Тито и Македониjа

Дали е Тито предавник или херој?

• Предавник

Гласови: 12 66,7%
  • Херој

Гласови: 6 33,3%

• Вкупно гласачи
    18
Точно там е прашането,дали Тито се смета за македонски национарет хероj.
А уште повеке,дали баш главните улици и булеварди треба да са со неговото име.Зер Широк сукак не може да носи името на Гоце или на Мисирков?Зер те са помалце национални херои?Тук зборуваме за това дека Тито е чужд на РМ,не е македонец,а му се отдава поголема чест от македонските херои.

Тој неможе да биде македонски национален херој, за мене лично никогаш и не бил и не ќе ни биде.

Немам проблем со тоа да му се оддаде чест како на голем политичар, значаен човек, но тоа да биде на ниво со реалната интерпретација, а не создавање на илузија дека се' што имаме му го должиме тоа нему.

Тито е застапен во толкава мера пред се' од политичко-идеолошки основи ( а не национални) кои беа под негова контрола и се создаваше вештачки култ, контролирана пропаганда за “животот и делото на другарот Тито“.

Цензурата и задушувањето на слободното мислење од страна на тајни Југословенски служби си ја заврши работата.

Треба да се прекине врската со “југословенството“ доколку сакаме да градиме македонштина и сопствена независна држава.

Треба уште многу да се работи иако веќе 18 години изминаа од распадот на СФРЈ.

Таа пропаганда и денес е идентична.

Конкретно, овие два дена ми падна во очи како сеуште, одредена "интелектуална елита" и "аналитичари", ја користат сосема истата реторика.

Со тоа што има и разлика...ако тогаш служела во функција на создавање на монолитна Југославија, денеска истата служи само за Македонска деструкција.

Поинаку, "југословенството" е сеуште силно...и не во онаа безопасна и комична форма на југо-носталгија, каква што демонстрираат титовите леви сили, на пример, туку во многу посериозна форма, која ја користи само екс-ју пропагандата, за други цели кои и немаат конкретна врска со таа бивша република.

И поконкретно на темава...Тито останува една фасцинантна политичка фигура, неверојатно успешен човек, способен водач...нешто што не се среќава често низ историјата.
Но, и неговата идеализација треба да остане таму.
Ако, воопшто сакаме Македонска самосвест.

Исто, ако постои некаква идеализација на Тито, тоа е само поради сеќавањето на економската благосостојба која ја живееле во негово време.
Македонски национален херој, не е. Се знае кои сметаме за такви.

Интересира ме,прво заштото темата е отворена веке,второ сум бил во РМ и сум го видел и ми направи впечатление и уште поинтересно не само на мен,а и на група туристи от Франциja,Италиja и Романиja и те истото прашаха во Струмица.
А за БГ мислам дека това не е темата и сметам дека сам можеш да си отговориш точно за споменик на Аспарух,вервам дека си паметен.

Грешка си, како што Аспарух бил дел од историјата на Бугарите, така и Тито бил дел од историјата на Македонците.Тоа сакав да ти објаснам, за понатаму нема потреба да објаснувам паметен си ќе разбереш!
Убаво рече Братот, он можеби и не бил херој, но, има еден факт а тоа е дека повеќето граѓани на Република Македонија биле задоволни од економијата во негово време, луѓето живееле далеку подобро, за разлика од сега.И не се мачете сега да пишувате за тоа како Југославија била задолжена и.т.н., победниците ја пишуваат историјата, а долгови имало и ќе има како што Југославија била задолжена некаде, така и други земји се задолжувале кај Југославија.
Ама добро јас одамна сфатив дека е бесполезно да им се пишува на Бугарите што им се допаѓало најмногу на Македонците во времето на Тито.Можеби за тебе тоа не важи, но за другиве наоколу дефинитивно важи!

Таа пропаганда и денес е идентична.
Конкретно, овие два дена ми падна во очи како сеуште, одредена "интелектуална елита" и "аналитичари", ја користат сосема истата реторика.

Со тоа што има и разлика...ако тогаш служела во функција на создавање на монолитна Југославија, денеска истата служи само за Македонска деструкција.

Поинаку, "југословенството" е сеуште силно...и не во онаа безопасна и комична форма на југо-носталгија, каква што демонстрираат титовите леви сили, на пример, туку во многу посериозна форма, која ја користи само екс-ју пропагандата, за други цели кои и немаат конкретна врска со таа бивша република.

И поконкретно на темава...Тито останува една фасцинантна политичка фигура, неверојатно успешен човек, способен водач...нешто што не се среќава често низ историјата.
Но, и неговата идеализација треба да остане таму.
Ако, воопшто сакаме Македонска самосвест.

Исто, ако постои некаква идеализација на Тито, тоа е само поради сеќавањето на економската благосостојба која ја живееле во негово време.
Македонски национален херој, не е. Се знае кои сметаме за такви.
Југославизмот е само форма на Панславизам и не е некоја опасна работа. Да малку е поврзана со некоја лева идеологија. Но, сето тоа има логика. Левата филзофија е повеќе интернационалистичка од националистика. Е сега од националистички аспект не е толку позтивна ама тоа е само еден поглед на работите.

Очекуваме да откриеме нешто кое не се знаело до сега.

А за улиците и градовите. Во пиринсо имаме градови крстени на Д.Благоев, Гоце Делчев, јане Сандански. У вас чини ми се имаше таков град Титовелес.
Има и Делчево во Македонија.Инаку вистинското име на Делчево е Василево или Царево а во турско било Султанија. Сите овие имиња се подобри од Делчево. Но сметам дека не е во ред и вкусно да се даваат Имиња на градови по личности. Со тоа се губи идентитетот на градот и не го оправувам и подржувам тоа. Додуше Треба и инцијатива да се смени името на Делчево бидејќи е сментенто во 1950. Неможе Титов Велес да се менува а Делчево не нема логика.

Грешка си, како што Аспарух бил дел од историјата на Бугарите, така и Тито бил дел од историјата на Македонците.Тоа сакав да ти објаснам, за понатаму нема потреба да објаснувам паметен си ќе разбереш!
Убаво рече Братот, он можеби и не бил херој, но, има еден факт а тоа е дека повеќето граѓани на Република Македонија биле задоволни од економијата во негово време, луѓето живееле далеку подобро, за разлика од сега.И не се мачете сега да пишувате за тоа како Југославија била задолжена и.т.н., победниците ја пишуваат историјата, а долгови имало и ќе има како што Југославија била задолжена некаде, така и други земји се задолжувале кај Југославија.
Ама добро јас одамна сфатив дека е бесполезно да им се пишува на Бугарите што им се допаѓало најмногу на Македонците во времето на Тито.Можеби за тебе тоа не важи, но за другиве наоколу дефинитивно важи!
Види,споменици има много и нема лошо да има и на Тито.Човека има заслуги ком РМ,добро,нема лошо,почитуваjте си го.Но нека бидеме реални и да кажеме дека оставането на улиците со това име е остатак от култа ком личноста на Тито.Ако днес прашаш хората во един град дали треба главните улици да се викат маршал Тито или да речем Александар Македонски,кое ке изберат?Това просто е остатак,коjто до този момент не е променен по една или по друга причина.
Относно за нас Аспарух-паметник да и то да не кажам дека са 1-2 во цела БГ,но главни улици на негово име......не сум чул во ни един град.

Тој неможе да биде македонски национален херој, за мене лично никогаш и не бил и не ќе ни биде.

Немам проблем со тоа да му се оддаде чест како на голем политичар, значаен човек, но тоа да биде на ниво со реалната интерпретација, а не создавање на илузија дека се' што имаме му го должиме тоа нему.

.......
Треба да се прекине врската со “југословенството“ доколку сакаме да градиме македонштина и сопствена независна држава.

Треба уште многу да се работи иако веќе 18 години изминаа од распадот на СФРЈ.

Точно за това зборувам.Нема лошо да има почит ком него,но да не се оди ком прекалено.Прекален светец и богу не е драг.Нема лошо да има споменици,но Тито да се тура пред македонски херои... некак си ... странно е. Ако един народ не почитува своите херои,кого да почитува?Нема лошо и да има улици на Тито,но не и главните и централните.
Много си прав во това дека треба да се прекине врзката,но това зависи от македонскиja народ и политичката волja во државата.

Види,споменици има много и нема лошо да има и на Тито.Човека има заслуги ком РМ,добро,нема лошо,почитуваjте си го.Но нека бидеме реални и да кажеме дека оставането на улиците со това име е остатак от култа ком личноста на Тито.Ако днес прашаш хората во един град дали треба главните улици да се викат маршал Тито или да речем Александар Македонски,кое ке изберат?Това просто е остатак,коjто до този момент не е променен по една или по друга причина.
Относно за нас Аспарух-паметник да и то да не кажам дека са 1-2 во цела БГ,но главни улици на негово име......не сум чул во ни един град.

Намерата со Аспарух ми беше да ти покажам само пример, дека тој човек иако не бил Словен пак оставил трага во вашето општество, ви ја формирал државата.Истото важи и за Тито можеби не бил Македонец и не бил роден во нашата држава, но оставил трага во ова наше македонско општество.Вие имајте си споменици од Аспарух немам ништо против тоа.

Ако днес прашаш хората во един град дали треба главните улици да се викат маршал Тито или да речем Александар Македонски,кое ке изберат?
Но нека бидеме реални и да кажеме дека оставането на улиците со това име е остатак от култа ком личноста на Тито........

А што се однесува за овој дел од твојот коментар, тука не може никој да ти одговори прецизно, некои ќе изберат Александар Македонски, некои Тито; на форум тоа не можеш да го дознаеш.Инаку како и спомениците, така и имињата на улиците претставуваат некакво почитување кон ликот и делото на некоја личност, а Тито како и секоја личност (како во минатото, така и во сегашноста) си имал своја црна, но и своја добра страна.

Ова “Бугарчињава“ ја окупираа темата и ги лечат своите фрустрации, насочувајќи ја кон своите ставови. Сакаат да не убедат (нас, кои што живеевме во тој режим и кои имаме изворни документи за тие настани) дека Тито не чинел за нас и дека поубаво ќе ни било со Тодорчо Живков (а оној Топорчо да не е некој Тодорчо?).

Во Македонија има улици и установи наречени по многу личности од цел свет. Има улица Марксова, училиште Песталоци, Кенедиева, Нил Амстронг. Некои се оставени од почит, некои не се променети поради немање општа согласност, некои од политички причини. Ако се дозволи промена на името на една општина како на пример: општина Ново Село има иницијатива да се промени во општина Александрија, тогаш тоа ќе им даде за право и Албанците и сите други да си ги преименуваат градовите по свое, на пр. од Кичево ќе имаме Керчова и сл.

Можеби на некого му пречи што немаме улици и училишта со името Тодор Живков? Па да наречеме некое сокаче или W.C. и така, мене не ми пречи, јас сум за соживот...

А Костурино колку убаво си го владее мајчиниот јазик, браво. Благодарам за објаснувањето на името Дорјан.

А на туристите им требаат добри мапи и патокази. Не ги интересира по кого е наречена улицата (повеќе слушнале за Тито или за Питу Гули?). Или Бугарските туристи не можат да се снајдат ако нема улица Тодор Живков? Што се секираат, нив и онака ги шетаме со кајчиња, таму нема улици...

Ти ќе си кажваш во твое име дали чинел Тито или не,не од името на сите Македонци.

Намерата со Аспарух ми беше да ти покажам само пример, дека тој човек иако не бил Словен пак оставил трага во вашето општество, ви ја формирал државата.Истото важи и за Тито можеби не бил Македонец и не бил роден во нашата држава, но оставил трага во ова наше македонско општество.Вие имајте си споменици од Аспарух немам ништо против тоа.

А што се однесува за овој дел од твојот коментар, тука не може никој да ти одговори прецизно, некои ќе изберат Александар Македонски, некои Тито; на форум тоа не можеш да го дознаеш.Инаку како и спомениците, така и имињата на улиците претставуваат некакво почитување кон ликот и делото на некоја личност, а Тито како и секоја личност (како во минатото, така и во сегашноста) си имал своја црна, но и своја добра страна.
Да точно,соглосувам се со това,но има хора които са оставили и голема трага и са били македонци.Зер те помалце заслужуват?Това е генералното прашане.Немам против да има улици на неговото име,ама не главните улици во едни град.
Согласен сум дека ива трага,согласен сум дека има и лоши и добри страни,но не е нормално главните улици во една држава да носат името на човек,коjто не е македонец и со ништо не е повеке да речем от Гоце Делчев,Александар Македонски или Георги Сугарев,да не речам е много помалко от нив.

Да точно,соглосувам се со това,но има хора които са оставили и голема трага и са били македонци

Но што ти пишував јас во претходните мои коментари, реков дека тие луѓе кои заслужиле посебно место воопшто не се игнорирани од нас, и реков дека има и улици и ред други работи именувано оваа држава во нивно име, како знак и почит кон нивното дело.

Ова “Бугарчињава“ ја окупираа темата и ги лечат своите фрустрации, насочувајќи ја кон своите ставови. Сакаат да не убедат (нас, кои што живеевме во тој режим и кои имаме изворни документи за тие настани) дека Тито не чинел за нас и дека поубаво ќе ни било со Тодорчо Живков (а оној Топорчо да не е некој Тодорчо?).
Во Македонија има улици и установи наречени по многу личности од цел свет. Има улица Марксова, училиште Песталоци, Кенедиева, Нил Амстронг. Некои се оставени од почит, некои не се променети поради немање општа согласност, некои од политички причини. Ако се дозволи промена на името на една општина како на пример : општина Ново Село има иницијатива да се промени во општина Александрија, тогаш тоа ќе им даде за право и Албанците и сите други да си ги преименуваат градовите по свое, на пр. од Кичево ќе имаме Керчова и сл.
Можеби на некого му пречи што немаме улици и училишта со името Тодор Живков? Па да наречеме некое сокаче или W.C. и така, мене не ми пречи, јас сум за соживот...
А Костурино колку убаво си го владее мајчиниот јазик, браво. Благодарам за објаснувањето на името Дорјан.
А на туристите им требаат добри мапи и патокази. Не ги интересира по кого е наречена улицата (повеќе слушнале за Тито или за Питу Гули?). Или Бугарските туристи не можат да се снајдат ако нема улица Тодор Живков? Што се секираат, нив и онака ги шетаме со кајчиња, таму нема улици...
Има на гимназија Георги Димитров...тоа е тоа што знам од нивни личности. Има само за него. А тоа дека се малку остетливи и дека не го „обичаат“ Тито тоа е добро познато а и поради што тие мислат дека е толку лош. Ама тоа е друг муабет.Тито има значење за Македонија и тоа е тоа. Е имаа и делумно вистина дека некои фаци дека го преувеличуваат делото на ЈБТ има вистина и во тоа. А исто има вистина е дека некој го мразат неоправдано.
Ама колку што го Сакаат Тито во МК има исто толку фаци која го сакаат и во СЛовенија и во Босна и др. Републики Исто фаци се палат на Сталин и Ленин во Русија. Но тоа е феномен најверојатно само во бившо комунистичките федерации.

За нашиот диктатор Јосип Броз Тито постојат неколку суштествени факти во Македонија:
1)Факт е дека постарите генерации го чуваат дома и сеуште го идеализираат или другојаче кажано,прават идол од него.

2) Факт е дека благодарение на него имаме држава,иначе ќе бевме провинција во некоја од соседните држави.(колку и да не го сакам се трудам да сум објективен по однос на темава за Тито)

3)Факт е дека тој признава македонска нација и и дава посебна социјалистичка Република Македонија,во рамките на СФРЈ.

Меѓутоа,тука се наметнуваат и неговите темни и мрачни страни во македонската историја:

-Како прво,се поставува прашањето,зошто македонската државност се прогласува на српска,а не македонска територија?

-Второ:се наметнува прашањето зошто Тито, најголемите македонски синови( како Ченто примерно) ги праќа на изгнание на Голи Оток и ги прогласува за државни непријатели број еден и притоа лепејќи има ја етикетата ,,бугарофили,,

-Трето:мене лично ме чуди зошто ако Тито имал толку голрм авторитет и како водаш на една светска велесила каква што беше Југославија,зошто не ја приклучил целата територија на областа Македонија во границите на Југославија,ами само Вардарскиот дел го става во Југославија,додека Егејска и Пиринска Македонија ги остава во границите на други држави?

-Четврто:се наметнува прашањето,која е причината што Ј.Б.Тито дозволува толку голема концентрација на албанско население во пределите на Косово и западна Македонија и воедно зошто на Војводина и Косово им го наметнува статусот ,,автономна покраина,,?

Мојот заклучок е дека,сепак Тито не е баш идеалната фигура за модерна Македонија и сепак е политичка личност која допушта кардинални грешки по однос на македонското прашање,кое до ден денешен стои статус кво.

Резиме:Тито 100% контраверзна личност во македонската историографија.:toe:

3)

Абе бугари, нас не ни требаат никакви тајни југо агентури за да се држиме подалеку од вас.....на секој еден бугар тоа треба да му е јасно...а зошто е тоа така, си знаете вие многу добро само овде лудило ми глумите.....абе вие сте биле едни цвеќиња за мирисање......иди бегај таму.

Агентурата остана да работи, меѓутоа таа не е осамена во ниту еден момент.
Друштво и прават и другите соседни агентури, на Бугарија, Грција па и Албанија.

Пази се.Агентурата следи и тоа форум.

За бугарската......знаеме....:pos2:

Истово ќе му го пишев, ме претекна.

Тема "Тито и Македониjа" и за малките деца е jасно, е тема за титовата политика во Македониjа. Таа политика продалжава и след неговата смрт, продалжава/постои-мислам дека таа е думата/ и сега и не се знае до кога. Портретите на Тито са на стените во каштите не само на старите хора. Те висат по стените в каштите на многу политици во Македониjа пред които те се кланjат секи ден. А тиа които ги свалиа од стените беа публично оплјути като предатели. Всички знаеме дека последното убежиште на комунизма е в национализма. За Тито многу можеме да си сборуваме. Но вистината е дека добре си отиде во 1980г. Ако беше доживел 1991г или кеше да биде у зандано ката Хонекер и Живков, или кеше да го утепат како куче, како утепаа Чаушеску.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom