Open Source vs. Комерцијални програми

• Креатор на темата Креатор на темата Gandalf
  • Време на започнување Време на започнување
Jane напиша:
Abe Microsoft moze ima ideja da napravi operativen sistem koj nema nikogas da bide zarazen od virus, no nedostasuva so i kade da se napravi, kako da izgleda, so da se dodade ili odzeme, nekoi funkcii da se promenat i sl.
Znaci Microsoft neznae(nema ideja) kakva zastita da se dodade, no ako nekoj mu kaze na ova mesto treba da se dodade takva i takva zastita, programerite ke znaat da go iskodaat toa.

Ако више му кажеш овде треба таква и таква заштита да стаиш ти кодот више го имаш .... ситница е кодот од ум да го префрлиш на хард диск...

Баш тоа ... не достасува што и каде да се направи... тоа не е идија... тоа е код... не знаеш што код каде да го пишеш...

една ствар да расчистиме ... идеја не е алгоритамот којшто треба да се имплементира... идеја е само што сакаш да постигнеш (евентуално и од што тргнуваш)... а алгоритамот... тоа више е код ... сеа... дали ќе искодаш у C, OPascal, Assembler, или нешо тотално трето ... тоа е тотално неважна ситница

Vnuce напиша:
Значи пред OpenSource ниедна програмерска идеја не се оствари? Ни една идеја не еволуираше во нешто асално ? НЕ! Грешка... ем идеите се остварија.. ем луѓето што ги остварија идеите се напунија со пари ... а овие OpenSource-овциве .. ем тупат со бош идеи, ем пет пари у џеб немаат... па види шо е боље . ;)

Леле Внучко, просветлување. OpenSource НЕ Е бесплатно(Отворен код е!). Free НЕ Е бесплатно(Слободно е!). Се имаш побркано... По се ми изгледа дека си wanna be програмерче кое планира да направи милиони, а не си ги сватил основните поими на интелектуалната сопственот copyright и copyleft, propretary и free, GNU/GPL и ЕULA... Доколку навистина сакаш да го направаши тој твој оперативен систем искористи ги предностите на сите тие категории. Прво нормално свати ги. А OpenSource-овците направија пари. Барем оние со идеите...

Carlito Brigante напиша:
Леле Внучко, просветлување. OpenSource НЕ Е бесплатно(Отворен код е!). Free НЕ Е бесплатно(Слободно е!). Се имаш побркано... По се ми изгледа дека си wanna be програмерче кое планира да направи милиони, а не си ги сватил основните поими на интелектуалната сопственот copyright и copyleft, propretary и free, GNU/GPL и ЕULA... Доколку навистина сакаш да го направаши тој твој оперативен систем искористи ги предностите на сите тие категории. Прво нормално свати ги. А OpenSource-овците направија пари. Барем оние со идеите...

Prvo... da ti objasnam nekolku stvari .. ne ne sum wannabe programerce... iam dolgogodisno iskustvo.. i profesionalno se zanimavam so programiranje... Vtoro...FREE E BESPLATNO !!! ako nemas pojma od programiranje barem nauca angliski jazik
Treto... da... znam deka OpenSource ne znaci FREE (da pojasnam: besplatno) ali ako malce poise procitas sto sum pisuval ke svatis zoso go racun kako isto!!! Ja odkoga ke go vidam kodot ne moze nisto da me spreci da go iskoristam bez da mu platam na tipot..a..povtorno... ako malce citas... ke vidis deka i ja gi spomnuvam GNU i tie sranja! i u istiot post kazuvam deka se totalno useless bullshit... samo za wannabe programercinja (kao tebe) da se cepaat so kratenici koisto u realen zivot ama bas nisto ne znacaT!!!!!!

E...da... u megju vreme i ja napraiv pari... BEZ OPENSOURCE !!!!!

Vnuce напиша:
Prvo... da ti objasnam nekolku stvari .. ne ne sum wannabe programerce... iam dolgogodisno iskustvo.. i profesionalno se zanimavam so programiranje... Vtoro...FREE E BESPLATNO !!! ako nemas pojma od programiranje barem nauca angliski jazik
Treto... da... znam deka OpenSource ne znaci FREE (da pojasnam: besplatno) ali ako malce poise procitas sto sum pisuval ke svatis zoso go racun kako isto!!! Ja odkoga ke go vidam kodot ne moze nisto da me spreci da go iskoristam bez da mu platam na tipot..a..povtorno... ako malce citas... ke vidis deka i ja gi spomnuvam GNU i tie sranja! i u istiot post kazuvam deka se totalno useless bullshit... samo za wannabe programercinja (kao tebe) da se cepaat so kratenici koisto u realen zivot ama bas nisto ne znacaT!!!!!!

E...da... u megju vreme i ja napraiv pari... BEZ OPENSOURCE !!!!!

Да почнам од крајот: Тука ти си форумски лик. Значи дали си направил пари со или без опенсорс и дали воопшто си направил пет пари тоа воопшто не е важно. Mожам да ти ги замислам програмите(читај, Материјално Работење во Аccess преведено од некој опен сорс темплејт во Мац Ц Сњисс фонт пошто гледам не си нашол време да го хакнеш Виндоусот за да пишува на кирилица)

Ги прочитав сите постови во оваа тема, и конкретно твоите мислења. Впечаток е дека немаш појма од скратениците за кои збориш. Бладаш и се префрлаш од поим до поим. Сите тие кратенки се одржливи и реални. Постојат и се правно регулирани како и во propretary софтверот. Како ти како програмер очекуваш некој да не ти чепка по кодот(за кој искрено се сомневам дека го имаш) кога самиот ти, претставник од еснафот не си се погрижил да прочиташ десетина документи.

Vtoro...FREE E BESPLATNO !!! ako nemas pojma od programiranje barem nauca angliski jazik
На ова сум се изнасмеал. Не знам од каде претпоставката дека сум програмер. Веројатно заради тоа што учествувам во дискусијава. Не сум. Но не е важно. Дали знам или не знам англиски, тоа е ирелевантно исто така. Си се прашал ли дали ти знаеш. Според Webster за Free има 70 преводи од кои првиот е „слобода“. Понатаму, на www.gnu.org како поднаслов имаш линк кој гласи:Free as in Freedom и стои исклучиво за такви како тебе кои ги мешаат поимите Слободно и Бесплатно.
За крај, двата условоно речени табори на Слободно и Затворено начин на размислување. Поентата на темава е избор меѓу тие две филозофии, а не безуспешно спорење за термините за кои појма немаш.

Добро ќе може ли некој да ги објасни убаво сите поими што се спомнати во темава и што сите ги испомешаа и се караат кое, што е и сл.

Carlito Brigante напиша:
Да почнам од крајот: Тука ти си форумски лик. Значи дали си направил пари со или без опенсорс и дали воопшто си направил пет пари тоа воопшто не е важно. Mожам да ти ги замислам програмите(читај, Материјално Работење во Аccess преведено од некој опен сорс темплејт во Мац Ц Сњисс фонт пошто гледам не си нашол време да го хакнеш Виндоусот за да пишува на кирилица)

Ги прочитав сите постови во оваа тема, и конкретно твоите мислења. Впечаток е дека немаш појма од скратениците за кои збориш. Бладаш и се префрлаш од поим до поим. Сите тие кратенки се одржливи и реални. Постојат и се правно регулирани како и во propretary софтверот. Како ти како програмер очекуваш некој да не ти чепка по кодот(за кој искрено се сомневам дека го имаш) кога самиот ти, претставник од еснафот не си се погрижил да прочиташ десетина документи.

На ова сум се изнасмеал. Не знам од каде претпоставката дека сум програмер. Веројатно заради тоа што учествувам во дискусијава. Не сум. Но не е важно. Дали знам или не знам англиски, тоа е ирелевантно исто така. Си се прашал ли дали ти знаеш. Според Webster за Free има 70 преводи од кои првиот е „слобода“. Понатаму, на www.gnu.org како поднаслов имаш линк кој гласи:Free as in Freedom и стои исклучиво за такви како тебе кои ги мешаат поимите Слободно и Бесплатно.
За крај, двата условоно речени табори на Слободно и Затворено начин на размислување. Поентата на темава е избор меѓу тие две филозофии, а не безуспешно спорење за термините за кои појма немаш.

:nerv: :nerv: :nerv: :nerv: :nerv: :nerv: :nerv: :nerv: :nerv: :nerv: :nerv:
Prvo... koga ke znaes bilo so za programiranje... togas diskutiraj u tema povrzana so programiranje... vtoro... na tove zalenje... Access nikad ne sum koristel u zivot...bi ti objasnil sto programiram... ali permnogu ke te zbunam... toa se stvari koisto ne mozes ni da gi zamislis ti... Taka da... mister Wannabe Smart ... idi u tema za brisenje prozori...kaj so imas da podelis iskustvo....valjda si uspeal da go sovladas dvizenjeto na krpata

"Мац Ц Сњисс" ???? gleam koj haker si ti covece... ZNAES DA KORISTIS KIRILICNA TASTATURA...PA TI SI BOGOT NA MUDROSTA !!!!! btw... koga treba da napises nesto latinica, prefrli prvo na angliska tastatura (alt+shift, ctrl+shift... zavisi kako ti go podesile... sam sigurno ne si instaliral Windows)

E... sto se tice kirilicata... seljace edno... ja koristev kirilica uste u vremeto na DOS (znaes valjda so e DOS??? udri eden Google, toa valjda go znaes)....

Uste poise me zagrizuva faktot sto za tebe treba hakerski poznavanja za da se koristi kirilicna poddrska....

I KOGA STANUVA ZBOR ZA KOMERCIJALEN PROIZVOD FREE ZNACI BESPLATNO
KOGA NESTO NE ZNAES NE ZBORI ZA TOA POSTO ISPAGJAS USTE POGLUP (malce poglup, poso ne e mozno mnogu poglup da bide covek od tebe)

P.S.Me mrzi da ti objasnuvam... proveri na Webster sto e btw, ctrl, shift, Windows... tie stvari ... poso .. ti si haker... znaes internet da koristis !

:oftopic: Koj e moderator tuka be? Daj ne ostavajte vakvi glupi iskompleksirani postovi.. ja gusi temata totalno bespotrebno ! ! Ke praime muabet u vrska so OpenSource ili ke go ostaime "HAKEROV" da si leci kompleksi ? :nerv: :nerv:

Jane напиша:
Добро ќе може ли некој да ги објасни убаво сите поими што се спомнати во темава и што сите ги испомешаа и се караат кое, што е и сл.
@Jane оставив неколку линкови кај што детално се објаснети поимите.
Еве кратко објаснување:
GNU кратенката значи „GNU Not Unix”. Главен спонзор на ГНУ е Free Software Fondation. Според нив, таа организација овозможува развој на Слободен Софтвер односно софтвер кој нема да биде заштитен од копирање или изменување.
За да се осигураат момците што го прават Слободниот софтвер, дека нивниот труд нема да биде земен и некој малак да се направи паметен и го патентира односно заштити од копирање, решиле да платат правници да им склепи GPL(General Public Licence)-нешто како против тег на EULA(End Users Licence Agreement). Иако разни организации што произведуваат слободен софтвер ја имаат модифицирано GP лиценцата, во основа, таа гарантира дека секој софтвер кој е произведен под таа лиценца може да се менува до мила волја, можеш слободно да го продаваш исто така по цена што ти сам ја определуваш, но не смееш да го заштитиш како свој производ и недај боже да го затвориш кодот. Така настанал терминот copyleft.
Free Software значи Слободен софтвер. Во основа, слободниот софтвер може да се продава. И самата фондација Free Software Fondation дел од приходите ги добива преку продажба на софтверски решенија.(Па не бере сливи за да ги плати стотиците вработени во истата). Canonical исто така. Иако произведува БЕСПЛАТЕН софтвер, се одржува на тој начин што покрај тоа што произведува Linux дистрибуција за десктоп употреба(Ubuntu) произведува и софтвер по нарачка(најголем клиент им е НАСА) кој исто така го даваат како Open Source и Free Software, но наплаќаат за трошоците поврзани за неговото производство(плата за програмерите, струја, вода, телефони :) ), а таквите трошоци НАСА ја кошта милиони долари.

@Vnucko, многу навреди во два поста. Дискутирај конструктивно и не лети многу. Браво што си користел бугарска кодна страна во DOS, но тоа не е темата овде.

Vnuce напиша:
:oftopic: Koj e moderator tuka be? Daj ne ostavajte vakvi glupi iskompleksirani postovi.. ja gusi temata totalno bespotrebno ! ! Ke praime muabet u vrska so OpenSource ili ke go ostaime "HAKEROV" da si leci kompleksi ? :nerv: :nerv:

Abe drugar aj najdi filmo revoluiton of os Site glavni faci na orcale na freebsd onsovacot na GNU site se tama ako veke ne ti se cite ne za drugo
i oste nesto FREE e slobodno a ne besplatno i ne se kci ne bidi kako microsoft
bidi realen na forumov site se smrtinici nema HACKERI i smeni si ja definicijata za haker bidejki hacker ne e toa sto mislis deka e ako si tolku dobar isprati nesto da videme sigurno imas mnogu pari posle tolku golemo iskustvo pa ti se staveni na web imas sopstven neli?

Jane напиша:

pocni da citas od pocetok temava ne preskoknuvaj

najdobroto znaenje go ima m dobieno od forumi i open soruce

Dr_ViRuS напиша:
pocni da citas od pocetok temava ne preskoknuvaj

najdobroto znaenje go ima m dobieno od forumi i open soruce
Јас ја прочитав темава неколку пати и незнам што од тоа што го читам е точно. Ти викаш едно, друг вика друго и незнам на кој да му верувам.

Dr_ViRuS напиша:
forumov site se smrtinici nema HACKERI i smeni si ja definicijata za haker bidejki hacker ne e toa sto mislis deka e

Znam ja mnogu dobro so e haker... bese kazano u taa konotacija so pricina ... valjda toj sto bese namenet sarkazmot za nego go sfati toa ....(primetuvas deka e vo navodnici)

Dr_ViRuS напиша:
ako si tolku dobar isprati nesto da videme
za da vidis neso moe treba da platis ....

Vnuce напиша:
Znam ja mnogu dobro so e haker... bese kazano u taa konotacija so pricina ... valjda toj sto bese namenet sarkazmot za nego go sfati toa ....(primetuvas deka e vo navodnici)

za da vidis neso moe treba da platis ....
ne rekov deka sakam da go koristam
:D veruvi mi se sto znaes da napravis znam i jas :D i m nogu poveke
daj nekoe demo print screen zapoznaj ne programiranjeto e kolektivana rabota

I KOGA STANUVA ZBOR ZA KOMERCIJALEN PROIZVOD FREE ZNACI BESPLATNO

od taa recenica svatih deka nisto ne znaes ili si obicen programer koj misli deka znae se i ne gi vregi clenovite na formuot koj razmisluvat na drug nacin od tebe 90% od restoranite rabotat na dos so kirilica so edna ista programa cela makedonija

FREEE E SLOBDNO A NE BESLPATNO ZEMI CITI MALCE cim se inatis zaklucihv kolku iskustvo imas i temata e za open soruce vs Komercijal malce e greska formulirana bidejki i open source e komercijal vidi ja samo red hat imperijata prerasna vo gigant

Use Your Mind. Use Open Source :D:D:D

Abe so se karate za gluposti

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom