Open Source vs. Комерцијални програми

• Креатор на темата Креатор на темата Gandalf
  • Време на започнување Време на започнување
Abe ако се нема пари нема да имаш, сите убајни не ода.. Зато нема да користиш Фотошоп че користиш Гимп...
за интернет пристапот да ти биде скратен не е тешко тоа, но нема до таму да иди. ПОШТО нелегално е КРАКИРАН софтвер... А се што е нелегално е казнливо со закон.

Abe so ako si pameten ti i sam mojs da si go krakiras softverot, site pogolemi kompanii davaat try out verzii, pa ko ke mu vlezis vo kodot trgnigo tajmerceto i gotovo:) Pa posle kolku sakaat neka kinat piratski serveri :) Jas mislam dodeka postojat virusi spyware i sl gluposti ke ima i nelegalen software.

deXterche напиша:
Abe so ako si pameten ti i sam mojs da si go krakiras softverot, site pogolemi kompanii davaat try out verzii, pa ko ke mu vlezis vo kodot trgnigo tajmerceto i gotovo:) Pa posle kolku sakaat neka kinat piratski serveri :) Jas mislam dodeka postojat virusi spyware i sl gluposti ke ima i nelegalen software.
абе никој не рече дека не можи... ама не е легално лујџееее... некако тешко се објаснува ова..

Ако сакаш супердобар софтвер че си платиш ако сакаш софтвер понуден ти нетолку добар но бесплатен. ова ти се легалните начини да дојдиш до решение..
Сега ако ти се крши законо, тоа е сопствено решение..

Vlad II Draculea напиша:
абе никој не рече дека не можи... ама не е легално лујџееее... некако тешко се објаснува ова..

Ако сакаш супердобар софтвер че си платиш ако сакаш софтвер понуден ти нетолку добар но бесплатен. ова ти се легалните начини да дојдиш до решение..
Сега ако ти се крши законо, тоа е сопствено решение..
Abe krsis zakon ako go krakovas i go izvadis na internet ili go prodavas. A ako si go krakovas i go drzis za sebe togas nikomu nisto, so sakas mojs da mu prajs. Samo No Comerciale :)

spooky напиша:
И шо праите толку во фотошоп?
Или ве фатил бесот па само сакате да го имате и да си играте?

Фејс ит : за 99.99% од потребите ви е доволен и Paint.

@Orion : не беше прашањето дали има кракови или не. Прашањето беше - дали би одвоил пари, или би употребил Open Source?

Јас веќе одамна сум по сите прашање префрлен на Open Source. Освен во нужни ситуации кај што не постои еквивалентен софтвер (за тесно специјализирани задачи).
tipce jas za software pari ne davam za mene licno svetot e free. prvo i osnovno nieden programer ne raboti bez pari, onie programki so se free obicno ne se tolku dodelkani. Za kvalitet sekogas se dava pari ako poglednes pr. Mandiva 2006 od linux-ite pocna da se naplakja za registracija i poddrska, a veruvaj koga linuxot ke se usovrsi dovolno i toj ke pocna da se naplakja toa ti e pravilo na zivotot i konkurentnosta. Momentalno Linux opstojuva od serverite na golemite kompanii i pametnite drzavi (Germanija,Francija,Spanija,Brazil .....) ako dobro ja razbirtas open sorce idejata, parite koi se plakjaat za linux programi isto ke go svatis. Se plakja samo za TECH support. Pozdravi i ke diskutirame kolku sakas za Ovie temi. :)
Pozdravi

Vlad II Draculea напиша:
Abe ако се нема пари нема да имаш, сите убајни не ода.. Зато нема да користиш Фотошоп че користиш Гимп...
за интернет пристапот да ти биде скратен не е тешко тоа, но нема до таму да иди. ПОШТО нелегално е КРАКИРАН софтвер... А се што е нелегално е казнливо со закон.
Да ти кажам право сега за сега не му се секирам многу, многу, а кога ќе се деси ова тогаш ќе му ја мислам. А иначе сигурно нема некој да ми дојде дома и да ми проверува каков софтвер имам на комјутерот.

krusha03 напиша:
Да ти кажам право сега за сега не му се секирам многу, многу, а кога ќе се деси ова тогаш ќе му ја мислам. А иначе сигурно нема некој да ми дојде дома и да ми проверува каков софтвер имам на комјутерот.
абе то нема никој, ама можи провајдеро да ти забрани да симнуваш таков софтвер...
јас се префрлив пред некое време од линукс на виндовс само заради тие недостатоци од програми... не велам не.. ама дека ОСНОВНИТЕ ПОТРЕБИ ги има и во бесплатен софтвер. верувај дека е така

deXterche напиша:
Abe krsis zakon ako go krakovas i go izvadis na internet ili go prodavas. A ako si go krakovas i go drzis za sebe togas nikomu nisto, so sakas mojs da mu prajs. Samo No Comerciale :)

ako izvadis profit so koristenje na softwerot imas veke porblem so zakonot
se zavisi od licencata so koja instaliras
Jas sum za linux

Zavisi za sto ke go koristis toj softver, ako sakas nesto poprofesionalno da go izvedis sigurno deka ke ti treba i mn dobar softver...nikogas ne se znajt.
A dali nekoj moze da go instalira Internet Explorer 7, zs bara licenciran windows a jas imam piratski :(

Orion2 напиша:
tipce jas za software pari ne davam za mene licno svetot e free. prvo i osnovno nieden programer ne raboti bez pari, onie programki so se free obicno ne se tolku dodelkani. Za kvalitet sekogas se dava pari ako poglednes pr. Mandiva 2006 od linux-ite pocna da se naplakja za registracija i poddrska, a veruvaj koga linuxot ke se usovrsi dovolno i toj ke pocna da se naplakja toa ti e pravilo na zivotot i konkurentnosta. Momentalno Linux opstojuva od serverite na golemite kompanii i pametnite drzavi (Germanija,Francija,Spanija,Brazil .....) ako dobro ja razbirtas open sorce idejata, parite koi se plakjaat za linux programi isto ke go svatis. Se plakja samo za TECH support. Pozdravi i ke diskutirame kolku sakas za Ovie temi. :)
Pozdravi

Opss open source ne znaci besplaten softwere brat greska si razberal
od sto ke ziveast open source programerite
http://www.gnu.org/ prociti poveke koja e filozofijata jas imav moznost da gledam monogu dokumetarci za gnu i linux pa dojdov do zaklucok FREE i NE SE NAPLAKA IMA RAZLIKA vo windows ako smenis imeto na start kopceto se smeta za prekrsok i moze da se lezi zatvor toa e primer ne svaki bukvalno

deXterche напиша:
A dali nekoj moze da go instalira Internet Explorer 7, zs bara licenciran windows a jas imam piratski :(
ја го имам инсталирано и ќе ти кажам дека не ти треба. земи си опен сорс љисиц 100 пати ќе бидеш позадоволен :)

spooky напиша:
Јас не реков дека Фотошоп е лош. Реков дека за 90% од работите кои ги правите - доволни се и многу поедноставни програми.

А Гимп е исто така закон. Само не сте го ни отвориле, и ако сте го отвориле - сте се откажале по 30 секунди, оти не изгледа исто како Фотошоп.
тоа е најдобриот коментар бидејки ко ќе уклучеш Линукс прв пат мислеш дека се треба да бид како windows но не така со текот на времето се навикнуваш , photoshop kako i da e za edna godina ke ja imat svojata alatka i za Linux komercija e vo prasanje

Дај кажи ако мојш како го инсталира? Сакам да го пробам, мерак ми е :)

deXterche напиша:
Дај кажи ако мојш како го инсталира? Сакам да го пробам, мерак ми е :)
можам и ќе ти кажам... имам легален win xp :) али верувај ништо не пропушташ

другарче напиша:
можам и ќе ти кажам... имам легален win xp :) али верувај ништо не пропушташ
Hahah tama se izradvav i sega :( Abe soznam mnogu go falea to sakav da go probam

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom