Тито и Македониjа

Дали е Тито предавник или херој?

• Предавник

Гласови: 12 66,7%
  • Херој

Гласови: 6 33,3%

• Вкупно гласачи
    18
Темата е навистина много интересна.Много држави преименуваха улиците си,които беха на старите социалистически водачи.Интересно е да се види дали това е станало и во РМ.
Доколкото знам во некои градове во РМ и днес главните улици са Тито.Еве например Битола(продолжението на широк сукак),Струмица, а може да има и други.
Улица Тито има во много градове-Виница,Берово и уште и уште.
Доколкото знам во Охрид има кеj-Тито. Во минатото имаше цел град,коjто носеше името на Тито- Титов Велес,за убаво или за лошо беше мавнато.
Как мислите,дали това е остатак от социализма и минатото или просто Тито има принос ком РМ и треба да има такви улици?Треда ли да се помисли за менуване на тези улици и зашто тези улици да не са улица Македониja и много други имена,които за заслужили почет?

Eдна доста му е...Се друго треба во Античко Македонски кралеви да се преименува.

Не навистина това е прашане,което треба да се сложи на масата на диспута и хората во градовете да кажат какво мислат.Дали е потребно веке сите главни улици да се викат така и не е ли дошло времето да се сменат.Jaс мислам дека има много подостоjни личности, наjмалкото улица Македониja винаги може да се стави.

Не секоја само една во Мк за секого додуше име Булевар Александар Македонски во Скопје веќе подолго време. Али тој дел е некако запоставен. За сите треба од Каран па до Киро Еднооки.А,не селективно. :nenene: Ама друг е тој муабет. Тито е личност од македонската историја ама не заслужува толку многу улици и што ли не. Не дека не треба ама помалку. :helou:

Не може да се свали името на Тито од табелите по улици ,зошто он е все уште спорна личност во македонската историjа.
Спорна? Не.... За други личности се води многу поголема и почесто дебата во Македонија за Тито многу ретко нема некој контаверзи врзани со него.

Не ми смета Тито ништо повеќе од Ленин или Кенеди или булевар Србија итн. итн.

Меѓутоа никој неможе и несмее да ми забрани да си ги наречувам улиците и булеварите според имињата на моите национални херои.

Тито воопшто не е спорна личност за Македонија. И идиот на улица може да ти каже што добро и што лошо ни направи Тито. Не знам што очекувате да откриете за односите Тито-Македонија.

Tито и Милошевиќ имаа две доста различни политика. Да беше Тито жив и Милошевиќ во исто време најверојатно Слобо ќе беше прв на листата за Голи Оток или брза ликвидација. Титово-милошева политка непости тие се 2 сосема различни политики. Милошевиќ е српски шовинонационалист со малку леви примеси. А Тито е пансловенски(југословенски) комунистички авторитарец. Има сериозна разлика меѓу нив.

Македонија си отиде од Југославија како и Словенија без некои посериозни клаузули или проблеми. Наводно имало некој преговори со Мицотакис и Милошевиќ ама пропаднале многу брзо. Македонија не беше високо на Агендата на Милошевиќ пред неа беа Хрватска , Босна и Косово итн...Така да горе-доле без проблеми или барем не посериозни.

Не ми смета Тито ништо повеќе од Ленин или Кенеди или булевар Србија итн. итн.

Меѓутоа никој неможе и несмее да ми забрани да си ги наречувам улиците и булеварите според имињата на моите национални херои.
Точно там е прашането,дали Тито се смета за македонски национарет хероj.
А уште повеке,дали баш главните улици и булеварди треба да са со неговото име.Зер Широк сукак не може да носи името на Гоце или на Мисирков?Зер те са помалце национални херои?Тук зборуваме за това дека Тито е чужд на РМ,не е македонец,а му се отдава поголема чест от македонските херои.

ti si vo golema greska i zivees vo pogresen film, ako ima ulici so ime na tito ostanati od nekogas ne znaci deka toj ima pogolema pocit od makedonskite heroji.

ne probuvaj da mi objasvis zasto nemam namera da ti dokazuvam nisto.

Добро,отговори ми зашто не са сменени со имената на големите македонски херои?На кого е потребно главните улици да се викат уште така?
Не живеja во погрешен филм,а ми е интересно зашто се уште е така и дали това не прави впечаток на граганите.

Точно там е прашането,дали Тито се смета за македонски национарет хероj.
А уште повеке,дали баш главните улици и булеварди треба да са со неговото име.Зер Широк сукак не може да носи името на Гоце или на Мисирков?Зер те са помалце национални херои?Тук зборуваме за това дека Тито е чужд на РМ,не е македонец,а му се отдава поголема чест от македонските херои.
Па вака колку што знам Имаат и Гоце и Мисирков имаат Булевар во Ск, А ЈБТ има гимназија која додуше сакаа да ја преименуваат неколку пати ама се откажаа. Има одреден број на лица во македонија најчесто над 40 години кој имаа многу убави сеќавања од тој период. И тие лица се против преименувањето на дел од објектите. И тоа е тоа. Јас лично не сум воопшто носталгичен кон тоа време. Но, не го сметам како лош период за разлика од тоа пред него. И тоа. Имаше еден период дебати за преименување и добар дел се сменија а дел останаа. Дури поради тоа што веќе 20 годни не се смените под распадот на Југославија сметам дека не треба и воопшто сега да се сменат. Касно е веќе и глупо тогаш требало не сега.
Инаку Тито е само дел од Македонската Историја. Ама не е Македонски Национален Херој.

Добро,отговори ми зашто не са сменени со имената на големите македонски херои?На кого е потребно главните улици да се викат уште така?

ajde ke ti odgovaram, ke go prekrsam zborot: Ima mnogu smenati samo sto ti ne znaes, a iako nekoj ne se smenati ne znaci deka e taka kako sto mislis. Ti rekov zivees vo pogresen film, zatoa skini go filmot vo koj sto si vospitan i zivees podobro e za tebe nisto nema da postignes, samo se cudam od kade znaes koj ne se smenati koga nikoj obicen graganin nitu zabelezuva kako se vikaat ulicite vo gradovite, posto nie vo glavno ziveeme vo mali gradovi i skoro nikoj ne gi znae iminjata na ulicite, duri i koga se vozat so taxi kazuvat kade odat po odredeni objekti a ne po ulici.

Во МК не пости култ на личноста на ЈБТ освен кај може 2-3 забегани пензионери од Титови Леви Сили :pos2:
Али тоа е тоа сума сумарум генералниот став во МК е неутрален. Онака ни за ни против. Има причини за има прични против.Нема уште многу што да се каже.

Ајде толку од Мене поздрав

Добро,отговори ми зашто не са сменени со имената на големите македонски херои?

А зошто тебе тоа те интересира?Во Македонија има улици и многу други работи кои се именувани по нашите херои, револуционери, преродбеници и.т.н.
Ова е исто како да те прашам јас тебе следново; зошто во Бугарија има споменик на Аспарух кога вие се сметате себе си за Словени?

А зошто тебе тоа те интересира?Во Македонија има улици и многу други работи кои се именувани по нашите херои, револуционери, преродбеници и.т.н.
Ова е исто како да те прашам јас тебе следново; зошто во Бугарија има споменик на Аспарух кога вие се сметате себе си за Словени?
Интересира ме,прво заштото темата е отворена веке,второ сум бил во РМ и сум го видел и ми направи впечатление и уште поинтересно не само на мен,а и на група туристи от Франциja,Италиja и Романиja и те истото прашаха во Струмица.
А за БГ мислам дека това не е темата и сметам дека сам можеш да си отговориш точно за споменик на Аспарух,вервам дека си паметен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom