- Член од
- 23 февруари 2005
- Мислења
- 2.460
- Поени од реакции
- 44
deXterche напиша:Hahah tama se izradvav i segaAbe soznam mnogu go falea to sakav da go probam
Разликата помеѓу легален и нелегален XP е само support.

Ништо друго, знам и јас

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
deXterche напиша:Hahah tama se izradvav i segaAbe soznam mnogu go falea to sakav da go probam
и цената аф корсhumanoid напиша:Разликата помеѓу легален и нелегален XP е само support.
Ништо друго, знам и јас![]()
И ти покрај толку пиратерија се одлучи за легален? Браво имало и совесни луѓе на земјавадругарче напиша:и цената аф корс
windows xp ми е единствен купен софтвер на компјутерот се друго е опен сорс (или бесплатно). компјутерот го користам за работа така да цената на windows xp и не ми е проблем. пробав линукс али не ми врши работа така да кеширав некое евро за билиdeXterche напиша:И ти покрај толку пиратерија се одлучи за легален? Браво имало и совесни луѓе на земјаваАко ќе го збогатис Бил Гејтс за некое евро
![]()
Да и по втор пат кога сакав да го преинсталирам на лаптопот нејќеше да ми се активира, па морав да се јавувам во мајкрософт канцеларијата во скопје и да се заебавам пола саат за ебана активацијаhumanoid напиша:Разликата помеѓу легален и нелегален XP е само support.
Ништо друго, знам и јас![]()
Mi dojde so laptopot inace ne sum budala da davam pari za originalen windows. I tipkata mi rece nesto kako samo prviot pat sum mozel da go aktiviram preku net, a od sega ke moram preku telefon i ke treba da ima dadam pricina zasto go reinstaliram winowsot :lud:.deXterche напиша:pak da zemas licenciran
znam so e open sorce ne deka loso sum razbral tuku poentata mi bese i bezplatnite i opensorce programite ke se naplakjaat. poveketo open sorce programi se bezplatni, vo toj slucaj gi staviva zaednoDr_ViRuS напиша:Opss open source ne znaci besplaten softwere brat greska si razberal
od sto ke ziveast open source programerite
http://www.gnu.org/ prociti poveke koja e filozofijata jas imav moznost da gledam monogu dokumetarci za gnu i linux pa dojdov do zaklucok FREE i NE SE NAPLAKA IMA RAZLIKA vo windows ako smenis imeto na start kopceto se smeta za prekrsok i moze da se lezi zatvor toa e primer ne svaki bukvalno
Orion2 напиша:tipce jas za software pari ne davam za mene licno svetot e free. prvo i osnovno nieden programer ne raboti bez pari, onie programki so se free obicno ne se tolku dodelkani. Za kvalitet sekogas se dava pari ako poglednes pr. Mandiva 2006 od linux-ite pocna da se naplakja za registracija i poddrska, a veruvaj koga linuxot ke se usovrsi dovolno i toj ke pocna da se naplakja toa ti e pravilo na zivotot i konkurentnosta. Momentalno Linux opstojuva od serverite na golemite kompanii i pametnite drzavi (Germanija,Francija,Spanija,Brazil .....) ako dobro ja razbirtas open sorce idejata, parite koi se plakjaat za linux programi isto ke go svatis. Se plakja samo za TECH support. Pozdravi i ke diskutirame kolku sakas za Ovie temi.![]()
Pozdravi
spooky напиша:Прво, не сум типче. Второ, јас живеам од софтвер што сам го правам и точно знам што мислам за типови како тебе на кои светот им е фри. Трето, кога линуксот ќе се усоврши доволно, пак некои дистрибуции ќе се плаќаат а некои не. Јас одлично ја разбирам опен-сорс идејата, ама изгледа ти не ја разбираш. Никоја дистрибуција не наплаќа за линуксот, и Мандривата е бесплатна како и (скоро) сите други - наплаќаат за она што екстра ти го пакуваат. Линукс опстојува затоа што има ентузијасти кои го работат - не заради Бразил или Германија или било што друго, тој опстојуваше многу пред - и ќе опстојува многу после. Ако не веруваш, види го примерот на FreeBSD (зад кој не стојат ни Бразил, ни Германија, ни ништо големо од тој тип).
Ако не ти е јасна идејата на Free Software, да ти ја објаснам : Доколку користиш слободен софтвер, остави го да биде слободен (бидејќи Free не значи бесплатен, значи слободен). Со други зборови, користи го колку што сакаш, се додека не се обидеш да направиш пари од него. Тогаш го плаќаш.
Да продолжам за „усовршувањето“ на Линукс : доволно е совршен за да можеш да направиш она што сакаш. Се. Само треба да го размрдаш малку кликерот. И да, за некои работи не постојат добри „бесплатни“ програми. Затоа што целата филозофија е - го правам она што ми треба да функционира како што ми треба мене, ако сакаш да функционира и за тебе - слободен си да си го доправиш. Кој не знае да си го доправи - може слободно да си плати за готов.
А да, и за последниот коментар : бесплатните (Free? не значи бесплатно - види погоре) и опен-сорс програмите ќе се наплаќаат? Мешаш поими ко Нишлија падежи....
Часовникот ти е еден саат понапред. 03:47 било.:kez::kez::kez::je::je::je:Dr_ViRuS напиша:04,47 е
Jane напиша:Часовникот ти е еден саат понапред. 03:47 било.:kez::kez::kez::je::je::je: