Open Source vs. Комерцијални програми

• Креатор на темата Креатор на темата Gandalf
  • Време на започнување Време на започнување
deXterche напиша:
Hahah tama se izradvav i sega :( Abe soznam mnogu go falea to sakav da go probam

Разликата помеѓу легален и нелегален XP е само support. :)
Ништо друго, знам и јас :)

другарче напиша:
и цената аф корс
И ти покрај толку пиратерија се одлучи за легален? Браво имало и совесни луѓе на земјава :) Ако ќе го збогатис Бил Гејтс за некое евро:)

deXterche напиша:
И ти покрај толку пиратерија се одлучи за легален? Браво имало и совесни луѓе на земјава :) Ако ќе го збогатис Бил Гејтс за некое евро:)
windows xp ми е единствен купен софтвер на компјутерот се друго е опен сорс (или бесплатно). компјутерот го користам за работа така да цената на windows xp и не ми е проблем. пробав линукс али не ми врши работа така да кеширав некое евро за били :)

humanoid напиша:
Разликата помеѓу легален и нелегален XP е само support. :)
Ништо друго, знам и јас :)
Да и по втор пат кога сакав да го преинсталирам на лаптопот нејќеше да ми се активира, па морав да се јавувам во мајкрософт канцеларијата во скопје и да се заебавам пола саат за ебана активација

Луѓе, факт е дека луѓето треба да си земаат пари за тоа што си ги сработиле, ако Гил Бејтс :) решил да наплаќа за Виндоузот ондак треба да му се даде пари за тоа. Јас 100% гарантирам дека се што може човек да напраи на Виндоуз може и на линукс, со единствен проблем што на линукс нема игри баш. Ок, има по некоја, OpenGL, ама нее тоа тоа, пошто нема DirectX за линукс (Ок, можда има, ама со некојси таму емулатори што баш и не ги респектирам којзнае колку). Работата е во навика, мене ми требаше многу време да се навикнам на Open Office, ама ето, сега не би го менувал ни за два Microsoft Office, Photoshop ?, хмм, мислам дека е преголем за тоа што на сите ни треба, да се скрати некоја слика од време на време, да и се промени резолуција, некој red eye removal и сл... Има супер бесплатни програми за тоа, Picassa, Paint Shop Pro...мислам дека додека не пробате не може да тврдите.

deXterche напиша:
pak da zemas licenciran
Mi dojde so laptopot inace ne sum budala da davam pari za originalen windows. I tipkata mi rece nesto kako samo prviot pat sum mozel da go aktiviram preku net, a od sega ke moram preku telefon i ke treba da ima dadam pricina zasto go reinstaliram winowsot :lud:.
Pa sigurno od kejf ne go instaliram tuku poradi nekoj problem. Nisto posleden prv i posleden licenciran windows. Abe zlaten piratski go instaliras i gajle nemas ni aktivacii ni nisto.

hehe Jas koristam dva. win Xp i FreeBSD dvata operativni...za nekoja rabota se nezamenlivi :) taka da sve si ima svoja namena.

Dr_ViRuS напиша:
Opss open source ne znaci besplaten softwere brat greska si razberal
od sto ke ziveast open source programerite
http://www.gnu.org/ prociti poveke koja e filozofijata jas imav moznost da gledam monogu dokumetarci za gnu i linux pa dojdov do zaklucok FREE i NE SE NAPLAKA IMA RAZLIKA vo windows ako smenis imeto na start kopceto se smeta za prekrsok i moze da se lezi zatvor toa e primer ne svaki bukvalno
znam so e open sorce ne deka loso sum razbral tuku poentata mi bese i bezplatnite i opensorce programite ke se naplakjaat. poveketo open sorce programi se bezplatni, vo toj slucaj gi staviva zaedno :P, mist understanding :P

Orion2 напиша:
tipce jas za software pari ne davam za mene licno svetot e free. prvo i osnovno nieden programer ne raboti bez pari, onie programki so se free obicno ne se tolku dodelkani. Za kvalitet sekogas se dava pari ako poglednes pr. Mandiva 2006 od linux-ite pocna da se naplakja za registracija i poddrska, a veruvaj koga linuxot ke se usovrsi dovolno i toj ke pocna da se naplakja toa ti e pravilo na zivotot i konkurentnosta. Momentalno Linux opstojuva od serverite na golemite kompanii i pametnite drzavi (Germanija,Francija,Spanija,Brazil .....) ako dobro ja razbirtas open sorce idejata, parite koi se plakjaat za linux programi isto ke go svatis. Se plakja samo za TECH support. Pozdravi i ke diskutirame kolku sakas za Ovie temi. :)
Pozdravi

Прво, не сум типче. Второ, јас живеам од софтвер што сам го правам и точно знам што мислам за типови како тебе на кои светот им е фри. Трето, кога линуксот ќе се усоврши доволно, пак некои дистрибуции ќе се плаќаат а некои не. Јас одлично ја разбирам опен-сорс идејата, ама изгледа ти не ја разбираш. Никоја дистрибуција не наплаќа за линуксот, и Мандривата е бесплатна како и (скоро) сите други - наплаќаат за она што екстра ти го пакуваат. Линукс опстојува затоа што има ентузијасти кои го работат - не заради Бразил или Германија или било што друго, тој опстојуваше многу пред - и ќе опстојува многу после. Ако не веруваш, види го примерот на FreeBSD (зад кој не стојат ни Бразил, ни Германија, ни ништо големо од тој тип).

Ако не ти е јасна идејата на Free Software, да ти ја објаснам : Доколку користиш слободен софтвер, остави го да биде слободен (бидејќи Free не значи бесплатен, значи слободен). Со други зборови, користи го колку што сакаш, се додека не се обидеш да направиш пари од него. Тогаш го плаќаш.

Да продолжам за „усовршувањето“ на Линукс : доволно е совршен за да можеш да направиш она што сакаш. Се. Само треба да го размрдаш малку кликерот. И да, за некои работи не постојат добри „бесплатни“ програми. Затоа што целата филозофија е - го правам она што ми треба да функционира како што ми треба мене, ако сакаш да функционира и за тебе - слободен си да си го доправиш. Кој не знае да си го доправи - може слободно да си плати за готов.

А да, и за последниот коментар : бесплатните (Free? не значи бесплатно - види погоре) и опен-сорс програмите ќе се наплаќаат? Мешаш поими ко Нишлија падежи....

spooky напиша:
Прво, не сум типче. Второ, јас живеам од софтвер што сам го правам и точно знам што мислам за типови како тебе на кои светот им е фри. Трето, кога линуксот ќе се усоврши доволно, пак некои дистрибуции ќе се плаќаат а некои не. Јас одлично ја разбирам опен-сорс идејата, ама изгледа ти не ја разбираш. Никоја дистрибуција не наплаќа за линуксот, и Мандривата е бесплатна како и (скоро) сите други - наплаќаат за она што екстра ти го пакуваат. Линукс опстојува затоа што има ентузијасти кои го работат - не заради Бразил или Германија или било што друго, тој опстојуваше многу пред - и ќе опстојува многу после. Ако не веруваш, види го примерот на FreeBSD (зад кој не стојат ни Бразил, ни Германија, ни ништо големо од тој тип).

Ако не ти е јасна идејата на Free Software, да ти ја објаснам : Доколку користиш слободен софтвер, остави го да биде слободен (бидејќи Free не значи бесплатен, значи слободен). Со други зборови, користи го колку што сакаш, се додека не се обидеш да направиш пари од него. Тогаш го плаќаш.

Да продолжам за „усовршувањето“ на Линукс : доволно е совршен за да можеш да направиш она што сакаш. Се. Само треба да го размрдаш малку кликерот. И да, за некои работи не постојат добри „бесплатни“ програми. Затоа што целата филозофија е - го правам она што ми треба да функционира како што ми треба мене, ако сакаш да функционира и за тебе - слободен си да си го доправиш. Кој не знае да си го доправи - може слободно да си плати за готов.

А да, и за последниот коментар : бесплатните (Free? не значи бесплатно - види погоре) и опен-сорс програмите ќе се наплаќаат? Мешаш поими ко Нишлија падежи....

:pehar::kafe::je::kafe::je::je::kafe::je::kafe::je::kafe::je::je:

Искрено кажно и јас пред многу време ги мешав фрее и беспалтно но со многу труд и читање јас сватив поенатата не му се лутам ни на Били не му сум платил ништо од опен соурце ми е целото мое знаење и од книгите во поголем дел од книгите се е опен соурце освен некој мајкрософт . И многу ме нервират луге кој мислат дека можат да ти наплатат пиратското цд и да се богатат од него а да не платат ништо на авторот .
Многу луѓе опен соурце и ГНЅ проектот го споредуваат со Кумунузимот (не бил демокраски) , но сепак опен соуце е многу подалеко од демократијта и кумонизмот тие што се разбираат во овие работи знаат што зборам а тие што не се разбитрат пред да се влкучат во темата можат добро да разлистат темата и да прочитат малце повеќе и после да коментираат Линуксот е многу мокен и има многу доври комерцјални алатки за него
Замисли како ке ти е купуваш графичака картичка 250$ и плус треба да платиш уште толку за нејзините драјвери ..............ме мрзе да пишам се извинувам што не сум јасен ми се спие 04,47 е

Jane напиша:
Часовникот ти е еден саат понапред. 03:47 било.:kez::kez::kez::je::je::je:

сепак не е толку не сум во Македонија туку во Бугарија

Поддржувам Open Source програми и ги користам. Во краен случај, кога нема Open Source програми кои солидно може да ги заменат добрите комерцијални програми и софтвер, тогаш плаќам. Не ја поддржувам пиратеријата и за некои работи вреди да се плати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom