Bacillus gagous
Biohazardous
- Член од
- 21 јануари 2006
- Мислења
- 7.380
- Поени од реакции
- 168
Деко, пробав да ти одговорам на долго и широко, ама при крај сватив дека јас сум планинар од Косово доселен 1999 тука па го избришав коментарот
Не, сериозно... не мора апсолутно ништо да ти фали за да сакаш да повеќе. Не мора да имаш 0 денари у џеб за да сакаш 1000, можеш имајќи 1000 да сакаш 2000.
Работата е што Албанците не гледаат лидер во ниеден од двајцата кандидати. Мислам, Фрчко, 1994 праќа специјалци да тепаат студенти на Тетовскиот Универзитет затоа што сакале да учат на мајчин јазик. Или Иванов, човек што не го знам а партијата негова пред 4-5 дена направи друга далавера со други студенти. Ова е мојот избор?
Очаен е изборот.
Точно принц нема ништо лошо во тоа да нешто бараш, ама тотално не е во ред да гњавиш некого во врска со тоа, особено некој со кој живееш, и тоа на таков начин што и иде и на двајцата на штета. Мора да има обострано разбирање и почитување на тоа што може а што не и зошто тоа може односон не може еден од нив двајцата да добијат. И етничките македонци сакаат национална држава како србите, бугарите, грците и албанците, ама ради почитување кон етничките албанци и разбирање, знаеме дека тоа не може. Не ли е сега ред и етничките албанци да разберат зошто неможе да добијат политичко-социолошки многу повеќе од ова шт сега го имаат?
Односно пак се постаува прашањето дали се има почит и разбирање за тиа со кои се дели ист дом?
Планирав тоа да го направам, да излезам и да го поништам ливчето... ама се изнервирав бе!
Зошто дозволуваме партиите со никакви кандидати да настапуваат и да победат? Дали некој од овие двајца кандидати ги исполнуваат твоите очекувања кои ги имаш кон претседател на земјата? Ако има некој таков, бујрум и гласај го. Невкусно ми е да бидам нечиј кворум само за неговото магаре "чуш" да победи на изборите. Претседателот кој го гласаме во недела треба да ги претставува сите граѓани на земјава, треба стварно да е татко на нацијата. Фрчковски? Иванов? Ма дај. Нека пропаднат па по 6 месеци ќе организираме нови со нови кандидати. Што рече Иванов во една прилика на А1 телевизија, ние 18 години издржуваме вака. Научени сме и јако издржливи луѓе. Ако пак некои вакви ни плеснат ние пак ќе ги заебеме и нема да ги гласаме. И до бескрај така.
И ако ми реплицираш, објасни ми го ова: очигледно е дека има многу Македонци кои не симпатизираат ниту еден од овие двајца кандидати, и очигледно е дека тој број е голем. Значи батали не Албанците, ово-оно. Кажи ми дали навистина не се кандидативе очајни и дека не вредат да бидат татко на земјава, ниту еден од тие двајца?
Принц сите знаеме дека кандидатите не се избор некој кој би го правеле етничките македонци. АМА на овие избори има втора работа за која се гласа иако не стои експлицитно на ливчето. Имено тука ќе се види дали народот ќе допринесе за успешни избори, од кои како што можаме да видиме многу зависи виснатаљ либерализација. Нажалост тоа несерќно е директно поврзано со дадениот очаен избор на кандидат за претседател. Ама размисли што е подобро за тебе како граѓани, да допринесеш за успешни избори и со голема веројатност со тоа за визна либерализација и тоа по цена што ќе мора да се избере еден од двајцата кандидати кои колку толку за среќа се на не толку влијателна позиција во државата, или да допринесеш за неусшешни избори што најверојатно ќе резултира со одложување на визната либерализација а за сметка на тоа нема да се избере ниеден од дадениот лош избор АМА со исто тоалкава опасност да наредните два кандидати да бидат уште полоши. Тие се двете реални опции принц, за која би се одлучил ти?
Инаку повеќе од јасно ќе беше да беа ова парламентарни избори каде ради моќта на тие што се бираат тоа со визната либерализација и сл. би било секундарно.
Ne ja useruvame nie rabotata, tuku partiite.
Neka staat prst u toa tikvite i neka razmislat... nit evropejcite nit narodot ne im e kriv, samite se si krivi....
Кварк партиите не ни ги бива, знаеме, ама дали ради нивната неспособност мора да страда и народот? Не затоа народот преку тоа што ќе одлучи кога ќе изелзе на гласање или не може индиректно да им укажува на тие од меѓународната заедница што навистина народот навистина сака а што не поради неспосбноста или немањето желба на политичарите тоа да го направат за народот.
Да не беше сега ова со визната либерализација за која знеме дека е во многу деликатен момент, и јас ќе кажев дајте други деца за претседателски кандидати овие на ги бива.