Крстоносните војни

• Креатор на темата Креатор на темата NIKA
  • Време на започнување Време на започнување
крстоносните војни биле фарса на папата да го собере целото злато од мала азија и да го пренесе во ватикан ама се нашле некои паметни витези темплари кои го сокриле златото и го заебале папата..:bip: биле избркани од војните и отишле на крит а од таму во англија и си живееле среќно и задоволно полни злато :icon_lol:

Krstonosnite vojni-vojni za osvojuvanje novi teritorii i zagrabuvanje tugji bogatstva-toa se krstonosnite vojni!!!

Dali nekoj od vas ja cital knigata "Krstonosnite vojni videni od strana na Arabjanite" izdadena vo skopje pred desetina godini, ja kupiv za 100 denari. Prekrasna kniga so originalni citati od arapski i muslimanski hronicari od tie vreminja. Koga ke se procita drugata strani slikata stanuva mnogu pojasna. vo vremeto na krstonosnite vojni katolicite bile verski fanatici a muslimanite umereni i napredni, fascinantno neli, denes e obratno (ne bukvalno sekako).

Krstonoscite prakticno ja unistile Vizantija i go pripremile terenot za nejzino osvojuvanje od strana na Turcite.

Treba da go procitate delot "covekojatcite od Mara" da vidite sto naprednata zapadna katolicka civilizacija pravela vo Palestina...

Ја имам прочитано книгава... Би ја препорачал на секој кого го интересираат крстоносните војни. Јес да арапите малку преувеличуваат ама тоа што пишува во книгата е интересно како информација за тогашниот дивјачки запад (Франција, Германија, Англија) VS Истокот (Византија, Сирија, Палестина (областа - немам ништо против евреите), Египет, Ирак) кој бил полн со секакви култури. Прочитајте ја книгата и на крај епилогот. Тоа мава во вистината на денешните “крстоносни војни’’.
Моја хипотеза е дека причината за хуманизмот и ренесансата е баш епилогот на крстоносните војни (не од книгата)

И како за крај би ви го препорачал филмот “ Небеско кралство’’ - извонреден филм на Ридли Скот

Не ми се баш омилени крстоносците. да до носеле крстот од мојот аватар друга песна

Ја имам прочитано книгава... Би ја препорачал на секој кого го интересираат крстоносните војни. Јес да арапите малку преувеличуваат ама тоа што пишува во книгата е интересно како информација за тогашниот дивјачки запад (Франција, Германија, Англија) VS Истокот (Византија, Сирија, Палестина (областа - немам ништо против евреите), Египет, Ирак) кој бил полн со секакви култури. Прочитајте ја книгата и на крај епилогот. Тоа мава во вистината на денешните “крстоносни војни’’.
Моја хипотеза е дека причината за хуманизмот и ренесансата е баш епилогот на крстоносните војни (не од книгата)

И како за крај би ви го препорачал филмот “ Небеско кралство’’ - извонреден филм на Ридли Скот

Jas ja imam procitano knigata nekolku pati.

Ne e preuvelicana knigata, tuku tocno ja pokazuva zestinata na novite osvojuvaci na istokot. Taa sekako e potkrepena i so literatura od zapadot i tocno gi kazuva momentite kade sto pisuvanjeto na arapskite hronicari e preuveliceno.

Interesen podatok najdov vo taa kniga e deka Vizantiskiot imperator Mihail Angelot (ne sum siguren deka e Mihail) gi povikuva muslimanite na sojuz protiv krstonoscite. Toj istiot imperator prethodno gi povikal zapadnite vladeteli na pomos.

Jas ja imam procitano knigata nekolku pati.

Ne e preuvelicana knigata, tuku tocno ja pokazuva zestinata na novite osvojuvaci na istokot. Taa sekako e potkrepena i so literatura od zapadot i tocno gi kazuva momentite kade sto pisuvanjeto na arapskite hronicari e preuveliceno.

Interesen podatok najdov vo taa kniga e deka Vizantiskiot imperator Mihail Angelot (ne sum siguren deka e Mihail) gi povikuva muslimanite na sojuz protiv krstonoscite. Toj istiot imperator prethodno gi povikal zapadnite vladeteli na pomos.

Romeite (znachi i nie) 1000 godini gi gledale samo svoite interesi i postojano balansirale pomegju istok i zapad. Sepak dolgorochno Romanija imala pobliski vrski so istochnite muslimanski kalifati otkolku so zapadna Evropa.

Ako na knigata i se veruva prvite zachetoci na ona shto go narekuvame islamski fundamentalizam se direktna posledica od zavojuvanjata na krstonoscite odnosno na varvarskiot zapad vrz daleku porazvieniot i emancipiran istok.

Toa balansiranje pomegju chekan i nakovalna finalno i ja unishtuva Romanija (Vizantija) kade povtorno zapadnite evropski kralstva igraat mnogu znachajna uloga.

Poslednoto latinsko zavladuvanje i pljachkocsuvanje na Konstantinopol kade namesto sojuznici Krstonoscite se reshavaat da ja prevzemat vlasta vrz K onstantinopol pretstavuva posleden finalen udar finalen udar i tolku ja zaslabnuva drzhavata na Romeite shto tie vekje nikogash nema da se oporavat i finalno stanuvaat plen na turskite zavojuvachki ordi od Azija.

Ushte edna od blagodetite na Zapadna Evropa shto kako diraktna posledica gi donese Turcite na Balkanot celi 500 godini i otvori pat za povtorno parchenje na makedonskata zemja 2000 godini posle prvoto izvrsheno od Rim.

Ako na knigata i se veruva prvite zachetoci na ona shto go narekuvame islamski fundamentalizam se direktna posledica od zavojuvanjata na krstonoscite odnosno na varvarskiot zapad vrz daleku porazvieniot i emancipiran istok.

Isto moze vo knigata da se navidi i denesnata Al-Kaeda preku Bratstvoto na ubijcite.

Diviot Zapad vs. Kultiviraniot Istok e grubo i neumereno poednostavuvanje na slikata za toa vreme... Inaku koga ste vekje kaj literatura, bi ja preporachal 'Monks of War' na Desmond Seward.

A be povikuvanje na biblii sekogas pali ko kje saka nekoj kral da soberi vojska koja za nego kje gini vo dalecni nepoznati zemji. Denes poso tolku biblijata nema mokj se koristat parolite "covecki prava" "humanitarna katastrofa" i sliki na babicki i zeni so mali deca kaj so placat vo koloni begalci, za da posle mozi nekoj mrsen biznismen raet da ispumuva nafta ili negovata gradezna firma da lapni nekoja milijarda dolari za obnova na ona so go razrusile negovite partneri. Celta e ista samo se izmenija parolite.

templar20glasscr7.jpg

zavisi koj kako ke stignel nekoj se borel za pari nekoj za religijata a drugi da pronajdat spas vo svetata zemja. No kako so e problemot kaj site kralstva i ovde toj pametniot ke si umri ke go zameni nekoj tezok tikvar i na se izgradeno ovaj ke se pos**i

Па крстоносните војни мислам дека биле инспирирани поради тоа што Турците селџуци им го отежнувале на христијаните одењето во светата земја....Па така визнтискиот цар Алексеј побарал помош од тогашниот папа за помош во борбата против Турците...Папата се согласил и пратил војска од составена од француски и нормански витези-крстоносци со единствена цел....да го ослободат Ерусалим....Во првата крстоносна војна крстоносците успеале да ги вратат Ерусалим но веќе во втората муслиманите биле под водство на еден од нивните најголеми водачи во историјата односно Саладин...тој ја поведил христијанската војска и влегол во Ерусалим...христијаните успеале да го добијат Ерусалим повторно но овој пат преку скучување мир со турскиот султан кој им го дал...Но веќе во седмата крстоносна војна муслиманите повторно го окупирале Ерусалим и тоа веќе било крајот затоа што понатамошните обиди за повторно превземање на градот биле неуспешни....

Точно.Во тие времиња имало поделби во религиите.Западниот свет го прифатиле католицизмот а Византијците веќе го имале православието).Од Африка пак се движела нова религија која се појавува мислам дека во 600 година.А Византија немоќна да се справи бара помош од папата.Папата наредува тогаш да се створи движење или Крстоносно движење кое ќе овозможи повратак на Ерусалим или светата земја, и ќе овозможи создавање на Ново Кралство под протекција на Западниот свет.Како и да е главната цел на папата му било да се земе цело злато од тогашен Ерусалим и да се пакетира за во Ватикан.Крстоносците ќе го ослободат Ватикан и на тоа место ќе го создадат Кралството на Крстоносците под протекција на Ватикан и Западна Европа.

Тука завршува првата крстоносна војна.

После 80 години муслиманите ќе го повратат кралството под водство на Саладин.Саладин ќе го превземе Ерусалим со 200 000 војска од тогашните крстоносци.

Третата Крстоносна Војна.

Западните земји во шок од повторната загуба на Ерусалим организираат трето крстоносно движење со цел повторно да го вратат Ерусалим во христијански раце.Тогашен водач на третото крстоносно движење или поход е (Richard the Lionheart).Он е исто така и крал на Англија во тоа време.Ќе ја води борбата за Ерусалим против Саладин околу 3 години и ќе заврши со примирје помеѓу Саладин и Ричард.

Битката за Ерусалим е нерешена но пак Ерусалим останува во муслимански раце.

Тоа е тоа се обидов најкратко што можам да објаснам.....

П.С..

Гледај го филмот Kingdom of Heaven :smir:

Поздрав

А тие што први ја примениле како своја официјална религија биле турците(и они ја прифатиле муслиманската религија), или тогаш попознати како сарацените.

Гледај го филмот Kingdom of Heaven :smir:

1. Ne, Turcite ne bile poznati kako Saraceni.
2. I ne go baziraj znaenjeto na filmovi. Kolku i da e dobar, 'Kingdom of Heaven' e samo... film.

1. Ne, Turcite ne bile poznati kako Saraceni.
2. I ne go baziraj znaenjeto na filmovi. Kolku i da e dobar, 'Kingdom of Heaven' e samo... film.

Како тоа не биле турците сарацените,Дали знаеш воопшто Турците од каде доаѓаат и каков е нивниот поход тогаш во тие времиња.

И не го базирам знаењето само на филмот него и од што сум читал.
Али еве нека биде по твое.

Филмот МОРА да биде правен по Историската ВИСТИНА

Како тоа не биле турците сарацените,Дали знаеш воопшто Турците од каде доаѓаат и каков е нивниот поход тогаш во тие времиња.

И не го базирам знаењето само на филмот него и од што сум читал.
Али еве нека биде по твое.

Филмот МОРА да биде правен по Историската ВИСТИНА

Neshto si pomeshal okolu Turcite...
Inaku, 'Kingdom of Heaven' e film - ne dokumentarec. Ima razlika, neli?:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom