korka
Голтар
- Член од
- 25 септември 2008
- Мислења
- 1.027
- Поени од реакции
- 435
Владе не е ова негативна енергија туку ова веќе е серење по политика.Се додека кај нас сме поделени партиски не бива ништо.И едните и другите јадат појат живеат и прават бизнис а има и неутрални со сопствен бизнис.Мене не ми е јасно зошто им чкртаат казни??? Епа данок имаме најмал во Европа и уште сакаме да ја клецнеме државата.Сеуште кешот се врти кај нас во секој случај и убав ни е.Ова е поддршка мала од државата за кој сака да работи макар и аргатска работа да може сам да си вади солидна плата,Значи колку ќе работи толку ќе има.А после газдите не ни чинат.Епа не може бре луѓе имам еден товар примери што се катастрофа и изиграваат газди а вода немаат во очите.Може ли едно гранапче продавниче да работи а газдата има 3 вработени??Е после не ја бива а од сабајле до вечер изиграва градски мангуп по кафаните.Или пак 3ца ортаци отвориле кафуле и имаат 6 вработени.АИИИИИ ЕБАВИ Газдите.Ако си плукнат сите на рацете ќе има повеќе заработувачка и ќе биде се ок.Зошто не даваат фискални сметки кога имате паушален данок годишен на фирма??Ама ние и тие 500 евра не сакаме да ги дадеме.Зошто не купувате роба на фактура?? Има ДДВ па поскапо ви е?Имам другар работи трафика за сите куротресии со цигари и вика за се што купувам и се што продавам работам со фактура и фискална сметка и казна никој ми нема пишано.Напротив ме контролираат чудно им е дека пријавувам се.Имате повратен ДДВ е сега малку се чека повеќе ама барем го добивате.Мене не ми е јасно ако купувам некој производ и ми го продава некој на црно и ми вика само ДДВ не треба да ми платиш ЗОШТО??? Зошто бе кретену да ти го купам само без ддв намали ми повеќе на цената ако ти плаќам во готово.ДДВ е едно а Данок е друго само кој како ги резонира работите.Се додека имаме црни мајстори за се и сешто нема да функционираме никако.Јас работам своја бизнис и имам доста вложено во мојата струка значи алати машини магацин возила и кога ќе дојде некој идиот со 50% поефтин од мене а има само клешта и фтрафцигар во џебот ми се крева косата.Значи јас сум неписмен недоквакакн да вложувам во мојата работа и да работам како мајмун а овој ќе дојде да си го извади денот.ЕПА ТАКА НЕ.Кој го ебе.Нека се труди нека му фаќа газот скама како што мене ми фаќа нека вложи во работата и во себе па тогаш ќе си бидеме конкуренција не ми смета воопшто,напротив сум за соработка а не за кукање.
Не кукајте работете така ќе видите дека има за убав живот а не за преживување.
Сте танале преживари арам да ви е
--- надополнето: 22 мај 2012 во 23:07 ---
Не кукајте работете така ќе видите дека има за убав живот а не за преживување.
Сте танале преживари арам да ви е
--- надополнето: 22 мај 2012 во 23:07 ---
Во секој случај работи нешто,А тие што се затворени фирми со што се занимаваа???Доволно е да прошеташ по Скопје да видиш на колку фирми им цвета бизнисот. Распрашај се по пријатели кои имаат бизнис нека ти кажат како се справуваат со водење на истиот. Нека ти објаснат колку давачки имаат. Прашај ги оние на кои им се затворени фирмите зошто е тоа така. Не само да лупаш на памет дека некој кој земал кредит од државава и се самовработил станал милионер. Глеам и доволно си образован да знаеш дека после секоја точка на крај на реченица се пишува голема буква. Не бери ти гајле за мене и мојата компетентност. Не мора човек да е експерт за да даде мислење за ваков проект. Неговото мислење може да се заснова на животно искуство. Или не? Сакаш да ми кажеш дека тие што се избрани за да им се даде кредит за самовработување се избрани по регуларен пат? Ништо во државава не оди без ВРСКИ. Ко ќе им дадат станови на правите социјални случаи, тогаш и кредит за самовработување ќе дадат на тие шо треба.
Туку од кај па ти се најде компетентен да дискутираш на темава коа немаш допирни точки со бизнис? Или сакаш да ги заглавиш луѓето кои и така немаат скршен динар па да читаат позитивни коментари за проектов? Некој треба дебело да те плаќа за тоа. Информациите кои ги споделив се од оние кои се осмелиле да го направат првиот чекор и државата им стаила сопка.
п.с. Баш ме интересира како тоа работиш без да отвориш фирма?