Апсурди на модата

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Се јаде ваљда...
Иначе ќе стигне и кај нас .. Здравје до 2044 :)

Јагма за мочка од камили во Јемен, модата се шири

Според Арапската ТВ станица “ал Арабија’’, берберските и фризерски салони во Јемен не престануваат да нарачуваат мочна течност од камили заради побараувачката од своите помлади клиенти.

Мочката од камила е исклучително скапа за стандардот на Јеменците -- US$4 за литар -- но нејзината употреба се очекува да се прошири и во други држави заради ефектот кој што го има врз косата и скалпот.

Жените тврдат дека ја прави косата поубава и посветла. Мажите тврдат дека помага против ќелавење, меѓу другото.

Зголемената побарувачка направи одгледувачите на камили да се потрудат да го зголемат нивниот број, и почесто да им даваат течности за да соберат што повеќе мочна течност.

Употребата на мочка од камила влече корен од исламот. Традицијата на пророкот Мухамед ("sunna") зборува за полезните дејства на млекото и мочката од камилите. Во Хадит ("hadith" или нарација) странци дошле во светиот град Медина со висока температура и грозница, а Мухамед ги инструирал да го напуштат градот и да пијат млеко и мочка од камила за да оздрават.

Ќе ја има ли во фризерските салони во Македонија? :wink:

Africa+282.JPG

:toe:

Хехе доста интересно ама ова што си го напишал објаснува доста за тоа како дошло до нејзина употреба:
Употребата на мочка од камила влече корен од исламот. Традицијата на пророкот Мухамед ("sunna") зборува за полезните дејства на млекото и мочката од камилите. Во Хадит ("hadith" или нарација) странци дошле во светиот град Медина со висока температура и грозница, а Мухамед ги инструирал да го напуштат градот и да пијат млеко и мочка од камила за да оздрават.

Ќе ја има ли во фризерските салони во Македонија? :wink:

:toe:
Не само поради исламот или бидејќи Мухамед така рекол но треба да се има предвид и географската местоположба на земјите во кои камилите се главно транспортно животно, претежно земји со големи пустински делови т.е недостаток на вода па употребата на мочката станала неизбежна.

Хехе доста интересно ама ова што си го напишал објаснува доста за тоа како дошло до нејзина употреба:

Не само поради исламот или бидејќи Мухамед така рекол но треба да се има предвид и географската местоположба на земјите во кои камилите се главно транспортно животно, претежно земји со големи пустински делови т.е недостаток на вода па употребата на мочката станала неизбежна.

Фазонот е дека таа мочка има својства кои ја јакнат косата и ја прават светла и лепшава. Се верува дека може да биде лековита (со оглед на тоа дека не моча камилата често, па мочкаа е крајно “густа’’) но пред некое време имаше медицинска студија која потврди дека не е здраво да се пие. Инаку за млеко од камила се зборува дека е доста похрањливо од обично кравјо млеко.

Во секој случај, многу ружно животно. Јас обожавам животни, но еднаш јавав камила - и од тогаш не сакам да ги видам.

Инаку за млеко од камила се зборува дека е доста похрањливо од обично кравјо млеко.
Во право си за ова, тоа е т.н наречено албуминско млеко и е далеку побогато и похранливо, само како пример такво млеко е мајчиното и млекото од биволица...

Таа "нечиста аптека" секаде се користела, и не само мочка од камила. Во папирусите од Египет пронашле околу 55 рецепти во кои се користи урината и изметот од различни животни, па и од човекот:)

Toгаш лекарстава ги врзувале за нивната моќ на истерување на демони, причинители на болеста:) ама не биле свесни за хемиските својства со фармаколошко дејство, нити пак за појавата на несакани дејства-супер инфекции од изметот или мокрачата.

А лечењето на теска со мокрача исто е спомнато и во Египетската медицина од Божицата Изида па од тогаш нашла широка примена за лечење многу други болести

Toгаш лекарстава ги врзувале за нивната моќ на истерување на демони, причинители на болеста:) ама не биле свесни за хемиските својства со фармаколошко дејство, нити пак за појавата на несакани дејства-супер инфекции од изметот или мокрачата.
Мислиш, дека не биле свесни :wink:

Мислиш, дека не биле свесни :wink:

Не биле свесни за вистинскиот фрагмент што дејствувал, нешто што било лековито тие го препишувале на целата материја, растение, измет, мокрача...
Пример буниката, ја користеле за успивање при хируршки зафати, ама подоцна дури увиделе дека тоа го има само во нејзиниот корен алраун не во цело растение кое е отровно, па имале стравопочит кон неа. А во наше време е изолоран Атропинот и Скополаминот кој се користи за хируршки зафати на око, не цело растение

Луѓево и со гомна ќе почнаат да се мачкаат за да се пролепшаат.:nesum:

Модна колекција наменета за мачки

macka2.jpg
Во хотелот “Алгонкин“ во Њујорк се одржала ревија на модна колекција за мачки на која сите “манекени“ и “манекенки“ носеле модели инспирирани од сценските костими на Елвис Пристли и вечерни фустани од сатен.
cat02.jpg
Собраните приходи ќе бидат наменети за засолниште за напуштени животни, а шоуто приредено во четвртокот навечер, бил посветено на хотелската мачка Матилда која наполнила 13 години. Матилда е деветта мачка на хотелот “Алгонкин“, од кога актерот Џон Баримор во 1930 година донел улична мачка на која и дал име Хамлет.
macka-v%5B1%5D.jpg
Матилда пред ревијата позирала испружена во лежалка а во нејзина чест биле служени два нови коктели, “Мјау“ и “Розево маче“ по цена од 20 долари.

btw. може да постирате и модни креации наметени за домашни миленици - мачки

Скоро сите сакет да имет коса шо е спротивна од нивната, и најчесто то си го овозможвет со преса или фигаро и слично.Јас иам права ама не целосно зато само со преса ја доисправувам, а сакам виткана коса, ама не на мене туку на другарка ми мн и ја сакам косата. :pipi:

lelleel 90% od devojcinjata sto gi znam bi sakale da imaat kosa ko sto nemaat,tie so prava sakaat kardrava i obratno...jas bas si ja sakam kosata,i da ne ja ceslam i so sakam da i praam sekogas mi e prava :)

точно..
јас имам кадрава и сега нешо многу ја пеглам..мислам дека поубаво ми стои иако ми имаат речено дека и кадравата ми е уба

он топик:
шо и да се случи не пијам никакви апчиња..пубо перика ќе носам отколку да се трујам..

Сакам пилула за права коса!!!!!.....морам да ја фанирам аман ми се вика секој ден со фенот и 4етка за корегирање...ли4ам на пудлица кога не сум фенирана

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom