Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не само поради исламот или бидејќи Мухамед така рекол но треба да се има предвид и географската местоположба на земјите во кои камилите се главно транспортно животно, претежно земји со големи пустински делови т.е недостаток на вода па употребата на мочката станала неизбежна.Употребата на мочка од камила влече корен од исламот. Традицијата на пророкот Мухамед ("sunna") зборува за полезните дејства на млекото и мочката од камилите. Во Хадит ("hadith" или нарација) странци дошле во светиот град Медина со висока температура и грозница, а Мухамед ги инструирал да го напуштат градот и да пијат млеко и мочка од камила за да оздрават.
Ќе ја има ли во фризерските салони во Македонија? :wink:
![]()
Хехе доста интересно ама ова што си го напишал објаснува доста за тоа како дошло до нејзина употреба:
Не само поради исламот или бидејќи Мухамед така рекол но треба да се има предвид и географската местоположба на земјите во кои камилите се главно транспортно животно, претежно земји со големи пустински делови т.е недостаток на вода па употребата на мочката станала неизбежна.
Во право си за ова, тоа е т.н наречено албуминско млеко и е далеку побогато и похранливо, само како пример такво млеко е мајчиното и млекото од биволица...Инаку за млеко од камила се зборува дека е доста похрањливо од обично кравјо млеко.
Употребата на мочка од камила влече корен од исламот. Традицијата на пророкот Мухамед ("sunna") зборува за полезните дејства на млекото и мочката од камилите. Во Хадит ("hadith" или нарација) странци дошле во светиот град Медина со висока температура и грозница, а Мухамед ги инструирал да го напуштат градот и да пијат млеко и мочка од камила за да оздрават.
Мислиш, дека не биле свесни :wink:Toгаш лекарстава ги врзувале за нивната моќ на истерување на демони, причинители на болестаама не биле свесни за хемиските својства со фармаколошко дејство, нити пак за појавата на несакани дејства-супер инфекции од изметот или мокрачата.
Мислиш, дека не биле свесни :wink:
lelleel 90% od devojcinjata sto gi znam bi sakale da imaat kosa ko sto nemaat,tie so prava sakaat kardrava i obratno...jas bas si ja sakam kosata,i da ne ja ceslam i so sakam da i praam sekogas mi e prava![]()
jas imam prirodno prekrsana kosa i sakam da ja menuvam , ovaa so apcinjata interesno....a presi ,figara i sl premnogu ja ostetuvat kosata
![]()