Уставен Суд

• Креатор на темата Креатор на темата Amnaesiac
  • Време на започнување Време на започнување
Исто така јас живеам во Скопје. Колку што се сеќавам скопје не беше на листата. Значи некој кој само затоа што живеел во соседен град ќе добива мои пари ако сака да има деца. Како може да се каже дека е недискриминирачки. Каде се моите права тука. За што е тој другиот подобар граѓанин од мене? Јас разбирам да се стимулира земјоделство бидејќи на дол круг цела држава има корист, ама ова е надвор од сите норми.

Немој ти да не не останат пари за тебе. Зајазливост.

Од тоа мислење само за својот газ преку глава ми е?

Се надевам дека некое од тие деца што ќе се роди ќе биде доволно храбар и во било какви непогоди ќе те штити тебе и твојте деца.

Pa i da ja imavme be, nikoj ne ni davase pari za da ja realizirame, a najmalku ti.:toe:

Koj toa dosega mu zabranil na makedonecot da pravi deca?
Nacionalen interes mi sitkas tuka. Kakov? So pari, za pari?
Bidi muz, ebi i snosi gi sam posledicite... se za nacijata.... a ne da cekas od najgolemiot vekoven neprijatel ( kako sto miluvate ti i nekoi drugi da kazete ) da ti gi hrani decata. Kaj e tuka tvojata nacionalna gordost? Jas Albanec da ti gi hranam decata!!!

Со што ми ги плаќаш ти децата.

Никаков данок не плаќаш на државта и ТИ МИ ГИ ХРАНИШ ДЕЦАТА.

хммм не знам сто да ви рецам но владата има механизм како да го помине ова и мора тоа да го стори
тоае национална програма за демагошкиот раст на земјата луге ако не се спроведи ова нацијава ке ни изумре малку сме верувајте плус миграцијата е се поголема нас ни требааат децинја итоа многу се надевам дека владата ке го помине законот за трето дете во истата форма каква штое

Да но на сдс не и е во план да постои Македонија. Повеќе пати се има докажано тоа.

Демографскиот.......

Со закон не се прават деца....нека се погрижи владата (со развој на стопанството и стандардот) да вработените добиваат нормална плата а не милостиња како сега..па за деца правење тогаш е најмал проблем.....на луѓето сега не им е до женење и мажачка а не пак камоли до деца!

Оф леле оф леле :tapp::tapp::tapp:

Данска, Норвешка и Шведска вријат од пари па ене ги едвај прво дете. За второ дете цело богатство им дава дежавата од раѓање до 30 со стан и кола и ене ги пак неќат да имаат второ дете.:tapp::tapp::tapp:

Простачко размислување.

Не се само пари во прашање VOLK2234. И да остане тој закон, да не се поништеше, дали ќе се зголемеше бројот на население во одредени населени места? Има многу напуштени места во кои никој не живее. Зошто? Нема услови. Дали ти би се сложил да земеш 8 илјади и да го пуштиш твоето дете пешки да иде во школо ско километри далеку, без водовод, без минимална здравствена заштита?
Не е само сиромаштијата причина за ова, миграцијата исто така придонесува-сепак таа е тесно поврзана со сиромаштијата, но и со развојот на населените места. Село-град, град-поголем град-Скопје, Скопје-странство. Имаа право погоре, дај им услови да заработат, да пијат и перат како луѓе, да имаат барем еден лекар-каков таков стандард на живеење. Самите ќе си направат, не им се потребни тие 8.000. После 10 години, тоа дете ќе остане без средства за живот, нема ништо што би го задржало таму, па и тоа ќе мора да се отсели.
Апсурдни законски решенија, од денес до утре.
За зголемување на население ако треба, но со акал, овде ќе се множат законски некои општини со пари од буџет, а од друга страна едвај чекаме да заминат што повеќе во странство, нема работа, нема пари. Младите ги слушам (син ми и врсниците), да завршат средно едвај чекаат да идат преку граница, да заживеат ко луѓе.

А дански и шведски такви земји остај, таму се постари влегуваат во брак, се помалку се фертилни, се повеќе разводи, се повеќе живеат слободно-невенчан пар, еманципации ѓаволи, се повеќе педерски парови и здруженија. Премногу се модерни.

Владиниот „бејби бум“ падна на Уставен

Барање да ја преиспита уставноста на овој закон поднесе граѓанското движење „Разбуди Се!“
„Ја поздравуваме одлуката на Уставниот Суд и цениме дека постапил правилно во духот на мултикултурниот, мултиетничкиот, и мултирелигиозниот дух на Македонија“, изјавија попладнево за Макфакс претставници на граѓанското движење „Разбуди Се!“
Граѓанското движење изрази надеж дека „Владата ќе ја прими оваа одлука на Уставниот суд како сигнал за понатамошно градење на мултиетничко општество со еднакви права за сите граѓани“.

Оваа одлука е поддржана од уставниот суд и од Косоварската НВО
http://zgjohu.com.mk/w/

Кои се тие и за што се залагаат можете да видите на сајтот.

Дали црвите од СДСМ имаат памет воопшто, па уште и викаат ова било голема победа на СДСМ?
Шекеринска беше таа што пред некој месец излезе и кажа дека овој закон бил ДИСКРИМИНИРАЧКИ КОН другите етнички заедници?
На СДСМ им смета законот затоа што "врвот" и поголемиот дел од нивното членство или се
немажени-неженети, или не планираат такво нешто,
или се не-хетеросексуалци, или се разведени, или пак се пензионери.
Но баталете го СДСМ, јас тие не ги ни рачунам за Македонци.
Македонец не може да изјави такво нешто.

Е сега за уставниот суд.

Јас планирам за имам 5 деца.
Со поништувањето на овој предлог, јас во иднина во период од 10 години ќе изгубам илјадници евра.

Сите оние кои што планирале да имаат повеќе од 3 деца, исто така губат илјадници евра.

Од судот викаат дека овој закон бил дискриминирачки?
ДА?

А што е со етничкиот закон за вработување?
Но сепак, судиите од Уставниот Суд, кои ние ги раниме, решиле дека овие закони не се дискриминирачки, а законот за помош на семејствата е дискриминирачки.
Со ова илјадници семејства од општините со низок наталитет што планирале да имаат деца се дискриминирани и ограбени на најдрзок можен начин!!!

Уставниот штотуку не ОГРАБИ сите нас!!!

Ако ви се допаѓа тоа , седете си дома и правете се како ништо да не било.:tapp:

В'че, што ти е крив сега Уставен суд ?
Зошто не се запрашаш, кој стручњак го спреми законот кој на првата кривина отиде во ендек ? А запрашај се и кој закон по ред спремен од таков стручњак веќе паѓа на Уставен суд ? Не е ли тоа за тебе проблем ?
Уставниот суд не не ограби сите, туку не дозволи некој да биде во повластена положба за сметка на тоа што некој ќе биде во подредена.
И јас сакам да имам трето и четврто дете и за тоа да примам финансиска помош од државата. Ама не сакам за таа намена да се преселам во општина каде наталитетот е 2,1 %. А и ако се преселиме сите тогаш наталитетот на општината ќе го надмине тој процент и пак ништо.
И за крај пријателе, одлуките на Уставниот суд не се коментираат, туку само се извршуваат, затоа што се конечни и облигаторни.
Поздрав !:salut:

Нели ти е срам?
Озбилно, не ти е?

он:

Која дискриминација стоки едни продадени? КАДЕ?

Мамицата нивна предавничка! Ебати црвите одроднички!
За болници и гроб да ги трошат парите кои ги лапнале за да донесат ваква перверзна одлука!

Каде Македонецот да тужи сега, затоа што е вулгарно дискриминиран со ваквата одлука?!

Или све тоа иде у графата "позитивна дискриминација"?

Ми се слоши од веста.

ДО КОГА ќе го трпиме ова?
ова иде у потпис,култура ,однесување вака треба да се однесува модератор.

Инаку на темава Владата беше убаво предупредена за законов ,они ако навистина сакаа законов да пројде на уставен тогаш ќе го средеа како што треба па тие во уставен ќе се сликаа.

Реално буџетот на Р.М нема пари за ова на долгорочен план,нема пари за пензии а камоли за нешто друго ...
Законот беше донесен со цел владата да се рекламира и да си го зголеми рејтингот ,а знаеше многу добро дека ќе падне на уставен.

Ем рејтинг добија ем си ги исперија рацете во врска со паѓањето на нашиот наталитет кој е поврзано со економската состојба на граѓаните.Ем си подготвуваат терен за којзнае што следно како например мењање уставот или мењање судииите
Инаку ако сте забележале и албанците намалија со раѓање и деца ....се е тоа резултат на немаштија.

Dzigeru, kako toa makedonecot e diskriminiran so vakvata odluka?

Baska, neli be zakonot ne pravese etnicki podelbi? Kako toa sega samo makedonecot e diskriminiran, a ( iako vsusnost ne postoi nikakva diskriminacija )? Hehe... :helou::helou::helou:
Со болдот, сам си кажуваш дека законот не е дискриминаторски, ниту поволен за еден етникум, а штетен за друг.
Што е и де факто така, затоа што се работи за закон кој сe осврнува само на стапката на наталитет во општините, а не на тоа каков им е етничкиот состав.

Македонецот пак е дискриминиран, затоа што одреден етникум НЕОСНОВАНО дава дискриминаторски и етнички предзнак на законов, кога такво нешто реално НЕМА.
Поинаку, се злоупотребува етникумот, за да се опструира закон кој е за општо добро.

Kade ja gledas taa pozitivna diskriminacija
Позитивна дискриминација е термин кој се употребува за неоснованите повластици и олеснувања кои ги уживаат малцинствата, само затоа што се малцинства.
Тука спаѓаат посебните графи за упис на факултет, предноста за вработување и слично, кои не се базираат врз реалната способност на кандидатот, туку само на неговиот етникум.
И иако тоа има позитивен предзнак, сепак фино стои дека е дискриминација.

Па ако веќе бараме еднаквост, тогаш ајде да ги укинеме и таквите бенифиции кои се темелат исклучиво на етничката припадност.

ова иде у потпис,култура ,однесување вака треба да се однесува модератор.

Инаку на темава Владата беше убаво предупредена за законов ,они ако навистина сакаа законов да пројде на уставен тогаш ќе го средеа како што треба па тие во уставен ќе се сликаа.

Реално буџетот на Р.М нема пари за ова на долгорочен план,нема пари за пензии а камоли за нешто друго ...
Законот беше донесен со цел владата да се рекламира и да си го зголеми рејтингот ,а знаеше многу добро дека ќе падне на уставен.

Ем рејтинг добија ем си ги исперија рацете во врска со паѓањето на нашиот наталитет кој е поврзано со економската состојба на граѓаните.Ем си подготвуваат терен за којзнае што следно како например мењање уставот или мењање судииите
Инаку ако сте забележале и албанците намалија со раѓање и деца ....се е тоа резултат на немаштија.
Мојот афект не беше насочен кон ниеден член на форумов, па оттаму не гледам како е толку страшно што сум употребила поексплицитен говор.

Патем, би те прашала каде ти точно ја гледаш дискриминаторската улога на законов, и со што ја оправдуваш одлуката за негово поништување?

Со болдот, сам си кажуваш дека законот не е дискриминаторски, ниту поволен за еден етникум, а штетен за друг.
Што е и де факто така, затоа што се работи за закон кој сe осврнува само на стапката на наталитет во општините, а не на тоа каков им е етничкиот состав.
Aaaaaaaaaa nemoj te molam mene so takvi semanticki akrobacii i kaskaderska jazicna gimnastika.... ne pominuvaat tie evtini finti kaj mene... ne vadi od kontekst....
Jas seuste si stojam na stavot deka zakonot e diskriminiracki, i radi toa ja podrzuvam odlukata na Ustavniot.
Od druga strana ti ja sporis i se protivis na taa odluka, a kako opravdanie za takviot stav ja iznesuvas navodnata diskriminacija koja mu se pravi na makedonecot so vakvata odluka.
Logicen zaklucok od toj tvoj stav e deka prethodno doneseniot zakon bil poveke vo polza na makedonecot pa sega so negovo ukinuvanje se diskriminira istiot. Samata se fati vo stapica, mavas so glaa u zid... po potreba gi menuvas argumentite i poziciite. :toe:

Македонецот пак е дискриминиран, затоа што одреден етникум НЕОСНОВАНО дава дискриминаторски и етнички предзнак на законов, кога такво нешто реално НЕМА.
Поинаку, се злоупотребува етникумот, за да се опструира закон кој е за општо добро.
Ne ti drzi, prazna retorika, demagogija.... ne dava nikakov etnikum nikakov predznak, tuku Ustavniod Sud nosi odluka deka zakonot e protivustaven. Kraj na prikaznata.

Позитивна дискриминација е термин кој се употребува за неоснованите повластици и олеснувања кои ги уживаат малцинствата, само затоа што се малцинства.
Тука спаѓаат посебните графи за упис на факултет, предноста за вработување и слично, кои не се базираат врз реалната способност на кандидатот, туку само на неговиот етникум.
И иако тоа има позитивен предзнак, сепак фино стои дека е дискриминација.

Па ако веќе бараме еднаквост, тогаш ајде да ги укинеме и таквите бенифиции кои се темелат исклучиво на етничката припадност.
Sonce, znam jas sto e po definicija pozitivna diskriminacija.
Tuku ne mi e jasno kako so ovaa odluka na Ustavniot se stimulira takva edna diskriminacija?
Da ne slucajno samo na albancite ke im davaat pari za ebenje?!!!

Tie drugite primeri ostaj gi, na druga tema ke razgovarame za toa, tuka se debatira isklucivo za odlukata na Ustavniot Sud okolu neustavnosta na zakonot na vladata. :toe:

СРАМ ДА ИМ Е!

Дали некој тука знае на кој начин, дали со собирање потписи или сл, може да се симнат од фотелјите судиите од Уставниот суд, затоа што докажаа дека судат под директива на СДС и со тоа и тие станаа тешки предавници на Македонскиот народ и нашата православна црква.

СРАМ ДА ИМ Е!

Барам поддршка од група избирачи, т.е. група граѓани од над 18 год да покренеме иницијатива до Уставниот суд за овој нехуманиов закон за забрана за купување пиво по 19 час.

Јас пак барам поддршка од група избирачи, т.е. група граѓани од над 18 год да покренеме иницијатива за укинување на овој предавнички Уставен суд!

Јас пак барам поддршка од група избирачи, т.е. група граѓани од над 18 год да покренеме иницијатива за укинување на овој предавнички Уставен суд!

иМАШ ГОЛЕМА ПОДДРШКА ОД МЕНЕ.

НО НЕ САМО ПРЕД КОМПЈУТЕР КАКО ШТО ЈА ДАВААТ СИТЕ.
ТУКУ КАЖИ КОГА И КАДЕ ДА СЕ СРЕТНЕМЕ ИЛИ ДА СЕ СОБЕРЕМЕ ПОВЕЌЕ ЛУЃЕ И ДА ПРОДИСКУТИРАМЕ ОКОЛУ ОВА ЗАТОА ШТО ВЕЌЕ ВАКА НЕ МОЖЕ.

иМАШ ГОЛЕМА ПОДДРШКА ОД МЕНЕ.

НО НЕ САМО ПРЕД КОМПЈУТЕР КАКО ШТО ЈА ДАВААТ СИТЕ.
ТУКУ КАЖИ КОГА И КАДЕ ДА СЕ СРЕТНЕМЕ ИЛИ ДА СЕ СОБЕРЕМЕ ПОВЕЌЕ ЛУЃЕ И ДА ПРОДИСКУТИРАМЕ ОКОЛУ ОВА ЗАТОА ШТО ВЕЌЕ ВАКА НЕ МОЖЕ.

Utre vo stabot na DUI vo ZAJAS na 18 casot moze.

Oчекувате уставниот суд да се самораспушти?Или си мислите дека владава ќе донесе нов закон за самораспуштање на уставни судови,како што е тргнато со измислување на нови закони,можеби не е далеку денот кога без уставен суд владава ќе донесе закон за самораспуштање на Македонија како држава.Па така без уставен суд никој нема да го оспори законот за распуштање на Македонија кој ќе стапи на сила веднаш по излегување во службен весник,доколку и него не го распуштат со закон.:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom