Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Буахахаха, да е жив и здрав тој што ја отвори темата. Шубаво си се отворивте.

Се дури постојат такви како вас, кои страдаат од комплекс на повисока вредност... Скопје е најубаво, Скопје е топови, Скопје е ебение, пер Скопје е закон, Скопје е нај нај нај нај, Скопје е рајот, (за да заштедам на карактери ќе прекинам тука) се друго не чини, село е, провинција, нема цивилизација... а уствари целиот живот не мрднале подалеку од Водно за да видат што нуди Македонија, ќе ве ремети и ќе ве ''мрази'' остатокот од истата. Да, да... пошто сте најдобри и имате аеродром, и сексате битолчанки и веслате охриѓанки и фаќате штипјанки на пастрмајлии и таканатаму и позади добриот коњ прашина се крева и големината се гледа според тоа колку те мразат/озборуваат и нека пукнат душманите и други ''кул мсн топици'' кои ви овозможуваат да се чувствувате подобро. Фак, Мекдоналдс го забораив, али за тоа ве мразат одредена група на луѓе, дури не наполнат 13/4 години, потоа се соочуваат со реалноста дека во животот нема да вкусат такви бургери, освен ако не одат на студии во божественото Скопје, па гледаат дека се селани и немаат пари да студираат таму, па паѓаат во депресии, па се предаваат на пороците како алкохол, дрога, па од тука произлегува и семејното насилство, истотака и овие особи стануваат потенцијални злосторници(убијци, крадци, киднапери, терористи) па со тоа ја влошуваат сликата за Скопје, се извинувам Македонија па после нема да не примат во ЕУ, па ќе нема странски инвестиции, па ќе се зголемува невработеноста и така до бескрај. Ете ја причината за сето ова. Омразата на Македонците кон Скопје и неговите жители.

:Z

Peer e topski zbor samo so ima mnogu kopiljana so neznaat da go upotrebuvaat go stvaat i kaj so trea i kaj so ne trea i praat sranje od dijalektot! Najbolje ni e zborenjeto ne serete i ne tupete! aj pozz:baeh:

лелеееее со ова скопскиов:pos2: Една вечер една школска другарка не наоѓат мене и емка дур ги чекавме другиве и ни викат ве молам дојте со мене да го откачам дечкоми неможам никако му реков дека сум со едни скопјанки. И сеа ојме ко сме почнале да цепиме скопски лелееее едвај чекав да си заминам ми недостасуваше охридскиот дијалект:vozbud:

Буахахаха, да е жив и здрав тој што ја отвори темата. Шубаво си се отворивте.

Се дури постојат такви како вас, кои страдаат од комплекс на повисока вредност... Скопје е најубаво, Скопје е топови, Скопје е ебение, пер Скопје е закон, Скопје е нај нај нај нај, Скопје е рајот, (за да заштедам на карактери ќе прекинам тука) се друго не чини, село е, провинција, нема цивилизација... а уствари целиот живот не мрднале подалеку од Водно за да видат што нуди Македонија, ќе ве ремети и ќе ве ''мрази'' остатокот од истата. Да, да... пошто сте најдобри и имате аеродром, и сексате битолчанки и веслате охриѓанки и фаќате штипјанки на пастрмајлии и таканатаму и позади добриот коњ прашина се крева и големината се гледа според тоа колку те мразат/озборуваат и нека пукнат душманите и други ''кул мсн топици'' кои ви овозможуваат да се чувствувате подобро. Фак, Мекдоналдс го забораив, али за тоа ве мразат одредена група на луѓе, дури не наполнат 13/4 години, потоа се соочуваат со реалноста дека во животот нема да вкусат такви бургери, освен ако не одат на студии во божественото Скопје, па гледаат дека се селани и немаат пари да студираат таму, па паѓаат во депресии, па се предаваат на пороците како алкохол, дрога, па од тука произлегува и семејното насилство, истотака и овие особи стануваат потенцијални злосторници(убијци, крадци, киднапери, терористи) па со тоа ја влошуваат сликата за Скопје, се извинувам Македонија па после нема да не примат во ЕУ, па ќе нема странски инвестиции, па ќе се зголемува невработеноста и така до бескрај. Ете ја причината за сето ова. Омразата на Македонците кон Скопје и неговите жители.

:Z

Де бре олабај!

Не се сите Скопјани сељачишта... Добро, ги има прибаеги, ама дај не генерализирај сеа па и ти сеа па!

А у право си дека многу од нив немаат појма колку е убаа Македонија, само да идат и да ја видат. Ама ги мрзи г`зот да си го мрднат, па тоа ти е.

Кој отишол во други места во Македонија, се просветлил. Ова озбилно.

Имаш од мене еден Скопски риспект. Е сеа, ако не ти значи нишо, тоа е тоа. :)

:smir:

ај бе и ти па сеа, боцкало! само буите да ги фрлеш, шо има ти да проценуваш кој у каква поза е и у колку арни односи се... трај си и свиркај си

LadyD никого не буцкам,јас само посочив дека е срамота толку постови што прочитав во кои имаше толку препирање и омраза.Јас што сакам ќе кажам,а во случајов се беше со најдобра намера.

Темава е да си го мијат охриѓани гзот ради нивниот дијалект, скопскиот е најубав и сите се трудат да го зборат, е сега на некој шо му е криво , нека му стои јбга, неможеме сите да ве прибереме у Скопје... извинете али нема шо да не ви се свиѓа дијалектот тој е, како и сите шо се , убав а и најубав а пер сите го зборат не само Скопјани, е да сибеш..

Мене ми се гади кога ќе слушнам скопјанец како се лигави,а не се сите такви.Јас имам многу другари и помалку другарки од кои воопшто никогаш не ја добивам таа слика.Вие девојките знаете бааѓи да се уфилмате-секоја чест на исклучоците,но чисто сумљам дека си ти исклучок по твојот пост.
Но најгрдо ми е...една недела у Скопје на факултет и кога ќе закачам од вашиот дијалект,јебига :uvo:

vo Skopje, ima samo 8-10 % Skopjani

Да,да.Едно 40% се велешани и останатиот процент од другите „провинции“ како што знаете да речете вие скопјани,а многу малку има од оние „стари“ скопјани.

Не се сите Скопјани сељачишта... Добро, ги има прибаеги, ама дај не генерализирај сеа па и ти сеа па!

Аууу стварно не се.Тој дел што се,даваат таква претстава за скопјани.Познавам толку луѓе што се стварно на место

Мислиш само 8-10% од скопјаните зборуваат на Литературен македонски јазик? - Ако е така, тогаш си во право :smir:

Скопјани зборуваат најмалку литературно, всушност. Ретко, ретко, ретко кој внимава. И говорот ни е ѓубре, помирете се со тоа. А Скопјани во Скопје... Исто така слабо.

Скопјани зборуваат најмалку литературно, всушност. Ретко, ретко, ретко кој внимава. И говорот ни е ѓубре, помирете се со тоа. А Скопјани во Скопје... Исто така слабо.

ептен е ѓубре бачко , шемички , пеерче , пичиња, нешо ова она братче,комбинаци ептен е за нигде

Скопсиот дијалект ми се допаѓа, одма го научив. Туку нешто друго ме нервира.Последно време шмизли/педерчиња го извештачија: со вметнување на хи5 коменттарите во говорот.

Шо прајш како си? Еве домче --Абе ај домче од каде

Или тоа :Ја идам и нешо он се понаша и нешо ја као се филмам и нешо он ми вика и нешо ја

Ова нешо преку глаа.
И др примери сеа не ми се пишува

Темава е да си го мијат охриѓани гзот ради нивниот дијалект, скопскиот е најубав и сите се трудат да го зборат, е сега на некој шо му е криво , нека му стои јбга, неможеме сите да ве прибереме у Скопје... извинете али нема шо да не ви се свиѓа дијалектот тој е, како и сите шо се , убав а и најубав а пер сите го зборат не само Скопјани, е да сибеш..

Алал нека тие. Ми спаси труд од објаснување и пишување.

lele - lilaaa
boze - bozaa

lol lol lol

Kumanovski dijalekt naj jak POSTENO :) :)

Мене Мистичен ме зарази со тоа „копиљ“. Тенк ју мистер Дарко :)

Мислиш само 8-10% од скопјаните зборуваат на Литературен македонски јазик? - Ако е така, тогаш си во право :smir:

ne, ne mislam toa...

a literaturen jazik vo Skopje ne se govori, od prosta prichina sho ni literatite i akademicite nemaat pojma koj e literaturniot jazik-nemaat zednichki stav, okolu toa seushte se krshat kopjata, nekoi velet deka Ohridckiot i Strushkiot dijalet e praviljniot, nekoi deka Bitolskiot, a ako prashash literati od istochna makedonija ke ti kazat "neka proshetaat" tie sho tvrdat taka

taka da vo odsustvo na koherenten stav, i tuka kako i na mnogu mesta vo nashata slatka tatkovina, ostanuva toa sho ke si go izbereme samite nie

odnosno toa sho e realnosta-slengot na sekoe maalo kako sostaven del od realniot zivot

ili

neotugivo e pravoto na sekoj poedinec da zivee vo svojata zabluda:smir:

PS.inache pravi Skopjeni ostanava samo 8-10 posto u Skopje, drugite se pridoshljaci sve, i restoto po bel svet u bolji gradoi:pos2:

гледам дека многу го мешате скопскиот дијалект со лигавењето на шмизлите и снобовите јас сум од скопје па ме нервираат таквите шо се лигаат ама јебига ги има и такви шо ги тераат шемите со нешо ова она ау и лила и слично значи да се разбереме на тие таквите шмизлите и снобовите турете им к**от ме нервираат и мене а тоа што скопскиот дијалект е најразбирлив од сите е факт и е најблиску до литератуниот јазик тука и велешкиот морам да го спомнам како близок до литературниот. а тоа што охриѓани и битолчани не мразат од времето на дедо ми е друга работа која стварно не ја разбирам зашо е така.
и уште нешто многу глуп народ сме шиткачи сме сите ние место да се обединиме како нација како едниствен народ со македонско кирилско писмо ние си го тураме курот самите што се караме и вреѓаме и мрзиме меѓу себе, ете затоа никат нема да успееме во нешто оваа наша убава макеоднија зашо народот е глупав незнае да се обедини. идам у охрид ми вика таксистот 150 за 3 минути вожња му викам ти луд ли си епа ете тоа е она глупавото кај нас самите себе си се крадеме затоа ке не поебат албанцине зашо се сложни еден за друг се а ние незнаеме еден јазик да си зачуваме, па луѓе не за џабе некој рекол што повеќе дијалекти толку е поголем и "посилен" јазикот ама на кого да го казеш тоа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom