Chapstick
Сам свој психолог
Инаку да се пофалам....на 24то место јас не факам стипендија. :smir:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Класовите се расподелени спрема успехот на ученик( добро сега, не баш толку строго, ама сепак има влијание успехот). Ти таму се натпреваруваш со другите ученици што се стипендисти. ОД тебе се бара да си спремен во секое време, за секоја лекција, и се разбира за натпревари да освојуваш места. Ако освојуваш места по државни и меѓунроди тогаш не е за чудо и да ти помогнат да добиеш стипендија во странство( не дека ако ти си знаеш толку нема да имаш толку можност за стипендија).Ако си со стипендија, од тебе очекуват да одеш на натпревари и да освојуваш места за да ја зачуваш.А ако не си, не ги е гајле, плакаш ти не се они должни со сила да ти внесат во главата нешто.See the diference?
Точно е тоа дека девојчињата не се во исти интернат со машките?Дали тие можат меѓусебно да се дружат за тие 2 часа?
Дали дозволуваат надворешни посети?
Ѓи пуштаат ли учениците секој викенд?
Не се во исти инетнат. Во Скопје дури и во различни населби се, женскиот е во Бутел 2 , а машкиот во Бутел 1( или обратно...). Женскиот интернат е буквално една обична куќа на три спрата, шо има подрум каде што ти и повеќето вереме го поминуваш. Во Струга не е така, ама не е нешто посјајно! Дружба може само кога си дома, на распусти на пример, да се дружите. Приватно. Ама додека си во интернатот не, нее ни изводливо.Точно е тоа дека девојчињата не се во исти интернат со машките?Дали тие можат меѓусебно да се дружат за тие 2 часа?
nekoj kako mene so mojo temperrament znaci raj ke mu e skoloto.A i taka ne odam poarno so ne zemah stipendijaНе се во исти инетнат. Во Скопје дури и во различни населби се, женскиот е во Бутел 2 , а машкиот во Бутел 1( или обратно...). Женскиот интернат е буквално една обична куќа на три спрата, шо има подрум каде што ти и повеќето вереме го поминуваш. Во Струга не е така, ама не е нешто посјајно! Дружба може само кога си дома, на распусти на пример, да се дружите. Приватно. Ама додека си во интернатот не, нее ни изводливо.
Надворешни посети , не, освен се јави мајка ти или татко ти за дозвола, и тоа не многу време.
Учениците ако сакат си одат секој викенд дома. Ама зависи кој како. Има некои си остануват. За да си одиш дома треба дозвола од родител. А ако си од некое друго место тогаш и измачување ти е тоа, да си одиш во петок вечерта, за сабота да си таму, а во неела пак треба да патуваш назад. Мене, на пример, ми е тшеко тоа, па преку викенди си останувам таму. Обично мајка ми се јавува за дозвола да излезам и тоа е... Во принцип е многу строго училиште. Немаш многу слободи, и треба да се фокусираш на учење. Ама не е за сите така. Тој што сака да не учи, не учи. Џабе му е.
Дали има излегување, до колку, по колку ученика се во една соба и сл.
Слушам дека за да си ја задржеш стипендијата треба секоја година да полагаш приемен.
А бројат ли се медали од карате(освоено 3то место за меѓународен) за стипендија нешто?
Значи ако земам 100% стипендија нема да плакам униформа и учебници?
Зошто е потешко ако си со стипендија?
Што има разлика, да не ги распоредуваат учениците по капацитет или сл. ?
Точно е тоа дека девојчињата не се во исти интернат со машките?Дали тие можат меѓусебно да се дружат за тие 2 часа?
Строго е, ама ќе се навикнеш. Они уствари ти всадуват добри навики.Ова премногу строго ми се чини бре!
А дали некој од вас имаше проблеми со Англискиот односно со Турскиот јазик? Слушнав наставата од втора, трета и четврта година се изведувала на Англиски и Турски.
Строго е и у обична гимназија....имам една другарка одерува се од учене а тука запишана?(ем у радовиш).Строго е, ама ќе се навикнеш. Они уствари ти всадуват добри навики.
Инаку Англиски и Турски во прва имаш толку многу часови, што може и да го заборавиш Македонскиот. Турски ич не е тешко да ти кажам. Професорите се добри.
Slusam deka veke se odrzal priemniot ispit za Yahya Kemal vo nekoi gradovi.Pa ke gi zamolam site koi sto bile da mi kazat kakvi bea prasanjata, zadacite od matematika i IQ.Ke vi bidam blagodaren ako mi posocite i nekoj primer, sto poveke toa podobro.