книгата: Аb excesu divi Augusti ( Annales ) и кое издание?
Дали знаеш дека од Тацит се сочувани 5 дела: Annales, Historiae, Dialogus de oratoribus, Germania и Agricolae?
Дали и ова се „ средновековни фасификати “?

Дали си ја прочитал книгата: Аb excesu divi Augusti ( Annales ) и кое издание?
Дали и ова се „ средновековни фасификати “?

море, многу познато средновековно фалсификаторско дело.
ај, ти кажи ни, зошто франките не знаеле за рим, римска империја, а биле писмени и биле дел од Големата Римска Папска Империја (средновековна)?
пишувале и истории , а никогаш не спомнале рим, римјани, грци, аристорел. хомер и т.н.?

и одеднаш во италија, во 14 век-чудо, средновековна фалсификаторска ренесанса.

тоа, твоето издание, кое си го читал од тацит, од која година е? де почести не со ракопис, немој само со печатени дела, пред такво нешто, прочитај за првите печатници, кога, како, што....

не ни одговори, ако нема гробници, дали Тацит лажел, ако лажел.....а ако нема гробници, а нема, треба да се запрашаш, зошто толку му веруваш на Тацит?
и не биди смешен со Германија, да не беше папата од 16 век....
прашај ги франките, тие пишуваа историја во 7-8 век (пак фалсификати од многу подоцна), германија им е сосед, но никогаш не ја спомнале, нели ти е чудно?
посебно Фредегар и Роланд, тие знаеле дури и за славсите, а немале поим за ништо околу нив?

п.с.
и ај не лажи, каде се сочувани тие 5 дела од Тацит?
еве ти помош, овде и овде, да почнеш да размислуваш со своја глава.
римско-гејски булшидови

море, многу познато средновековно фалсификаторско дело.
ај, ти кажи ни, зошто франките не знаеле за рим, римска империја, а биле писмени и биле дел од Големата Римска Папска Империја (средновековна)?
пишувале и истории , а никогаш не спомнале рим, римјани, грци, аристорел. хомер и т.н.?

и одеднаш во италија, во 14 век-чудо, средновековна фалсификаторска ренесанса.

тоа, твоето издание, кое си го читал од тацит, од која година е? де почести не со ракопис, немој само со печатени дела, пред такво нешто, прочитај за првите печатници, кога, како, што....

не ни одговори, ако нема гробници, дали Тацит лажел, ако лажел.....а ако нема гробници, а нема, треба да се запрашаш, зошто толку му веруваш на Тацит?
и не биди смешен со Германија, да не беше папата од 16 век....
прашај ги франките, тие пишуваа историја во 7-8 век (пак фалсификати од многу подоцна), германија им е сосед, но никогаш не ја спомнале, нели ти е чудно?
посебно Фредегар и Роланд, тие знаеле дури и за славсите, а немале поим за ништо околу нив?

п.с.
и ај не лажи, каде се сочувани тие 5 дела од Тацит?
еве ти помош, овде и овде, да почнеш да размислуваш со своја глава.
римско-гејски булшидови
Драго ми е што си повторно со нас! Верувај, се загрижив што те нема.
Пак ме изненадуваш, јас незнам дали добро разбрав, ти тврдиш дека Karolus Magnus, Imperatur Romanorum, првиот Цар на Sacrum Romanum Imperium, всушност незнаел за Рим и Римската Империја. За жал ова твое тврдење, не можеме да го провериме бидејќи не е жив па да го прашаме.
Но, тебе можеме да те прашаме: Дали си прочитал некоја книга од Тацит?

јас незнам дали добро разбрав, ти тврдиш дека Karolus Magnus, Imperatur Romanorum, првиот Цар на Sacrum Romanum Imperium, всушност незнаел за Рим и Римската Империја. За жал ова твое тврдење, не можеме да го провериме бидејќи не е жив па да го прашаме.

море , кој се не е експерт по историја деновиве....
слушај, не се резили, оди малку образувај се....
твојата вики_серија е булшит....
ти не знаеш ни да ја користиш.....
таму има референци....
за твојата Sacrum Romanum Imperium
The term used for the empire, which emerged from the East- Franconian Empire as of 962, with the coronation of Otto I as Emperor; as of 1512:sleep: it was officially called the Holy Roman Empire of the German Nation – expressing, on the one hand, a claim to power as the successor to the “Imperium Romanum“ of Antiquity, and on the other, highlighting the religious role of the Emperor.
Peter Hamish Wilson, The Holy Roman Empire, 1495(y)–1806, MacMillan Press 1999, London, page 2; The Holy Roman Empire of the German Nation at the Embassy of the Federal Republic of Germany in London website
http://www.london.diplo.de/Vertretu...ry/Holy__Roman__Empire/Background__seite.html
ти ли сега ке им кажуваш и на швабите, или тие се луди, според тебе?

гледај сега, најголемата смешна работа што си ја напишал Imperium Romanum линк
Imperium Romanum (Latin for Roman Empire):eek: is a video game for Microsoft Windows:pos: developed by Haemimont Games and published by Kalypso Media...
Imperium Romanum е булшит.....
еј, бери памет....

п.с.
немој само да ни постираш антички мапи во боја, печатени на хартија од Imperium Romanum

Тацит,а? зошто да читам фалш роба? Тацит ти го објаснив, некој лажел дека е Тацит, напишал за гробовите, а нив ги нема, без нив Тацит е гола вода.

или дај доказ за антички ракопис пред ренесансата за римјани, или бегај од темава...не се резили...

море , кој се не е експерт по историја деновиве....
слушај, не се резили, оди малку образувај се....
твојата вики_серија е булшит....
ти не знаеш ни да ја користиш.....
таму има референци....
за твојата Sacrum Romanum Imperium
The term used for the empire, which emerged from the East- Franconian Empire as of 962, with the coronation of Otto I as Emperor; as of 1512:sleep: it was officially called the Holy Roman Empire of the German Nation – expressing, on the one hand, a claim to power as the successor to the “Imperium Romanum“ of Antiquity, and on the other, highlighting the religious role of the Emperor.
Peter Hamish Wilson, The Holy Roman Empire, 1495(y)–1806, MacMillan Press 1999, London, page 2; The Holy Roman Empire of the German Nation at the Embassy of the Federal Republic of Germany in London website
http://www.london.diplo.de/Vertretu...ry/Holy__Roman__Empire/Background__seite.html
ти ли сега ке им кажуваш и на швабите, или тие се луди, според тебе?

гледај сега, најголемата смешна работа што си ја напишал Imperium Romanum линк
Imperium Romanum (Latin for Roman Empire):eek: is a video game for Microsoft Windows:pos: developed by Haemimont Games and published by Kalypso Media...
Imperium Romanum е булшит.....
еј, бери памет....

п.с.
немој само да ни постираш антички мапи во боја, печатени на хартија од Imperium Romanum

Тацит,а? зошто да читам фалш роба? Тацит ти го објаснив, некој лажел дека е Тацит, напишал за гробовите, а нив ги нема, без нив Тацит е гола вода.

или дај доказ за антички ракопис пред ренесансата за римјани, или бегај од темава...не се резили...
Признавам, стварно се изрезилив. Јас воопшто не играм видео игри и затоа моето знаење од видео игри е толку слабо. Сега ќе започнам да играм видео игри, за да стекнам знаења.
Штета што не си го читал Тацит, Аналите се многу убаво литературно дело.
Падот на Константинополис во 1453, е ден кога престанал да се користи Јустинијановиот Законик. Дали можеш да се согласиш со ова тврдење?

малку и за јазикот-од вики_серија
Medieval Latin
The term Medieval Latin refers to the written Latin in use during that portion of the post-classical period when no corresponding Latin vernacular existed. The spoken language had developed into the various incipient Romance Languages; however, in the educated and official world Latin continued without its natural spoken base. Moreover, this Latin spread into lands that had never spoken Latin, such as the Germanic and Slavic nations. It became useful as a means of international communication between the member states of the Holy Roman Empire and its allies.

Cut loose from its corrective spoken base and severed from the vanished institutions of the Roman empire that had supported its uniformity, medieval Latin lost its linguistic cohesion; for example, suus ("his/her own"), sui ("his/her own") and eius ("his/her") are used almost interchangeably, a confusion not resolved until the Renaissance, in works such as the tract of Lorenzo Valla, De reciprocatione suus et sui.
--- надополнето: Nov 15, 2011 7:14 AM ---
Падот на Константинополис во 1453, е ден кога престанал да се користи Јустинијановиот Законик. Дали можеш да се согласиш со ова тврдење?

види, ти го спомнав Lorenzo Valla, еден од познатите романтични фалсификатори.....
тој, иако фалсификатор, се нафатил да одговори на слични прашања како твоево....
Exposing historical hoaxes
Valla's originality, critical acumen, and knowledge of classical Latin style were put to good use in an essay he wrote between 1439 and 1440, De falso credita et ementita Constantini Donatione declamatio. In this he demonstrated that the document known as the Constitutum Constantini (or "donatio Constantini" as he refers to it in his writings), or the Donation of Constantine, could not possibly have been written in the historical era of Constantine I (4th Century), as its vernacular style dated conclusively to a later era (8th Century). One of Valla's reasons was that the document contained the word satrap which he believed Romans such as Constantine I would not have used.
http://history.hanover.edu/texts/vallapart2.html

кажи ми, каде ти го прочита во оригинал Јустинијановиот Законик.?
кажи ми, каде на светот постои латински ракопис пред 13 век ад?
на кој јазик бил напишан Јустинијановиот законик?

каде имаш доказ дека некогаш се користел Јустинијановиот законик?
од каде знаеш за него? се кладам дека за него знаеш од романтичарите, тие го измислиле сето тоа, ако не е така, разубеди не....
што стана со некој напис за Imperium Romanum?
нели и тој е од 16 век ад, или така ми се чини?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom