Полициска акција против дивите копачи и шверцери со артефакти

• Креатор на темата Креатор на темата Македонец
  • Време на започнување Време на започнување
Пример јас да откопам артифакт, и од некоја друга држава ми се јави човек и ми понуди милион евра, би го продал, него да го дадам порарок на мојата држава. Али тоа сум јас себичен не-патриот кој сака да е богат.

Пример јас да откопам артифакт, и од некоја друга држава ми се јави човек и ми понуди милион евра, би го продал, него да го дадам порарок на мојата држава. Али тоа сум јас себичен не-патриот кој сака да е богат.
И заради тоа,ја отежнуваш ситуацијата на нашата земја со нашите соседи,се што ќе се најде како вергина,садови,монети,и ги продаваш на грци,бугари,срби,не само што ја осиромашуваш нашата држава од културното наследство,дури на некој начин и ја уништуваш.Патриот не си само на име,туку и на тоа што го правиш кон својата татковина.:smir:

Ама не еве стави се на место на некој што има артифакт од милион евра. У една рака немаш ништо, у друга рака имаш милион евра. Што ке правиш?
Замисли си. Да си, не да си на твое место, можда си богат. Стави се на место на некој копач. Некој што живее под кирија. Што нема око склопено мирно 20 години. И?

Тоа ти е исто како у африка на африканецот што изкопува дијаманти да му кажеш да си ги чува дома у витрина, а детето за вода да му умре.

Патриот не си само на име,туку и на тоа што го правиш кон својата татковина.
iconflowerhr4.gif
Патриот :)
Но државата треба да му врати со нешто, а не да се оглушува на повиците за работа, леб, плата, непријавување...и ред други нешта кои животот му го прават мизерен на македонскиот патриот.

Кајганеро, ако успееш да посочиш макар дестина такви патриоти (граѓани со просечна македонска живеачка-што значи најмизерни у Европа) во Македонија или друга слична на нашата држава...ок, но не ми се верува дека такви постојат.
Далу у ствари постои некој на земјава да живее као нас повеќето во една барака 2-3 фамилии и генерации-да му паѓа кров над глава,да..., а да не проба да го подобри животот макар на своите деца и внуци? I don't think so :)
зборам за артефакти не украдени туку ископани од мое место, нива, наследство...инаку не би крадел така лесно

Сепак, сите овде се натпреваруваме во патриотството и поштеноста (иако многумина би потклекнале во дадена ситуација).

Патриот :)
Но државата треба да му врати со нешто, а не да се оглушува на повиците за работа, леб, плата, непријавување...и ред други нешта кои животот му го прават мизерен на македонскиот патриот.

Кајганеро, ако успееш да посочиш макар дестина такви патриоти (граѓани со просечна македонска живеачка-што значи најмизерни у Европа) во Македонија или друга слична на нашата држава...ок, но не ми се верува дека такви постојат.
Далу у ствари постои некој на земјава да живее као нас повеќето во една барака 2-3 фамилии и генерации-да му паѓа кров над глава,да..., а да не проба да го подобри животот макар на своите деца и внуци? I don't think so :)
зборам за артефакти не украдени туку ископани од мое место, нива, наследство...инаку не би крадел така лесно

Сепак, сите овде се натпреваруваме во патриотството и поштеноста (иако многумина би потклекнале во дадена ситуација).

Тие што продаваат артефакти не се сиромаси туку се само нечесни. Нивната опрема за копање чини многу. Притоа, го ценат само она што може да се продаде или што е злато и сребро, а према останатото се однесуваат како стоката што се однесува према бисерите која што спокојно си ја пасе тревата и на нив не обраќа внимание, напротив, оваа “стока“ Македонските археолошки бисери ги уништува...
Крадец си е крадец, нечесник си е нечесник и нема оправдување за таквите. Никој не е сопственик на она што може да се најде во утробата на Македонската земја, а уште помалку може да тргува со пронајденото. Сопственикот на одредена парцела може само да ја обработува и да биде сопственик на она што ќе биде плод на неговиот труд, сето друго е кражба. И за ископ на камен или песок треба да се има договор за концесија, а камо ли пак за историски артефакти.
Неплатените сметки за струја или неможноста да се купи леб не се изговор за кражба. Во тој случај сите ќе се наткрадуваме еден со друг, користејќи го истиот изговор, наместо да работиме. Немам ли секој понекоја неплатена сметка? Па сепак не крадат сите, крадат само оние што ги мрзи да работат.
Пред десетина години со една судијка дискутирав на темата дрвокрадци. Таа ми објаснуваше како судиите биле благи кон нив бидејќи биле сиромаси и социјални случаи. Тешко на таа држава каде што судијата мери пресуди според лично видување и сентименталности. Јас и реков дека “кражба си е кражба“ и дали би биле судиите исто така благи кон крадците кога истите би им влегле дома и фино би ги “обрале“ истите тие судии? Оти, нели, крадците крадат затоа што немаат што да јадат. Не знаеше што да ми одговори. Или, дрвата се општествени (значи ничии и сечии) па кога нив ги крадат никого не го “боли“?
И зошто државата да биде селективна кон крадците на артефакти? Значи треба да им дава пари за да не крадат. А зошто ним да им дава а на чесните не? Па во тој социјализмот на времето барем ордени на трудот им даваше државата на чесните работници како признание на нивната работа и чесност, а арамиите и нечесните богами ги праќаше во затвор. Сега се се поремети...

Голема штета е што не е ова асално регулирано.
пример ако си најдам ја нешто на моја земја и ако е тоа од огромно културно-историско значење за Македонија,
треба државата да си го одврзе кесето и да ме почести со нешто. ако на пример сум р‘мбал 10 години за да купам плац и да напрам куќа
и одеднаш на плацот наоѓам некој саркофаг или појма неам што. епа треба компензација и награда за да се стимулираат
и другите. наградата може и симболична да биде. нешто како јавна благодарност од минстер за култура или некој друг функционер.
па заедно сликање итн итн. зависи од „тежината“ на пронајденото.
ако некој дајбоже го најде гробот на александар македонски во република македонија,
па по него булевар треба да крстиме бре.... (бул. Паско Кузман на пример :vozbud:)

Од друга страна да излезеш од дома, специјално да бараш нешто по некои планини и ливади на земја што не е твоја,
со ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ да го најдеш и продаддеш за кеш на некој странец, недај боже грк, бугар или србин или шпон.
е тогаш си за стрелање т.е. едно 50 години да не излезеш од нереновирано идризово и таму да те стрелаат меѓу полумесеците.

поентава ми е, различна тежина имаат работиве, не е за се исто.
поздрав

Сите ке ги стигне казна, само прашанје на време е.Јас сум во допир со артефакти и податоци за локалитети секој ден.Па ни на крај памет не ми е да ставам некој во џеб,или да идам да копам диво. И ако се прашувам јас за казна, доживотен затвор мислам дека е најдобро за сите што си ја предаваат и продаваат својата историја а пред се татковина.

Абе читам погоре и ви се чудам...
Сакате пари за пронајден артефакт во вашиот имот или било каде...
Како прво тој артефакт не е ваш, не сте го изработиле и поседувале вие.
Како второ се што е под земја (артефакти, локалитети итн) е во сопственост на државата.

По која логика на вас пари ?
И јас сум да се почасти нешто (барем гајба пиво) но не да се бараат некои астрономски суми за некој артефакт кој е доста среќаван на нашиве простори.
Цените си се тас таман, со кој музејот ги откупува истите.
Прошетајте се до некој музеј, добро во депоата нема да ве пуштат сигурно но видете што и како има па потоа разговарајте со некој што има да кажеме една Венецијанска монета и бара 1000е од парче да кажеме а ние поседуваме илјадници такви.

Сакате пари за пронајден артефакт во вашиот имот или било каде...
Како прво тој артефакт не е ваш, не сте го изработиле и поседувале вие.
Како второ се што е под земја (артефакти, локалитети итн) е во сопственост на државата.

По која логика на вас пари ?
И јас сум да се почасти нешто (барем гајба пиво) но не да се бараат некои астрономски суми за некој артефакт кој е доста среќаван на нашиве простори.
Цените си се тас таман, со кој музејот ги откупува истите.
Прошетајте се до некој музеј, добро во депоата нема да ве пуштат сигурно но видете што и како има па потоа разговарајте со некој што има да кажеме една Венецијанска монета и бара 1000е од парче да кажеме а ние поседуваме илјадници такви.

Па ме тоа им ми беше поентата не барам ја милион евра.
може една јавна благодарност во стилот:
„Еве господинот Н.Н. од кратово се откажал од понудата на странски колекционери да им продаде шлем од војската на алекснадар македонски и решил ова културно историско наследство да го остави на идните поколенија на кои и припаѓа“, тој стил нешто.

А не, нашол типот 2000 монети, ги предал во музеј и псоле на телевизија кажуваат дека нашле 1000.:nesvest:

Мора некои мерки да има, затоа што свеста кај луѓето, што заради сиромаштија, што заради неукост, што заради угнетување и падната на ниско ниво. Ако системов функционира само со казни, не го бива и нема шанси да го биде. верувај најдобра ми е намерата. не ми е целта одвратно богатење, ама ни граѓанинот да нема штета.

За таквите како тебе има еден виц што завршува со зборовите:
"...абе има премногу педери ама малку пари во светов."

Па сега ти размисли како почнува вицот...

Не би сакал да звучи дека ти/ви солам памет, но патриотизам и хуманост кон држава не се гради само со ќупчиња, мозаици и монети...потребно е да има и народ (колку толку задоволен и со пристоен, а не живот он ди еџ) кому тоа ќе му "припаѓа".
Дали заради патриотизам толку наш народ се отсели и сеуште е заинтересиран да се отсели? Впрочем постојат кладилници, игри на среќа, приходи од фирми, земјиште, продажби...зошто во име на патриотизмот парите што некој ќе ги добие не ги вложи во развој на археологијата кај нас? И тоа би било патриотизам...или пак само се удираме в гради, а секој си гледа за себе? Да, реков дека би го продал, но купувач нека е државата, нека реши 10-20 посто од тие милион евра па и едно обично семејство да види аир од државата и од патриотизмот кој го гаи кон неа, кој е послушник и редовен и понизен поданик кон неа. Без соодветно решение, самата држава ги "храни" овие нелегални продажби да се зголемат, наместо да го реши проблемот со двоење извесни средства за таа намена..
Историјата не е само ископината, историја сме и ние во во иднина...како ќе ја градиме ако ради условите сите се иселиме од Македонија?
Инаку и во други држави вакви предмети се продаваат па не се отепуваат од критикување за непатриотизам...тоа само ние го можеме :)

--- надополнето ---

За таквите како тебе има еден виц што завршува со зборовите:
"...абе има премногу педери ама малку пари во светов."

Па сега ти размисли како почнува вицот...
Не можеме да знаеме во какви услови се наоѓа некој кога очајно посегнува по својата историја за да "искористи" нешто од неа. Можеби некому тие пари се потребни за операција која нашата држава љубоморно ги чува за други намени...или да изгради сопче во истиот двор со својот родител пошто нема друго чаре...за жал не живееме баш во средено или богато општество за да моралното прашање за ископините ни е на високо ниво.

Не би сакал да звучи дека ти/ви солам памет, но патриотизам и хуманост кон држава не се гради само со ќупчиња, мозаици и монети...потребно е да има и народ (колку толку задоволен и со пристоен, а не живот он ди еџ) кому тоа ќе му "припаѓа".
Дали заради патриотизам толку наш народ се отсели и сеуште е заинтересиран да се отсели? Впрочем постојат кладилници, игри на среќа, приходи од фирми, земјиште, продажби...зошто во име на патриотизмот парите што некој ќе ги добие не ги вложи во развој на археологијата кај нас? И тоа би било патриотизам...или пак само се удираме в гради, а секој си гледа за себе? Да, реков дека би го продал, но купувач нека е државата, нека реши 10-20 посто од тие милион евра па и едно обично семејство да види аир од државата и од патриотизмот кој го гаи кон неа, кој е послушник и редовен и понизен поданик кон неа. Без соодветно решение, самата држава ги "храни" овие нелегални продажби да се зголемат, наместо да го реши проблемот со двоење извесни средства за таа намена..
Историјата не е само ископината, историја сме и ние во во иднина...како ќе ја градиме ако ради условите сите се иселиме од Македонија?
Инаку и во други држави вакви предмети се продаваат па не се отепуваат од критикување за непатриотизам...тоа само ние го можеме :)

--- надополнето ---

Не можеме да знаеме во какви услови се наоѓа некој кога очајно посегнува по својата историја за да "искористи" нешто од неа. Можеби некому тие пари се потребни за операција која нашата држава љубоморно ги чува за други намени...или да изгради сопче во истиот двор со својот родител пошто нема друго чаре...за жал не живееме баш во средено или богато општество за да моралното прашање за ископините ни е на високо ниво.

Тоа што го кажуваш во суштина претставува низок морал кај народот...и напротив,ова не е солење памет,туку жива реалност во нашата држава,која од осамостојувањето трпи само порази скоро на сите полиња...
Но работата во тоа е што ние направивме за да се чуствуваме,среќни,задоволни,па со самите позитивни комбинации и богати...одговорот е ништо...
Поентата во тоа што дискутираме е чисто индивидуално,карактерно прашање,како што и потенцирав се работи за низок морал,во кој нашата држава не стори ништо за да го зајакне тој морал на марко план...но ако си самиот достоинствен и со доволен јак карактер ниту една држава,ниту еден систем,ниту една пропаганда не би можела да ти ја одземе среќата,задоволството па и богатството а со самото тоа не би можеле да те натераат да ги работиш работите кои не ги сакаме(продавање артефакти,ширење туѓа пропаганда и др)

Lurtz напиша:

Другар, ти си ги пишал годините тука и мислам дека со нив доаѓа и какво-такво животно искуство, и најмалку очекувам луѓе на твоја возраст на некој начин да го оправдуваат тоа што го опишал тој на кого се однесуваше мојот коментар погоре.
Ајде да се обидам со уште еден пластичен пример, преку хипотеза-шпекулација да ти објаснам што сакам да кажам...

Еве да речеме ти си хетеросексуалец (што најверојатно си, ама реков ќе шпекулирам па ти поправи ме кај грешам), и имаш т.н. добро-држечка мајка што изгледа одлично и измамува машки погледи и од младо и од старо.
Кога си во нејзино присуство и гледаш во деколтето како маж што посакува жена, или скраја да е посегаш да ја грабнеш за цицка..?!?

НЕ, НИТУ ТИ ПАЃА ТАКВО НЕШТО НА ПАМЕТ..!!!

Епа и за ова е исто, под услов случајно да си нашол нешто (што во 99% од случаите не е така, туку е диво копање со намера) наједоноставно или јави се во полиција или побарај ја најблиската надлежна институција, музеј, итн. и толку.
Што е тука нејасно или тешко..?!?
Нема потреба ни од најмало употребување на мозокот...

И да, можев да ти дадам безброј поедноставни примери, како на пример крадењето икони од македонските цркви и манастири ама мислам дека вака и ти и тој абдалот погоре ќе разбере што сакам да кажам.

Па ме тоа им ми беше поентата не барам ја милион евра.
може една јавна благодарност во стилот:
„Еве господинот Н.Н. од кратово се откажал од понудата на странски колекционери да им продаде шлем од војската на алекснадар македонски и решил ова културно историско наследство да го остави на идните поколенија на кои и припаѓа“, тој стил нешто.

Па така е, така треба да биде, а и колу што сум запознаен и во нашите музеји се искажува благодарност на тој начин, на витрината ќе пишува "Се зблагодаруваме на г-дин Н.Н. од Кратово (хехе Кратовчани се закон) поради неговата донација на збирката/колекцијата на артефакти/народни носии/стари документи итн на музјеот во името на вработените во музејот и целиот Македонски народ" или нешто слично. Можеби и некоја слика ќе стават од фб :)

--- надополнето ---

Дали заради патриотизам толку наш народ се отсели и сеуште е заинтересиран да се отсели? Впрочем постојат кладилници, игри на среќа, приходи од фирми, земјиште, продажби...зошто во име на патриотизмот парите што некој ќе ги добие не ги вложи во развој на археологијата кај нас? И тоа би било патриотизам...или пак само се удираме в гради, а секој си гледа за себе? Да, реков дека би го продал, но купувач нека е државата, нека реши 10-20 посто од тие милион евра па и едно обично семејство да види аир од државата и од патриотизмот кој го гаи кон неа, кој е послушник и редовен и понизен поданик кон неа. Без соодветно решение, самата држава ги "храни" овие нелегални продажби да се зголемат, наместо да го реши проблемот со двоење извесни средства за таа намена..[/B]
Инаку и во други држави вакви предмети се продаваат па не се отепуваат од критикување за непатриотизам...тоа само ние го можеме :).

Само со болдираното се слагам, другото е ... ај друга тема е тоа.

@Lurtz Многу луѓе немаат пари па не посегнуваат по криминал пример ограбување банки, а доколку се решат на таков чекор одат во затвор затоа што е нелегално. Не гледам како и ова би било различно, продаваш нешто што не ти припаѓа за да дојдеш на нелегален начин до богатство. Значи нема лесен начин на збогатување, само работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom