Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За условите и се работи во темава, но ме интересира дали некој дошол напролет, наесен кога има избори и гласал...или ретко ни доаѓа дијаспората?
Добро, ете да го тргнеме данокот на страна. Јас живеам во Македонија едноставно и мислам дека нема потреба некој одстрана да одлучува макар е роден Македонец. Се отселил и крај на приказната, нема што повеќе овде да се меша. Или реков веќе, бујрум нека се врати овде, нека живее со 100 евра или 200 евра плата, ако е толку голем Македонец и сака да гласа. А одстрана суфлери не ни требаат. Ако толку ја сакаат Македонија нека се вратат.Zadrzi ja za tebe tvojta logika.Ima mnogu stranci sto ziveat i rabotat vo Makedonija, pa nemaat steknato pravo na glas, isto plakaat danok, znaci ne e dovolno da zivees vo edna drzava za da mozes da glasas.
A od koi zemji da ucime, od Afrika..
Se odselil i kraj na prikaznata..... Smesna si.Добро, ете да го тргнеме данокот на страна. Јас живеам во Македонија едноставно и мислам дека нема потреба некој одстрана да одлучува макар е роден Македонец. Се отселил и крај на приказната, нема што повеќе овде да се меша. Или реков веќе, бујрум нека се врати овде, нека живее со 100 евра или 200 евра плата, ако е толку голем Македонец и сака да гласа. А одстрана суфлери не ни требаат. Ако толку ја сакаат Македонија нека се вратат.
Хехехехе неее побратиме јок !
Држи и те како !
Значи никоја власт не ти спори право на идентитет и имотите ќе ви се вратат (ако некој има), но нешто друго е во прашање...
Кои се основните работи ?
Основните работи сигурно не се имотите, инвестициите, името, индентитетот, знамето...
Живеј како Македонец во Македонија, со 200е плата а цени како во Германија нема
да ти чуе к**т за идентитетот или името; самиот факт за огромната цифра на
извадени Бугарски пасоши (а знаеме што треба да пополниш за да извадиш нивни
пасош) говори за тоа.
Економски сме катастрофа а на гладен стомак нема параноја - се е јасно како ден
и нема сомнеж кои ќе бидат следните чекори.
Егизстенција; by any means
necessary, луѓето ќе го најдат начинот како да дојдат до неа макар и да бидат
кодоши или продадени души.
Подруго ви е на вас, каде што нема партиски вработувања, непотизам, ниски
плати.
Подруго ви е на вас, каде индивидуалните квалитети се вреднуваат
највисоко во пазарниот и општествен систем.
Подруго е да си во кафез одколку
на небо.
Затоа ни е многу побитно нас, граѓаните на Македонија од сите националности кои
живеат на територијата на Македонија и, и служиме и одговараме за нашите
постапки пред истата власт која ние ја избираме.
Ние сме во кафезот наречен Македонија, во кој никој од тие што успееја да се
ослободат не стави ни нова вода ни храна да чопнеме нешто што викаат...
Никој
!
Дијаспора... само летате на небо.
Апсурд;
Кој има повеќе инвестирано во Р. Македонија:
a) Нашиот јужен сосед
т.е. Гејлада
б) Македонската дијаспора (два вагони облека
)
*заокружи го точниот одговор
Не, не одат работите така.
Да се вратат сите Македонци и да живеат овде, да
работат за оваа држава, тогаш нека имаат право на глас а не моите кои се низ
буквално сите континенти и си уживкаат, ги нема по 30 години и
кога ќе дојдат некое лето на две недели одмор и ќе почнат да ми солат памет КОЈ
ТУКА КРАДЕЛ, КОЈ БИЛ ПОДОБАР а они ако може да се каже појма немаат ни како
изгледаат нивните дотични политички идоли.
Живееме во два различни света и нема потреба дијаспората да влијае барем на овој
начин, зошто ништо не добивате и ништо нема да изгубите.
Ние може само да изгубиме.
Братот ти си млад, во дијаспора си и се трудиш и помагаш на било кој начин но
верувај нема многу како тебе во дијаспората, да не речам ама ги боли к**р за
Македонија, Македонци се само кога ќе дојдат на одмор а кога ќе се вратат децата
си ги крстат Џон, Кери, Џими, Том слушаат србски и бугарски турбо фолк а замисли
си АМЕРИКАНЦИТЕ играат оро професионално и подобро од нив и ја знаат подобро
нашата историја...
Еве, перфектен опис:
Добро, ете да го тргнеме данокот на страна. Јас живеам во Македонија едноставно и мислам дека нема потреба некој одстрана да одлучува макар е роден Македонец. Се отселил и крај на приказната, нема што повеќе овде да се меша. Или реков веќе, бујрум нека се врати овде, нека живее со 100 евра или 200 евра плата, ако е толку голем Македонец и сака да гласа. А одстрана суфлери не ни требаат. Ако толку ја сакаат Македонија нека се вратат.
Зошто сум смешна? Затоа што таму им тече мед и млеко, затоа што земаат голема плата, затоа што 100 години овде не се вратиле а отстрана се многу паметни кога станува збор за Македонија, за името, за гласање? Ако им било убаво немало да се отселат, избегале за да најдат подобар живот, нека си седат таму, но нека не се мешаат овде. Објасни ми зошто сум смешна? Јас не им завидувам, напротив, нека си живеат убаво ако им дал Господ, но нека си остане само на тоа и нека не се мешаат таму од каде што си отишле и доста ми е од такви што се јавуваат во носталгични емисии од типот на Иселенички џубокс и ми плачат колку им недостига Македонија, патриотштина веќе на килограм. Ако толку ја сакале Македонија немало да се отселат. Да не забегам оф топик, останувам на мојот став дека нема потреба и логика да гласа дијаспората.
Имам Пасош, имам куќа, плаќам данок, се осеќам Македонец! Зошто не би можел да гласам?
Јас немам намера да те просветлувам и убедувам повеќе. Ако мислиш дека ќе добиеш нешто доколку се закрвиш со мене биди сигурен дека ќе те третирам полошо отколку душманите од соседството.
едно е да пратиш на телевизија и да гледаш розови реклами “ти си македонија“ на владата што во стварност верие од неработница беда и сиромаштија напиша:--- надополнето ---
[/COLOR]Епа ни јас не сум виновна што сум овде, исто како што тие не се виновни што се дијаспора. Ако на пример плаќаат данок овде поднесуваат кон државата и тоа не по сопствена воља, тогаш да раберам да гласаат. А вака, навистина нема логика, нема причина, не лепам етикети, ама ако во случај да си партиски определен стави ги објективните очила и ќе ти стане јасно.
Што да правиш од патриотиве неможеш да искажеш мислење одма те ставаат во групата на предавници
--- надополнето ---
http://www.taratur.com/node/21592
Еве едно ново интервју со претседателот на ОМД што го сметам за многу информативно пошто гледам на оваа тема има погрешни претстави за дијаспората.
ај да речеме се е идеално како би ги спорвеле изборите во странство нашава дипломатија за ништо не е способна освен за критикување на странски дипломати
Епа видиш, да живееше во оваа земја, ќе знаеше дека Македонија е подолу од нивото на некои Африкански земји. Така што, можете да кењате колку сакате од вашите климатизирани домови со полни фрижидери, ама народот овдека нема пари ни патлиџан да купи веќе. Вие битно гласајте си за Љуб4е и Бран4е и Груј4е... :wink:Да бе така мислиш ти е ова, демек Дијаспората не инвестира во земјата. Можеби не си запознаен со реалноста но од самостувајнето на Македонија имаше голем интерес во дијаспората да се инвестира во матичната земја. А што се деси? Тие овде што беа во Македонија ги прелажаа и ги оплачкаа и со тоа заврши и приказната за инвестирајне од дијаспората. Како ќе инвестираш во своја држава ко секој локален шериф може да ти дојт и да ти земе све, со помош на власта нели. Зад дијаспората нема држава која ги штити нивните интереси. Затоа и Грците вложија кај нас, уствари тоа вложувајне беше само купувајнето на највредните фирми за багателни цени. Како и да вртиш, луѓето во Македонија, односно политика овдешна се криви за економскиот крах во Македонија, а не дијаспората. Да не беше дијаспората која секоја година праќа околу милијарда долари во државата, Македонија сосе жители ќе беа на ниво на некој Африкански земји. Со кој пари се штити денарот? Памтите што е хиперинфлација, како на крајот на Југославија? Среќа ако не сте виделе...и пак плукајте на дијаспората. Но овде сме и кај главната причина за негирајнето на правото на глас за дијаспората а тоа се парите. Сакаме пари од дијаспората а не им даваме 3 пратеници во собранието? Оф лелее...
Прекрасен е животот надвор од Македонија нели? Секој си гласа за идеологија и програма, мхм, исто е и кај нас... NOOOOOOT!Ke glasaat za partijata sto ke dadat najdobri predlozi za resavanje na problemite, kako i ti.A mozebi preku 3te pratenici i ke im se dade sansa sami da predlozat nekoe resenie.
Прекрасен е животот надвор од Македонија нели? Секој си гласа за идеологија и програма, мхм, исто е и кај нас... NOOOOOOT!![]()