Коловрт
Озимандија
- Член од
- 12 април 2010
- Мислења
- 4.015
- Поени од реакции
- 9.165
Преги чув на вести кај еден пронашле чек од 2000000 (два милиона) евра!!!!
Тоа е огромна пара....
Тоа е огромна пара....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
- Најстроги казни.
- Јавно објавување на имињата и имотите каде што ги чувале артефактите.
- Да кажат што се имат извезено инаку казните да им се уште поголеми.
- Да ги кажат сите странски државјани и/или фирми со кои соработуваат.
- Јавно да дадат изјава коклу плаќаат Гејците за нашите артефакти и кои наши видни артефакти денес ги примат како свои.
итн... се во овој стил.
Бах, од тие 29 сигурен сум дека 28 ке бидат ослободени поради немање докази или нешто слично. Како впрочем и сите досегашни „акции“ со масовни апсења. Гледаме специјалци опремени како Бин Ладен и мула Омар лично да се во Македонија како спроведуваат дузини луѓе кои по некој месец ке бидат ослободени................................... а оној еден што ке го осудат ке се жали на добиената ниска казна и евентуално и он ке си отиде слободен.
Подобро ке биде да се заштитат локалитетите што се толку примамлива цел за дивите копачи одколку да се мачкаат очи со „успешни акции“. Ако не верувате или мислите дека се глупирам нека ви текне на фамозниот „Велешки Нарко Картел“ каде по повекемесечна истрага и апсење како од филмовите на суд презентираа 500 евра и 2 грама кока. Жити се, на просечна журка има повеке пари и дрога, и сега Велешките „нарко босови“ се слободни и поштено си ја тужат државата заради малтретирање, нарушен углед, психички стрес и што ти се не. А кога ги апсеа приказната беше дека цела Виена ја снабдуваат со хероин баш тие Велешани, факинг скарфејс ги направија, те оружје, те тони дрога те не знам што........500 ЕУР и 2 грама бело. Има министерства каде по канцелариите има повеке кока а богами и ископани артефакти.
А полицијата (или штрумфовите) кога ке го тргне мустангот што е паркиран на тротоар спроти социјално секое сабајле од понеделник до петок нека се јави.
Абе глумат, како и секогаш.
Па ќе видиме како ќе испадне, многу песимизам и имаш во постов, само чудно ми е и кога ќе се направи нешто во врска со криминалот не можам да сватам пак нешто не ни чини. Ај да ги остајме да извезуваат и да ги полнат музеите на Грција, Бугарија, или привантите колекции на некои бизнисмени од другите земји? Може? Нешто што се прави 20 години во државава, моментално е запрено. И што има лошо во тоа?
Министерството за внатрешни работи си ја врши работата, сега на ред се судовите. Еве и не беше успешна акцијата змиско око, хипотетички кажано. Дали знаеш некој сега што поминува пола пола на рампите???? Јас уште немам слушнато ако знаеш пиши. Често патувам релација Охрид -Скопје и баш немам видено некој да поминува без фискална. Така и овде ќе е. Ќе размислат дали пак ќе се осмелат да крадат артифакти. Јас ја подржувам акцијата и секоја друга акција за борба против криминалот. А ми ткена уште едно прашање, и на Бајруш да не му фатија две штеки цигари и кутии марлборо. Камо си викам исто да работеше МВР и во времето од 90та до 2006, Словенија не ќе ни беше рамна ама тоа е
п.с. што се однесува до мустангот и јас сум да го фатат сместа од тротоарот
Артефактите од Пијанец наместо во музеите на Македонија завршиле во Британија
![]()
Дивите копачи и ловците на артефакти имале повеќе работа во Пијанец отколку легалните археолози. Наместо, Македонија и Делчево, над 240 вредни сребрени монети, од праисторијата, ковани во градот Истија на островот Евбеја, денес ги има Велика Британија.
Никој не знае како стигнале до таму. Не се знае и каде е мермерната плоча со релјеф од божицата Нике, шестаголните стрели од 6 век , штитот со облик на сонце, сите откопани во Пијанец.
Ова е само дел од културното и историско наследство, кое иако евидентирано од институциите, се изгубиле без трага, велат научници за Канал 5.
-Мислам дека историјата на Македонија не е врзана само за Охрид, Битола или за Скопје, многу податоци лежат и во тие тн. мали места, а кои не се издвојуваат средства, ниту се одобруваат проекти, а во Делчево, институција и не постои, музејот кој со судни маки се отвори, сега се затвори што е трагедија, вели проф.д-р Александар Атанасовски, историчар.
Кога нема грижа од надлежните, локалните жители од незнаење, уништуваат дел од вредните пораки од минатото. Така се доведе во опасност и локалитетот каде лежи неоткопана базиликата од 4 век, во селото Црквенец. Според записите, во ова село има 12 цркви, но евидентирани се само 6. Во непосредна близина се остатоци на светилиште кој потекнува од црква која датира од 11 век , слична на црквата во Вељуса.
- Барем ова што стои да се сочува бидејќи има записи дека овде се однесени три товари на книги за време на руско-турската војна, после 2 месечната слобода на Пијанец, за да не паднат во рацете на Турците, од овде се префрлени во с. Бобоишево од др. страна на границата .Каде завршиле тие книги не знаеме. Нашите историчари наоѓаат некои од тие книги во Санк Петербург во Русија, во Москва, Бугарија, вели проф.д-р Александар Ататнасовски, историчар
Во непосредна близина на овој неистражен локалитет е пронајден гробот на малата принцеза од Очипала со вреден накит од 12 век.. И бронзената погребна кочија каде истражувањата тапкаат во место веќе 3 години.