Крстоносните војни

• Креатор на темата Креатор на темата NIKA
  • Време на започнување Време на започнување
Борг, во твојот претходен напис а и овој имаш големи грешки! Нема да ти укажам кои се зошто веќе ти беше посочено за некои од нив.

Сепак срамота е да не знаеш некои основни поими од историја како разлика помеѓу Турци и Сарацени, каде прв пат и од кого се појавил исламот, да тврдиш дека Ерусалим го држеле Византијците и да не знаеш дека Саладин е Курд. Сепак се тоа работи за кои пет минути на гугл ќе ти ги дадат точните одговори.

Поздрав

пс. Ако си го базираш знаењето на холивудски филмови тогаш нема за што да правиме муабет.

3а исламот прочитав дека бил пропагиран од синот на исус ...

"Koga zaogja sonceto, denot shto go pozlatuva,
Edno dete sonuva - vo svetot na bajkite patuva,
Tamu e tolku volshebno!..."
:tv:

Византија во 1071 го изгуби Бари и тероторијата на Мала Азија од страна на Турците па Византискиот цар Алексеј 1 Комнин беше принуден да потражи помош од Европа која не ја гледаше благонаклоно. На неговиот позив се јави папата Урбан ИИ кој бил загрижен за светото место Ерусалим. тој го свикува советот во 1095 во местото Клермонт на кое присуствуваат околу 200 бискупи, кнезови и племенски водачи. На собирот се одлучува да се појде во ослободување на светото место.
Пролетта 1097 стигаат во Цариград каде што треба да извршат припреми за натамошно делување.Комнин побарал Крстоносците да положат заклетва дека ке и ги предадат на Византија сите области што ќе ги освојат. Таа заклетва била положена. И така успеале да ја освојат Никеја и Антиохија (тука крстоносците се покажале неспремни многу од нив пошле во авантура).
На 07.06.1097 започанала опсада над Ерусалим која треал 4 недели. На помош стигнале и Џеновјаните со оружја за опсада. По падот на ерусалим три дена владеел тотален хаос - пњачкње и убивање на сите страни. Но требало да се организира освоениот дел. Иго бил поставен на така нареченото Ерусалимско карлство, додека на Буњонски му припаданала функцијата чувар на гробот на исус.Тогаш се фортмирани две кнежества Антиохија и две грофовии Едеса и Триполис кои биле на феудална основа.
Во овој перод голем број на жители од европа се населиле на овие простори за заработувачака и брзо верската цел се губи. Значајно е и да се спомне и витешките монаштки редови чии членови имале обврска да ги бранат крстоносните земји.
Нај значајни се:
Темплари - носеле бели наметки со црвен крст
Јоановци - носеле црни наметки со бел крст

За втората Крстоносна војна друг пат

Се рачуна дека сега има нова Крстоносна војна

se iznasmeav, iako denes ne mi e do smeenje :)

"film MORA da e praen po vistina" :)

istoriski film... ko 300 ? ko troja? ko Aleksandar?

kaj sho "free Greeks", koi togas ne postojat, are fighting for freedom?

for democracy?

a gi vodat kralevi i carevi?

lol

TRK SITE DO HERAKLEA, pa tro so kamenjata muabet, sigurno mnogu pokje ke vi kazat nego nekoi holivudski filmovi...

a za Krstonosnite Vojni...

Osvojuvacko-Pljackacki Pohodi, nisto povekje, nisto pomalce

i da... nekoj tamu pisa deka "papata e naslednik na Sveti Petar"

ili podumaj sho pisis, cupe, ili na bajac...

Rimo-Katolickata Crkva ima povekje obelezja na Satanizam nego Church of Satan...

I ona gjaolceto sho sea vi go opnaa za "papa" ... toj naslednik na SV. Petar?

nemoj cupe, ne gresi dusa ;)

3а исламот прочитав дека бил пропагиран од синот на исус ...

Goca, voopshto ne e poznato i deka Isus postoel a ushte pomalku deka imal sin taka da toa go smetam za chista nauchna fantastika.

Osven toa Muhamed e roden okolu 700 godini posle navodnata smrt na Isus taka da toa shto go zborish osven so vremenska mashina e apsolutno nevozmozhno.

абе јас не го измислив ова , го прочитав ...

абе јас не го измислив ова , го прочитав ...
Opravdano e, togash...:tapp:

a za Krstonosnite Vojni...
Osvojuvacko-Pljackacki Pohodi, nisto povekje, nisto pomalce

A koja vojna ne e Osvojuvachko-Pljachkachki Pohodi? Po mene, iako fanatizmot e neosporen, vrednosta na Krstonosnite pohodi ne e nishto pomala od na pr. pohodot na Alexandar Veliki, so koj mnogu makedonci se gordeat.

lol

A koja vojna ne e Osvojuvachko-Pljachkachki Pohodi?

vojnite za osloboduvanje ne se za pljackanje :)

na primer, Makedonskite Buni i Vostanija, i mnogu drugi nebroeni primeri.

a ona so tokmenjeto na krstonosnite vojni i pohodot na Aleksandar...

paralelata ti drzi malku voda, a i recenicata...

vo sporedbata, voda drzi toa deka odele vo pripizdina, vo tugjina i jabana, i ednite i drugite...

koj mile go barale ne mi e jasno, pak i ednite i drugite...

drugoto ne drzi

a ti drzi toa deka del od Makedoncite se gordeat so pohodot na Aco...

ama na primer, jas samo so del od pricinite za istiot, i del od rabotite koi nie mislime deka se slucile na toj pohod...

Sigurno ne se gordeam sho Ace si igral piromanija so eden od najubavite drevni gradovi - Persepolis ;)

a ti? na sho si ti gord, pa si opnal toj keltskiot krst / simbol na templarite, edni od najcrnite (po dusha, ne po boja na kozata) lugje koi sho postoele na zemjava?

lol

vojnite za osloboduvanje ne se za pljackanje :)

na primer, Makedonskite Buni i Vostanija, i mnogu drugi nebroeni primeri.

a ona so tokmenjeto na krstonosnite vojni i pohodot na Aleksandar...

paralelata ti drzi malku voda, a i recenicata...

vo sporedbata, voda drzi toa deka odele vo pripizdina, vo tugjina i jabana, i ednite i drugite...

koj mile go barale ne mi e jasno, pak i ednite i drugite...

drugoto ne drzi

a ti drzi toa deka del od Makedoncite se gordeat so pohodot na Aco...

ama na primer, jas samo so del od pricinite za istiot, i del od rabotite koi nie mislime deka se slucile na toj pohod...

Sigurno ne se gordeam sho Ace si igral piromanija so eden od najubavite drevni gradovi - Persepolis ;)

a ti? na sho si ti gord, pa si opnal toj keltskiot krst / simbol na templarite, edni od najcrnite (po dusha, ne po boja na kozata) lugje koi sho postoele na zemjava?

Vojnite za osloboduvanje? Kako shto Grcija ja oslobodi severna Elada (Egejska Makedonija)? Ili USA, Afganistan? Ili USA, Irak? Ili NATO, Kosmet?... Duri ni vojnite koi imaat kredibilitet da se narechat 'osloboditelni' ne uspeale da gi izbegnat odmaznichkite kolezi i pljachki.
A shto se odnesuva do Makedonskite buni, za zal, niedno od niv nemalo kapacitet da se pretvori vo vojna. Kon toa celeshe mojata 'paralela'.

Tokmu prichinite bea mojata vtora cel. I normalno e da se gordeesh so 'del' od prichinite i posledicite na pohodot na Alexandar Veliki. Kako shto e normalno i nekoi Evropjani da se gordeat so Krstonosnite vojni ('del' od niv normalno). Vistinata e deka nitu ti nitu tie imaat nekakva direktna vrska so niv. Ni eden normalen chovek ne e gord na kolezite koi gi pratele ovie dve epohi.

A toa shto sum 'opnal' e nadvor od ovaa tema, pa pozelno bi bilo da gi izolirash tvoite frustracii povrzani so toa prashanje na pp.:smir:

средновековието е чудно..
71n2cnk.jpg

сликава го прикажува освојувањето на КОНСТАНТИНОПОЛ (1453 г) од ТУРЦИТЕ...
КАДЕ СЕ ЗБУНИЛ УМЕТНИКОТ?...
кои се ТУРЦИ НА СЛИКАВА?...

средновековието е уште почудно..
72hqauu.jpg

дури и познатиот ни G. Merkator, 1621 е за чудење..
гледаме меридијани и напоредници..100-на г. пред Исак Њутн да го измисли секстантот.....
ја гледаме во ј. Америка и Амазон,точно на место...

значи,чудото е всушност голем фалсификат во средновековната историја..

крстоносните војни почнуваат помеѓу ватикан и цариград .
завршуваат со црковна спогодба.
а подоцна со доаѓањето на исламот , цариград повторно прави договор со отоманите , но ватикан повторно гледа шанса за превласт и повторно крстоносни војни , но овој пат без поголем одзив ...

католиците својата цел за доминација ја завршија пред 1 месец , со потпишувањето договор помеѓу цариград и ватикан:
папата е лидер , но цариград си останува рисјански...
католиците ја завршија крстоносната војна во 2007 год.

значи,чудото е всушност голем фалсификат во средновековната историја..

Тежок фалсификат. Абе потребите на модерна јевропа си го направија своето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom