Бугарските ѕверства врз Македонскиот отпор

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Дедо ми е бил в окупационија корпус само че в С'рбија тој по иронија на с'дбата е бил член на ДРО/ лјавото крило/ член на РКП и после на БРП след освобождението на Добруджа окупационија корпус е бил с'ставен в голјамата си част от добруджанци за които се е смјатало , че не са заразени от комунистическата пропаганда.Та тој ми е разправјал как партизаните са им сигнализирали при преминаването на река Дрин/ тој е бил командир на артилеријско отделение на един мост на реката/ да не се стрелјат едни други .Та като цјало мислја че не е имало големи репресии от типа на немските в Полша и Русија.Доказ е и големата македонска диаспора во Б'лгарија след 1918 г. никога не е имало етнически проблеми , както с циганите и с турците сите емигранти са добро дошли и на сите им помогнато . Така че не е нормално да има омраза един спрема друг в Вардарскија дјал.

Повеќето стари луѓе,кои биле сведоци на настаните од втора светска војна тврдат дека додека бугарите биле во вардарскиот дел на македонија не ги малтретирале обичните луѓе.баба ми е родена 1923 година и била на 18 години кога бугарските војски пристигнувале во македонија.Вистина е дека ги посретнале бугарите како ослободители и факт е дека бугарите се до септември 1941 година биле мирни и не правеле никакви зулуми овде во МК.Зулумите почнале од септември 1941,кога во македонија официјално се формирала првата партизанска група.едноставно тоа била борба на идеологии:партизани против фашисти,сепак факт е дека БГ.е вклучена на страната на тројниот пакт,т.е.е на страната на Германија,факт од кој кај поголемиот дел од тогашната младина предизвикало одбивност,тоа е и простата причина за формирањето на првите партизански групо во МК.Настаните почнале да се згуснуваат вечерта на 11 октомври кога е извршен напад врз бугарскиот полициски участок во прилеп,кога се убиени двајца бугарски војници.Тоа ги збеснува бугарите и оттогаш почнуваат да ги гонат и ликвидираат партизаните или шумкарите како што ги викале.

Нема да ја читам цела тема 7 страни се. Доволно е само на ова да реплицирам. Да, Бугарите ни имаат згрешено. Прво во балканските војни, заедно со Србија, Албанија и Јунинистан се тепаа за да не поделат.

Да во втора светска војна окупираа пола од вардарскиот дел на Македонија (пола окупираа балистите), и ѕверски се однесуваа. Ама во 1944та година партизаните и комунистите дојдоа на власт таму.

И Георги Димитров и неговите преговараа со Тито за враќање на пиринска Македонија во рамките на Македонија. Сталин тоа го спречи 1948 откако се искара со Тито.

И кога 1991 година Македонија прогласи независност, најголем пријател ни беше Жељу Желев и бугарскиот народ.

И ЗА СИТЕ ШТО ЗАБОРАВИЈА БУГАРИЈА ПРВА НЕ ПРИЗНА, и се избори со лобирање многу земји да не признаат под уставното ни име.

Виделе моите прабаби и прадедовци многу мака од србите и бугарите. Моите баби и дедовци виделе мака од Бугарската окупација. Ама тоа било државна политика. И доста со таа негативна пропаганда.

И Австрија била анексирана од Германија па оди прашај таму денес дали тие 2 нации се мразат.

Борис у право си, Омразата е најтешка болест. Мене ти и твоите сограѓани преку граница ми се први братучедои. Сите до еден. И не замерувај на некои мои браќа а твои први братучеди Македонци кои се полни со омраза кон Бугарите бидејќи имаше училишен, телевизиски и сексаков систем кој на тоа не учеше.

Како што ни јас не замерувам на многу твои соѓраѓани, вклучувајќи и денешните глупави бугарски политичари, кои се уште имаат проблем со нашиот МАКЕДОНСКИ идентитет и јазик. Знам дека тоа е ставот на малку луѓе и глупави политичари.

Ги жалам оние кои не гледаат подалеку од својата затворена умоболност од двете страни на границите и кои што не го почитуваат чуството за самопознавање на своите први братучеди - И Бугарите кои што сметаат дека Македонците се Бугари, и Македонците кои што сметаат дека Бугарите се Татари.

Ок, ја прочитав цела тема, сепак, не издржав.

Многу омраза мајку му. Прочитав многу со омраза задоени постови од Македонците. И многу смешни “не сте срби бугари сте“ постови од прости Бугари.

Две работи се важни и според мене неодложни за целосно помирување на овие 2 братучедски народи:

1. БПЦ под итно да ја признае МПЦ како братска црква. Без ова нема муабет за некакво официјално помирување.

2. Да се договорат двете влади да ја ревидираат секој својата историја и да се донесе заедничка историја, каде што ќе се избришат негативните работи. И да, ќе се пише дека Бугарија ја окупирала РМ во втора свестка војна, ама ќе се плука по Бугарските фашисти. И сите историски личности кои апсурдно во денешно време се караме дали се Бугари или Македонци, ќе се прогласат за ЗАЕДНИЧКИ. Борци против византискиот/турскиот окупатор.

И најново Јунaнистанскиот окупатор (оти после втора светска војна Јунaнистанците прават егзодус и на МАкедонците од егејска Македонија и на Бугарите од Тракија и Тасос)

И НАЈБИТНО, ЕКОНОМИИТЕ НА ДВЕТЕ ДРЖАВИ ПОВЕЌЕ ДА СЕ ВРЗАТ!!!

Р.Ѕ. И знам дека нема омраза на крај краева . Секој Македонец сонува за убавите Бугарки, и секоја Бугарка сонува за фраерите Македонци :back:.

Јаворов, зошто не ми одговори на прашањето што се однесуваше на сликите? Погледни ги сликите и пак одговори ми на прашањево...
Здравеј,
Ти знаеш моја отговор. Тија слики говорјат за безумието и за човешката низост.
Срамно е, че те прод'лжават да стојат на форума, а други постове бјаха изтрити.

За всеки в'прос си има с'всем логичен отговор, КикоМЦ.
Стига да т'рсиш вернија отгвор и да си безпристрастен. Но тук, както виждам не обичате такива отговори
и не харесвате друго мнение, освен своето.
Вие наричате пропаганда това, че нјакој се опитва да се противопстави на злонамерената пропаганда и на л'жата.
Но истината рано или к'сно излиза најаве. Никој досега не е успјал да ја скрие завинаги... :smir:

Ајдеее, е видиш дедо ми 1920 роден друго кажува.

А не бил комунист.

Ајдеее, е видиш дедо ми 1920 роден друго кажува. А не бил комунист.
А дедо ти и мојот дедо, дали са знаели за това например ?:

На 23 март 1923 г. Стамболијски и Пашич подписват Нишкото споразумение.
Тајната спогодба предвижда четири етапа в развитието на отношенијата на двете страни.

На п'рво време се склјучва митническа унија между Б'лгарија и југославија.

Вторијат етап предвижда с'здаването на конфедерација при запазване на с'штествуваштите режими.

През третија етап се с'здава Балканска федерација, в којато освен Б'лгарија и југославија влизат Г'рција и Албанија.

Четв'ртијат етап предвижда разпускане на ВМРО от б'лгарска страна
и Коло ср'бских четника от страна на ср'бското правителство,
за които се смјата, че ште б'дат постојанна пречка за ос'штествјаването на изброените три етапа.
9 јуни 1923 г. осуетјава ос'штествјаването на Нишкото споразумение и неговите тајни клаузи.

В С'рбија намират убежиште стотици земеделски дејци и водачи. Между тјах е и Христо Стојанов, минист'р на в'трешните работи в последното правителство на Стамболијски.
Тук тој се срешта с Никола Пашич, с'што паднал от власт, с когото провежда прод'лжителен разговор за Нишкото споразумение.

Пашич го замолва да пази в тајна спогодбата за да не си влоши отношенијата с крал Александ'р Карагеоргиевич.

През 1925 г. в'в Виена Христо Стојанов уведомјава Георги Димитров и Димит'р Влахов
за тајните клаузи на Нишкото спорезумение.
Влахов го упреква, че при с'здаването на конфедерацијата не е предвидено
незабавното објавјаване на република и в двете страни.
Георги Димитров обаче в'зразјава, че трјабва да се гледа реалистично на нештата и не трјабва да се изб'рзва.

Минават 22 години и Георги Димитров ште уговори с Тито Бледското споразумение,
което по родоотст'пничество надминава Нишкото.

Не мога да разбера какво лошо са ви направили б'лгарите. За п'рви п'т получават в'зрастните хора пенсија- това което при кралја никога не е било. Да не говорим за п'тиштата, които са построени и за другите комунални предобивки. Една моја позната от Скопие ми каза, че нејнијат татко ј казал, че при Борис са живели нај- добре.

Инаку јас и сите ние сме за иднината. Минатото не можиме да го исправиме.

Еве речете вака: Извинете браќа МАКЕДОНЦИ за злосторствата што ги извршиле нашите предци. Гоце, Тодор, Јане се ваши а не наши. Еве ви ја назад Пиринска Македонија поради тоа што е ваша а не наша.

Јас ќе ви простам. Еве и нема да ви нарекувам Татари. :smir:

Е заборајв да ве прашам нешто: кои комунисти 1941 во Македонија??? Знаете кога е основана КПМ? Дедо ми нема боречка пензија иако бил од 1941 во планина.

Ја не сум за иднина во магла и лаги.

Одговорност и долг.

Па нормално секој мора прво да си го плати долгот. Мислам дека убав предлог дадов.

Еве речете вака: Извинете браќа МАКЕДОНЦИ за злосторствата што ги извршиле нашите предци.

Како учестник во сопротивата мојот дедо е бил пратен во притвор во Пловдив од истите тие, што са се сликали со отрезаните партизански глави ! Ослободен е бил од там еден ден преди Црвената армија да влезе во градот ....

Па да ти кажам сега дека некои от джандарите, кои што са го утепале од бои, па и много чувари во притворот са биле од Македонија ! И што сега ? Кој на кого мора да се извинува ? јаз на тебе или ти на мене ? :toe:Помисли малце в'рху това ! :nesum:

Па МАКЕДОНЦИТЕ ли треба да му кажат извини на твојот дедо? Ебавте закоравениот татарски мозок и скудна стратегија на дискусија.

ПАК ЗА ИСТИТЕ ЗБОРИМЕ... ЗА “БУГАРСКИТЕ ФАШИЗОИДИ“.
.

Оva e link za tretiot del

Кaj sho pishuva na edna slika po osloboduvanjeto se trupovite na Cena Bogoeva, Risto Nikolov, Trajko Markov, Kiril...

Cena Bogoeva e baba mi, dzhinorozot i vikale oti bila mala samo na 18 godini...

Trajko bil po toa vreme glaven na partizanite i bil dechko ...pra dedo mi t.e. tatkoto na Cena, Jonche, gi kriel doma partizanite i gi prenesuval bezbedno v planina.

Bugarite gi fatile site zivi vo kujchata. Trajko se predal za da ne ja zapalat kujchata i zaradi toa ne e proglasen za naroden heroj. Gi odnesle vo uchastakot site. Nejzinite roditeli, dedo mi i sestrata na Cena koja sto bila mala, 12 godini, nekade i nishto ne i napravile.

Dedomi imal sluzheno bugarska vojska t.e. bil sobran za odsluzuvanje vojska i se razminal samo so tepanje i skrshena vilica. A drugite partizani zaedno so cena gi gorele so cigari, gi vlechele vrzani so kamion gi tepale so kamenja po gradite. I na krajot zivi gi zakopale i toa se pred ochite na celoto nejzino semejstvo.

Koga bugarite begale od Prilep, pradedo mi Jonche sam gi zachekal so mitralezot i gi fatil zivi odgovornitnite za ubiistvoto t.e. nachalnicite i nivnite prvi pomoshnici.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom