Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Ај малце офтопик ќе забегам ама морам да го кажам ова.
Гледам по авторот на темата дека на некој начин пробува да ги омаловажи скопските "пеерчиња". ЗОШТО...ПРИЧИНА ПРВА Затоа што кога ќе ви дојде некој од Скопјево ќе ви смува некоја охриѓанка (пример) што сте ја меркале одамна и нормално имате веднаш лош вечаток за типот наводно и за сите скопјани. ПРИЧИНА ВТОРА Ви смета што скопјаниве вртат некоја скопска шема по Охридот (за пример овој град). ПРИЧИНА ТРЕТА Од одамна веќе не ги сакаат скопјаниве, причина НЕЗНАМ! Има и други причини на кои не ми текнува моментално ама сакам само да кажам дека тоа ти е менталитетот на МАКЕДОНЧЕТО општо-да се јаде ГОМНА за секого! ! ! (не се гордеам со ова)

Ај малце онтопик-Дијалект како дијалект треба да си го почитуваме дека баш од тој дијалект произлегол нашиов ЛИТЕРАТУРЕН МАКЕДОНСКИ јазик и треба секој дијалект да се почитува за таков што е без разлика дали ви звучел педерски или смешно. Иако сум од Скопје мислам дека нашиов дијалект не е "педерски" од кај тоа сега.
И да кажам за зборот ПЕЕР или ПЕР гарантирам дека се употребува и во други градови од Македонија освен во Скопје.

Абе марко абе ај ти си орцаш барем и кажи ЧЕТВРТАТА - Најглавни во цела МАКЕДОНИЈА.

А да и за акцентот кој и да пиша треба да иде да види:pop:

Цк...цк...цк...И после ќе им се лутиме на другите што ни викаат јазикот ни бил ваков-онаков...Кога самите си ги потценуваме дијалектите и се караме кој бил педерски,а кој не...Епа размислете...на соседите им одговара: "Divide and conquer".
А тие што биле на Филолошки,знаат дека ЛИТЕРАТУРНИОТ јазик е вештачка направа,додека дијалектите се вистинското богатство и обележје на еден народ и јазик.

Ко шо гледам, темата "Охридски речник" е свртена кон сеир и тоа е оргиналната "намена". Овде налетав на се налутени коментари и километарски безвезни постови.
Оладете бе.:smir:

Малку сте во заблуда ама нека ви биде. Тоа што вие го сметате за скопски речник, тоа ви е пеери сељачки речник, а сељак е униврезална појава, па оттаму...you do the math:jaj:

Немам ништо против изразите, туку однесувањето кое стварно иритира. Лигавештини на тон.
Што ти е на теееббеее бе?
Лилааааа!
Уф, не викам дека по другиве градови е поасално ама Ск е ван конкуренција. Со чесни исклучоци. :smir:
:salut:

Ај малце офтопик ќе забегам ама морам да го кажам ова.
Гледам по авторот на темата дека на некој начин пробува да ги омаловажи скопските "пеерчиња". ЗОШТО...ПРИЧИНА ПРВА Затоа што кога ќе ви дојде некој од Скопјево ќе ви смува некоја охриѓанка (пример) што сте ја меркале одамна и нормално имате веднаш лош вечаток за типот наводно и за сите скопјани. ПРИЧИНА ВТОРА Ви смета што скопјаниве вртат некоја скопска шема по Охридот (за пример овој град). ПРИЧИНА ТРЕТА Од одамна веќе не ги сакаат скопјаниве, причина НЕЗНАМ! Има и други причини на кои не ми текнува моментално ама сакам само да кажам дека тоа ти е менталитетот на МАКЕДОНЧЕТО општо-да се јаде ГОМНА за секого! ! ! (не се гордеам со ова)

Допуна на втората причина и некое објаснуванје скопјани коа идат у охрид ги вртата шемите у градот зашто сите пари ги оставаат таму пример у кафич ке отидам ке остаам 500-600 денари на пијацки а некој од охрид пошто секој ден му е исто ке лиже едно пиво 3 саати и нормално ке биде ние да ги дрзиме сепарнјата ние да ги каруваме пичките(кои се летаат по сепаре и пијачка) а охригани на тоа љубоморат и затоа се толку против нас скопјани. и уште нешто повекќето плажи и кафичи елитини у охрид ги држат скопјани така да со да ви праам охриѓани коа незнаете сами бизнис да терате:helou: ајт сеа доста ви е

онтопик вие ли охрѓани најдовте да зборите за јазикот лол:tapp:

kako sto moze da se zabelezi ohridskiot narod ne se saka mn so skopskiot so e mn naprotiv!! NIE SME MAKEDONCI I MORA DA SE PO4ITUVA BEZ RAZLIKA NA NASIOT DIJALEKT!! zar poveke sakate da go slisate albanskiot vo makedonija odkolku skopskiot????

Допуна на втората причина и некое објаснуванје скопјани коа идат у охрид ги вртата шемите у градот зашто сите пари ги оставаат таму пример у кафич ке отидам ке остаам 500-600 денари на пијацки а некој од охрид пошто секој ден му е исто ке лиже едно пиво 3 саати и нормално ке биде ние да ги дрзиме сепарнјата ние да ги каруваме пичките(кои се летаат по сепаре и пијачка) а охригани на тоа љубоморат и затоа се толку против нас скопјани. и уште нешто повекќето плажи и кафичи елитини у охрид ги држат скопјани така да со да ви праам охриѓани коа незнаете сами бизнис да терате:helou: ајт сеа доста ви е

онтопик вие ли охрѓани најдовте да зборите за јазикот лол:tapp:

После доделувањето на златен и сребрен медал за глуп коментар на тема, може да продолжиме со хуморот и понатаму пеерчиња?

Ајде, не бидете буљаши. Кај е ДимчеЈ бе? Тој е стружанецот шо цепа скопски најбоље пер, и може да направи најдобра компарација т.е. да придонесе на темава :smir:

Добар момент исто така е " да ти'бам" после секој глагол, придавка, именка итн...
Но дефинитвно најдоброто што го слушнав во Скопје беше некаде 2003 г. Друштво од 5-6 другарки се договараат за што да прават вечерта, и едната мртво ладно со неверувачко пискавлив глас искрика " пиер ќе иеме у кина(ова А се чита така што ја отварате устата да кажете О ама изговарате А...нешто како граматика на говорење во Англискиот јазик).

После тој еурека момент сватив....

Многу ми е само бедно кога ќе слушнам женско на женско да вика "пеер"

Многу ми е само бедно кога ќе слушнам женско на женско да вика "пеер"

ne da e bednooooo..posebno ja kolku se furam onaka ....kaj si be peer .ona mene ...a stvarno imav takva od klas i stvarno bese nepodnosliva na se zivo vikase PEER abe katastrofa neznam sto i bese tolku interesno ...:toe:

Зашто?Јас стално викам пеер. :)
Узречица ми е и не се филмам,едноставно стално викам пеер,без разлика дали е женско,машко.
Еднаш по грешка на мајка ми така и реков,ама среќа не ме слушна.:)

slengot e originalen beleg, na vremeto vo koe sho ziveeme, kao pechat e nekoj na zaverka na potekloto od koe maalo si od Skopje

jas lichno mozam da prepoznaam sleng na lugeto od Skopje i da pretpostavam od koe selo koja prigradska ili koe maalo od Centar e ili ako e od selo Novo-Lisice nesho:smir:

daklem, slengot e originalen pechat na Skopskite fraerishtaanaa

koj ne misli taka nek se Odkara u Kurac sve...:pos2:

u vrska so peerite

Eden od najinteresnite zborovi vo makedonskiot jazik e sekako zborot peder. Toj e eden magicen zbor koj so svojata zvucnost moze da znaci bolka, zadovolstvo, omraza i ljubov.

zborot PEDER...
Toj e tolku iskoristuvan shto veke e navlezen vo nashata potsvest kako zbor koj e normalen (kakov sto i e) , pa duri i znaci za podobro iskazuvanje na svoite cuvstva kako shto se slednive:

Nezgoda: Se desi pederski film.
Nezadovolstvo: Ebati pederot ebati!
Nedoverba: Da ne e nekoj peder?
Agresija: Ke go ubijam toj peder!
Teskotija: E nemozam vise ovaa pederska rabota!
Ljubov: Kaj si be peder 100 godini se neame videno..
Omraza: Nemozam da go gledam pederon.
Zacudenost: Peder ozbilno te prasuvam..
Nesoglasuvanje: Ne be peder, nema sansi!

Zborot Peder sluzi i kako:

Pozdrav: Kaj si be pederce?
Stav: Ostaj go be neli gledash deka e teshko pederishte!

Negovoto izvonredno znacenje se prenesuva i vo gramatikata i toa kako:

Imenka: Peder!
Licna zamenka: Pederot e!
Pridavka: Tezok peder.
Glagol: Ne se pederashete be!

So site ovie multi znacenja na ovoj zbor kako moze nekoj da kaze deka Peder e losh zbor, naprotiv toj e izvonreden.

Koristete go kolku sto mozete poveke vo dnevniot govor, ke vi go naznaci kvalitetot na vasiot karakter i toa vednash! Pa, do sledniot pat, furajte PEDERI!!

u vrska so peerite

Eden od najinteresnite zborovi vo makedonskiot jazik e sekako zborot peder. Toj e eden magicen zbor koj so svojata zvucnost moze da znaci bolka, zadovolstvo, omraza i ljubov.

zborot PEDER...
Toj e tolku iskoristuvan shto veke e navlezen vo nashata potsvest kako zbor koj e normalen (kakov sto i e) , pa duri i znaci za podobro iskazuvanje na svoite cuvstva kako shto se slednive:

Nezgoda: Se desi pederski film.
Nezadovolstvo: Ebati pederot ebati!
Nedoverba: Da ne e nekoj peder?
Agresija: Ke go ubijam toj peder!
Teskotija: E nemozam vise ovaa pederska rabota!
Ljubov: Kaj si be peder 100 godini se neame videno..
Omraza: Nemozam da go gledam pederon.
Zacudenost: Peder ozbilno te prasuvam..
Nesoglasuvanje: Ne be peder, nema sansi!

Zborot Peder sluzi i kako:

Pozdrav: Kaj si be pederce?
Stav: Ostaj go be neli gledash deka e teshko pederishte!

Negovoto izvonredno znacenje se prenesuva i vo gramatikata i toa kako:

Imenka: Peder!
Licna zamenka: Pederot e!
Pridavka: Tezok peder.
Glagol: Ne se pederashete be!

So site ovie multi znacenja na ovoj zbor kako moze nekoj da kaze deka Peder e losh zbor, naprotiv toj e izvonreden.

Koristete go kolku sto mozete poveke vo dnevniot govor, ke vi go naznaci kvalitetot na vasiot karakter i toa vednash! Pa, do sledniot pat, furajte PEDERI!!

Еј педер си размислувал за лингвистичка кариера? :vozbud:
ЕДИТ: употреба - зачуденост. Да не ме сфати некој погрешно

jas sum internacionalen "majstor" vo svoeto pole i dokazan majstor na poezijata, lingvistikata ne me interesirala nikad, dosta mi e i toa:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom