Шпански серии

• Креатор на темата Креатор на темата baltazar
  • Време на започнување Време на започнување
Па и не завршува баш секоја шпанска серија со среќен крај.
Марија Бонита заврши со тажен крај, Малиот град Инферно исто така.

Ако земам да копам по минатото, ќе најдам и некоја друга шпанска серија која не завршила со среќен крај.

Зависи чии серии ги гледате, Телевиза се занимаваат претежно со романтика, па знаат да бидат
понекогаш неподносливи, додека Телемундо, Каракол и Ацтека прават доста реалистички серии,
иако не секои од нив завршуваат со среќен крај.

Но најважниот дел е едукативниот, односно фактот дека во сериите се говори литературен
шпански јазик, и да, многу полесно се поминува низ курс по шпански доколку некогаш сте биле
зависник од шпански серии, или уште подобро, доколку сеуште сте.
И се разбира, добар начин на опис за децата, да научат какви треба и какви не треба да бидат.

Јас бев едно време зависник од шпански серии, но во последно време или даваат неинтересни серии,
или даваат исклучиво турски и индиски, голем дел интерпретирани на македонски јазик, наместо преведени.

Срање у боја е воа,однапред се знае крајот иако напомена декстер погоре дека за Марија Бонита имаше тажен крај,да она умре...:cry:
Е сега,влијаат лошо на младите,еве читам коментари како сакала да се фрли од балкон (сигурно мислела дека саканиот ке дојде и да ја преколнува да не се фрли)море нека се фрли да направи услуга на останатите околу нејзе.Знам и јас вакви слични примери ама ај,одамна ги немам гледано.Ама од нив го научив шпанскиот јазик,и сега си немам проблеми...
Порано на мода беше Касандра и се секавам дека никој жив немаше на улица додека не завршеше серијава.
Ама сега,на мода се турскиве и индискиве,па и од нив почнаа да учат глупости..

Проблемот е во тоа што денес се е комерцијализирано до крајни граници.

Во 1990-те, серии како Касандра, Другата во мене, Право на љубов, Злобница, Марија Бонита и други
беа вистински хитови, а денес, секој може преку ноќ да стане глумец или глумица во некоја шпанска серија,
особено ако одлучи да тера бизнис со Телевиза (Малиот град Инферно, Право на љубов, Злобница, Прегрни ме цврсто, Патишта
на љубовта итн.), бидејќи тие се како ранет ѕвер, нивните серии почнаа да губат на популарност едно време во најголем дел
благодарејќи на Телемундо (Одмаздничка, Робинка на љубовта, Земја на страсти, Ла Тормента, Марина итн.), па затоа денес
секакви примаат кај нив, но ова не се однесува само на глумците и глумиците, туку и на сценаристите и на режисерите, и тука
започна тој процес на паѓање на интересот по шпанските серии.

А турските и индиските серии секако, можат само да заработат од намалувањето
на интересот по шпанските серии, бидејќи денес се е комерцијализирано.

А тоа што малкумина го знаат за телевизиските куќи кои ги снимаат шпанските серии,
е фактот дека само Телевиза и Ацтека, кои се мексикански, и Каракол и РТИ Колумбија,
кои се колумбиски, се всушност единствените оригинални производители на шпански серии,
додека од друга страна, Телемундо и Унивизион се американски телевизиски куќи,
а поконкретно Телемундо е во сопственост на Ен-Би-Си (NBC), кој патем е американски
медиумски и телевизиски конгломерат.

Значи си имаш американска телевизиска куќа, која снима шпански серии.
Поголема комерцијализација, здравје.

^

Секоја чест,машко да ги знае сите шпански сапуници а и плус телевизиските куки,имаш зеленко од мене.Во главно не е ни битно која телевизиска кука е,битно сите серии имаат исти приказни...(читај:ослепиле,инвалиди,го изгубиле секавањето)затоа веке не е интересно.Млади Бунтовници беше нешто ново,кое ги гледаа речиси сите млади тинејџери кои и еа против тие серии,ги немаше тие атрибути кои ги спомнав претходно со исклучок на Мануел кој во втората сезона го изгуби секавањето.
На нас,народот ни е потребно нешто ново,како што беа стилот со американската серија Плажата на залезот,аууу многу ја засакав серијата и се уште ми е во секавање,исто и серијалот Лост,тоа е тоа што е потребно,а не серии во кои секоја епизода има плачење и убивање.Океј сега ја гледам серијата Диабло на Сител заради главните улоги...инаку,нема шанси.

^

Аргентинците и венецуелците се посебна сорта.
Наталија Ореиро е од Уругвај, но живее и работи во Аргентина.
Со Дивиот Ангел отвори едно поново поглавје во теленовелите, но аргентинциве ништо не научија од тоа,
исто како што ништо не научија ни од Млади Бунтовници.

Телевиза и Ацтека прават добри серии, но се забележува разликата:
Еве на пример Soy tu duena, на Пинк 15 ја даваат под името Валентина, е серија на Телевиза со доста познати
актери од 1960-те и 1970-те, главните улоги ги играат Лусеро и Фернандо Колунга, а Габриела Спаник е главен негативец,
и серијата каква таква си има некаков шарм, оригинална е на свој начин, не ја гледам бидејќи едноставно не ми текнува, па ја
пропуштам.

А Диабло (серија на Телемундо) и самата кажа дека ја гледаш заради главните улоги,
а тоа повеќе ја потенцира разликата помеѓу една и друга генерација актери.
Замисли, Габи Еспино која е главната женска улога во Диабло, е родена 1977, а Џанкарлос Канела, кој е главната машка улога
во Диабло, е роден 1988. Е сега, глумата си е глума, на сцена и пред камера не се забележува баш многу возраста, но кога
имаш комбинација од една генерација актери, кои имаат искуство во театар и знаат како да му дадат живот на карактерот, и
друга генерација актери, кои никогаш не настапиле во живо пред публика, е тоа е каша попара.

А Габриела Спаник снима нова шпанска серија, во продукција на Ацтека која, освен ако грешам, е и прва серија
што ќе ја снима за Ацтека. Серијата се вика Емператриз (Императорка) и треба да почне да се емитува во Мексико и САД во
април 2011.

Не дадов примери за серии на Ацтека, а тоа се: Кандидат, Вртоглава љубов, Кога ќе бидеш моја итн.

Но сепак не се во целост изгубени шпанските серии.
Некои помлади актери се со талент, како Сандра Ечеверија, која ја играше главната женска улога во Марина,
а ја игра и главната женска улога во шпанскиот римејк на бразилската серија Клон.

Сандра Ечеверија е родена 1984 и не само што се занимава со глумење пред камери,
пеење и манекенство, туку исто така има искуство и во театар, односно има настапувано
во живо пред публика, нејзината глума во Марина ми се допадна, па ќе видиме што како
ќе испадне во шпанскиот римејк на Клон.

Шпанскиот римејк на Клон е снимен во 2010.

Инаку, уште една многу талентирана глумица и манекенка која глуми во шпанскиот римејк на Клон,
е Хералдине Зивик, родена 1975, која ги играше главните улоги на близначките Лилијана Кастилјо и
Валентина Урибе во Другата во мене.
Во шпанскиот римејк на Клон, Зивик ја глуми Кристина, шпанскиот римејк на ликот на Ивет од бразилскиот оригинал Клон.

Така да, сепак можеби не е се изгубено од шпанските серии.

^

Eдна поправка,Диабло е од Телевиса,не од Телемундо,инаку Мануела(Габи Еспино) и Анхел Салвадор(Хен Карлос Канела) во приватниот живот биле љубовници.Исто така и од серииве излегуваат добри шпански песни а пола глумци се и пејачи и добро просперираат.
Сепак тие серии кои ги наброја,не се ни секавам на нив,сега ме чуди зошто има римејк на бразилската серија Клон?не знам дали успешна ко бразилската ама и нејзе ја пратив,но во последно време,не можам органски да ги поднесам.

^

MasSabeElDiablo_Final_2.jpg

И логото на Телемундо, и се останато.
Верувам дека е разрешена дилемата.

Не ми беше поентата со возраста околу приватниот живот на актерите.
Поентата ми беше во тоа дека голем дел од помладиве актери не му даваат
живот на карактерот онака како што му даваат постарите.

А инаку, дека ги бива за глумење, тоа никогаш не сум го оспорил.

Сметам дека се џабе потрошено време. Не можам да кажам дали се корисни или не оти воошто не ги гледам.

Сметам дека се џабе потрошено време. Не можам да кажам дали се корисни или не оти воошто не ги гледам.

Не се во никој случај корисни и паметни меѓутоа после сите Турски серии ( и дали се серии ) почнуваат да ми недостигаат шпанските, никогаш нема да ги гледам ни едните ни другите но сепак синхронизацијава ме уби..

^

Секоја чест,машко да ги знае сите шпански сапуници а и плус телевизиските куки,имаш зеленко од мене.Во главно не е ни битно која телевизиска кука е,битно сите серии имаат исти приказни...(читај:ослепиле,инвалиди,го изгубиле секавањето)затоа веке не е интересно.Млади Бунтовници беше нешто ново,кое ги гледаа речиси сите млади тинејџери кои и еа против тие серии,ги немаше тие атрибути кои ги спомнав претходно со исклучок на Мануел кој во втората сезона го изгуби секавањето.
На нас,народот ни е потребно нешто ново,како што беа стилот со американската серија Плажата на залезот,аууу многу ја засакав серијата и се уште ми е во секавање,исто и серијалот Лост,тоа е тоа што е потребно,а не серии во кои секоја епизода има плачење и убивање.Океј сега ја гледам серијата Диабло на Сител заради главните улоги...инаку,нема шанси.

Ауууу и јас многу ја сакав Сансет Бич. Ама МТВ1 ја прекинаа баш на најинтересното, кога ликовиве беа на пуст остров и се појави убиец, а тоа изгледа беше брат близнак на Бен.
Сега барам торенти ама нема :(

Ауууу и јас многу ја сакав Сансет Бич. Ама МТВ1 ја прекинаа баш на најинтересното, кога ликовиве беа на пуст остров и се појави убиец, а тоа изгледа беше брат близнак на Бен.
Сега барам торенти ама нема :(

Уствари серијата имала 700 епизоди или 500,тука некаде,а тоа беше братот на Бен,Тед.Едвај сум ја чекала серијата.И музиката на најавната шпица беше убава,романтики :pipi:

Ако случајно најдеш извести ме.: )

^

А и да ги најдеш на торенти, сепак не ги даваат комплетни.
Јас симнав еднаш некои епизоди, но не ги даваа цели, па затоа ги избришав и ги баталив.
Инаку, Плажата на залезот имаше повеќе сезони, на крајот кога серијата заврши, некои од
приказните завршија со среќен крај, а некои не.

^

Инаку, Плажата на залезот имаше повеќе сезони, на крајот кога серијата заврши, некои од
приказните завршија со среќен крај, а некои не.

Која сезона беше таа кога беа на пуст остров и се појави убиецот,наводно братот на Бен?

^

Е тоа не знам.
Помнам дека серијата заврши непосредно пред третата годишнина од премиерата на серијата,
па од тука направете математика со оглед на тоа колку време ја даваа серијата на МТВ 1.
И не е наводно, туку навистина тоа беше братот близнак на Бен, Дерек Еванс.
Дерек ја завел Марија, сопругата на Бен и сестра на детективот Рикардо Торес.
Дерек и Марија ја исценирале нејзината лажна смрт.
Дерек го киднапирал Бен 2-3 месеца пред убиствата на островот и се преправал дека е Бен.
На крајот во меѓусебна пресметка помеѓу Бен и Дерек, Бен го убива Дерек во самоодбрана.
На крајот од серијата, Марија одлучува да ги остави Мег и Бен да бидат среќни и му дава развод на Бен.

"Кога месечината се појавува рано, како што ветровите на Санта Ана се појавуваат од никаде,
кого и да сретнеш на другиот крај на плажата, тој ти е суден."

Легендата за Плажата на залезот објаснета од страна на Илејн Стивенс.

А кога сме кај шпанските серии, му делува ли на некого познато ова ?

geraldine_zivic_otra_en_mi.jpg

Мало потсетување:
Хералдине Зивик, која ја спомнав во некој од претходните постови, на насловната страна на Elenco,
доста стар број, 22 август 1996, кога се снимала серијата Другата во мене.
Воопшто не е изменета до денешен ден, секоја и чест.
Јас сум машко, но би бил пресреќен кога и после 15 години би изгледал млад како и сега,
или уште подобро, и после 30 години (е па многу барам :)).

А кога сме кај шпанските серии, му делува ли на некого познато ова ?

Прегледај го приврзокот 41925

Мало потсетување:
Хералдине Зивик, која ја спомнав во некој од претходните постови, на насловната страна на Elenco,
доста стар број, 22 август 1996, кога се снимала серијата Другата во мене.
Воопшто не е изменета до денешен ден, секоја и чест.
Јас сум машко, но би бил пресреќен кога и после 15 години би изгледал млад како и сега,
или уште подобро, и после 30 години (е па многу барам :)).

Леле оваа ја даваа на МТВ1. Изгледа се викаше Другата во мене.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom