Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Ај малце офтопик ќе забегам ама морам да го кажам ова.
Гледам по авторот на темата дека на некој начин пробува да ги омаловажи скопските "пеерчиња". ЗОШТО...ПРИЧИНА ПРВА Затоа што кога ќе ви дојде некој од Скопјево ќе ви смува некоја охриѓанка (пример) што сте ја меркале одамна и нормално имате веднаш лош вечаток за типот наводно и за сите скопјани. ПРИЧИНА ВТОРА Ви смета што скопјаниве вртат некоја скопска шема по Охридот (за пример овој град). ПРИЧИНА ТРЕТА Од одамна веќе не ги сакаат скопјаниве, причина НЕЗНАМ! Има и други причини на кои не ми текнува моментално ама сакам само да кажам дека тоа ти е менталитетот на МАКЕДОНЧЕТО општо-да се јаде ГОМНА за секого! ! ! (не се гордеам со ова)

Ај малце онтопик-Дијалект како дијалект треба да си го почитуваме дека баш од тој дијалект произлегол нашиов ЛИТЕРАТУРЕН МАКЕДОНСКИ јазик и треба секој дијалект да се почитува за таков што е без разлика дали ви звучел педерски или смешно. Иако сум од Скопје мислам дека нашиов дијалект не е "педерски" од кај тоа сега.
И да кажам за зборот ПЕЕР или ПЕР гарантирам дека се употребува и во други градови од Македонија освен во Скопје.

Не греши душа Маарко авторот е многу коректен и без задни намери(бар јавно) ја отвори темава да се посмееме малце.Сеа кога може ние на сите може и они на нас малце :)
Само да се пази да не излезе од контрола и да стане локалпатриот натпревар ко по обичај

Гледам по авторот на темата дека на некој начин пробува да ги омаловажи скопските "пеерчиња". ЗОШТО...ПРИЧИНА ПРВА Затоа што кога ќе ви дојде некој од Скопјево ќе ви смува некоја охриѓанка (пример) што сте ја меркале одамна и нормално имате веднаш лош вечаток за типот наводно и за сите скопјани. ПРИЧИНА ВТОРА Ви смета што скопјаниве вртат некоја скопска шема по Охридот (за пример овој град). ПРИЧИНА ТРЕТА Од одамна веќе не ги сакаат скопјаниве, причина НЕЗНАМ! Има и други причини на кои не ми текнува моментално ама сакам само да кажам дека тоа ти е менталитетот на МАКЕДОНЧЕТО општо-да се јаде ГОМНА за секого! ! ! (не се гордеам со ова)

Ај малце онтопик-Дијалект како дијалект треба да си го почитуваме дека баш од тој дијалект произлегол нашиов ЛИТЕРАТУРЕН МАКЕДОНСКИ јазик и треба секој дијалект да се почитува за таков што е без разлика дали ви звучел педерски или смешно. Иако сум од Скопје мислам дека нашиов дијалект не е "педерски" од кај тоа сега.
И да кажам за зборот ПЕЕР или ПЕР гарантирам дека се употребува и во други градови од Македонија освен во Скопје.

Сакав да оставам малку повеќе постови пред да продолжам да коментирам ама ајде може ова и сега зошто гледам дека темава не е баш најдобро сватена: Ај ќе почнам од причината трета: За мене лично и за поголем дел од моите пријатели, можам да тврдам дека не е точно дека мразиме Скопјани, 7 години студирам во Скопје и секогаш кога ќе кажам „овие Скопјанишчава“ го кажувам на шега заради митот на охирдската негостопримливост. (знам дека не е 100% мит, дека има и вистина) Ај сега причиниата втора: Сигурно дека не ми пречат Скопјаните кој тераат скопска шема по градот. Трошат повеќе пари од поголемиот дел од туристите од останатиот дел на државава. Па многу имаат зголемени приходи заради ова.
Причината прва: Не можам да тврдам дека Охириѓанките повеќе или помалку паѓаат на Скопјани, тоа тие нека кажат. Ама сигурно ова не е целта на темава, туку:

Дај бе луѓе пошалете се и вие малку на ваша сметка, свртете некој скопски муабет, ние останативе да коментираме, да се обидуваме да зборуваме скопски, па вие да не поправате да ни се смеете. Не сваќајте се толку сериозно, видете како е тоа во Охридскиот речник или коментарот на Точкест. :nenene:

Нажалост гледам дека не можам веќе да го сменам делот кој беше оригинално наменет да изнуди повеќе скопски коментари, а гледам дека вистина изнудува повеќе коментари, ама во погрешна насока.

п.с. ако не е смешно, има ли подфорум со налсов Вербални војни? Ставете ја таму темава :)

п.п.с. отидов да спијам :) повеќе коментари во наредната епизода... и се надевам можете да прифатите малку хумор на ваша сметка.

kako sto moze da se zabelezi ohridskiot narod ne se saka mn so skopskiot so e mn naprotiv!! NIE SME MAKEDONCI I MORA DA SE PO4ITUVA BEZ RAZLIKA NA NASIOT DIJALEKT!! zar poveke sakate da go slisate albanskiot vo makedonija odkolku skopskiot????

Да не испадне работата Мала криза и одма гомна да се јадело, баш сакам да видам што толку за скопскиот речник. Полн србизми ништо повеќе:)

Дури сега приметив дека во Хумор била темава, нема везе и јас малце претерав.:smir:

Пеерче уживкич што ти е ебате пацерот.:pos2:
Не биди у дремка глуп.
Брат вечер нешо сепариња-мепариња ау колосеум нешо ќе има ли или да останам ноќва со цурата кај неа дома да си ја работам.
Абе нуб! Не биди позерче ебате беља.:pos2:

Ужифкич и Аууу нешо аууу.
Кој сака да добие црвени од мене и притоа да види како ми се крева косата, нека повели нека ми ги спомне.

Ужифкич и Аууу нешо аууу.
Кој сака да добие црвени од мене и притоа да види како ми се крева косата, нека повели нека ми ги спомне.
Не дека си нешо ау онака си се средила малце моеш да поминеш....уживкич или подобро yz1v|<14

Беа во мода "нешто ау" и "татари-матари" посебно второво имам приметено и Грујо еднаш го употреби лол.

ПРИЧИНА ВТОРА Ви смета што скопјаниве вртат некоја скопска шема по Охридот (за пример овој град).

Кај кого како можат да вртат шеми...зш можат и гадно да наебаат :)

Темава е мега фејл. :uvo:

Охриѓани коментираат за речникот на скопјани :pos2:

Што е следно, валандовчани? :vozbud:

Ја би рекла дека се лутат шо им го мочаме езерото.
А, онтопик за скопските излитени фрази: умри, копиле(не копиљ)!

Абе луѓе. Па дајте, ако толку сте се закачиле за Скопскиот акцент, да ви даеме малце Скопски акцент. Нàте!

Во секој случај е добро шо го има. Има нели Охридски речник, Кумановски речник, па еве и Скопски. Некој сакаше Струмички? Отворете таква тема. Велешки? Отворете и таква.

Па дајте да си ги чуваме дијалектите. Макар се смееле на нив, многу е јако да се збори на нив. Поготову ако може, нели?

И сеа, ако ви се свиѓа да зборите на темава, зборете Скопски, ама апла Скопски, да се зацепуе.

И не знам што е толку „пеерски“ акцентот... Акцент како акцент. Бар така ја мислам. Сега ми е прилично тешко да го зборам, не знам зашто... Треба да мислам како да го кажам тоа на типично Скопски... Сум се асимилирал, сум станал Македонец ;))))))))

И офтопик: не е само Скопскиот акцент оној од кајшо произлегол литературниот Македонски јазик. Ај да не мрчиме муда по многу, не сме само ние.

Риспект!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom