420 лица се самовработиле преку Програмата „Од идеја до бизнис“

• Креатор на темата Мартин`
  • Време на започнување
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
абе види, денес на другар да му побараш 100 евра је те праша зошто ти се и можи нема да ти дај на заем , не пак држава.
знам дека не ги даваат на рака, знам дека еден куп папирологија има дури да ги земеш и тоа со каснење, знам дека со нив можеш најчесто опрема да земиш и така нешто.
никој не вели дека на сите им даваат и одобруваат. таман работа, може на некој фикс идеја му текна па ајде дајте 3000евра. за фирмата си во право за затворање, тука нема збор. но од друга страна кој сака пак да не му успее бизнисот и што е најважно сепак 3000 си се 3000.
јас лично немам побарано но примерите кои ги кажав се жива вистина. на тој со пвц дограмата мислам дека сите машини го коштаа 12000 евра, така да тие 3000 или повеќе кои ги зеде добро му дојдоја. исто знам дека голем дел имаше позајмено од приватни лица.
и стварно незнам што очекуваат некој, да одиш со бизнис идеја и да бараш сите средства да ти ги покрија државата.
во секој случај како стимул или помош или ти фалат се повеќе од добродојдени.
Владе не е проблем стимул бе човеку,ама кога не иде не иде кога гледаш дека само на одредени даваат како овој од погоре за флизерница 5000 евра :confused: или лаже или клечела пред некого другарка му за да ги добие тие 5000 евра.
Поентата е што не иде бре човеку од една страна ти пушта кампања осмели се од друга страна арачлии ти влагаат во фирма од прв ден ваков елаборат онаков сертификат,ваква потврда онаква потврда,ова пемпеле она пемпеле и кога ке собереш 7000 ти отишле во ветер,а ти “ дале“ 3000 ме сваќаш сега ?
--- надополнето: 22 мај 2012 во 02:12 ---
Е сега се фати во лажење!

Јас се интересирав за истиов кредит, но не е како што изгледа. Си прашав во агенција за вработување кај што се аплицира и се полага испит за да го добиеш кредитот. Намената на овој кредит е за купување машини, закуп на локал - кирија, инвентар, отварање на фирма и сл. работи.
Кредитот неможеш да го користиш за да купиш роба!
Поточно немаш никаков контакт ти со тие 3000 евра, машина/инвентар земаш преку фактура а ја плаќа владата!
И престани да лупаш глупости пошо гледам сите ти пукаат сеир!
Ма БРИШИ бре нели гледаш дека сите знаеме дека суши лаже само си играме курот со нејзе,сите ја исмеваат одамна само нејзе никако да и текне

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Кога гледам низ Скопјево, по збутаните места, колку куртони има расфрлано, доаѓам на идеја да го проширам бизнисот со некое погонче за гумички....
Ваљда нешто ќе рефундираат...:D

..............и се полага испит за да го добиеш кредитот.
:vozbud::pos::pos:
....па добро бе... за кој кур имаме факултети на секој ќош ..кога ваму таму за се некое нешто се полага... дополнително...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.547
Владе не е проблем стимул бе човеку,ама кога не иде не иде кога гледаш дека само на одредени даваат како овој од погоре за флизерница 5000 евра :confused: или лаже или клечела пред некого другарка му за да ги добие тие 5000 евра.
Поентата е што не иде бре човеку од една страна ти пушта кампања осмели се од друга страна арачлии ти влагаат во фирма од прв ден ваков елаборат онаков сертификат,ваква потврда онаква потврда,ова пемпеле она пемпеле и кога ке собереш 7000 ти отишле во ветер,а ти “ дале“ 3000 ме сваќаш сега ?
незнам од каде ти се тие информации, јас за тоа освем од тебе тука од друго место немам слушнато. сепак школски ми е и ке ми кажеше и да имаше и приближно такво нешто. дека не е некој партиски поткован или незнам што за тоа сум сигурен.
си ја тера работата и не се замара со ништо околу политика.
а за тоа дали даваат или не даваат на сите, тоа е најнормална работа. можеби некој зел и со врски и партиски, мада ако имаш толкав грб попрво би се пикнал некаде државно отколку да се мачам на приватно. друга работа е што можи нема да му одобрат од х причини, можеби бизнисот процениле дека не го бива или што јас знам што. незнам ни точно како оди процедурата и дали баш од оваа програма добил кредит. само знам дека преку ваква или слична на оваа програма зеде пари, дека се помачи малце дури да го земи од папирологија, дека имаше настрана нешто свое и дека имаше позајмено од пријатели и роднини за остатокот. исто знам дека за година и пол влогот си го поврати, башка не умираше за леб. а сега му е многу полесно и многу повеќе пари му остануваат за живот. да надополнам дека покрај пвц кое му беше првична идеја за работа сега работи и со алуминиум огради , венецијанки и скоро се што е поврзано со тоа. самата работа го натера иако не му беше тоа првата намера или дека и со тоа покрај ова би работел. да не речам се снајде, можеби и ризикуваше ама ете ризикот му се исплати. можеше и да не успее ако ја гледам конкуренцијата. тогаш што кој ке беше крив и од кај ке ги вратеше парите што ги позајмил од луѓето башка од државата.
сакаш сватиме сакаш не, ризик секогаш постои без разлика дали си вложил свои пари или туѓи. никој не може со сигурност да ти гарантира дека ке успееш, ама некаква помош е сепак подобра од никаква.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
--- надополнето: 22 мај 2012 во 02:12 ---

Ма БРИШИ бре нели гледаш дека сите знаеме дека суши лаже само си играме курот со нејзе,сите ја исмеваат одамна само нејзе никако да и текне
Другар јас ти кажувам пример. А, ти ако сакаш да отвориш бизнис без ниеден документ тоа можеш на Марс. Друго би било подобро ако бидеш малку покултурен, не за друго за тебе си е.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Koj saka da aplicira za kredit za samovrabotuvanje vo tek e vtoriot konkurs i mozete da se prijavite i da probate da gi dobiete tie 3000 eura ..Na ovoj forum polno od clenovite se deca srednoskolci i osnovci koi devizata im e tato nosi mama mesi i zboruvaat za otvaranje biznis pisuvaat gluposti a nikogas ne ni pomisluvaat da otvorat nesto zato ova e tema za onie koi mislat navistina da otpocnat biznis so tie pari a za mlatenje prazna slama odberete nekoja druga tema

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
незнам од каде ти се тие информации, јас за тоа освем од тебе тука од друго место немам слушнато. сепак школски ми е и ке ми кажеше и да имаше и приближно такво нешто. дека не е некој партиски поткован или незнам што за тоа сум сигурен.
си ја тера работата и не се замара со ништо околу политика.
а за тоа дали даваат или не даваат на сите, тоа е најнормална работа. можеби некој зел и со врски и партиски, мада ако имаш толкав грб попрво би се пикнал некаде државно отколку да се мачам на приватно. друга работа е што можи нема да му одобрат од х причини, можеби бизнисот процениле дека не го бива или што јас знам што. незнам ни точно како оди процедурата и дали баш од оваа програма добил кредит. само знам дека преку ваква или слична на оваа програма зеде пари, дека се помачи малце дури да го земи од папирологија, дека имаше настрана нешто свое и дека имаше позајмено од пријатели и роднини за остатокот. исто знам дека за година и пол влогот си го поврати, башка не умираше за леб. а сега му е многу полесно и многу повеќе пари му остануваат за живот. да надополнам дека покрај пвц кое му беше првична идеја за работа сега работи и со алуминиум огради , венецијанки и скоро се што е поврзано со тоа. самата работа го натера иако не му беше тоа првата намера или дека и со тоа покрај ова би работел. да не речам се снајде, можеби и ризикуваше ама ете ризикот му се исплати. можеше и да не успее ако ја гледам конкуренцијата. тогаш што кој ке беше крив и од кај ке ги вратеше парите што ги позајмил од луѓето башка од државата.
сакаш сватиме сакаш не, ризик секогаш постои без разлика дали си вложил свои пари или туѓи. никој не може со сигурност да ти гарантира дека ке успееш, ама некаква помош е сепак подобра од никаква.
Па овој проект е наменет за да ги симнат од ушка тие шо лепеле плакати и трчале за партија, у знак на благодарност да не ги слушаат како пљукаат по луѓе дека за џабе трчале им даваат кредит од 3000 евра за самовработуење. Е сеа, со тие 3000 евра ќе отвори бизнис, добро ќе му иде, ама ко ќе дојдат избори треба ли од нешо да се финансира партијата? Треба ли да се штампаат маици, тренерки, пенкала, локумче, кафе? Кај ќе се обратат? Се знае, кај тие на кои партијата им овозможила самовработување. На страна сите давачки шо ги имаат сертификат ваков, документ онаков, казни за све и свашта а мораш да платиш пошо благодарение на оваа влада си се самоебал.
Треба да си стварно слеп да не видиш дека фирми со долга традиција пропаднале, а да фураш филм дека овие се најуспешни.
--- надополнето: 22 мај 2012 во 10:49 ---
Koj saka da aplicira za kredit za samovrabotuvanje vo tek e vtoriot konkurs i mozete da se prijavite i da probate da gi dobiete tie 3000 eura ..Na ovoj forum polno od clenovite se deca srednoskolci i osnovci koi devizata im e tato nosi mama mesi i zboruvaat za otvaranje biznis pisuvaat gluposti a nikogas ne ni pomisluvaat da otvorat nesto zato ova e tema za onie koi mislat navistina da otpocnat biznis so tie pari a za mlatenje prazna slama odberete nekoja druga tema
Не помислуваат да отворат фирма, затоа шо у Македонија нема никаква правда и закони се применуваат кому иде. Не помислуваат да отворат фирма затоа шо ќе работат само за државата, а за себе ќе им остане средниот прст. Времето ќе покаже колку луѓе ќе го изедат ку**т со парите шо ги зеле од државата за овој проект или купи куќа, купи стан.
Али битно идризово се прошируе. Не, не за глаучите...туку за овој прост народ.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.547
Па овој проект е наменет за да ги симнат од ушка тие шо лепеле плакати и трчале за партија, у знак на благодарност да не ги слушаат како пљукаат по луѓе дека за џабе трчале им даваат кредит од 3000 евра за самовработуење. Е сеа, со тие 3000 евра ќе отвори бизнис, добро ќе му иде, ама ко ќе дојдат избори треба ли од нешо да се финансира партијата? Треба ли да се штампаат маици, тренерки, пенкала, локумче, кафе? Кај ќе се обратат? Се знае, кај тие на кои партијата им овозможила самовработување. На страна сите давачки шо ги имаат сертификат ваков, документ онаков, казни за све и свашта а мораш да платиш пошо благодарение на оваа влада си се самоебал.
Треба да си стварно слеп да не видиш дека фирми со долга традиција пропаднале, а да фураш филм дека овие се најуспешни.
јас ви дадов реален пример со реален човек.
нити трчал на избори нити лепел плакати.
а и што има врска тоа со големи и мали фирми со пропаѓањето.
баш малите се пофлексибилни и многу побрзо се адаптираат на ситуацијата, за разлика од големите кои се троми.
а за плаќање најверојатно ке си платиш исто како што би си платил за фирма и сам без никоја помош да ти дала државата.
она давачки пензиско здравствено стаж. тоа е нормално.
сега зависи од бизнисот можеби има и други давачки ама за тоа нити знам нити можам да кажам. во конкретниот случај немаше ништо посебно.
сега и тебе ке те прашам од каде ти се овие информации.
од прва рака или од жените на чешма. јас првпат слушам за тоа што ти го збораш или некој други членови. мислам дека е се од типот рекла кажала и дека никој тука нема лично пробано да земи кредит. ако е така тогаш незнам што да ви речам. не слушајте гаталец туку паталец. некој што стварно ја поминал цела процедура и успеал или не успеал сеедно.
затоа што тие неколку илјади евра на некој може да му го сменат животот. сега можи на полошо можи на подобро. тоа зависи од многу фактори а не само од тие евра.
јас не велам дека има исклучоци кои зеле на партиска или друга основа, глупо е да речиш дена нема такви случаи.
ама однапред да осудиш нешто без да пробаш е во најмала рака несериозно. можеби и некој не зел од х причини, или пак зел па заглавил, па сега плука како сите да му се криви и секаде ја гледа грешката само не во себе и во својата неспособност. де државата де системот де банките, а уствари идејата не му држела вода или тој не направил добра проценка на пазарот или едноставно не го бива. има тука многу или.
сума сумарум најдобро е со свои средства да почниш нешто, ама веќе ако ти фалат немаш баш некој избор нели ?? или ке си седниш и добро ке размислиш дали тоа што си го наумила е одржливо и ке ризикуваш или цел живот ке живуркаш и ке бараш вина во други за твојата нерешителност. сепак бизнисот е сериозна работа и не се сите направени од материјал за да бидат свои на своето.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Не помислуваат да отворат фирма, затоа шо у Македонија нема никаква правда и закони се применуваат кому иде. Не помислуваат да отворат фирма затоа шо ќе работат само за државата, а за себе ќе им остане средниот прст. Времето ќе покаже колку луѓе ќе го изедат ку**т со парите шо ги зеле од државата за овој проект или купи куќа, купи стан.
Али битно идризово се прошируе. Не, не за глаучите...туку за овој прост народ.
Ne e tocno aj vidi kolku se prijavile za ovoj kredit za samovrabotuvanje a podobro e da sedis doma i da kukas deka nema rabota ili da probas nesto ??
Sekade ima davacki i inspekcii i vo najrazvienite zemji mozebi se i pogolemi davacki od ovde ...

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Ne e tocno aj vidi kolku se prijavile za ovoj kredit za samovrabotuvanje a podobro e da sedis doma i da kukas deka nema rabota ili da probas nesto ??
Sekade ima davacki i inspekcii i vo najrazvienite zemji mozebi se i pogolemi davacki od ovde ...
Oди прошетај малку меѓу луѓе кои со години тераат бизнис да ти кажат како се работи овде во Македонија. Секаде има давачки и инспекции ама таму има закон и казна определена со закон. А кај нас нема. Казни се тресат од ракав. Не е битно колку се пријавиле на конкурсиве, битно е на колку луѓе ќе им се мава рекет секоја недела и колку ќе го издржат тој притисок. Идејата е супер, немам ништо против неа ама власта е апашка. Закони се менуваат секој ден, казни се зголемуваат како ќе им текне. Ако не им се допаѓаш, те нема за 24 саата. Колку и да ти бил успешен бизнисот, во Македонија важи она колку си спремен да платиш за да опстоиш.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Oди прошетај малку меѓу луѓе кои со години тераат бизнис да ти кажат како се работи овде во Македонија. Секаде има давачки и инспекции ама таму има закон и казна определена со закон. А кај нас нема. Казни се тресат од ракав. Не е битно колку се пријавиле на конкурсиве, битно е на колку луѓе ќе им се мава рекет секоја недела и колку ќе го издржат тој притисок. Идејата е супер, немам ништо против неа ама власта е апашка. Закони се менуваат секој ден, казни се зголемуваат како ќе им текне. Ако не им се допаѓаш, те нема за 24 саата. Колку и да ти бил успешен бизнисот, во Македонија важи она колку си спремен да платиш за да опстоиш.

Do nekade si vo pravo i jas imam slusano za kaznive deka se nenormalni i za djabe gi pisuvaat ama nema drug izlez osven site da se iselime od MK ili ovde da ziveeme i da probame pa sekoj so svoja sreca ..sekoj biznis e rizik

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
Е сега се фати во лажење!

Јас се интересирав за истиов кредит, но не е како што изгледа. Си прашав во агенција за вработување кај што се аплицира и се полага испит за да го добиеш кредитот. Намената на овој кредит е за купување машини, закуп на локал - кирија, инвентар, отварање на фирма и сл. работи.
Кредитот неможеш да го користиш за да купиш роба!
Поточно немаш никаков контакт ти со тие 3000 евра, машина/инвентар земаш преку фактура а ја плаќа владата!
И престани да лупаш глупости пошо гледам сите ти пукаат сеир!
Грешиш :) Можеби има измени сега, но така беше.
Се можеше да се купи со кредитот - зависи што бизнис имаш, освен киријата.
Робата исто така се зема(ше) преку фактура, а фактурата ја плаќа Владата.
Ај сега испиј си ги апчињата.
--- надополнето: 22 мај 2012 во 14:29 ---
Да наместо 3000 беа 30 000 евра приказната ќе некако пројдеше.... за опрема во сервис 3000 евра се ништо, само за еден осреден осцилоскоп и софтверот за него се толку другите уреди и да не ги спомнувам, е сега ако е сервис кој од око дијагностира и прави вади-тури делови, само штрафцигер треба од опрема...

3000 евра... е само најпотребниот инвентар и скоро никаков асортиман на стока.

Е кога сме кај познаниците...имам и јас пример... пред некој ден, еден мој сака да отвори јавна перална за алишта... се е во ред, ама за само една индустриска машина за перење и сушара му беа потребни околу 31 000 евра!!!!!!!!!!!!, по неколку распрашувања ја најдов опремата и плус нешто за повеќе од пола поефтина...ама, ама имало патка.... не е дозволено набавка од кај ќе стигнеш.
Па не отвори сервис/продажен салон од огромен обем.
Првата и основна намена е сервис. Можеби плус имал нешто пари на страна (но не верувам, искрено).
Не се разбирам во компјутери, го познавам човекот, знам што работи :)
--- надополнето: 22 мај 2012 во 14:29 ---
За Гwујо ли ни објаснуваш?
На него не да му се опраи животот откако у народ виде овца за стрижење.
Навистина очекуваш да одговорам на вака дебилно поставено прашање?!
--- надополнето: 22 мај 2012 во 14:30 ---
Многу ги гледаш владинине кампањи жими се, ептен се имаш соживеано со нив.
Приказнава ти е иста како онаа рекламана за тројцана мајстори што останаа без работа.
--- надополнето: 21 мај 2012 во 22:18 ---

Гледам дека ги има многу,мани друго ми е страв да не сум и јас еден од тие роднини и пријатели а да не знам :pos:
Гледам некој што ми е доста близок, а телевизија воопшто не гледам. Така што, искрено, јас дознава за ,,проектов,, дури откако дотичната личност ми кажа.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Навистина очекуваш да одговорам на вака дебилно поставено прашање?!
Тоа е констатација Пума :pipi:
Ја уште чекам одговор од тебе за колку време е изграден Тајланд и со чии пари.
Ги жалам оние со пилешки мозок шо не го почитуваат врвот на партијата а се поебале да земат партиски книшки за да бидат ИН.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
Тоа е констатација Пума :pipi:
Ја уште чекам одговор од тебе за колку време е изграден Тајланд и со чии пари.
Ги жалам оние со пилешки мозок шо не го почитуваат врвот на партијата а се поебале да земат партиски книшки за да бидат ИН.
Па и јас ги жалам оние кои веруваат во нешто слепо, но такви има многу овде :) Што да се прави.
Различни ставови, констатации... сепак, почовек сум од повеќето, немам намера да ги исмевам нивните ставови.
Се најдобро, Македонке :)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Па и јас ги жалам оние кои веруваат во нешто слепо, но такви има многу овде :) Што да се прави.
Различни ставови, констатации... сепак, почовек сум од повеќето, немам намера да ги исмевам нивните ставови.
Се најдобро, Македонке :)
Мислиш ги жалиш оние кои имаат сопствен став, а не партиски? Кои размислуваат по сопствено видување, а не по партиска директива? Треба да се гордееш со таквите. Пошо не дозволуваат некој да ги е*е у здрав мозок.
По шо измери жити се дека си почовек од повеќето?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.826
Поени од реакции
8.842
Мислиш ги жалиш оние кои имаат сопствен став, а не партиски? Кои размислуваат по сопствено видување, а не по партиска директива? Треба да се гордееш со таквите. Пошо не дозволуваат некој да ги е*е у здрав мозок.
По шо измери жити се дека си почовек од повеќето?
Не мислев на тоа, мислев на некој кој зборува против врски, а истите ги користи некаде каде што е смешно да се користат. Не е важно, во секој случај :)
Само не знам како поврза ,,некој што верува слепо,, со ,,некој што има сопствен став,,.

Почовек сум затоа што прифаќам дека сите се различни. Прифаќам дека си имаш сопствен став, исто како и јас. Немам намера ни да се обидам да те понижам, напротив.

И, на крајот, не зборувавме за Тајланд. Таџ Махал се наоѓа во Индија.

Немам намера понатаму да се расправам со тебе. Затоа што мислам дека си далеку од вистински сопствен став, мислам дека се хејтерски прифаќаш. Но тоа си е твое, реков, почитувам сечие мислење :)

Kajgana Shop

На врв Bottom