Open Source vs. Комерцијални програми

• Креатор на темата Креатор на темата Gandalf
  • Време на започнување Време на започнување
Dejan] напиша:
Hmm nemaj gajle, i na zapad nitu eden domashen korisnik nema licenciran softver za profesionalna rabota... Microsoft ne mu e gajle za domashnite korisnici, od niv nema pari, parite se kaj kompaniite, e tamu mozat jako da stegnat...
Bas taka! Parite na Microsoft mu se od pogolemite kompanii i od kompjuterite sto go koristat vladite zosto oni nesmeat da rabotat na nelicenciran software

KaiTekk напиша:
open source e podobro od close source i toa e fakt. I dodushe, ako znaes dobro assembler mozes ovie programite shto ne se open source da im go proucuvas kodot, ama toa e malce teshka rabota.

Зошто OpenSource е подобра варијанта? Кажи ми.... се занимаваш со програмирање? Уствари... не мора да се занимаваш со програмирање за да ми ја разбереш поентата... со OpenSource имаш крај на оригиналните идеи.... за било шо... ако добиеш добра идеја, секој може да види како си ја напраил, како си го постигнал тоа.... и.. да си го искористи твојот труд, у уше полошо ќе си го престави као свој ... и ти си fucked up.

Сеа... некој ќе промрчи... не знам GNU лиценци, не знам авторски права заштитени... џабе се тоа кога он ќе ти го види кодот, и може да си го имплементира како ќе му текне..

Vnuce напиша:
Зошто OpenSource е подобра варијанта? Кажи ми.... се занимаваш со програмирање? Уствари... не мора да се занимаваш со програмирање за да ми ја разбереш поентата... со OpenSource имаш крај на оригиналните идеи.... за било шо... ако добиеш добра идеја, секој може да види како си ја напраил, како си го постигнал тоа.... и.. да си го искористи твојот труд, у уше полошо ќе си го престави као свој ... и ти си fucked up.

Сеа... некој ќе промрчи... не знам GNU лиценци, не знам авторски права заштитени... џабе се тоа кога он ќе ти го види кодот, и може да си го имплементира како ќе му текне..
внучко се убаво кажа и се сложувам со тебе, ама некои работи превидуваш... И со отворен и со „затворен“ код ја издаваш оригиналната идеја. како пример колку само идеи имаат украдено микрософт од оперативниот систем на мекинтош? оперативниот на мекинтош не е опен сорс, како тие ги заштитивуваат нивните идеи?

другарче напиша:
внучко се убаво кажа и се сложувам со тебе, ама некои работи превидуваш... И со отворен и со „затворен“ код ја издаваш оригиналната идеја. како пример колку само идеи имаат украдено микрософт од оперативниот систем на мекинтош? оперативниот на мекинтош не е опен сорс, како тие ги заштитивуваат нивните идеи?

Абе види... ок... нека биде дека ја украле идејата од Macintosh.... ама... ипак сами го имаат искодано тоа.... кога станува збор за програмирање, тоа е најважно...

Пошто.. глеј... ја имам идеја за оперативен систем којшто се подига моментално, којшто никогаш не паѓа, се контролира со ум преку телепатија и изгледа ненормално добро.... ама џабе брат... не знам да го искодам тоа :) :) :)

Копирањето е законски дозволено ако е во границите на некои проценти. Процентите варираат од земја во земја, некаде можеш да позајмиш 25%, некаде 30% од оригиналот и да го употребиш за свои цели. :)

humanoid напиша:
Копирањето е законски дозволено ако е во границите на некои проценти. Процентите варираат од земја во земја, некаде можеш да позајмиш 25%, некаде 30% од оригиналот и да го употребиш за свои цели. :)

Па и не баш..... копирањето не е дозволено во ниедни граници..... малце збрка си напрал.... тоа што го збориш ти е за музика.... во граници од три такта не се рачуна плагијат.... а за друго копирање.... па дури ни да фотокопираш не смееш, камо ли код туѓ да користиш

Vnuce напиша:
Па и не баш..... копирањето не е дозволено во ниедни граници..... малце збрка си напрал.... тоа што го збориш ти е за музика.... во граници од три такта не се рачуна плагијат.... а за друго копирање.... па дури ни да фотокопираш не смееш, камо ли код туѓ да користиш

Знам добро и за музиката и за софтверот и за хардверот внуче :)
Како што знам, Windows го отвори кодот за некои си 20 или 30 проценти пред некој месец.

humanoid напиша:
Знам добро и за музиката и за софтверот и за хардверот внуче :)
Како што знам, Windows го отвори кодот за некои си 20 или 30 проценти пред некој месец.

Знам дека имаше некои муабети дека ќе отвара код ... не знам колку се деси ... али поентата е шо станува збор за obsolete код .... (ќе извините за англицизмиве... ама ми фалат македонски зборови упм!) :) Vista-та се пишува од нула ... барем официјално :) .... али тоа е тотално друг муабет...

Стварта е што... и да е отворен кодот (ко за Win-от) ... има неколку варијанти за заштита на код (шо ти ја знам GNU и сл).... али работат само на хартија (или да не речам само у Notepad :D) ...

Vnuce напиша:
Абе види... ок... нека биде дека ја украле идејата од Macintosh.... ама... ипак сами го имаат искодано тоа.... кога станува збор за програмирање, тоа е најважно... Пошто.. глеј... ја имам идеја за оперативен систем којшто се подига моментално, којшто никогаш не паѓа, се контролира со ум преку телепатија и изгледа ненормално добро.... ама џабе брат... не знам да го искодам тоа :) :) :)

внучко за програмирање идејата е најважна... ама не било каква идеја како што кажуваш ти (што патем е повеќе желба отколку идеја) туку идеја нешто конкретно како да се направи

Treba da znaes vo koj prozorec sto da ima, koja ikona, kakva da e, koe kopce kaj da sedi i sto funkcija da ima, kakvi menia da ima, koe za sto da sluzi, da se povrzani site raboti zaedno i uste milijarda stvari. A za programiranje Microsoft ima eden kup asalni programeri, koi sto ke im se kaze ke napravat odnosno ke go iskodaat. Taka da kodiranjeto i ne e nekakov problem za Microsoft.

Остајтего Microsoft дечките си ја знаат убаво нивната работа.

Vnuce напиша:

Премногу еднострано го гледаш OpenSource-от. Со едно око точно, отворениот код е комунистичка филозофија. И... Без разлика на килажата што ја имаш во програмирањето, знаеш дека софтверскиот инжинеринг не е само кодот. Кодот се купува многу лесно. Самиот збор отворен код се однесува на кодирањето а не на филозофијата како да го продадеш софтверот. Што да измениш во него.
Спротивно на твоето мислење, отворениот код придонесува оригиналните идеи да еволуираат да се подобруваат. Твојата машина со телепатско управување нема да ја направиш за еден животен век(освен ако не живееш 200 години).
Многу такви проекти започнале со замисла и биле пуштени во заедницата па пробуткале бааги.(Пример)
Е ова е оригинална идеа и успеала во опен сурс светот.

другарче напиша:
внучко за програмирање идејата е најважна... ама не било каква идеја како што кажуваш ти (што патем е повеќе желба отколку идеја) туку идеја нешто конкретно како да се направи

Добро... примерот беше малце (читај многу) Sci-Fi .... не мора да забегуваме толку многу ... али грешка си ... не е најважна ... мислам ... има еден куп идеи коишто не се остварени ... не само мои идеи и ствари што јас не можам да ги искодам ... зборам за идеи коишто ги имаат фатено да ги работат огромни компании со години и не можат да ги остварат

Carlito Brigante напиша:
Премногу еднострано го гледаш OpenSource-от. Со едно око точно, отворениот код е комунистичка филозофија. И... Без разлика на килажата што ја имаш во програмирањето, знаеш дека софтверскиот инжинеринг не е само кодот. Кодот се купува многу лесно. Самиот збор отворен код се однесува на кодирањето а не на филозофијата како да го продадеш софтверот. Што да измениш во него.
Спротивно на твоето мислење, отворениот код придонесува оригиналните идеи да еволуираат да се подобруваат. Твојата машина со телепатско управување нема да ја направиш за еден животен век(освен ако не живееш 200 години).
Многу такви проекти започнале со замисла и биле пуштени во заедницата па пробуткале бааги.(Пример)
Е ова е оригинална идеа и успеала во опен сурс светот.

Значи пред OpenSource ниедна програмерска идеја не се оствари? Ни една идеја не еволуираше во нешто асално ? НЕ! Грешка... ем идеите се остварија.. ем луѓето што ги остварија идеите се напунија со пари ... а овие OpenSource-овциве .. ем тупат со бош идеи, ем пет пари у џеб немаат... па види шо е боље . ;)

Vnuce напиша:
Добро... примерот беше малце (читај многу) Sci-Fi .... не мора да забегуваме толку многу ... али грешка си ... не е најважна ... мислам ... има еден куп идеи коишто не се остварени ... не само мои идеи и ствари што јас не можам да ги искодам ... зборам за идеи коишто ги имаат фатено да ги работат огромни компании со години и не можат да ги остварат
Abe Microsoft moze ima ideja da napravi operativen sistem koj nema nikogas da bide zarazen od virus, no nedostasuva so i kade da se napravi, kako da izgleda, so da se dodade ili odzeme, nekoi funkcii da se promenat i sl.
Znaci Microsoft neznae(nema ideja) kakva zastita da se dodade, no ako nekoj mu kaze na ova mesto treba da se dodade takva i takva zastita, programerite ke znaat da go iskodaat toa.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom