Најдобра петорка што некогаш играла заедно

• Креатор на темата Креатор на темата the Consigliere
  • Време на започнување Време на започнување

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Jaсен е насловот. Значи ваше гледиште за тоа која петорка од историјата и сегашноста секако најдобро се разбирала меѓу себе, освоиле некој трофеј или пак останале запаметени по нешто. Вклучени се сите. НБА,Евролига, небитно.

Некои мои предлози кои не се рангирани според мојот критериум за јачина.

Ерата на Булси. Последните две титули. Петорка: Харпер,Џордан,Пипен,Родман и Лонгли. Нема што да се објаснува. МЏ е тука, еден и единствен, најдобар на сите времиња кој ги правеше останатите околу себе два пати посилни од вистинските нивни играчки капацитети.

Ерата на ЛА(една од многуте). Мислам на онаа во 80-тите.Бајрон Скот, Меџик Џонсон,Џејмс Ворти, Карим Абдул Џабар, Maјкл Купер. И тука не би да разглабам превише. Првиот во историјата на НБА по поени + човекот наречен трипл-дабл, а згора на се првиот пик на драфтот од 1982 Џејмс Ворти.

Главен конкурент на ЛА во тоа време е уште една страшна петорка на Селтикси. Џонсон,Брд,Периш,Мекхејл и Дени Ејнџ.
Сегашната на Бостон исто така има голем потенцијал , ама ќе видиме дали Рондо,Ален,Пирс,Гарнет,Волис ќе го искористат тоа до крај.

Малце на репрезентативен план да зачиниме со Југославија од 89 со Дражен,Даниловиќ,Кукоч,Раѓа и Дивац па и подоцна со скратената Југославија во 1995 со Ѓорѓевиќ,Даниловиќ,Паспаљ,Савиќ и Дивац.
Слична екипа јака по имиња имаше Шпанија во 2006 на СП. Калдерон,Наваро,Хименез,Гарбахоса и Гасол.

Исто така Дрим-тимот. Оној вистинскиот, првиот. Meџик Џонсон,МЏ,Брд,Мелоун,Дејвид Робинсон. И наредните два беа јаки, али овие едноставно беа недопирливи.

Има и некои петорки од кои се очекувало да бидат гром и без проблеми да стигнат до трофеите ама тие разочарале. Пред се мислам тука на ЛА во 2004. Пејтон,Коби,Хори/Фокс,Мелоун и Шек. Ретко кој мислеше дека ќе изгубат во финалето од Детроит ама се покажа дека имињата не играат кошарка него екипата.

Има уште доста петорки тука што може да вбројат, ајде.

Ристиќ,Билбија,Хелд,Михајловски,Младеновиќ:vozbud:

Од македонска лига

Ќе ве молам да не го дрвите со постови како претходниот за да не морам да ве бришам.
Овој нека стои за наук на другите...
Боље не пишувајте ништо отколку кур-ташак да си играте.

Seattle SuperSonics во 90-тите:

Shawn Kemp
,
Gary Payton,
Detlef Schrempf,
Sam Perkins,
Nate McMillan

paytonkemp.jpg

Payton и Kemp во ист тим - какви само времиња беа тоа...

Vrba, Kurtovic, Pero, Mihajlovski, Mark din.. Ubedlivo najdobrata petorka vo makedonija na site vreminja voedno i najdobrata petorka na MZT SKOPJE

A moja najdobra petorka e Nedeljkov, Hristov, Gastarski, Blagoevic, Disliev

Арно кабловските телевизии ни ја пуштија НБА ТВ па и ние да видиме како се играло кошарка во минатото.

Најдобра петорка која јас ја имам видено да игра е 1987/88 Лејкерс.. Magic Johnson, Byron Scott, James Worthy, A.C Green и Kareem Abdul Jabaar. Како играше цела петорка тоа неверојатно нешто, посебен ќеф ми беше Green да го гледам. Растураше.

Исто екипата на Чикаго која направи скор 72-10. Не ми текнува годината, во првата петорка мислам дека играа.. Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Ron Harper и Luc Longley. Исто Kukoc и Wennington мислам играа едно време во таа стартна петорка. Како и да е, Џордан си беше Џордан..со кој и да играше таа беше најдобра петорка:)

Од поново време и шо сум гледал во живо, петорката на Лејкерс во 2000 кинеше. Shaq + Kobe, Green, Rice и Harper.

За време на НБА преносите, коментаторите често зборат на оваа тема. Скоро сите го спомнуваат тимот на Селтикс во времето на Bill Russell, али јас ни ги имам видено ни знам кој играчи играле во таа петорка.

Веројатно најдобрата и најквалитетната кошаркарска петорка,што некогаш играла заедно е таа на САД на ОИ во 92,и тука според мене не би требало да има дилема.Водена од Чак Дејли,со Џордан,М.Џонсон,Бирд,Мелоун и Јуинг,а и со величиникакоПипен,Стоктон,Баркли,Робинсон,Дрекслер и останатите на клупа,противниците им беа само
топовско месо.Фактот што Дејли ниту еднаш немал потреба да повика тајм-аут,што немаа победа со под 30 поени разлика,што во финалето ја прегазија една Хрватска која тогаш имаше извонредно силна генерација со Дражен Петровиќ,Кукоч,Раџа,Вранковиќ,доволно зборува
за силината на тој дрим тим.Едноставно тим кој газеше се пред себе,а и тим кој веројатно никогаш нема да биде достигнат.
Според многумина,најдобриот спортски колектив на сите времиња.

Дефинитивно екипата на Чикаго што постигна 72-10

Кој играле тогаш дај пиши ги

Исто екипата на Чикаго која направи скор 72-10. Не ми текнува годината, во првата петорка мислам дека играа.. Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Ron Harper и Luc Longley. Исто Kukoc и Wennington мислам играа едно време во таа стартна петорка. Како и да е, Џордан си беше Џордан..со кој и да играше таа беше најдобра петорка:)

Читнете малце нагоре бе, теј што мрзи сте.
Иначе според и спореде мене ова е најдобрата петорка, се сеќавам ко копиљ 4-5 години сите збореа Чикаго, Џордaн ова она. Иако од оваа петорка онака попознати ми се Џордан, Пипен и Родман и според резултати се глеа и нема потреба да се збори кој биле. После тоа следеше Ајверсон и Филаделфија за кој навивам сеуште уште од тогаш.
*за Филаделфија малце необјективно али .. :)

Освен легендарната петорка од Чикаго, можам да ги издвојам петорките на Мајами, предводени од Морнинг и Хардавеј, и петорката на Њујорк, со Јуинг, Алан Хјустон и Латрел Спривел.

и петорката на Њујорк, со Јуинг, Алан Хјустон и Латрел Спривел.

+ Чарли Ворд и Лери Џонсон...Последната генерација од Њујорк што направи нешто позабележително.

Кичановиќ, Далипагиќ, Славниќ, Ќосиќ, Јерков, Делибашиќ (Екс југословенската репрезентација од '80)

+ Чарли Ворд и Лери Џонсон...Последната генерација од Њујорк што направи нешто позабележително.
Да,да закон беа. Тоа мислам беа времињата коа ван Ганди им беше тренер и играа во финале со Сан Антонио, некаде 2000-2001 год, така?

Да,да закон беа. Тоа мислам беа времињата коа ван Ганди им беше тренер и играа во финале со Сан Антонио, некаде 2000-2001 год, така?
Малку порано,сезоната 98-99 играа финале овие два тима.Никси загубија во серијата со 4-1.Интересно финале беше,Данкан и Робинсон беа
доминантни,а Никси мака мачеа со повредите на центрите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom