Јахја Кемал - Приемен испит (помош молам)

• Креатор на темата Креатор на темата DD
  • Време на започнување Време на започнување
Ако си со стипендија, од тебе очекуват да одеш на натпревари и да освојуваш места за да ја зачуваш.А ако не си, не ги е гајле, плакаш ти не се они должни со сила да ти внесат во главата нешто.See the diference?
Класовите се расподелени спрема успехот на ученик( добро сега, не баш толку строго, ама сепак има влијание успехот). Ти таму се натпреваруваш со другите ученици што се стипендисти. ОД тебе се бара да си спремен во секое време, за секоја лекција, и се разбира за натпревари да освојуваш места. Ако освојуваш места по државни и меѓунроди тогаш не е за чудо и да ти помогнат да добиеш стипендија во странство( не дека ако ти си знаеш толку нема да имаш толку можност за стипендија).
За интернатот морам да се пожалам на дискриминација! Женските се ептен дискриминирани! Машките имат 2 часа да излегуваат, а жанските 30 минути!
Приемниот не е толку тежок колку што се зборува. Важно е да сте сконцентрирани, и се разбира тој материјал да сте го научиле на време, а не 2/3 дена пред испит да почнете на памет учење. Прашањата од општа култура се за амеби, буквално, математика се основните работи, што срамота е да не ги знаеш. Сега се разбира има некои потешки , некои полесни. А За инелигинцијата , е тоа е до индивидуата. Зависи... Инаку Има нбачини како и неинтелигентна личност да успее на тој тест, бидејки и тие тестови се во еден вид шаблон. Се решаваат на ист начин, само броевите се менуваат.
Со среќа испитот на 9-ти мај!

Точно е тоа дека девојчињата не се во исти интернат со машките?Дали тие можат меѓусебно да се дружат за тие 2 часа?

Дали дозволуваат надворешни посети?
Ѓи пуштаат ли учениците секој викенд?

На приемниот 2007 за Јахјха Кемал во Струга бев 8ми на листата а не се запишав и овие професориве досадни у три лепе ...секоја недела мораја да се јават да прашаат дали сум се премислил и слично.Дури и професорот по мат. дојде дома али убаво што не се запишав.Иначе ако ги најдам прашањата ке ги постирам пошто некаде низ дома ми се.

Точно е тоа дека девојчињата не се во исти интернат со машките?Дали тие можат меѓусебно да се дружат за тие 2 часа?

ne se vo ist internat mnogu se odaleceni a druzenje nema mnogu mnogu posle skolo maski i zenski sepak e muslimansko skolo i mnogu strogo za takvi raboti .
nadvoresni poseti nema osven ako tvojte ne se javat da odobrat. a se pustaat za vikend decata ama ne mnogu vreme mislam do 10 ili 11 najkasno

Не се во исти инетнат. Во Скопје дури и во различни населби се, женскиот е во Бутел 2 , а машкиот во Бутел 1( или обратно...). Женскиот интернат е буквално една обична куќа на три спрата, шо има подрум каде што ти и повеќето вереме го поминуваш. Во Струга не е така, ама не е нешто посјајно! Дружба може само кога си дома, на распусти на пример, да се дружите. Приватно. Ама додека си во интернатот не, нее ни изводливо.

Надворешни посети , не, освен се јави мајка ти или татко ти за дозвола, и тоа не многу време.
Учениците ако сакат си одат секој викенд дома. Ама зависи кој како. Има некои си остануват. За да си одиш дома треба дозвола од родител. А ако си од некое друго место тогаш и измачување ти е тоа, да си одиш во петок вечерта, за сабота да си таму, а во неела пак треба да патуваш назад. Мене, на пример, ми е тшеко тоа, па преку викенди си останувам таму. Обично мајка ми се јавува за дозвола да излезам и тоа е... Во принцип е многу строго училиште. Немаш многу слободи, и треба да се фокусираш на учење. Ама не е за сите така. Тој што сака да не учи, не учи. Џабе му е.

Не се во исти инетнат. Во Скопје дури и во различни населби се, женскиот е во Бутел 2 , а машкиот во Бутел 1( или обратно...). Женскиот интернат е буквално една обична куќа на три спрата, шо има подрум каде што ти и повеќето вереме го поминуваш. Во Струга не е така, ама не е нешто посјајно! Дружба може само кога си дома, на распусти на пример, да се дружите. Приватно. Ама додека си во интернатот не, нее ни изводливо.

Надворешни посети , не, освен се јави мајка ти или татко ти за дозвола, и тоа не многу време.
Учениците ако сакат си одат секој викенд дома. Ама зависи кој како. Има некои си остануват. За да си одиш дома треба дозвола од родител. А ако си од некое друго место тогаш и измачување ти е тоа, да си одиш во петок вечерта, за сабота да си таму, а во неела пак треба да патуваш назад. Мене, на пример, ми е тшеко тоа, па преку викенди си останувам таму. Обично мајка ми се јавува за дозвола да излезам и тоа е... Во принцип е многу строго училиште. Немаш многу слободи, и треба да се фокусираш на учење. Ама не е за сите така. Тој што сака да не учи, не учи. Џабе му е.
nekoj kako mene so mojo temperrament znaci raj ke mu e skoloto.A i taka ne odam poarno so ne zemah stipendija

Дали има излегување, до колку, по колку ученика се во една соба и сл.

Имаш дневно два часа за искачање и тоа до седум часот. Покасно, мало морген.

Една дешавка. Со другар ми (исто стипендист) идеме на слава и ги измоливме некако да не пуштат до 8 сат (неверојатно, но вистинито). Се враќаме у 10:30, корнеме на пиво. Што да ни прават? Ептен бевме стипендисти па некако ни прогледаа низ прсти, иначе лошо ќе беше.
Мислам, ни вака не беше добро пошто спиевме у училница на милите клупи! Демек, ќе сме ги вознемирувале горе другите у интернатот.

У една соба се 8 ученика.

Слушам дека за да си ја задржеш стипендијата треба секоја година да полагаш приемен.

А бројат ли се медали од карате(освоено 3то место за меѓународен) за стипендија нешто?

Не е тачно тоа.
И вториот одговор е негативен. :wink:

Значи ако земам 100% стипендија нема да плакам униформа и учебници?

Јас завршив пред 5 години и така беше, мада за матурската не одраа со задолжителните наметки и слични глупости.

Зошто е потешко ако си со стипендија?
Што има разлика, да не ги распоредуваат учениците по капацитет или сл. ?

Ти кумановке како прво да си путуеш. Немој никако у интернат. :smir:

А у прву годину бесмо поделени и четири класа врз основу на резултати на англиски. Ми што знаесмо највише - сви у А и тако редом.

Одделни интернати и тоа далеку еден од друг. Женските не смеат да влезат во машки интернат!
Може да се дружиш, ама негде надвор. Надворешни посети се дозволени, нема проблем тука.
Преку викенд си слободен до мислам 6 сат.

Иначе, добра ствар е што професорите можат многу повеќе да ти помогнат ако сакаш да идеш у странство, имаат идено на доста факултети по Европа. Од мојата генерација имаше многу луѓе што отидоа преку граница, највише во Бремен. Секако, најголем дел од нив беа стипендисти. :smir:

Ова премногу строго ми се чини бре!

А дали некој од вас имаше проблеми со Англискиот односно со Турскиот јазик? Слушнав наставата од втора, трета и четврта година се изведувала на Англиски и Турски.

Епа сега...

Јас англискиот уште пред да отидам добро го владеев, а и онака професорите по англиски се добри и имаш голем фонд на часови, така да ќе научиш, не е проблем.

Турскиот ни збор не сум знаел, а не е страшно после. Исто како на курс за некој странски јазик да одиш, исто не е проблем.

Ова премногу строго ми се чини бре!

А дали некој од вас имаше проблеми со Англискиот односно со Турскиот јазик? Слушнав наставата од втора, трета и четврта година се изведувала на Англиски и Турски.
Строго е, ама ќе се навикнеш. Они уствари ти всадуват добри навики.
Инаку Англиски и Турски во прва имаш толку многу часови, што може и да го заборавиш Македонскиот. Турски ич не е тешко да ти кажам. Професорите се добри.

Строго е, ама ќе се навикнеш. Они уствари ти всадуват добри навики.
Инаку Англиски и Турски во прва имаш толку многу часови, што може и да го заборавиш Македонскиот. Турски ич не е тешко да ти кажам. Професорите се добри.
Строго е и у обична гимназија....имам една другарка одерува се од учене а тука запишана?(ем у радовиш).

Slusam deka veke se odrzal priemniot ispit za Yahya Kemal vo nekoi gradovi.Pa ke gi zamolam site koi sto bile da mi kazat kakvi bea prasanjata, zadacite od matematika i IQ.Ke vi bidam blagodaren ako mi posocite i nekoj primer, sto poveke toa podobro.

Slusam deka veke se odrzal priemniot ispit za Yahya Kemal vo nekoi gradovi.Pa ke gi zamolam site koi sto bile da mi kazat kakvi bea prasanjata, zadacite od matematika i IQ.Ke vi bidam blagodaren ako mi posocite i nekoj primer, sto poveke toa podobro.

Види на официјалната страна какви се прашањата од приемните испити у 2007ма 2008ма и 2009та слични ке се и на овај приемен испит.

Јас утре одам на приемниот испит за Битолскиот регион.Многу доцна не известија....ништо немам извежбано ама тоа е.... Не ни очекувам нешто бидејќи не се спремав. Ама сепак ќе одам да видам што како..ништо не можам да изгубам во секој случај.
Али сепак...посакајте ми среќа :icon_lol::cool:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom