Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
..
Европа е прво најмал пазар за Кинезите, тоа ке го сватиш по број на население по континети.... Европа е мала популација ако го земеш предид цел свет, тоа не е баш голем таргет наспрем Америка, Азија (Кина Индија Пакистан...и други) , Русија, Канада....

..
//////// Koliko vidim u toj Americi ------ Gree svaki uredjaj prodaje iskljucivo sa AHRI sertifikatom. ....... I to vazi i za najmanje singl splitove !! /////// Imate AHRI pdf za svaki uredjaj direktno na svakom modelu .........Zakljucak sam izvedi /////////////

Не давам ништо половично. Реално малку се исмевав затоа што 6 месеца после купување на климата немаат залиха на резервни делови и одговорт не беше ќе почекаш да дојде делот, туку ќе почекаш кај некој друг да се расипие иста клима за да извадиме дел.
А на разглас продаваат 10години гаранција хахах

Знаам подобро. Двата споредени модели се 9ки... 9ките вадат најдобри COP-ови па затоа нив ги тестираат.

Нормално дека има полоши модели и кај Мицу....
Aма тука се споредени двата врвни модели од Грее и од Мицубиши така да споредбата си е коректна
Небитно тоа Sv B пак ќе каже Грее No.1 xD

Ме заебале овие Мицу без офсет клима ми продале :pos: измрзнаав у пи*ку матер.
Блазе вас со Грее климиве со офсет местите +3 и топло убајна ви е а на дајлинско само 23С подесена.
Pa aj ti dojdi kazi mi dali mi e ubavo ili ne hHahahaha.
Abe pak izvrtuvas... ama aj.. :icon_lol::icon_lol::icon_lol::ojeaa:. Za ovoj posledniov del zboruvam.
Pak te prasuvam, tvojata na ofset 0 e? Ili nema voopsto predvideno ofset? Aj da vidam i takva klima deka postoi. I kakva vrska ima dali e ofsetor +3 ili kolku i da e ako T precizno se odrzuva?

Последно уредено:
//////// Koliko vidim u toj Americi ------ Gree svaki uredjaj prodaje iskljucivo sa AHRI sertifikatom. ....... I to vazi i za najmanje singl splitove !! /////// Imate AHRI pdf za svaki uredjaj direktno na svakom modelu .........Zakljucak sam izvedi /////////////
Verovatno Slabo vidis mozda treba da promenis diopter

Druze, da te zamolam da gi iscistis toa crtickite i tie cudnite simboli. Pa sekoj post to e so niv vnatre. Iritiracki e

Последно уредено:
Ne znam samo odakle vam vise volja .------ Znaci, po tebi, lose je sto je bilo koja klima napravljena u Kini ? ---- tako pises uostalom, tako ispada po tebi. A bajagi favorizujes cist kineski brend ??! --------Vidis, meni za razliku od tebe, ne smeta da Japanci prave klime i u Azerbejdzanu, Moldaviji, i u Kini------- bilo gde. Zasto ? --------- ////////
-----zato sto je njihov proizvod strogo pod njihovom kontrolom, .....
-----imaju potpuni nadzor od pocetka do kraja proizvodnog procesa, imaju strogu kontrolu zavrsenog proizvoda. -----
-----ne dozvoljavaju mesetarenje sa milion modela i podmodela ---- po zelji velikih kupaca////////
-----za nijednog japanskog proizvodjaca ne mozes da u 3 zemlje nadjes klimu sa istim hardverom--------a drugim trgovackim nazivom.----- i obratno.
-----svi imaju kulturan rad i dobru modulaciju----
-----svi imaju ili Evropski (Eurovent) ili AHRI (za USA) sertifikat ............
-----mnogo se mali broj korisnika zali na njih.....
-----zato sto ce meni zbog proizvodnje i Kini biti ponudjen krajnji proizvod po pristupacnijoj ceni .......
---- cistokrvni Kinezi su im se mnogo priblizili sa cenom, cak ih za neke modele i preskocili //////////// ovde prevenstveno mislim na Gree

I zasto onda rizikovati ??? ! ............
Objasni Evropski (Eurovent) za LN35VE i LN35VGHZ i koja je razlika
LN35.jpgLN35VGHZ.jpg
, kad to objanis prvo sebi posle drugima docicemo do zakljucka da @zlatko_ti412 ima 2,5kw jedinicu na -15 jer mu je i kompresorcic mali nije isti za ovu Nordik vrziju 35ticu vec za 25ticu, i da plus to nepise nigde na Euroventu...jer Eurovent ima obavezu jednu i jedinu, da potvrdi SCOP za Average(Srednu klimatsku zon) koja je do -10 i tu nemozate da lazete priznajte jednom ti vasi japanci deklarisani do -15(-15 nepostoji ko klimatstka zona) imaju Eurovent sertifikat(SCOP) samo do -10
Eurovent go trolate deka e nekoja nevidena laboratorija a za da raboti Eurovent ko prvo bara da im se dadat podatoci od laboratoriite na proizvoditelite pa on ke gi proveri....dali mislis deka eden Mitsubishi, Toshiba Daikin Gree Midea koj rabotat so bilioniski sumi nemozat da sklopat edna laboratorija za dve test room ? Ideka taka random skapaat modeli i samo Eurovent na planetava ima pari da sklopi laboratorija....pateticno i u repriza se povtoruvate za edna ista rabota so godini, redno e da rascistime, Eurovent sproveduva regulativi a u tie regulativi jasno pisuva deka Manufacturerot\(ili kako ke go procitate)/Proizvoditelot treba da im servira na Eurovent podatok koj oni bi go samo proverile ....citaj dalje koi podatoci se tie
1.PdesignH e Declared Capacity ama imalo pravila i na koja nadvoresna temperatura e Deklariranoto
2.Tbivalent...isto bitna stavka
3.TOL...sekako
Sea jasno li e kako voopsto ke funkcionira Eurovent bez da gi ima ovie podatoci, znaci za da funkcionira treba prethodno da se testrani klimite kaj proizvoditelot i toa se tie LOT10 dokumenti sto proizvoditelot gi dava i pred i da priparat na Eurovent :) Ako dilemata e koj prv dali jajceto ili kokoskata Eurovent e sekogas vtora stranka :)
Test laboratorija se sostoi od dve sobi, u ednata se stava vnatresnata edinica i tamu se odrzuva so pomos na klimatizacija konstantna temperatura od 20C usis, i vtorata soba e kaj sto stoi nadvoresnata i tamu so klimaticzacija se simulira nadvoresna temperatura dali +12, +7, +2, -7, ...do -15 za sto ovie proizvoditeli imaat itekako na pretek klima-oprema da sozdadat edna takva test-lab soba i kinezi ne samo japanci.

Euroven1t.jpg

Последно уредено:
Pa aj ti dojdi kazi mi dali mi e ubavo ili ne hHahahaha.
Abe pak izvrtuvas... ama aj.. :icon_lol::icon_lol::icon_lol::ojeaa:. Za ovoj posledniov del zboruvam.
Pak te prasuvam, tvojata na ofset 0 e? Ili nema voopsto predvideno ofset? Aj da vidam i takva klima deka postoi. I kakva vrska ima dali e ofsetor +3 ili kolku i da e ako T precizno se odrzuva?
Прецизно според што? Термометарот во другиот ќош од собата?
Не сум слушнал јас за офсет да има... може и да има ама не ми затребала таква безвезе опција... на далечинското имам плус и минус... ко ќе ми студи на плусот а ко ќе ми жежи на минусот стискам :eek:

Исто греат како што глеам , и двете со 100W и не те сваќам зашто е грешката кај Хансолот, дали тоа што Хансолот си го платил 36к е грешка? или рекламираш дека другата Митсуто од 80к исто мудолира со 100W а треба да се плати x3 поскапо?
Грешката кај Хансолот е што си мисли дека е Јапанка и симиња потрошна до 100w во мод греење.... ама нема јајца да извади COP 6 па дува ладно (со само 2С deltaT од усис до издув).

Ама ти све исто гледаш, двете се бели клими за тебе кога не ти е во полза.
Доста ги лаже луѓево со Нордик модели... најладно што видовме зимово беше -9С а ти нордик до -30С им продаваш со COP 1.3

Последно уредено:
Кога се збори најголеми незначи дека се брои по највисоки луѓе туку по нешто друго.
Европа е прво најмал пазар за Кинезите, тоа ке го сватиш по број на население по континети.... Европа е мала популација ако го земеш предид цел свет, тоа не е баш голем таргет наспрем Америка, Азија (Кина Индија Пакистан...и други) , Русија, Канада....
Daikin е најдобар пример зашто склучи JoinVenture договор со ГРЕЕ и им ја продаде технологијата...
Еве ја неможам да најдам пример Тошиба у Америка кој модели ги има , која е нивна веб страна и кој е застапник на Тошиба за Амерички пазар.
За пазар збориме зашто и Јапан многу често се спомнува овде на темава ама у Јапан моделите на Тошиби, Митсу, Даикин немаат врска со овдешниве ако си читал тоа е првиот заклучок.
Тоа лесно се заклучува ако напишеш domein da e .jp a ne klimi ili .mk ili od kade crpis informacii, neznam :)
Hisens u Amerika moze da prodava samo Televizori a od klimi ponekoja prozorska i mobilna klima...i togas nemoze da se prvi u Svet ;)
https://history-computer.com/largest-hvac-companies-in-the-world-and-what-they-do/ ili https://www.airconditioning-systems.com/air-conditioner-brands.html

Vo navedenite sajtovi (i drugi koi gi pogledav nabrzina) od kineskite se spomenuvaat Haier i Midea skoro sekade, ama GREE skoro nikade :) Ama ne e poentata vo goleminata tuku vo kvalitetot, zatoa ti gi navedov primerite so saati i koli, ili so bilo koj drug proizvod.

Не сум слушнал јас за офсет да има... може и да има ама не ми затребала таква безвезе опција... на далечинското имам плус и минус... ко ќе ми студи на плусот а ко ќе ми жежи на минусот стискам :eek:
Pa togas ne trolaj so ofsetot

Eve TUNDRA-ta nema ni ofset ni ona so pratenje luđe po prostorijata ni onaa gimnastika so daljinskoto da meri T. Nema, a si održuva T vo prostorijata bez skoro nikakvi oscilacii i koga raboti on-off. Samo trebaše malku gimnastika so mestopoložbata na senzorot, no za toa treba malce umeenje i da ne si mrzliv.
Normalno e koga se minusni T deka treba da se povika povisoka brzina i stepen dva od posakuvanata .... Što e tuka problem, treba li da platam dva pa i tri pati poveće pari za da raboti na auto mod i sama toa da go pravi? Normalno deka za mene ne, ne robuvam kako nekoi na forumov koi se bolni po brendovi, ne sum voopšto gadliv po kinezi, vietnamci, malezijci, korejci i ne znam što, dovolno sum iskusen koga nešto go gledam kako e napraveno i kako se čustvuva "pod raka" za da go kupam i koristam. Do sega fala bogu ova me nema iznevereno ama za bilo koj proizvod, ne samo tehnički tuku i obuvki i obleka.

Eve TUNDRA-ta nema ni ofset ni ona so pratenje luđe po prostorijata ni onaa gimnastika so daljinskoto da meri T. Nema, a si održuva T vo prostorijata bez skoro nikakvi oscilacii i koga raboti on-off. Samo trebaše malku gimnastika so mestopoložbata na senzorot, no za toa treba malce umeenje i da ne si mrzliv.
Normalno e koga se minusni T deka treba da se povika povisoka brzina i stepen dva od posakuvanata .... Što e tuka problem, treba li da platam dva pa i tri pati poveće pari za da raboti na auto mod i sama toa da go pravi? Normalno deka za mene ne, ne robuvam kako nekoi na forumov koi se bolni po brendovi, ne sum voopšto gadliv po kinezi, vietnamci, malezijci, korejci i ne znam što, dovolno sum iskusen koga nešto go gledam kako e napraveno i kako se čustvuva "pod raka" za da go kupam i koristam. Do sega fala bogu ova me nema iznevereno ama za bilo koj proizvod, ne samo tehnički tuku i obuvki i obleka.
Ne deka e samo automode vo prasanje, no generalno se soglasuvam. Ti si tehnicki obrazovan covek so iskustvo zad sebe i siguren sum deka znaes eve na pr. Kakva operacija e implementacijata na segmentiranje na mokta na kompresorot od strana na korisnikot kako kaj Toshiba na pr. Taa opcija POWER SELLECTION. Samo po sebe toa ogranicuvanje i ne e nekoja filozofija da se izvede ama sposobnosta na softverot da go prepoznae toa i da ja prisposobi rabotata na celata masina soglasno postavenoto ogranicuvanje na kompresorot vo kombinacija so site drugi parametri, kazuva mnogu za pristapot pri dizajnot i koncipiranjeto na celiot aparat. Kolku i kakvo vnimanie i studioznost se primeneti. Znaci se raboti za ultra seriozni uredi i iako mozebi ima klimi so povisoki copovi i sl, sepak smetam deka Toshiba ima najdobro zaokruzeni uredi. I da, Daj boze da ima so poveke lugje koi mozat da si dozvolat klima od 100000.
Odredeni likovi (ne site), baraat fakti za polemika izvrtuvajki gi i vadejki gi od kontekst iskazanite mislenja i fakti od drugi clenovi i pritoa bez isklucok gi vadat samo onie delovi koi im odgovaraat za da ka poddrzat nebulozata koja sakaat da ja iskazat.
Nikoj od nas koi nemame japonski klimi ne rekol deka toshiba, mitsu, daikin... ne se podobro koncipirani i zaokruzeni kako celina i kako gotov proizvod, ama koga iskazuvame odredeni fakti za rabotata na klimite koi gi imame togas vednas toa e docekano na noz. Mok na komprehencija... toa e.
Sekoja cest na @filipinec so cii razmisluvanja i sporedbi na japoncite i kinezite vo najgolem del se soglasuvam. Toa e glediste na covek koj razbira koncepti i se trudi so e mozno ponepristrasno da nosi zaklucoci.
Nekoj ke se smee, ama slobodno.

Последно уредено:
Eve koga ke se spustat minusni temperaturi javno go pokanuvam Zlate od Prilep kako neutralna licnost da izvrsi merenje na mojava 24btuTosiba Shirai Edge deka na -7c vadi 8,8kw so 2420W,a seto toa javno prku video da go prezentira.Vie tamu taborot dogovoerte se kolku ke vi naplati.A ako ne e tocno toa sto go napisav jas duplo ge mu platam trosocite na Zlate .Sekako sofrata ,pijackata od mene za Zlateta,bez razlika koj ke mu ja plati nadnicata.Ajde mazina.

Znaci so okolu 5000 evra.
Pa sega ako ponudata e dobra ke si napises deka sakas so okolu 5000 evra da ti instalitaat pumpa za 150m2.
Ama pocekaj kolku izveduvaci ke ti se javat vo PP,ama da ti garantiraat deka ke se stoplis na -7c.celiot prostor,za cena i poveke od 5000,eve neka bide i 7000evra.A baska seto toa nema voopsto da bide ekonomucno,bez podno greenje.
Procitaj go pogore napisaniot post na nikot RIKER.
Cekame da dajs povratni informacii od ponudite i izvedbata.
Ima edna poslovica veli:
Ne e zlato sve sto sveti!
E pa problemot mi e kolku ke bide ekonomicno...
Posto do sega ova sto go imam kombinirano mi e najeftino.
Inaku razmisluvam za toplinska na niska temperatura da raboti 40-45c posto momentalno se toplam so parno na drva plus klimi i na -10 kombinirano vodata vo kotelot e max 45 stepeni i e pekol toplo.
Ili fotovoltaici (6-7k evra)i plus dve daikin vo detski sobi pa da bidam so 4 klimi i da si ostanam i so drvata back up.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

E pa problemot mi e kolku ke bide ekonomicno...
Posto do sega ova sto go imam kombinirano mi e najeftino.
Inaku razmisluvam za toplinska na niska temperatura da raboti 40-45c posto momentalno se toplam so parno na drva plus klimi i na -10 kombinirano vodata vo kotelot e max 45 stepeni i e pekol toplo.
Ili fotovoltaici (6-7k evra)i plus dve daikin vo detski sobi pa da bidam so 4 klimi i da si ostanam i so drvata back up.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
So toplinska pumpa kombinirana so radijatori ke se stoplis, nema muabet za toa, ama ekonomicni nema da bide. TP e najekonomicna samo so podno greenje. Provereno.

Sekoja cest na @filipinec so cii razmisluvanja i sporedbi na japoncite i kinezite vo najgolem del se soglasuvam. Toa e glediste na covek koj razbira koncepti i se trudi so e mozno ponepristrasno da nosi zaklucoci.
Nekoj ke se smee, ama slobodno.
Ne te razbiram voopšto.
Dotičniot vo iljada posta tvrdi deka japonskite klimi od 2 do 2.5 pati bile poekonomični od kineskite, mrsko mi e da ti citiram ovde. Toa mu e malku pa ušte tvrdi i deka kineskata elektronika pravela i do 40% poveće zagubi od japonskata. Baška pravi tehnički gafovi za smeenje i tebe takov ti e reper za stručnost?
Ja nikade ne rekov deka nečinat japonskite klimi, samo se trudam da dokažam deka ne treba da se zanesuvame pri ovoj nizok standard i davame dva do tri pat poveće pari za nešto koga može i so poskromni možnosti no sepak da e respektabilno.
Uostalom i samiot se uveriv so termostative deka sum vo pravo, kinezite se ramo do ramo vo pogled na ekonomičnost so japoncite, se razbira komparacija na isto nivo na modeli, koj ne veruva neka instalira termometri i neka si meri.
Ako sakaš da vidiš stručnjaci na delo i koja oprema treba, ova što trakotam za vakumiranje, čitaj na fanzo.org/forum klimite se pod Bela tehnika, čitaj go členot nike i će svatiš kolku sme daleku epten daleku ovde na ovoj forum so razmisluvanja i poznavanje na ovaa problematika.

Последно уредено:
Koj ne moze japonec da kupi
Best bay
FAVORIT No1-cena vlozeno dobieno performans
Ili pak nekoja obicna on-of.
Se drugo se frleni pari.
I ponatamu sojam na toa,deka mozi ne 40% ama do kaj 20-25% siguren sum. :kafence:

Последно уредено:
Ne te razbiram voopšto.
Dotičniot vo iljada posta tvrdi deka japonskite klimi od 2 do 2.5 pati bile poekonomični od kineskite, mrsko mi e da ti citiram ovde. Toa mu e malku pa ušte tvrdi i deka kineskata elektronika pravela i do 40% poveće zagubi od japonskata. Baška pravi tehnički gafovi za smeenje i tebe takov ti e reper za stručnost?
Ja nikade ne rekov deka nečinat japonskite klimi, samo se trudam da dokažam deka ne treba da se zanesuvame pri ovoj nizok standard i davame dva do tri pat poveće pari za nešto koga može i so poskromni možnosti no sepak da e respektabilno.
Uostalom i samiot se uveriv so termostative deka sum vo pravo, kinezite se ramo do ramo vo pogled na ekonomičnost so japoncite, se razbira komparacija na isto nivo na modeli, koj ne veruva neka instalira termometri i neka si meri.
Ako sakaš da vidiš stručnjaci na delo i koja oprema treba, ova što trakotam za vakumiranje, čitaj na fanzo.org/forum klimite se pod Bela tehnika, čitaj go členot nike i će svatiš kolku sme daleku epten daleku ovde na ovoj forum so razmisluvanja i poznavanje na ovaa problematika.
Ne mi e reper covekot, i Zatoa rekov vo najgolem del, ne vo se. Koga stanuva zbor za koncepti, i moeto mislenje e slicno na negovoto. A za potrosuvackata preteruva malku povekje :)
Автоматски споено мислење:

ponatamu sojam na toa,deka mozi ne 40% ama do kaj 20-25% siguren sum
A od 20% do 40% procenti ima razlika siroka kolku cel dunav na najsirokoto :).
Tie 15 % stojat. Nominalno e i 40% ama ako se zeme predvid deka ima on/ off i deka ne raboti celo vreme togas se simnuvame na petnaesetina procenti kako apsolutna vrednost, ne povekje. Sega tuka vo igra vleguva i cenata. Pa ideme do toj famozen komoditet koj zavisno od prostorot, moze da bide dobar i so on/off ciklusi, ako se navremeni, se razbira
I daj be covek dosta vekje so toj favorit. Nekoj ke pomisli deka seriozno mislis.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom