Бугарските ѕверства врз Македонскиот отпор

Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Дедо ми е бил в окупационија корпус само че в С'рбија тој по иронија на с'дбата е бил член на ДРО/ лјавото крило/ член на РКП и после на БРП след освобождението на Добруджа окупационија корпус е бил с'ставен в голјамата си част от добруджанци за които се е смјатало , че не са заразени от комунистическата пропаганда.Та тој ми е разправјал как партизаните са им сигнализирали при преминаването на река Дрин/ тој е бил командир на артилеријско отделение на един мост на реката/ да не се стрелјат едни други .Та като цјало мислја че не е имало големи репресии от типа на немските в Полша и Русија.Доказ е и големата македонска диаспора во Б'лгарија след 1918 г. никога не е имало етнически проблеми , както с циганите и с турците сите емигранти са добро дошли и на сите им помогнато . Така че не е нормално да има омраза един спрема друг в Вардарскија дјал.
 

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Повеќето стари луѓе,кои биле сведоци на настаните од втора светска војна тврдат дека додека бугарите биле во вардарскиот дел на македонија не ги малтретирале обичните луѓе.баба ми е родена 1923 година и била на 18 години кога бугарските војски пристигнувале во македонија.Вистина е дека ги посретнале бугарите како ослободители и факт е дека бугарите се до септември 1941 година биле мирни и не правеле никакви зулуми овде во МК.Зулумите почнале од септември 1941,кога во македонија официјално се формирала првата партизанска група.едноставно тоа била борба на идеологии:партизани против фашисти,сепак факт е дека БГ.е вклучена на страната на тројниот пакт,т.е.е на страната на Германија,факт од кој кај поголемиот дел од тогашната младина предизвикало одбивност,тоа е и простата причина за формирањето на првите партизански групо во МК.Настаните почнале да се згуснуваат вечерта на 11 октомври кога е извршен напад врз бугарскиот полициски участок во прилеп,кога се убиени двајца бугарски војници.Тоа ги збеснува бугарите и оттогаш почнуваат да ги гонат и ликвидираат партизаните или шумкарите како што ги викале.
 

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
Нема да ја читам цела тема 7 страни се. Доволно е само на ова да реплицирам. Да, Бугарите ни имаат згрешено. Прво во балканските војни, заедно со Србија, Албанија и Јунинистан се тепаа за да не поделат.

Да во втора светска војна окупираа пола од вардарскиот дел на Македонија (пола окупираа балистите), и ѕверски се однесуваа. Ама во 1944та година партизаните и комунистите дојдоа на власт таму.

И Георги Димитров и неговите преговараа со Тито за враќање на пиринска Македонија во рамките на Македонија. Сталин тоа го спречи 1948 откако се искара со Тито.

И кога 1991 година Македонија прогласи независност, најголем пријател ни беше Жељу Желев и бугарскиот народ.

И ЗА СИТЕ ШТО ЗАБОРАВИЈА БУГАРИЈА ПРВА НЕ ПРИЗНА, и се избори со лобирање многу земји да не признаат под уставното ни име.

Виделе моите прабаби и прадедовци многу мака од србите и бугарите. Моите баби и дедовци виделе мака од Бугарската окупација. Ама тоа било државна политика. И доста со таа негативна пропаганда.

И Австрија била анексирана од Германија па оди прашај таму денес дали тие 2 нации се мразат.

Борис у право си, Омразата е најтешка болест. Мене ти и твоите сограѓани преку граница ми се први братучедои. Сите до еден. И не замерувај на некои мои браќа а твои први братучеди Македонци кои се полни со омраза кон Бугарите бидејќи имаше училишен, телевизиски и сексаков систем кој на тоа не учеше.

Како што ни јас не замерувам на многу твои соѓраѓани, вклучувајќи и денешните глупави бугарски политичари, кои се уште имаат проблем со нашиот МАКЕДОНСКИ идентитет и јазик. Знам дека тоа е ставот на малку луѓе и глупави политичари.

Ги жалам оние кои не гледаат подалеку од својата затворена умоболност од двете страни на границите и кои што не го почитуваат чуството за самопознавање на своите први братучеди - И Бугарите кои што сметаат дека Македонците се Бугари, и Македонците кои што сметаат дека Бугарите се Татари.
 

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
Ок, ја прочитав цела тема, сепак, не издржав.

Многу омраза мајку му. Прочитав многу со омраза задоени постови од Македонците. И многу смешни “не сте срби бугари сте“ постови од прости Бугари.

Две работи се важни и според мене неодложни за целосно помирување на овие 2 братучедски народи:

1. БПЦ под итно да ја признае МПЦ како братска црква. Без ова нема муабет за некакво официјално помирување.

2. Да се договорат двете влади да ја ревидираат секој својата историја и да се донесе заедничка историја, каде што ќе се избришат негативните работи. И да, ќе се пише дека Бугарија ја окупирала РМ во втора свестка војна, ама ќе се плука по Бугарските фашисти. И сите историски личности кои апсурдно во денешно време се караме дали се Бугари или Македонци, ќе се прогласат за ЗАЕДНИЧКИ. Борци против византискиот/турскиот окупатор.

И најново Јунaнистанскиот окупатор (оти после втора светска војна Јунaнистанците прават егзодус и на МАкедонците од егејска Македонија и на Бугарите од Тракија и Тасос)

И НАЈБИТНО, ЕКОНОМИИТЕ НА ДВЕТЕ ДРЖАВИ ПОВЕЌЕ ДА СЕ ВРЗАТ!!!

Р.Ѕ. И знам дека нема омраза на крај краева . Секој Македонец сонува за убавите Бугарки, и секоја Бугарка сонува за фраерите Македонци :back:.
 
Член од
21 јули 2008
Мислења
26
Поени од реакции
3
Јаворов, зошто не ми одговори на прашањето што се однесуваше на сликите? Погледни ги сликите и пак одговори ми на прашањево...
Здравеј,
Ти знаеш моја отговор. Тија слики говорјат за безумието и за човешката низост.
Срамно е, че те прод'лжават да стојат на форума, а други постове бјаха изтрити.

За всеки в'прос си има с'всем логичен отговор, КикоМЦ.
Стига да т'рсиш вернија отгвор и да си безпристрастен. Но тук, както виждам не обичате такива отговори
и не харесвате друго мнение, освен своето.
Вие наричате пропаганда това, че нјакој се опитва да се противопстави на злонамерената пропаганда и на л'жата.
Но истината рано или к'сно излиза најаве. Никој досега не е успјал да ја скрие завинаги... :smir:
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Ајдеее, е видиш дедо ми 1920 роден друго кажува.

А не бил комунист.
 
Член од
21 јули 2008
Мислења
26
Поени од реакции
3
Ајдеее, е видиш дедо ми 1920 роден друго кажува. А не бил комунист.
А дедо ти и мојот дедо, дали са знаели за това например ?:

На 23 март 1923 г. Стамболијски и Пашич подписват Нишкото споразумение.
Тајната спогодба предвижда четири етапа в развитието на отношенијата на двете страни.

На п'рво време се склјучва митническа унија между Б'лгарија и југославија.

Вторијат етап предвижда с'здаването на конфедерација при запазване на с'штествуваштите режими.

През третија етап се с'здава Балканска федерација, в којато освен Б'лгарија и југославија влизат Г'рција и Албанија.

Четв'ртијат етап предвижда разпускане на ВМРО от б'лгарска страна
и Коло ср'бских четника от страна на ср'бското правителство,
за които се смјата, че ште б'дат постојанна пречка за ос'штествјаването на изброените три етапа.
9 јуни 1923 г. осуетјава ос'штествјаването на Нишкото споразумение и неговите тајни клаузи.

В С'рбија намират убежиште стотици земеделски дејци и водачи. Между тјах е и Христо Стојанов, минист'р на в'трешните работи в последното правителство на Стамболијски.
Тук тој се срешта с Никола Пашич, с'што паднал от власт, с когото провежда прод'лжителен разговор за Нишкото споразумение.

Пашич го замолва да пази в тајна спогодбата за да не си влоши отношенијата с крал Александ'р Карагеоргиевич.

През 1925 г. в'в Виена Христо Стојанов уведомјава Георги Димитров и Димит'р Влахов
за тајните клаузи на Нишкото спорезумение.
Влахов го упреква, че при с'здаването на конфедерацијата не е предвидено
незабавното објавјаване на република и в двете страни.
Георги Димитров обаче в'зразјава, че трјабва да се гледа реалистично на нештата и не трјабва да се изб'рзва.

Минават 22 години и Георги Димитров ште уговори с Тито Бледското споразумение,
което по родоотст'пничество надминава Нишкото.
 
Член од
27 јули 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Не мога да разбера какво лошо са ви направили б'лгарите. За п'рви п'т получават в'зрастните хора пенсија- това което при кралја никога не е било. Да не говорим за п'тиштата, които са построени и за другите комунални предобивки. Една моја позната от Скопие ми каза, че нејнијат татко ј казал, че при Борис са живели нај- добре.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Инаку јас и сите ние сме за иднината. Минатото не можиме да го исправиме.

Еве речете вака: Извинете браќа МАКЕДОНЦИ за злосторствата што ги извршиле нашите предци. Гоце, Тодор, Јане се ваши а не наши. Еве ви ја назад Пиринска Македонија поради тоа што е ваша а не наша.

Јас ќе ви простам. Еве и нема да ви нарекувам Татари. :smir:

Е заборајв да ве прашам нешто: кои комунисти 1941 во Македонија??? Знаете кога е основана КПМ? Дедо ми нема боречка пензија иако бил од 1941 во планина.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Ја не сум за иднина во магла и лаги.

Одговорност и долг.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Па нормално секој мора прво да си го плати долгот. Мислам дека убав предлог дадов.
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
35
Поени од реакции
0
Еве речете вака: Извинете браќа МАКЕДОНЦИ за злосторствата што ги извршиле нашите предци.
Како учестник во сопротивата мојот дедо е бил пратен во притвор во Пловдив од истите тие, што са се сликали со отрезаните партизански глави ! Ослободен е бил од там еден ден преди Црвената армија да влезе во градот ....

Па да ти кажам сега дека некои от джандарите, кои што са го утепале од бои, па и много чувари во притворот са биле од Македонија ! И што сега ? Кој на кого мора да се извинува ? јаз на тебе или ти на мене ? :toe:Помисли малце в'рху това ! :nesum:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Па МАКЕДОНЦИТЕ ли треба да му кажат извини на твојот дедо? Ебавте закоравениот татарски мозок и скудна стратегија на дискусија.

ПАК ЗА ИСТИТЕ ЗБОРИМЕ... ЗА “БУГАРСКИТЕ ФАШИЗОИДИ“.
.
 
Член од
6 јануари 2008
Мислења
34
Поени од реакции
1

Оva e link za tretiot del

Кaj sho pishuva na edna slika po osloboduvanjeto se trupovite na Cena Bogoeva, Risto Nikolov, Trajko Markov, Kiril...

Cena Bogoeva e baba mi, dzhinorozot i vikale oti bila mala samo na 18 godini...

Trajko bil po toa vreme glaven na partizanite i bil dechko ...pra dedo mi t.e. tatkoto na Cena, Jonche, gi kriel doma partizanite i gi prenesuval bezbedno v planina.

Bugarite gi fatile site zivi vo kujchata. Trajko se predal za da ne ja zapalat kujchata i zaradi toa ne e proglasen za naroden heroj. Gi odnesle vo uchastakot site. Nejzinite roditeli, dedo mi i sestrata na Cena koja sto bila mala, 12 godini, nekade i nishto ne i napravile.

Dedomi imal sluzheno bugarska vojska t.e. bil sobran za odsluzuvanje vojska i se razminal samo so tepanje i skrshena vilica. A drugite partizani zaedno so cena gi gorele so cigari, gi vlechele vrzani so kamion gi tepale so kamenja po gradite. I na krajot zivi gi zakopale i toa se pred ochite na celoto nejzino semejstvo.

Koga bugarite begale od Prilep, pradedo mi Jonche sam gi zachekal so mitralezot i gi fatil zivi odgovornitnite za ubiistvoto t.e. nachalnicite i nivnite prvi pomoshnici.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom