420 лица се самовработиле преку Програмата „Од идеја до бизнис“

• Креатор на темата Мартин`
  • Време на започнување
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Kaj повеќето млади луѓе има огромен креативен потенцијал, но воспитанието и менталитетот на пасивна индивидуа која не треба да влезе дури ни во најмал бизнис ризик и чија задача е да дојде до некоја диплома, а потоа да чека друг да ја вработи, е нешто што е ограничувачки елемент не само кај луѓето, туку и за целото општество.

Ај Грујо на страна,еве Бранко или Угриновски да ја кажал изјавата..нели е така?
Убаво размисли,не е битен тој што го кажал ова.
Абе има вистина во тоа,ама има и причини зошто е тоа така.
Ако сака премиерот да го поттикне претприемачкиот дух нека ја направи работата во државна администрација неатрактивна,нека ги олабави стегите од стопаството,нека им каже на пулените негови да не изиграваат биро за вработување и под итно да прекинат со тоа списоците за вработување кои ги доставуваат и во приватни фирми,не само во државни.

Има и многу други работи кои би можел да ги направи ама за тие да имаат ефект мора да се почне со горенаведеното,без тоа што и да прави нема да има ефект.

И за крај мора да сватат дека колку повеќе политиката/власта се меша во стопанството,толку полошо а трендот оди во нагорна линија.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ниедна досегашна влада во Македонија , па ни сегашнава на Груевски ниту имале , ниту имаат намера да поддржуваат, микро и мал бизнис , а не па некоја приказна од идеа..до бизнис. Такви сочиненија секогаш служела само како декор за изборните сцени или како можност некому да се преточат големи пари.., за кажување гачки како некој во обична жичка видел спајалица, или не дај Боже во некоја кутија од картон идеа за брза пошта.(Вознијак, Опра и Џоб.., не ги ни спомнувам, невкусно е, имајќи во вид во која средина, опкружување и економски капацитет живееме)
Во економија каква е Македонската , која се класифицира во еконимиите во кофа за вода, постои само еден метод дефиниран со неколку златни правила кој може...условно, да гарантира потик и развој на тој сегмент, а кој имајќи во вид дека имаме народ со МАЛИ финансиски можности и ЛИХВАРСКИ банкарски систем , кој своите коминтенти ги гледа како потенцијални жртви за дерење, а не како некој кому му е партер во правењето пари, не е баш на некоја погодна почва за тоа.
На страна простољудието на администрацијата и бирократијата која веднаш генерира и ги наплатува своите очекувања, независно од успехот на претприемачот со што ствара огромен притисок на неговото функционирање и која во секој таков претприемач гледа потенцијален деликвент и арамија , а не задвижувач на деловна активност и потенцијален вработувач.
Но тоа , рака на срце е светски тренд на претурање од шупливо во празно , раскажување приказни и живот во виртуелен свет на лажна стварност. Инаку од каде толкава криза на виртуелни богатства на светско ниво кои веќе не можат да се множат .., затоа што небулозата на никаква нивна зависност од реалното производство и дуење на каматите и долговите...е одамна неконтролирано голема.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
826
Kaj повеќето млади луѓе има огромен креативен потенцијал, но воспитанието и менталитетот на пасивна индивидуа која не треба да влезе дури ни во најмал бизнис ризик и чија задача е да дојде до некоја диплома, а потоа да чека друг да ја вработи, е нешто што е ограничувачки елемент не само кај луѓето, туку и за целото општество.
Од ваков менталитет најмногу пострадаа и сеуште страдаат сегашниве 40-50 годишници кои растеа како млади во бившиот социјалистички систем,имено тој систем беше баш така поставен > пасивни индивидуи кои не мора да размислуваат креативно за да не дојде до измрдување на зацртаната шема по која се движи системот а за работа системот ќе им ја најде и обезбеди(кој ја знае РТСкопје-сегашна МРТВ,знае за што зборам)! Вакви личности познавам многу бидејќи и јас бев дел од тој систем,многу интересно ми е што и денес тие луѓе размислуваат на тој начин,некој друг да ги вработел,да нашле некоја работа од типот-клацај врата земај плата,се ужасуваат од помислата дека сами ќе треба да донесат некаква важна животна одлука,нивните родители сеуште им приготвуваат доручек на тацна(ваквите во Италија ги викаат бамбини) итн. итн. Интересно е што тој менталитет,таа матрица на однесување не се менува кај ваквиот тип на луѓе,како да им е инсталирана со чип во тоа нивните затуцани глави,а вакви луѓе познавам ептен бааги многу во нашава држава.Ептен ми е мило што јас успеав да избегам од тој менталитет,од таа матрица која те уништува,од тоа сивило на масите кое вреска на најмала промена со која би излегле луѓето од сопствената зона на комфорт,ама комфортот сам по себе не носи возбуда,заработувачка и напредок.
И денес Македонија го има тој проблем кој децата по дифолт го наследуваат од сопствените родители,и мораме да се менуваме и да размислуваме малце поинаку ако сакаме да одиме напред и да излеземе од било која криза,и ептен ме радува што гледам нови деца и младина која има огромен креативен потенцијал со желба тој потенцијал да се искористи максимално и ефектно,поздрав!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
="Turrican, post: 5059953, member: 27995"]Големите умови дискутираат за идеите.Просечните умови дискутираат за настаните.Малите умови дискутираат за другите луѓе.>>> Елеонор Рузвелт
Секоја чест за оваа мисла!
И јас исто мислам дека е за секоја чест.., но интересно би било историјата да ја забележала и мислата на Елинор Џаспер Рузвелт од Харлем , црна, самохрана и невработена мајка...помислена во исто време.;)
Македонија во моментов има драстичен проблем да испили и поддржи реални претприемачи...од многу причини.....тоа чини околу 3 милијарди евра и многу храброст на избраните владетели.
До сега немале храброст, парите не биле проблем, што се виде последните години...
Но имам впечаток дека ти си ја одбрал најрационалната варијанта на решение .., си ја здувнал, ако добро разбрав.....:) ..не ми е јасно зошто сега се потресуваш????

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825
Ако може некоја информација од вас .... сакам да отворам фирма на мојата струка инаку сум студент 3-год а негде читав дека имало многу бенифиции за студент ако има фирма на негово име, е сега јас бев по овие институции но знаете нема зошто да ви кажувам овие ме пракаат таму а тие ме вракаат назат и обратно е сега ако некој знае прво каде да се обратам на кое место второ дали ги знае бенифициите (ако ги има) кои се. Инаку сум студент на земјоделски фак. и таткоми сака фирмава да ја стави на мое име ... е сега казете ако знаете и ако сакате

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ако може некоја информација од вас .... сакам да отворам фирма на мојата струка инаку сум студент 3-год а негде читав дека имало многу бенифиции за студент ако има фирма на негово име, е сега јас бев по овие институции но знаете нема зошто да ви кажувам овие ме пракаат таму а тие ме вракаат назат и обратно е сега ако некој знае прво каде да се обратам на кое место второ дали ги знае бенифициите (ако ги има) кои се. Инаку сум студент на земјоделски фак. и таткоми сака фирмава да ја стави на мое име ... е сега казете ако знаете и ако сакате
Читам лево: пари немам.., па како замислуваш тогаш совет???...нашите совети чинат пари..;) .....па плус тоа фелер, веројатно знаеш малку германски????:sneaky:

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825
Читам лево: пари немам.., па како замислуваш тогаш совет???...нашите совети чинат пари..;) .....па плус тоа фелер, веројатно знаеш малку германски????:sneaky:
abe slabo germanskiot a ti sto taka protiv EU a inaku kazi cena be brat ama kako za nasi standardi nemoj da ja prekaras znaes se uste ne sme vo EU ;)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Големите умови дискутираат за идеите.Просечните умови дискутираат за настаните.Малите умови дискутираат за другите луѓе.>>> Елеонор Рузвелт
Оваа Елеонор... изгледа спаѓа во малите умови...
... целата изрека се однесува за другите луѓе...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ме интересира дали ако аплицирам за програмава и ми се одобри кредитот, имам можност наменскиот кредит да го искористам за да си купам производи за работа од надвор.
Пример сакам да отворам забарска ординација и опремата чини 15.000 евра да се донесе од Кина, Германија или било каде надвор, да вложам сам 12000 евра и да ги покријам останатито со парите од кредитот?

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338

Od koj grad si ??
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 10:55 ---
На 07.06.2012 година во просториите на Агенцијата за вработување на Република Македонија ќе се одржи работна средба помеѓу Вицепремиерот и Министер за финансии г. Зоран Ставрески, Министерот за економија г. Ваљон Сараќини и Директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија г. Влатко Поповски, по повод антикризните мерки донесени од страна на Владата на Република Македонија. Средбата ќе се одржи со почеток во 12 часот.

Член од
5 март 2011
Мислења
844
Поени од реакции
825
Od koj grad si ??
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 10:55 ---
На 07.06.2012 година во просториите на Агенцијата за вработување на Република Македонија ќе се одржи работна средба помеѓу Вицепремиерот и Министер за финансии г. Зоран Ставрески, Министерот за економија г. Ваљон Сараќини и Директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија г. Влатко Поповски, по повод антикризните мерки донесени од страна на Владата на Република Македонија. Средбата ќе се одржи со почеток во 12 часот.
Delcevo

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ме интересира дали ако аплицирам за програмава и ми се одобри кредитот, имам можност наменскиот кредит да го искористам за да си купам производи за работа од надвор.
Пример сакам да отворам забарска ординација и опремата чини 15.000 евра да се донесе од Кина, Германија или било каде надвор, да вложам сам 12000 евра и да ги покријам останатито со парите од кредитот?
Како мислиш така да ги исперат парите? :)
Не кажувај вицеви.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.161
Поени од реакции
826
Како мислиш така да ги исперат парите? :)
Не кажувај вицеви.
Зошто вицови? Па убаво те праша човекот,си има 12000 евра,му фалат 3000 и дали ќе може со тие с-ва од кредитот кој го дава владата да си ги покрие трошоците.Јас мислам дека тука не станува збор за перење пари,и дека ќе му дозволат на тој начин да си го искористи кредитот,поздрав!

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
не е бранам државата у никој случај ама ни сме за еба...е кога дава државата оти на комшијата му да де а мене не,,, кога не дава мамето нивно оти не дава пари.......јас у комшии имам два убави примери (знам и 5-6 негативни) едниот си е бербер и за две години си го купи дуканот за каде плакаше кирија а другиот ми е другар и си купи стан со купи кука купи стан.....ама знам и луѓе кои ги искоритија можностите да се здружат 5 луѓе со по 3000 евра и им ги собра....си почна бизнис....а овие кутрите само им одеше осигурување....и стаж додека картичките од платите стоеја кај Газдата:tapp:

и сеа кој е крив......баба или пак некој друг:sick:

Kajgana Shop

На врв Bottom